Κ. Αθανασιάδης

Το εγωιστικό γονίδιο και η αλληλεγγύη

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Την ώρα που πολλοί αρχίσαμε να νιώθουμε ανακούφιση και ελπίζουμε στην ανάκαμψη, μετά από τόσα χρόνια απωλειών και ταλαιπωρίας, οφείλουμε να έχουμε τον νου μας, επειδή «οι ψυχές και τα σώματα καταρρέουν ακριβώς στη νηνεμία». Γιατί τώρα είναι που «η δυστυχία θα κρυφτεί από ντροπή πίσω από κλειστές πόρτες» και πολλοί θα χρειαστούν βοήθεια για να ανακάμψουν.
Το εγωιστικό γονίδιο και η αλληλεγγύη

Ελληνικό βιβλίο: Ακριβό ή φτηνό;

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εδώ και χρόνια γίνεται διαρκώς μία συζήτηση γύρω από το πόσο «ακριβά» είναι τα βιβλία στη χώρα μας, συγκρινόμενα με ομοειδείς εκδόσεις σε ξένες αγορές. Είναι όμως στ’ αλήθεια ακριβά; Πόσο υψηλό είναι το κόστος παραγωγής τους, σε πόσο κοινό απευθύνονται, και τι θα γινόταν στην αγορά του βιβλίου αν πωλούνταν ακόμη φτηνότερα;
Ελληνικό βιβλίο: Ακριβό ή φτηνό;

Επικοινωνείτε;

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πόσο καλά —ή πόσο καθόλου καλά— επικοινωνεί το έργο της η Κυβέρνηση μέσω των social media; Ποια και πόση είναι η διαφορά επικοινωνιακής στρατηγικής ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου; Έχει καθόλου σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση; Πώς μπορούν να πληροφορούνται οι πολίτες το κυβερνητικό έργο, εφόσον υπάρχει τέτοιο;
Επικοινωνείτε;

Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι εχθροί [2]

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Λόγω της ανάθεσης στον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά του χαρτοφυλακίου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής από την Κομισιόν, ξεκίνησε πάλι στη χώρα μας η δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, για όλα αυτά δηλαδή που κάνουν την Ευρώπη να ξεχωρίζει. Κινδυνεύει όμως πράγματι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Και, αν ναι, από ποιον κυρίως κινδυνεύει;
Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι εχθροί [2]

Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι γλώσσες [1]

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Λόγω της ανάθεσης στον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά του χαρτοφυλακίου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής από την Κομισιόν, ξεκίνησε πάλι στη χώρα μας η δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, για όλα αυτά δηλαδή που κάνουν την Ευρώπη να ξεχωρίζει. Κινδυνεύει όμως πράγματι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Και, αν ναι, από ποιον κυρίως κινδυνεύει;
Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι γλώσσες [1]

Αμμόχωστος: SOS

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Περιτρέχοντας μόνο βιαστικά τις εξελίξεις —όποτε υπάρχουν τέτοιες— γύρω από το Κυπριακό, δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή σε όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό στην Αμμόχωστο, αυτή την πόλη-φάντασμα. Διαβάστε, μεταξύ άλλων, στο φιλοξενούμενο κείμενο της Κύπριας συγγραφέως Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη για την επιχειρούμενη μετατροπή της σε «Λας Βέγκας της Ευρώπης». Και για την οριστική της απώλεια.
Αμμόχωστος: SOS

Σχολικά: Ο επί γης Παράδεισος

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των σχολικών: οι γονείς προμηθεύονται από τα βιβλιοπωλεία τα απαραίτητα σχολικά είδη για τη χρονιά, τα παιδιά το απολαμβάνουν, η αγορά τονώνεται. Τι γίνεται όμως με όποιους δεν έχουν παιδιά; Υπάρχουν λύσεις; Ναι. Όπως επίσης υπάρχουν παιδιά που κανείς δεν μπορεί να τα εφοδιάσει με τα σχολικά που έχουν ανάγκη.
Σχολικά: Ο επί γης Παράδεισος

Fake news και εναλλακτικές «αλήθειες»

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τη Δήμητρα Δημητρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πλέον επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια στο MIT Media Lab, στη Βοστόνη, όπου για τα επόμενα τρία χρόνια θα ερευνά τη διάχυση των ψευδών επιστημονικών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εστιάζοντας ειδικά στο άκρως επικίνδυνο «κίνημα» κατά του παιδικού εμβολιασμού.
Fake news και εναλλακτικές «αλήθειες»

Το Μετρό της Βαβέλ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ένα έργο που πολλοί έκριναν φαραωνικό και άσχετο με την πόλη πολύ πριν δρομολογηθεί, δυσαρεστημένοι, εξοργισμένοι και κουρασμένοι πολίτες, καταστηματάρχες σε χρόνια απόγνωση, ελλιπείς ή λάθος μελέτες, χρονοδιαγράμματα που αμφισβητούνται και ακυρώνονται, χρήματα και χρόνος που σπαταλούνται και χάνονται διά παντός, «εγκαίνια» μουσαμάδων και εκδοτηρίων-μαϊμού, υποσχέσεις επί υποσχέσεων — και αρχαία: το στοιχειωμένο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Το Μετρό της Βαβέλ

Οι άλλοι

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολοι για τους αρθρογράφους, καθώς όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς —έστω: με τις «απαραίτητες» παραφωνίες— και έτσι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ουσιαστικής κριτικής — είτε από τη μεριά του αντιπολιτευόμενου Τύπου, είτε από τη μεριά του συμπολιτευόμενου. Όμως υπάρχουν πολλά θέματα που δεν θα βρουν ποτέ τον αρθρογράφο τους.
Οι άλλοι

Εθνική συνείδηση (και Ιστορία)

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Υπάρχουν τόσες «Ιστορίες» όσες και άνθρωποι που σκαλίζουν τα γεγονότα, που ανακαλύπτουν νέα, που τα συσχετίζουν, που μελετούν τα αρχεία και που αναδεικνύουν την αξία άλλων. Δεν μπορεί να υπάρξει «μία» Ιστορία, τέτοια που να τη δέχονταν όλοι οι λαοί, ή έστω όλοι οι λαοί μιας περιοχής. Αλλά μήπως θα μπορούσε να προτείνει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;
Εθνική συνείδηση (και Ιστορία)

Τα μωρά που διαβάζουν

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με δύο νεαρές μητέρες για το βιβλίο και για το πώς μεγαλώνει, πώς «δημιουργείται», ένας νέος αναγνώστης. Η Βίκη Ελευθεριάδου και η Λένα Τσιούρδα, μητέρες δύο αγοριών που έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία, μιλούν για το πώς διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής τους.
Τα μωρά που διαβάζουν

Με καμία κυβέρνηση

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Για ακόμη μία φορά, ο ισχύων αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρά μόνο σε όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν το «φιλότιμο» να τον εφαρμόσουν, χάνοντας μάλιστα έτσι το πλεονέκτημα της ισονομίας απέναντι σε όλα τα άλλα, αυτά όπου μπορεί κανείς ακόμα και τώρα να καπνίζει ανενόχλητος. Μία κλασική πτυχή της «ελληνικής ιδιαιτερότητας».
Με καμία κυβέρνηση

Οι δεξιές τάσεις της Δεξιάς

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εκκινώντας από αντίδραση στην καταστροφική διακυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων, ένα όχι μικρό ποσοστό ανθρώπων με φιλελεύθερη φωνή απέκτησαν αντιφιλελεύθερα και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν δεν ζούσαμε σε μία εποχή κρίσιμη όσο καμιά άλλη στη μεταπολεμική παγκόσμια ιστορία: μια εποχή που θα καθορίσει τα πάντα για τον επόμενο μισό αιώνα τουλάχιστον.
Οι δεξιές τάσεις της Δεξιάς

Στη φοιτητριούλα που δεν σ’ έχει ερωτευτεί

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η περίπτωση Γαβρά δεν είναι μεμονωμένη ή περιθωριακή. Και δεν είναι καινούργια. Ανέκαθεν οι διανοητές της Αριστεράς έπαιρναν το μέρος εκείνης της φαντασιακής μερίδας του λαού που πίστευαν ότι ονειρευόταν να υπηρετήσει μία αριστερή ή επαναστατική εξουσία. Και πάντα, βέβαια, ήταν εναντίον εκείνης της μερίδας του λαού που έδειχνε «αντεπαναστατική συμπεριφορά».
Στη φοιτητριούλα που δεν σ’ έχει ερωτευτεί

Ο βασιλιάς είναι φαλακρός

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Τρεις λόγοι για τους οποίους δεν είναι απαραίτητο να δει κανείς την τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, με τον κυριότερο να είναι η υποβαθμισμένη παρουσία από αυτήν τού κυρίως (ιστορικού) πρωταγωνιστή της υπόθεσης που υποτίθεται ότι παρουσιάζει, του Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας να μην είναι τίποτε παραπάνω από ένα βίντεο με τα highlights του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο βασιλιάς είναι φαλακρός

Βιβλιοπωλεία: Συμβουλές επιχειρηματικότητας

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, 00:02
Συμβουλές, προτάσεις και ιδέες για τα μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, μακριά από την ομοιομορφία που οδηγεί στις χαμηλές εισπράξεις και τελικά, δυστυχώς, στο κλείσιμο. Πέρα από τις μεγάλες αλυσίδες των βιβλιοπωλείων, που παρέχουν τα πάντα στους πελάτες τους, τα μικρά βιβλιοπωλεία πρέπει επίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν: είναι νησίδες πολιτισμού και είναι όλα τους απαραίτητα.
Βιβλιοπωλεία: Συμβουλές επιχειρηματικότητας

Για το κρασί

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, 00:02
Μία συνέντευξη με τη Μαρία Νέτσικα, για το κρασί. Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος, συγγραφέας οίνου και η δημιουργός της λέσχης Wine Plus. Διαβάστε ειδήσεις για τον τρύγο της χρονιάς, τις τάσεις των καταναλωτών στη χώρα μας, και βέβαια σχόλια για το κρασί και τον οινοτουρισμό σαν ένα από τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Για το κρασί

Εξομολόγηση, ή: Η δική μου κανονικότητα

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 00:02
Η διαρκής ενασχόληση όλων με τα πολιτικά επί μία δεκαετία, σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια ένταση που όμοιά τους δεν είχαμε ξαναζήσει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, έχει κουράσει τους πολίτες. Αλλά η ελπίδα όλων ότι τα πράγματα μπήκαν ήδη σε κάποιες ράγες, σε μια «κανονικότητα», προσφέρει ένα αποκούμπι: είναι μια παρηγοριά.
Εξομολόγηση, ή: Η δική μου κανονικότητα

Αριστερά, Κέντρο και Οικολογία

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, 00:02
Πόση σχέση έχει η Αριστερά με την Οικολογία; Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υπαρκτού σοσιαλισμού; Ποια είναι η κληρονομιά και τα μαθήματα που πήραμε —ή που δεν πήραμε…— από τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία; Και, τέλος, ποιου χώρου πρόταγμα είναι στ’ αλήθεια οι σύγχρονες πράσινες πολιτικές ανάπτυξης;
Αριστερά, Κέντρο και Οικολογία

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 21/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα