Κ. Αθανασιάδης

Οι σκύλοι και οι τρίχες τους

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Σήμερα, δεν κινδυνεύουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη, δηλαδή και από την Ευρώπη. Αυτός ο κίνδυνος —υπαρκτός πέντε χρόνια πριν— παρήλθε. Όπως επίσης δεν κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν νέο κύκλο ύφεσης της οικονομίας. Επίσης, πέρασε και ο κίνδυνος να μας θεωρούν, ή να δίνουμε από μόνοι μας την εντύπωση μιας χώρας-παρία. Χωράμε στην Ένωση, και χωράμε στη Δύση.
Οι σκύλοι και οι τρίχες τους

Κορονοϊός: Μία μεγάλη συζήτηση με έναν ειδικό

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Μία μεγάλη συζήτηση με τον γιατρό Γιώργο Παππά για τον κοροναϊό της Κίνας. Μάθετε τα πάντα γι? αυτόν: πώς και πότε ξεκίνησε, ποιους προσβάλλει, πώς μεταδίδεται, τι «συγγένειες» με άλλους ιούς έχει (και τι μνήμες ανακαλεί), ποια μέτρα πρέπει, ή επιβάλλεται, να πάρει κανείς. Αλλά και μία πάντα επίκαιρη ενημέρωση για τα απαραίτητα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε όλοι.
Κορονοϊός: Μία μεγάλη συζήτηση με έναν ειδικό

Κλείστ΄ το το ρημάδι

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Στους μοντέρνους καιρούς μας, διάβασμα είναι αυτό που κάνει ένας αναγνώστης όταν - και μόνο όταν- καταφέρει να αποφύγει τους λογής περισπασμούς. Γιατί είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς: είναι άθλος. Και καθημερινά γίνεται ακόμη δυσκολότερο. Ο Συνδεδεμένος Άνθρωπος, ένας άνθρωπος προγραμματισμένος για να καταναλώνει και να ψηφίζει, είναι πνιγμένος σε μια θάλασσα από Wi-Fi.
Κλείστ΄ το το ρημάδι

Ζεστά ποτά

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Σαν τις γιορτές που σπάνε τη μονοτονία και το βάρος της καθημερινότητας, οι μη ιδιωτικές στιγμές που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις άλλες, όπως η ευτυχής χθεσινή εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μας κάνουν να ξεχνάμε για λίγο, ή να παραβλέπουμε, την ασχήμια της καθημερινότητας, το πραγματικό πατρόν της κοινωνικής ύπαρξης. Και ίσως να θυμόμαστε πράγματα που πέρασαν.
Ζεστά ποτά

Παναγία Δεξιά

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Παρά την καλή πρόθεση που κρύβεται από πίσω, οι συμβουλές, όπως καθετί που δίνεται δωρεάν, είναι ένα ωραίο αλλά συνήθως άχρηστο πράγμα: σαν να πεταλώνεις ένα άλογο χωρίς καρφιά. Η ζωή φυσικά έχει ανάγκη από τέτοιες όμορφες διακοσμήσεις, αλλά έχει επίσης ανάγκη και από ορθό λόγο. Και δεν έχει καμία ανάγκη το μίσος για τον κατατρεγμένο.
Παναγία Δεξιά

Το βαρύ ιππικό της νεότητας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Οι παλιές παρέες είναι ένα συνδετικό υλικό μεγάλης ισχύος. Μια ξαφνική ανάμνηση, μια φωτογραφία που περνά ξαφνικά από μπροστά σου, ακόμα και μια σκέτη λέξη ή και μια μυρωδιά, μπορεί να σου φέρει στον νου έναν άνθρωπο, κι αυτός πάλι με τη σειρά του όλη την παρέα που κάποτε ήταν, και υπήρξε για καιρό, ολόκληρη η ζωή σου.
Το βαρύ ιππικό της νεότητας

Ελλάδα, όπως Ευρώπη

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν ήταν ποτέ «ομαλή» ή ακύμαντη, αλλά σχεδόν πάντα βρίσκονταν τρόποι και μισές λύσεις να ξεπερνιούνται τα όποια προβλήματα —ή να σπρώχνονται προς το μέλλον— ώστε να σβήνονται εν τη γενέσει τους οι φωτιές που κατά καιρούς απειλούνταν να ανάψουν. Είναι και η τωρινή μια τέτοια περίπτωση;
Ελλάδα, όπως Ευρώπη

«Επιδιώκοντας την ισχύ»: Ένα θρυλικό βιβλίο Ιστορίας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Για το συναρπαστικό ιστορικό βιβλίο του William H. McNeill, «Επιδιώκοντας την ισχύ: Πόλεμοι, τεχνολογία και κοινωνίες από την Αρχαιότητα έως σήμερα» (μετάφραση Νίκος Ρούσσος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2019). Πώς η τεχνολογία, η οικονομία και η αγορά μεταμόρφωσαν αιώνα τον αιώνα τη ζωή μας, μέσω της εμπορευματοποίησης και της εκβιομηχάνισης του πολέμου. Μία άκρως πρωτότυπη παγκόσμια Ιστορία.
«Επιδιώκοντας την ισχύ»: Ένα θρυλικό βιβλίο Ιστορίας

Μισώντας τη γυναίκα, μισώντας το σεξ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η συζήτηση γύρω από την αφίσα στο Μετρό έγινε, ή διεξάγεται ακόμη, και αφορούσε δύο τινά: το καθαυτό θέμα, δηλαδή τις εκτρώσεις και το δικαίωμα των γυναικών στην αυτονομία, και την ελευθερία του λόγου — τα μικρά, μεγάλα ή ελαστικά όριά της. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Κάτι που συγκαλύφθηκε στις περισσότερες συζητήσεις.
Μισώντας τη γυναίκα, μισώντας το σεξ

Μια ταινία μικρού μήκους (για μεγάλους μάγκες)

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η πορεία ενός αθλητή του αμερικανικού φούτμπολ, του πιο σκληρού παιχνιδιού στον πλανήτη, στην έβδομη τέχνη, στις σκοτεινές αίθουσες, στο ίντερνετ και, εντέλει, στα Όσκαρ. Και ένα μεγάλο, μέσα στην απλότητά του, μάθημα στους «σκληρούς άντρες» και στον «ματσίσμο» που στην εποχή μας προσπαθεί να σηκώσει και πάλι το κεφάλι του.
Μια ταινία μικρού μήκους (για μεγάλους μάγκες)

Her body, her choice. Period

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Πόσο μπορούν να πλήξουν την καθημερινότητά μας, ή και αυτά καθαυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα συλλήβδην, οι δημόσιες συζητήσεις και «παρεμβάσεις» γύρω από θέματα που έχουν εξαντληθεί και λυθεί προ καιρού, όπως αυτό των εκτρώσεων και του αναφαίρετου δικαιώματος της γυναίκας στην επιλογή; Και τι θα μπορούσε να κάνει η Πολιτεία για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους;
Her body, her choice. Period

Οι πλούσιοι ηττημένοι της Κρίσης

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τι πρέπει να γίνει για να γυρίσουν πίσω οι νέοι μας επιστήμονες που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν; Ποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν; Αρκούν οι υψηλοί μισθοί; Ή μήπως δεν χρειάζεται να έρθουν καν πίσω; Και ακόμη: είναι άραγε μόνο οικονομικοί οι λόγοι που τους έκαναν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν; Ή έτσι μας συμφέρει να πιστεύουμε;
Οι πλούσιοι ηττημένοι της Κρίσης

«Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης»: Ένα σημαντικό βιβλίο

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Μικρή παρουσίαση ενός βιβλίου για την Ευρώπη, γραμμένου έτσι που να μπορεί να το παρακολουθεί ο καθένας, χωρίς παράλληλα να χάνει τίποτε από την εγκυρότητά του. Σε μία εποχή που η ιδέα της Ευρώπης αμφισβητείται από πολλούς ακόμη και εντός των συνόρων της, είναι καιρός να ξαναδιαβάσουμε την κοινή —και συναρπαστική— ιστορία των κρατών της από την αρχή.
«Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης»: Ένα σημαντικό βιβλίο

Ο Συνδεδεμένος

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Προ μερικών μόλις δεκαετιών, ένας σεισμός που θα έπληττε με τρομερή σφοδρότητα μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας θα περνούσε από τα πρωτοσέλιδα στις μέσα σελίδες των ευρωπαϊκών εφημερίδων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Σήμερα, η ανθρωπότητα μπορεί και συγκινείται ολόκληρη από τα πάθη του πλανήτη σε «πραγματικό χρόνο». Αλλά μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα από αυτό.
Ο Συνδεδεμένος

Μια παλιά και νέα πατρίδα (για όλους)

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Μια συνοπτική περιήγηση στα ταξίδια και στις μεταναστεύσεις: ατόμων και λαών. Η διαρκής ανάγκη του ανθρώπου να μπορέσει να κυνηγήσει μια κάπως καλύτερη τύχη, και να οργανώσει μια κάπως καλύτερη ζωή για τον ίδιο και για τους δικούς του. Για να ευτυχήσει, να ησυχάσει, και για να βρει χρόνο να μαγειρέψει με φίλους, στις χαρές τους.
Μια παλιά και νέα πατρίδα (για όλους)

How dare you: Μία συζήτηση με τον Χρήστο Δέρδα

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Μία μεγάλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (και αιρετική) συζήτηση με τον Μηχανολόγο Μηχανικό και Αεροναυπηγό Χρήστο Δέρδα, με αφορμή το Φαινόμενο Γκρέτα. Ο Χ. Δέρδας ασχολήθηκε με την ανάπτυξη μεθόδων σχεδιασμού και υπολογισμού μηχανικής συμπεριφοράς πτερυγίων αεροπορικών κινητήρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σήμερα δουλεύει σε μεγάλη χημική βιομηχανία της Γερμανίας.
How dare you: Μία συζήτηση με τον Χρήστο Δέρδα

Δώμα και Αντίποδες: Δύο νέα εκδοτικά

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Πορτρέτα, και μικρές ανασκοπήσεις της χρονιάς που έφυγε, δύο νέων και με ξεχωριστό ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων, από τους ίδιους τους ανθρώπους τους: μιλούν στο Liberal για τις εκδόσεις Δώμα η Μαριλένα Καραμολέγκου και για τις εκδόσεις Αντίποδες ο Κώστας Σπαθαράκης. Η νέα γενιά των εκδόσεων που κρατούν ψηλά τον πήχη της ποιότητας στη χώρα μας είναι εδώ.
Δώμα και Αντίποδες: Δύο νέα εκδοτικά

Ένας καζαμίας για το 2020

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Εικόνες και προσωπικά μηνύματα που δίνουν τον τόνο για τη χρονιά που μόλις υποδεχτήκαμε. Το 2020, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα μοιάζει σε πολλά με το 2019, γιατί και το ένα και το άλλο τα κατοικούν οι ίδιοι άνθρωποι, και όλοι τους έχουν τις ίδιες ανάγκες, και τότε, και τώρα, και —δυστυχώς— και αύριο.
Ένας καζαμίας για το 2020

20 συμβουλές για το 2020

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Συμβουλές και προτάσεις για τη χρονιά που έρχεται — και για κάθε χρονιά. Πώς μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο του, πώς να δημιουργεί ελεύθερο χρόνο ή/και να μεγαλώνει τη μέρα του, πώς να φέρεται στα social media και τι να αποφεύγει. Όλες, αποδεδειγμένα ωφέλιμες, προσιτές, δωρεάν και πανεύκολες.
20 συμβουλές για το 2020

Στόχοι για τη νέα χρονιά

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Παραδοσιακά, αυτές οι ημέρες είναι ημέρες απολογισμών και στόχων. Κι αν οι απολογισμοί αφορούν συνήθως μεγάλα σύνολα, οι στόχοι έχουν να κάνουν με τον καθένα από εμάς. Όλοι μας υποκύπτουμε κάποια στιγμή στην πρόχειρη κατάρτιση μιας λίστας με «στόχους» για την επόμενη χρονιά. Κι ας ξέρουμε πως ποτέ κανείς στην ιστορία δεν τήρησε τη δική του λίστα.
Στόχοι για τη νέα χρονιά

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα