Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγωνία και νέα δεδομένα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγωνία και νέα δεδομένα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Αφού ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποχαιρέτησε ανεπιτυχώς την ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 948 – 950 μονάδων, έχει επιστρέψει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη, είναι εξωγενείς, με μόνο ενδογενή ίσως τον παράγοντα της συνεχιζόμενης παρατεταμένης αρρυθμίας στον χώρο των τραπεζών.

Έτσι οι μεγάλες απώλειες του Γενικού Δείκτη και των μετοχικών τίτλων, ακολούθησαν την ραγδαία επιδείνωση τους διεθνούς κλίμακος και της πτωτικής πορείας των μεγάλων παγκόσμιων χρηματιστηρίων. Η μείωση των επιτοκίων της Fed σε ποσοστό μικρότερο από αυτό που επιθυμούσαν οι αγορές και ο Λευκός Οίκος, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας με την θέσπιση νέων δασμών, η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, οι σπασμωδικές κινήσεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβερνητική κρίση της Ιταλίας και τα δυσάρεστα οικονομικά δεδομένα που έρχονται από την Γερμανία, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο σύστημα, με πολλές συναρτήσεις, με πολλές μεταβλητές και πολλούς αγνώστους.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης βρήκε μια προσωρινή ισορροπία στα επίπεδα των 830 μονάδων, που αποτελεί και το νέο σημείο στήριξης. Η σταθεροποίηση του εδώ, μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρα υπέρβασης της νέας διαγραμματικής αντίστασης των 870 μονάδων. Αν τούτο δεν επιτευχθεί τότε η πτωτική πορεία προς το επίπεδο των 780 μονάδων θα αποτελεί την μοναδική εναλλακτική κίνηση.

Δυστυχώς οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι αισθητά πιο επιβαρυμένοι στην διαγραμματική τους ανάλυση και βλέπουμε πως κάθε επίπεδο στηρίξεων παραβιάζεται όλο και πιο δυναμικά, λόγω των μαζικών ρευστοποιήσεων. Θα είναι επομένως εξαιρετικά δύσκολο, να αποφευχθεί η ταύτιση της πορείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αντίστοιχη πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο αποτελεί και το συνεχώς αυξανόμενο άνοιγμα short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές από τα τέσσερα γνωστά funds που στοιχηματίζουν εδώ και πολλούς μήνες στην αρνητική έκβαση των εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι συνεχίζοντας και τον Ιούλιο να ανοίγουν «short θέσεις», ακόμα και μετά από την αλλαγή της κυβέρνησης, η Oceanwood Capital Management έχει «σορτάρει» συνολικά το 2% της Εθνικής Τράπεζας και σχεδόν το 1% της Eurobank, η Marshall Wase το 0,55 της Εθνικής Τράπεζας, η Lansdowne Partners (UK) το 2,83% της Τράπεζας Πειραιώς, το 1% της Alpha Bank και το 1% της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης η Blackrock Investment Management (UK) έχει «σορτάρει» συνολικά το 0.90% της Alpha Bank. Όπως έχουμε επανειλημμένα αναλύσει οι τράπεζες και ο τραπεζικός δείκτης αποτελούν την τροχοπέδη για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ευμετάβλητη επομένως χρηματιστηριακά η εβδομάδα που ξεκινάει, εστιάζοντας περισσότερο στις πολιτικές εξελίξεις και λιγότερα στα εγχώρια οικονομικά δεδομένα, στα οποία οφείλουμε να αθροίσουμε και το αρνητικό γεγονός πως μετά από αρκετούς μήνες, καταγράφονται στοιχεία απόπληθωρισμού. Γεγονός, δυσάρεστο και επικίνδυνο.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.