Crash-test 5 χωρών στη μάχη με την πανδημία: Ισραήλ, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Τουρκία

Crash-test 5 χωρών στη μάχη με την πανδημία: Ισραήλ, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Τουρκία

Κάθε χώρα επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στην μάχη με την πανδημία και προχωρά τους εμβολιασμούς κατά την covid όσο πιο γρήγορα μπορεί, πετυχαίνοντας διαφορετικό σκορ στην τελική αποτίμηση. Στο Liberal.gr συγκρίνουμε σε ένα διδακτικό crash-test τις επιδόσεις στους εμβολιασμούς και την διαχείριση της πανδημίας 5 κρατών. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, καθώς και το Ισραήλ, που «έβαλε τα γυαλιά» σε ολόκληρο τον κόσμο,οι ΗΠΑ (η υπερδύναμη) και η Τουρκία, ο «άσπονδος φίλος» και γείτονάς μας.

Ισραήλ

834.000 κρούσματα κορονοϊού

6220 θάνατοι

Έχουν εμβολιαστεί πλήρως (με 2 δόσεις) 4.804.891 άνθρωποι  (ποσοστό 53,1% του πληθυσμού) και με μια δόση 5.252.718 άνθρωποι (το 58% του πληθυσμού).

Η χώρα-παγκόσμιο πρότυπο στη μάχη με την Covid

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που πέτυχε την συλλογική ανοσία και επανήλθε στην κανονικότητα (χωρίς μάσκες, και περιοριστικά μέτρα, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανοιχτές), καθώς αναδείχθηκε παγκόσμιος «πρωταθλητής» στους covid εμβολιασμούς. Στον Ισραηλινό λαό έχει κυρίως χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BionTech (που το Ισραήλ προμηθεύτηκε με διακρατική συμφωνία) ενώ αργότερα πήρε έγκριση και το εμβόλιο της Moderna. Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στο Ισραήλ δόθηκε προτεραιότητα σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες, αλλά επίσης σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, καθώς η χώρα έκλεισε τα σχολεία μόλις για λίγες εβδομάδες. Τα εμβολιαστικά κέντρα τα ανέλαβε ο στρατός και εξαρχής λειτούργησαν 7 ημέρες την εβδομάδα, ώστε οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, για να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα και να μην την «πληρώσει» η Εκπαίδευση.

Τώρα που οι Ισραηλινοί πέτυχαν τον στόχο της συλλογικής ανοσίας έχουν βάλει σαν επόμενο στόχο τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών, μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech, κατά τις οποίες το εμβόλιό τους για την αντιμετώπιση της COVID-19 είναι ασφαλές στις συγκεκριμένες ηλικίες. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας της χώρας εξέφρασαν την ελπίδα πως οι εμβολιασμοί των εφήβων θα αρχίσουν από τον Μάιο στο Ισραήλ, καθώς οι κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκαν σε 2.260 εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες «έδειξαν αποτελεσματικότητα 100% και την ανάπτυξη ισχυρών αντισωμάτων».

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι δύο εταιρίες θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους, ώστε  να προστατευτούν και τα άτομα νεαρής ηλικίας από τον κίνδυνο να κολλήσουν και να μεταδώσουν την επικρατούσα βρετανική μετάλλαξη. Από την άλλη, επειδή έχει διαπιστωθεί πως  τα παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ο εμβολιασμός τους δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Γερμανία

2,88  εκατ. κρούσματακορονοϊού

76.940 θάνατοι

Με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 9.620.262 άνθρωποι (11,6% του πληθυσμού) και με 2 δόσεις 4.152.394 άνθρωποι (5% του πληθυσμού).

Εκεί που η καγκελάριος ζήτησε συγγνώμη για τα μέτρα….

Στην Γερμανία χορηγούνται κυρίως τα εμβόλια τηςBionTech και της Moderna, ενώ παραμένει χαμηλή η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Πλέον-μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τα 40 περιστατικά θρόμβωσης και τους 9 θανάτους-η  Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας συστήνει το εμβόλιο της AZμόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Για όλους εκείνους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα εκδώσει νέα σύσταση. Μετά από κοινή απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων όσοι είναι κάτω των 60 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση της AstraΖeneca έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και τη δεύτερη αφού πρώτα όμως συμβουλευθούν το γιατρό τους ή αλλιώς μπορούν να εμβολιστούν με ένα από τα άλλα δύο εμβόλια. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο RobertKoch 2,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και μόλις 767 άτομα τη δεύτερη. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό είχαν πρώτοιοι υπερήλικες (80 ετών κι άνω, τρόφιμοι γηροκομείων) και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάχθηκαν οι άνθρωποι μεταξύ 75 και 79 ετών, τα άτομα με άνοια ή διανοητική αναπηρία σε ιδρύματα, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Επίσης συμπεριλήφθηκαν άτομα με το σύνδρομο Down, γενικοί ιατροί, άνθρωποι που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και καταλύματα αστέγων.

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα άτομα άνω των 60 ετών και άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη της νόσου σε περίπτωση μόλυνσης. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι σε πολύ σημαντικούς τομείς του δημοσίου, για παράδειγμα αστυνομικοί, πυροσβέστες, δικαστικό σώμα, δάσκαλοι, κυβερνητικοί υπάλληλοι. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και εργαζόμενοι σε κρίσιμους κλάδους όπως φαρμακεία, φαρμακοβιομηχανία, διαχείριση αποβλήτων, μεταφορές, υδροδότηση, ενέργεια αλλά και λιανικό εμπόριο.

Στην Γερμανία δεν επιβλήθηκε ποτέ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6.00 ή τις 7.00 το απόγευμα (όπως έγινε στην Γαλλία και την Ελλάδα για τα Σαββατοκύριακα), ενώ από προχθές Μεγάλη Παρασκευή έχει επιβληθεί σε αρκετές πόλεις μια πιο ήπια νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, (21.00μμ-5.00πμ) με τους τοπικούς Άρχοντες ωστόσο να διευκρινίζουν ότι η Αστυνομία δείχνει επιείκεια, καθώς οι νυχτερινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στην Γερμανία είναι ευαίσθητο θέμα. Κι αυτό γιατί ανασύρουν δυσάρεστες αναμνήσεις από τα χρόνια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε πριν 10 ημέρες η «συγγνώμη» της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στον Γερμανικό λαό, για το lockdown που είχε εξαγγείλει για το Πάσχα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από πρωθυπουργούς κρατιδίων όσο και από την κοινωνία, που έχει κουραστεί  σε οριακό σημείο, η Άγκελα Μέρκελ απέσυρε μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από την  1η Απριλίου ως τις 5 Απριλίου, στέλνοντας σε όλα τα κράτη μήνυμα πως η κόπωση και η ψυχολογική πίεση της κοινωνίας πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ηνωμένο Βασίλειο

4,35 εκατ. κρούσματακορονοϊού

127.000θάνατοι

Με 1 τουλάχιστον δόση έχουν εμβολιαστεί 31.301.267 άνθρωποι (ποσοστό 47% του πληθυσμού), ενώ με 2 δόσεις έχουν εμβολιαστεί 4.948.635 άνθρωποι (το 7,4% του πληθυσμού)

Η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς

Τα εμβόλια που χορηγούνται στους Βρετανούς  είναι το AstraZeneca,  το Pfizer/BionTech και τοModerna. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι με διαφορά η Ευρωπαϊκή χώρα που έχει εμβολιάσει τους περισσότερους ανθρώπους με το εμβόλιο της ΑΖ, με το οποίο έχουν γίνει 11 εκατ. εμβολιασμοί. Επίσης είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά της πανδημίας, καθώς λόγω Brexit δεν περίμενε την έγκριση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αφού η Ανεξάρτητη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή τους έδωσε το «πράσινο φως». Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι άνω των 70 ετών, το προσωπικό υγείας και οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, λόγω υποκείμενου νοσήματος.

Συγκριτικά με την Ελλάδα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εφαρμόσει λιγότερα περιοριστικά μέτρα, η μάσκα είναι απαραίτητη μόνο σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό (και στα καταστήματα φυσικά) και όλες οι σχολικές βαθμίδες έχουν ανοίξει  και λειτουργούν κανονικά από τις 8 Μαρτίου. 

ΗΠΑ

30,6 εκατ. κρούσματα

554.000 θάνατοι

Με 1 δόση τουλάχιστον έχουν εμβολιαστεί 101.804.762 άνθρωποι (το 31% του πληθυσμού), ενώ με 2 δόσεις ή πλήρως εμβολιασμένοι είναι  57.984.785 άνθρωποι  (το 17,7% του πληθυσμού)

Οι νεκροί Αμερικανοί από την Covid ξεπέρασαν κατά 150.000 τους νεκρούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Στις ΗΠΑ τα εμβόλια  που έχουν λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) είναι της Pfizer, τηςModerna και προσφάτως το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, όλα αμερικανικής παραγωγής.

Το Βρετανικό εμβόλιο AstraZeneca δεν έχει λάβει  ακόμα έγκριση από τον FDA, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει μέρος των δόσεων που παράγονται  από εργοστάσια στην επικράτειά της, ώστε να μπορούν να διατεθούν αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η έγκριση του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων. Η διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ πέρασε από πολλούς κλυδωνισμούς ειδικά με τον προηγούμενο πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) που πρόταξε την Οικονομία, μη επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα με συνέπεια οι Αμερικανοί που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό να έχουν ξεπεράσει κατά 150.000 τους νεκρούς από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο! Ειδικά κατά την προεδρεία του Τραμπ τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες, με πρώτη  τη Νέα Υόρκη έφτασαν στα όριά τους. Οι εικόνες που είδαμε από τα νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ,  με τα κρεβάτια των νοσηλευόμενων να βρίσκονται παντού ακόμα και στους διαδρόμους και το υγειονομικό προσωπικό να λυγίζει  και να καταρρέει από την εξάντληση έριξαν  βαριά την σκιά τους στο Αμερικανικό Όνειρο, λαβώνοντας την αίσθηση παντοδυναμίας των Αμερικανών. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό στις ΗΠΑ έχουν οι οίκοι ευγηρίας, οι υγειονομικοί και τα άτομα άνω των 65 ετών.

Τουρκία

3,45 εκατ. κρούσματα κορονοϊού

32.078 θάνατοι

Με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 9.313.746 άνθρωποι (ποσοστό 11,4% του πληθυσμού) και με δύο δόσεις 7.003.424 (8,5% του πληθυσμού).

Η χώρα όπου το οικονομικό κραχ εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με την πανδημία

Το βασικό εμβόλιο που χορηγείται στην Τoυρκία είναι το κινέζικοSinovacBiotech, ενώ πριν λίγα μόλις 24ωρα άρχισε να χορηγείται και το εμβόλιο των Pfizer/BioNTechώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ τα νέα κρούσματα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.Η Τουρκία έχει έως τώρα διανείμει 16,5 εκατ. δόσεις εμβολίων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7 εκατ. ανθρώπων που έχουν λάβει μια δεύτερη δόση από τα εμβόλια που ανέπτυξε η κινεζική SinovacBiotech.

Η χορήγηση εμβολίων έως τώρα περιλαμβάνει ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, υγειονομικό προσωπικό και άλλες ομάδες που θεωρούνται ότι έχουν προτεραιότητα λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Συνολικά 2,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν φθάσει στην Τουρκία, με αυτόν τον αριθμό να αναμένεται να φθάσει τα 4,5 εκατ. τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θέλουν να λάβουν όταν έρθει η σειρά τους, δήλωσε ο Κότζα, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού έως τον Ιούνιο. Ο ίδιος και η οικογένειά του εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, καθώς όπως είπε, όσοι σπουδάζουν σε χώρες της Ευρώπης ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πτήσεις, καθώς το κινεζικό εμβόλιο δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία στην διάρκειά της πανδημίας χαρακτηρίστηκε η πιο αναξιόπιστη χώρα για τα στοιχεία που παρουσίαζε -ειδικά τους πρώτους μήνες επέλασης της Covid, με ολόκληρη την υφήλιο να υποψιάζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν απέκρυπτε την αλήθεια. Τώρα είναι πλέον η χώρα που εκτός της Covid έχει να αντιμετωπίσει και ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό Κραχ, με την υποτίμηση του νομίσματός της και την φτώχεια και την πείνα να μεταδίδονται στον πληθυσμό της με μεγαλύτερη ταχύτητα από την πιο φονική λοίμωξη…