Κ. Αθανασιάδης

Ένας πελταστής από την Κρήτη

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Οι πελταστές ήταν εκείνοι οι πολεμιστές της αρχαιότητας που χρησιμοποιούνταν επικουρικά στους στρατούς των μεγάλων πόλεων. Πήραν μέρος σε πολλές μάχες: στον Πελοποννησιακό, στον Κορινθιακό και σε άλλους πολέμους, πηγαίνοντας πότε από τη μια και πότε από την άλλη μεριά. Δεν ήξεραν από παρατάξεις και από δημοκρατίες, αν και έρεπαν προς την τυραννία. Είχαν πιο πολύ ψωμί υπό τους τυράννους.
Ένας πελταστής από την Κρήτη

200

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Μια μικρή και γρήγορη ματιά στις αθηναϊκές εφημερίδες κατά το τέλος της δεκαετίας τού ’80, τότε που τα πράγματα ήταν (κάπως) πιο «αθώα». Και, μαζί, ένας κάποιος απολογισμός (ένας «αναστοχασμός») πάνω στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ψηφίζουμε: ποια είναι τα κύρια, τα βασικά, αυτά που πάντα δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν αποφασίζουμε ποιους θα εμπιστευτούμε.
200

Ηλεκτρονικό βιβλίο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Μία μεγάλη συζήτηση με τον Μιχάλη Καλαμαρά, ιδρυτή του website «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης – eAnagnostis.gr», για τα ebooks, με αφορμή την εκδήλωση «Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά», που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Όλα όσα θέλετε να μάθετε, και όλα όσα πρέπει να ξέρετε, για το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Ηλεκτρονικό βιβλίο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η δυνατότητα της φιλανθρωπίας

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Εδώ και χρόνια έχει ξημερώσει μία εποχή που έχει τρομερή ανάγκη τη φιλανθρωπία: τόσο σε επίπεδο πολιτών, όσο και σε επίπεδο Ευεργετών. Κι αν για τους δεύτερους δεν μας πέφτει λόγος, μπορούμε να κάνουμε κάτι όλοι εμείς: το λίγο των πολλών δεν είναι αρκετό, αλλά είναι ήδη πάρα πολύ. Αρκεί να διαχειριστούμε κατάλληλα τον χρόνο μας — και τη φθορά της ενασχόλησή μας με τη μικροπολιτική.
Η δυνατότητα της φιλανθρωπίας

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Απασχολούμενοι περισσότερο από όσο τούς αξίζει με τα κοινοβουλευτικά «πραξικοπήματα», με τις στριγκλιές πολιτικών χαμηλού πολιτικού και ηθικού βάρους, με τους εραστές χουντικών όπως ο Μαδούρο, με τους λοιπούς ημεδαπούς εχθρούς της Δημοκρατίας, με τις μίσθαρνες πένες της παραδημοσιογραφίας και με όποιον γενικώς «βάζει την ατζέντα», χάνουμε τη μόνη μας περιουσία: τον αναντικατάστατο χρόνο μας. Αλλά και τη δύναμή μας για αλληλεγγύη.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

Ζώντας μακριά από την πραγματικότητα

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Βλέποντας κανείς κάθε ευκαιρία να χάνεται και να παρεμποδίζεται, καθετί καλό που υπήρχε να έχει καταδολιευτεί, υπονομευτεί ή καταστραφεί, μία σύγχρονη Δημοκρατία να γίνεται μια μάζα από παλιά υλικά οικοδομών, τρέμοντας μπροστά στο τριτοκοσμικό δράμα μας, αποσπώμεθα βίαια από τα βασικά, από τα θεμελιώδη της ζωής, από τα «εκ των ων ουκ άνευ».
Ζώντας μακριά από την πραγματικότητα

Ο υπουργός χορεύει τσιφτετέλι

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Μπορεί ένας κάτοικος των Αθηνών σήμερα να μην έχει νερό να πιει; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Έχει ξανασυμβεί; Όχι να φάει ή να αγοράσει ρούχα ή να μην έχει χρήματα για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή τη συνδρομή στο Netflix: αλλά για να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Ναι, σε μία χώρα με θεσμική απολέπιση είναι.
Ο υπουργός χορεύει τσιφτετέλι

Το διάβασμα σαν αντίδοτο στον θάνατο

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Ένα παιχνίδι με τις λέξεις: «διαβάζω» σήμαινε παλιά «περνώ» — δεν σήμαινε δηλαδή επ’ ουδενί «διαβάζω λέξεις» ή «διαβάζω ένα βιβλίο» ή «διαβάζω το μάθημά μου», ή ένα σάιτ. Πώς λοιπόν κατέληξε να σημαίνει αυτό που σημαίνει σήμερα; Πώς έγινε και άλλαξε τελείως η έννοια της λέξης; Και τι ρόλο έπαιξαν οι κηδείες σε αυτό;
Το διάβασμα σαν αντίδοτο στον θάνατο

Βυθισμένος ουρανός

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Από τη χυδαιότητα του πεζοδρομίου όπου μας έριξαν αυτοί («Όλοι σας και μόνος μου, σας έχω», «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι ηλίθιος», «Ο μη ων μετ’ εμού, κατ’ εμού εστί») δεν θα ξεφύγουμε εύκολα. Είναι σαν κάτι μυρωδιές που δεν κολλάνε στη μύτη σου, αλλά στο μυαλό σου. Που πλένεις τα χέρια σου, τα μούτρα σου, τα ρούχα σου, αλλά εκείνες είναι εκεί και επιμένουν.
Βυθισμένος ουρανός

#10yearschallenge

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Οι αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου μέσα σε μία δεκαετία: από το 2009 μέχρι το 2019. Ποια φαινόμενα τον εμπόδιζαν τότε και ποιες συνθήκες τον βοηθούν τώρα να δουλέψει. Τι απαιτήσεις μπορεί να έχει κανείς από το περιβάλλον του εφόσον θέλει να παράγει και όχι να κάθεται. Και τι πρέπει να κάνει για να το πετύχει. Και τι να θυσιάσει.
#10yearschallenge

Κέντρο: Και όμως υπάρχει — αλλά βρίσκεται κάπου αλλού

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Πώς γίνεται και το πολιτικό Κέντρο, με έναν παράλογο —αν και απλώς ρητορικό— τρόπο, έχει μεταλλαχθεί στις μέρες μας σε Κεντροαριστερά; Και γιατί άραγε δεν μεταλλάχθηκε —και πάλι ρητορικά— σε Κεντροδεξιά; Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις, και τι σκοπούς έχουν; Εντέλει: υπάρχει Κέντρο; Και, αν ναι, πού βρίσκεται;
Κέντρο: Και όμως υπάρχει — αλλά βρίσκεται κάπου αλλού

Ο Γιώργος Μαυρωτάς μιλά στο Liberal

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Μία συζήτηση με τον βουλευτή και αντιπρόεδρο του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά: για τα social media, την κριτική (αλλά και τις επιθέσεις) που δέχονται οι αντιπρόσωποί μας από επωνύμους ή στρατευμένα troll αναφορικά με τις αποφάσεις τους, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τα πολιτικά κόμματα, για το Ποτάμι και το μέλλον του.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς μιλά στο Liberal

To Hard Brexit και οι Έλληνες στην Αγγλία

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν σήμερα πάνω από 70.000 Έλληνες, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή που έγινε το 2017 από τη βρετανική Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής. Ίσως πλέον ο αριθμός αυτός να έχει μεγαλώσει. Τι θα γίνει με όλους αυτούς εν όψει ενός πιθανού Hard Brexit; Τι έχει προνοήσει η ελληνική κυβέρνηση για την τύχη τους;
To Hard Brexit και οι Έλληνες στην Αγγλία

Σαν σκυλιά έξω από το σουπερμάρκετ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Ο καθ’ έξιν ή κατά συρροήν προπαγανδιστής καταντά φανατικός. Ένας ακόμη θερμοκέφαλος, που έχει σε καθετί τις προκάτ, στερεοτυπικές αντιδράσεις ενός σκύλου. Χωρίς να το καταλάβει, ή —ακόμη χειρότερα— χωρίς να καταλαβαίνει, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό για τους σκοπούς του, για την πολιτική που επιζητεί να εφαρμόσει. Χωρίς να καταλαβαίνει πόσο λάθος είναι.
Σαν σκυλιά έξω από το σουπερμάρκετ

Πώς πεθαίνουν οι πόλεις

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Η συζήτηση για την ονομασία μιας άλλης χώρας είναι ιερή όταν αφορά και τη δική μας. Ειδικά μάλιστα όταν οι αποφάσεις και οι συμφωνίες παίρνονται από μία αλλόκοτα ανίκανη κυβέρνηση. Κάποια άλλα όμως «σημάδια των καιρών» δείχνουν πως οι πόλεις μας πεθαίνουν. Και ότι θα μείνουμε με τις συζητήσεις, τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια — και χωρίς πόλεις.
Πώς πεθαίνουν οι πόλεις

Δυο μικρές ιστορίες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Πηγαίνοντας στα Σκόπια για τσιγάρα, βενζίνη, κομμωτήριο, ταβέρνα, και βέβαια για μια γρήγορη επίσκεψη στον οδοντογιατρό, για να βάλουμε μία θήκη. Αλλά και για άλλα πράγματα. Και ψάχνοντας έναν παραγωγό για μια εκπομπή βιβλίου στο ραδιόφωνο. Όλα συνδέονται όμορφα στην Ελλάδα, όλα κολλάνε μεταξύ τους και όλα μπορούν να γίνουν, εύκολα και αποτρόπαια, ένα.
Δυο μικρές ιστορίες

Οι θρασύδειλοι που δένουν τα αριστερά τους κορδόνια

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Είναι άθλιο να απειλείται οποιοσδήποτε με άσκηση βίας επάνω σε ό,τι πιο ιερό υπάρχει: στο σώμα του. Είναι ό,τι πιο ιταμό μπορεί να σου κάνει κάποιος. Όπως επίσης είναι ντροπιαστικό να επικαλείσαι ψευδώς κάτι τέτοιο για να σε κοιτάξει με καλό μάτι ο αρχηγός του καραβανιού, ή να το διαφημίζεις για προπαγανδιστικούς λόγους. Ιδίως όταν εσύ ο ίδιος, σε ανάλογες περιπτώσεις, εκώφευες.
Οι θρασύδειλοι που δένουν τα αριστερά τους κορδόνια

Φέρνοντας τα παιδιά κοντά στο βιβλίο

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Ξεκινώντας μία μεγάλη έρευνα για το πώς μπορούν οι γονείς, αλλά και το σχολείο, να φέρουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο και τη λογοτεχνία —καθώς η Ελλάδα κατέχει μία ουδόλως αξιοζήλευτη θέση που μας στοιχίζει πολύ σε μία σειρά από τομείς: π.χ., στην οικονομία—, συζητάμε σήμερα με τέσσερις ανθρώπους του βιβλίου και της Παιδικής Λογοτεχνίας.
Φέρνοντας τα παιδιά κοντά στο βιβλίο

Κτηνώδης Δύναμη, Ωγκώδης Άγνοια

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Πόσο εύκολα μπορεί ένας απλός χρήστης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ένας δημοσιογραφίσκος ή ένα τρολ να εξευτελίσει κάποιον χρησιμοποιώντας λίγη ΚΔΩΑ; Πανεύκολα. Λίγη Κτηνώδης Δύναμη Ωγκώδης Άγνοια αρκεί για να κάνεις έναν άνθρωπο —οποιονδήποτε, δημόσιο πρόσωπο ή μη— το λιγότερο να χάσει τον ύπνο του. Και με λίγη περισσότερη μπορείς να καταστρέψεις μία χώρα.
Κτηνώδης Δύναμη, Ωγκώδης Άγνοια

Ο κουβάς με τα καβούρια

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, 01:02
Στην Ελλάδα της έξαρσης του λαϊκισμού, της διάχυσής του από το επιτελείο της κυβερνητικής συμμαχίας προς τα κάτω, κανείς κρίνεται από τις προσλαμβάνουσες που έχει από το καθημερινό μικροπολιτικό παιχνίδι: αν αρνείται να παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στην ελληνική μικροκλίμακα, εξοστρακίζεται από την κοινότητα. Μπροστά στη λουμπενοποίηση της πολιτικής ζωής, το να γυρνάς το πρόσωπο από την άλλη δεν συγχωρείται.
Ο κουβάς με τα καβούρια