Κ. Αθανασιάδης

Άρης Σφακιανάκης: Μία συνέντευξη

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τον συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη, με αφορμή το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα, «Η σκιά του Κυβερνήτη», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ένα βιβλίο που αναφέρεται και περιγράφει το σύντομο αλλά τόσο σημαντικό πέρασμα του Ιωάννη Καποδίστρια από την Ελλάδα, αφηγούμενο όλα τα περιστατικά από το 1827 μέχρι τη δολοφονία του, το 1831.
Άρης Σφακιανάκης: Μία συνέντευξη

Ελλάδα 2021: Τι να κάνουμε;

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Σκέψεις για την πανηγυρική εκδήλωση που θα διεξαχθεί σήμερα το πρωί, στην Αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου —εκδήλωση που θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας—, για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Ελλάδα 2021: Τι να κάνουμε;

Μια σύντομη αυτοβιογραφία, ή: Πολλά με λίγα

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Από τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, κάτω από το Κάστρο της Πράγας. Επ’ ευκαιρία κάποιων γενεθλίων, μια μικρή περιήγηση στη συμπρωτεύουσα, στην Αθήνα και στα Εξάρχεια μιας άλλης εποχής, στα τυπογραφεία της Σόλωνος, στα βιβλία και στις εκδόσεις, στη δουλειά (και στην ακόμη περισσότερη δουλειά), στο Δυτικό Βερολίνο του Τείχους, και πάλι πίσω στη Θεσσαλονίκη των Αγανακτισμένων.
Μια σύντομη αυτοβιογραφία, ή: Πολλά με λίγα

Μια διαφορά ουσίας

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Τον τελευταίο καιρό συμβαίνει κάτι αξιοπρόσεκτο και νέο, τόσο στα social media όσο, κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον, και στην «πραγματική ζωή». Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι λίγους μήνες πριν ήταν μια γροθιά απέναντι στην τότε κυβέρνηση, δεν μοιάζουν να είναι και πάλι μια γροθιά υπέρ της σημερινής. Τη στηρίζουν απολύτως μεν, αλλά ασκώντας της ταυτόχρονα και κριτική σε επιμέρους σημεία.
Μια διαφορά ουσίας

«Πωλούνται Καλάσνικοφ (σε τιμή ευκαιρίας)»

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Τι μπορεί να συνδέει τον Λευκό Οίκο και το Σιδηρόκαστρο; Πόσο κοντά ή μακριά μας είναι το Τείχος του Ντόναλντ Τραμπ; Πού βρίσκεται αυτό το Τείχος; Πάνω σε ποιες καρδιές χτίζεται; Πόσο απέχει η Αμερική από το να γίνει ο νέος Τρίτος Κόσμος; Τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας για την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τις ευρωπαϊκές, πανανθρώπινες αξίες;
«Πωλούνται Καλάσνικοφ (σε τιμή ευκαιρίας)»

Χίλντα Παπαδημητρίου: Μία συνέντευξη

Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου. Για τα βιβλία, για τα μπεστ-σέλερ, για τα αστυνομικά μυθιστορήματα (και την εγχώρια σκηνή της Αστυνομικής Λογοτεχνίας), για την επίδραση των social media στη διαμόρφωση γνώμης, για τις κρατικές επιχορηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες και τα e-books, τις ιδανικές ημέρες — και βέβαια για τις γάτες.
Χίλντα Παπαδημητρίου: Μία συνέντευξη

Trick or treat?

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Αργά μεν αλλά σταθερά, ακόμη και στην Ορθόδοξη Ελλάδα —και ενώ έχουν ήδη ανακαταλάβει την Ευρώπη— κάνουν λίγο-πολύ αισθητή την παρουσία τους γιορτές όπως το Χαλογουίν, εντελώς ξένες προς τα δικά μας «ήθη και έθιμα». Είναι όμως έτσι; Και, αν πράγματι είναι τόσο ξένες, είναι «κακό» να τις κάνουμε και δικές μας; Εντέλει: πόσο κακή είναι η παγκοσμιοποίηση;
Trick or treat?

Οι Έλληνες Μετανάστες: Κωστής Πρασσάς (Ισπανία)

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μία σειρά συνεντεύξεων με Έλληνες επαγγελματίες που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της Κρίσης. Σήμερα, μιλά στο Liberal ο Κωστής Πρασσάς, μηχανολόγος μηχανικός, που, μετά από μία δελεαστική πρόταση, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα στα 43 του χρόνια για να μετεγκατασταθεί και να εργαστεί σε πολυεθνική εταιρία της Μαδρίτης, στην Ισπανία.
Οι Έλληνες Μετανάστες: Κωστής Πρασσάς (Ισπανία)

Το φιλημένο χώμα

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μικρά, ανεπαίσθητα, τρεμάμενα βήματα της Ιστορίας: όταν οι ίδιες εικόνες επαναλαμβάνονται βήμα το βήμα, και όταν μέσα στο όλο σκηνικό δεν αλλάζουν παρά μονάχα κάποια ονόματα. Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην εγκατάσταση προσφύγων στα μέρη τους (αλλά και κέντρων απεξάρτησης, και χωματερών…) είναι πάντα ολόιδιες, σε κάθε χρόνο και σε κάθε τόπο.
Το φιλημένο χώμα

Librofilo: Μία συζήτηση με τον Άγη Αθανασιάδη

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τον Άγη Αθανασιάδη, έναν από τους πιο παλιούς μπλόγκερ βιβλίου στην Ελλάδα, και αυτόν με την πιο σταθερή παρουσία επί πολλά χρόνια. Τι συμβαίνει με την αγορά του βιβλίου στη χώρα μας, ποιοι και πόσοι διαβάζουν συστηματικά, ποια βιβλία ξεχωρίζουν, και τι πρόκειται να αλλάξει στο εκδοτικό τοπίο — και βέβαια πολλές προτάσεις ανάγνωσης.
Librofilo: Μία συζήτηση με τον Άγη Αθανασιάδη

Περιοδικό δρόμου «σχεδία»: Μία συζήτηση με τον Χ. Αλεφάντη

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μία μεγάλη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία», Χρήστο Αλεφάντη. Πώς γίνεται κανείς άστεγος; Ποια είναι τα μεγαλύτερα θύματα της Κρίσης; Ποιος είναι ο ρόλος του περιοδικού και πόσοι εργάζονται σε αυτό; Και τι συμβαίνει στο καταπληκτικό «σχεδία home», στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου;
Περιοδικό δρόμου «σχεδία»: Μία συζήτηση με τον Χ. Αλεφάντη

Οι Έλληνες Μετανάστες: Βασίλης Χρονόπουλος (Αγγλία)

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μία σειρά συνεντεύξεων με Έλληνες επαγγελματίες που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της Κρίσης. Σήμερα, μιλά στο Liberal ο Βασίλης Χρονόπουλος, εργαζόμενος στον τομέα της ασφάλειας, που μετεγκαταστάθηκε στην Αγγλία στα τριάντα δύο του χρόνια: από ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων και αργότερα σεκιούριτι, μπάρμαν στο Κέιμπριτζ και από εκεί εργαζόμενος στους βρετανικούς σιδηροδρόμους.
Οι Έλληνες Μετανάστες: Βασίλης Χρονόπουλος (Αγγλία)

Πάντα την Κυριακή

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Πώς μπορεί να λυθεί ένα τεχνολογικό πρόβλημα του σπιτιού κυριακάτικα; Πώς ξεχωρίζουν κάποιες επιχειρήσεις από τον ανταγωνισμό; Τι σημαίνει, τελικά, «εξυπηρέτηση πελατών»; Πόσο απομονωνόμαστε εξαιτίας των social media; Ή, αλλιώς, πόσο πιο κοντά είμαστε με τους άλλους ακριβώς χάρη στο διαδίκτυο; Και τέλος: είναι καλό ή κακό να είναι τα καταστήματα ανοιχτά κάθε μέρα, άρα και τις Κυριακές;
Πάντα την Κυριακή

Κακοποίηση ζώων και αντρική βία

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μπορεί η βία να είναι η μαμή της ιστορίας, αλλά η αντρική βία έναντι των γυναικών είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτε. Για να καταλήξει κανείς να χτυπά μία γυναίκα πρέπει να συντρέχουν, ενδεχομένως, διάφοροι ψυχοπαθολογικοί παράγοντες, όμως κάποια ευρήματα μιλούν για ένα κοινό μοτίβο κατά την παιδική ηλικία κάποιων θυτών: τον βασανισμό ζώων.
Κακοποίηση ζώων και αντρική βία

Βιβλία, πολιτικοί και η αρχή μιας παράδοσης

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Παλαιότερα, στους υψηλού επιπέδου πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ η ιδέα της βιβλιοφοβίας ήταν πέρα για πέρα άγνωστη και εξοβελιστέα, ενώ ακόμη και σήμερα οι μεγάλης ολκής πολιτικοί είναι άνθρωποι του βιβλίου. Τι γίνεται όμως σήμερα στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ; Και τι γίνεται —και τι πρέπει να γίνει— στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Βιβλία, πολιτικοί και η αρχή μιας παράδοσης

Ταξί: Μία συνέντευξη

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Σήμερα μιλά στο Liberal μία οδηγός ταξί, η Χρυσούλα Δημοπούλου: για τους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα και τις εντυπώσεις (καλές και κακές) που τους αφήνει το ταξίδι τους, για τα προβλήματα της Αθήνας, για την TaxiBeat, την Uber, για τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ένας καλός οδηγός ταξί και για πολλά άλλα.
Ταξί: Μία συνέντευξη

Ο χάρτινος Παράδεισος

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Σήμερα ξεκινά στη Φρανκφούρτη η μεγάλη διεθνής έκθεση βιβλίου της πόλης: η Frankfurter Buchmesse, η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο με 7.500 εκθέτες από 100+ χώρες, με 300.000 επισκέπτες, 4.000 εκδηλώσεις και πάνω από 10.000 δημοσιογράφους, είναι ο Παράδεισος των βιβλιόφιλων, και βέβαια ο ιδανικός τόπος για να κλειστούν συμφωνίες αγοράς δικαιωμάτων για τη μετάφραση βιβλίων σε άλλες γλώσσες.
Ο χάρτινος Παράδεισος

Τρεις μικρές ιστορίες για τα μάτια

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Η σημερινή ημέρα, η 15η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Τρεις μικρές ιστορίες για τα μάτια

Η νέα Μεγάλη Ιδέα

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Αναφορικά με όσα γίνονται στη Συρία από πλευράς της Τουρκίας, οι πολίτες της Ευρώπης μπορούν απλώς να παρακολουθούν, να λυπούνται και να υπογράφουν ψηφίσματα στο ίντερνετ, ενώ κάποιοι εκ των ηγετών της μπορούν και να μιλούν για μία σειρά πιθανών εμπορικών κυρώσεων. Όμως το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης οφείλει να είναι άλλο.
Η νέα Μεγάλη Ιδέα

Βιβλιοφοβία (και πώς να την αντιμετωπίσετε)

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Οι φοβίες είναι διαταραχές που ενδέχεται να προκαλούν μία σειρά από προβλήματα στην καθημερινή ζωή κάποιου, ενώ ενίοτε —όταν το άτομο τύχει να βρεθεί μπροστά στο αντικείμενο της φοβίας του— μπορεί να σταθούν αιτία για εξαιρετικά δυσάρεστες αντιδράσεις εκ μέρους του. Η μόνη που δεν επηρεάζει μόνο τον φοβικό άνθρωπο αλλά όλη την κοινωνία είναι η βιβλιοφοβία.
Βιβλιοφοβία (και πώς να την αντιμετωπίσετε)

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 08/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα