Χρηματιστήριο: Τα οχυρά των 900 & 2.250 μονάδων

Χρηματιστήριο: Τα οχυρά των 900 & 2.250 μονάδων

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

O Νοέμβριος ήταν ένας καλός χρηματιστηριακός μήνας. Αμφότεροι οι χρηματιστηριακοί δείκτες, δηλαδή τόσο ο FTSE-25, όσο και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψαν νέα υψηλά έτους. Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο στους δέκα από τους ένδεκα μήνες του 2019, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την 31/12/2018 μέχρι σήμερα, αγγίζει το +45% και η αντίστοιχη απόδοση του FTSE-25 αγγίζει το +40%. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια, είχαν να αντιμετωπίσουν δυο σημαντικά επίπεδα αντιστάσεων σε κάθε ανοδική τους κίνηση. Τα επίπεδα των 2250 μονάδων για τον FTSE-25 και τα επίπεδα των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αποτελούσαν απόρθητα οχυρά. Η προσέγγιση και ανοδική διάσπαση αυτών των αντιστάσεων και η μερική κατάκτηση των οχυρών αυτών, αποτελούν σημαντικά γεγονότα. Γεγονότα, που έρχονται να ικανοποιήσουν τους επενδυτές, όχι μόνο μέσω της αύξησης της αξίας των χαρτοφυλακίων τους, αλλά κυρίως μέσω της ψυχολογικής επιβράβευσης για την υπομονή τους και την επιμονή τους.

Το οχυρό των 2.250 μονάδων είχε αντισταθεί τον Ιούνιο του 2017, τον Ιανουάριο του 2018, τον Απρίλιο του 2018 και τον Ιούνιο του 2019. Οπότε η πρόσφατη ανοδική διάσπαση του 2.250 και η υπέρβαση του 2.270, προέκυψε μετά από την εκτόνωση προς τα πάνω, μιας δυναμικής που ασφυκτιούσε όλους αυτούς τους μήνες, μέσα σε μια στενή ζώνη τιμών με διαρκείς αυξομειώσεις.

Οι τιμές στήριξης στα νέα μετόπισθεν, βρίσκονται στα επίπεδα των 2.100-2.175 μονάδων, που δεν είναι σίγουρο πως θα δοκιμαστούν σύντομα. Τα επίπεδα τιμών που θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε, είναι αυτά των 2.200- 2.230, προτού η αγορά δείξει διάθεση να κινηθεί ακόμα υψηλότερα μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτά, όσον αφορά στους επενδυτές που ακολουθούν τον FTSE-25, μέσω παράγωγων προϊόντων και συμβολαίων. Για τους επενδυτές που παρακολουθούν τον Γενικό Δείκτη, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η υπέρβαση των 900 μονάδων, δεν αποδείχτηκε ασφαλής και έτσι ακολούθησε μια ταχεία υποχώρηση. Θα χρειαστεί χρόνος για την εκ νέου ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων, που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στα επίπεδα των 1.015 έως 1060 μονάδων. Η γραμμή “Μαζινό”, - όπως έγραψε επιτυχημένα ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς χρηματιστηριακούς αναλυτές - για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 850-875 μονάδων.

Είναι λοιπόν όλα τόσο θετικά; Άφησε το χρηματιστήριο τις μαύρες ημέρες πίσω του; Οδεύουμε προς νέα υψηλά; Η πραγματικότητα έχει δυο αναγνώσεις.

Η πρώτη ανάγνωση, δείχνει πως τώρα μόλις αρχίζει να παρουσιάζεται ένα κάποιο οριακό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, διότι τώρα αρχίζουν να κυκλοφορούν θετικές παρουσιάσεις και αναλύσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ορισμένων πολύ συγκεκριμένων εταιριών. Οπότε το πράγμα, θέλει να πάρει τον χρόνο του, μέχρι αφ' ενός να πιστοποιηθεί η αλλαγή του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος και αφ' ετέρου να περάσουμε από τα σχέδια και τις εξαγγελίες, στις δράσεις, στις πράξεις και στα αποτελέσματα.

Η δεύτερη ανάγνωση, δείχνει πως το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, διακρίνεται από αστάθεια, παρ' όλο που καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά τοπικά ακρότατα. Οι ήχοι από το πληκτρολόγιο του Προέδρου Τραμπ, που μέσω του twitter, μοιράζεται τις σκέψεις του, εκδηλώνει τις προθέσεις του και ανακοινώνει τις αποφάσεις του, ηχούν σαν καμπανάκια κινδύνου στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Tα tweets αυτά, που άλλοτε αφορούν τις σχέσεις του Λευκού Οίκου με την Fed, τις σχέσεις με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ιράν και τώρα τελευταία και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών

Τέλος, το περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχει προκαλέσει μια ανάσχεση στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Και δυστυχώς, η χώρα μας και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ανήκουν στην ομάδα των ρηχών περιφερειακών αγορών, που μπορεί να προσφέρουν συγκινήσεις και αποδόσεις στην περίοδο των παχέων χρηματιστηριακών αγελάδων, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν και να διαλύσουν χαρτοφυλάκια, όταν αρχίζει η εποχή των ισχνών χρηματιστηριακών αγελάδων.

Τα οχυρά των 900 & 2.250 μονάδων, δείχνουν ότι μπορεί και να έχουν κατακτηθεί. Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι, το αν και το κατά πόσο, τα επίπεδα αυτά μπορούν να διατηρηθούν και να ενισχυθούν; Δυστυχώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν είχε πάρει μέρος στο μεγάλο πάρτι των διεθνών αγορών. Και έτσι δεν έχει την πολυτέλεια να υποχωρήσει, σε αντίθεση με τις ξένες αγορές που ακολουθώντας μια πτωτική πορεία θα πάρουν απλά πίσω, κάποια από τα κέρδη του υπερδεκαετούς πάρτι.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.