Χρυσό μετάλλιο στη «συνθετική δημοκρατία...»

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Το χρυσό μετάλλιο κατάφερε να αποσπάσει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly, στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Βοστώνη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 6.000 φοιτητές.

Επίσης, η Ελληνική Ομάδα Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece” εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Η.Α.Ε. 24- 27/10/2019 και κατάφερε να κερδίσει το Χάλκινο Μετάλλιο για τον Μηχανικό Σχεδιασμό του Ρομπότ και την 6η θέση από τα 190 έθνη στην Παγκόσμια Γενική Κατάταξη.

Στον Πλάτωνα υπάρχουν δύο είδη πολιτικών. Ο βοσκός και ο Υφαντής. Ο βοσκός φροντίζει το κοπάδι του στο μαντρί, το μεγαλώνει και το προσέχει από τους λύκους. Και στο τέλος, το στέλνει με "στοργή" στο σφαγείο. Ο άλλος, ο Υφαντής, προσπαθεί να πάρει τα καλύτερα «νήματα» από την κοινωνία για να φτιάξει το πιο όμορφο χαλί, την Πολιτεία. Ο μεν πρώτος, είναι φανερό ότι το κοπάδι του δεν το προστατεύει από αγάπη αλλά από προσωπικό όφελος, για το κρέας, το γάλα και το μαλλί. Ο δεύτερος ικανοποιείται απλά από τη σύνθεση και μένει στην ιστορία ως σπουδαίος «συνθέτης χρωμάτων». Αν βέβαια τα καταφέρει.

Από πού ξεφύτρωσε ο Πλάτωνας; Μα αν δεν ξεφύτρωνε από παντού και για πάντα, δεν θα ήταν Πλάτωνας αλλά ένας ξεπεσμένος φιλόσοφος ελληνικού "καφενείου"...

Ομολογώ ότι αυτή την Συνθετική Βιολογία δεν την ήξερα. Aλλά ήταν μία καλή ευκαιρία να μου έρθει στον νου η "συνθετική δημοκρατία". Αυτή που μάλλον σκέπτεται και ο Πλάτωνας. Και που πάντα, έχουμε ανάγκη σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται μεταξύ φιλόδοξης επιθυμίας και αδρανούς πράξης...

Αυτοί λοιπόν οι άριστοι που πρωτεύουν σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι οι καταλληλότεροι να δώσουν πρώτοι το χρώμα στο "υφάδι" της πολιτείας μας. Χωρίς απαραίτητα να είναι άριστοι στα μαθηματικά ή στη γλώσσα. Παρά μόνο σ΄αυτό που ξέρουν να κάνουν σωστά. Να ερευνούν σωστά και παραγωγικά πάνω στη σύνθεση των πραγμάτων.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο όραμα της σύνθεσης είναι και το ζητούμενο για το μέλλον της δημοκρατίας. Και αν οι κυβερνήσεις στοχεύσουν σ΄αυτό, σε μερικά χρόνια (ίσως σε τρεις κυβερνητικές θητείες) η χώρα μας θα απολαμβάνει μία πολιτεία σπουδαίων μερών και στοιχείων. Στην ελευθερία, στην ισότητα, στον διάλογο και στην παιδεία. Στις βασικότερες αρχές που έχει ανάγκη η δημοκρατία για να γεννήσει πρόοδο και δημιουργία στην κοινωνία.

Σύνθεση όμως χωρίς συναίνεση δεν υπάρχει. Κι όταν λέμε συναίνεση δεν εννοούμε μόνο μεταξύ των κομμάτων. Αλλά κυρίως, μεταξύ των πολιτών και των ομάδων συμφερόντων που σχηματίζουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική τους δράση. Συναίνεση που διασφαλίζει ότι δεν αντλούμε ικανοποίηση από την πτώση του διπλανού μας ή από την προσωπική μας κυριαρχία, εντός ή εκτός εξουσίας. Αλλά από το κοινό μέλλον και την προοπτική για επιτυχία.

Νέα παιδιά, δημιουργικά σχήματα, άριστοι, δεξιοτέχνες, επίμονοι Έλληνες θα συνθέσουν την σύγχρονη Ελλάδα. Με την προυπόθεση ότι θα απαλλαγούμε κάποια στιγμή, από τις φοβίες μας και θα εφαρμόσουμε τους νόμους. Θα σεβαστούμε τους θεσμούς και θα επενδύσουμε στις αξίες μας.

Για να κυνηγήσουμε τον πλούτο, την ασφάλεια, την ευημερία και την «σύνθεση» των συμφερόντων μας…

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 08/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα