Χρηματιστηριακός απολογισμός της 20ής Μαρτίου 2020 

H ραγδαία πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που βιώσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακολουθήθηκε από σημαντική μεταβλητότητα και από προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης. Επιπλέον είδαμε την ενεργοποίηση κάποιων προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών και βρεθήκαμε μπροστά στην παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την απαγόρευση του short selling.

Η ψυχραιμία εναλλάσσεται με τον πανικό, η απογοήτευση με τη αισιοδοξία και ο φόβος με την κερδοσκοπία. Οι κινήσεις στα χρηματιστήρια ακολουθούν τις ανακοινώσεις και τα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την υγειονομική πλευρά της πανδημίας του convid-19. Οι κινήσεις ακολουθούν βέβαια και τις καθαρά οικονομικές ειδήσεις και προβλέψεις, όπως είναι η μελλοντική πορεία των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη με βάση το ΑΕΠ, η παρέμβαση των σημαντικών κεντρικών τραπεζών αλλά και οι οικονομικές αποφάσεις στήριξης, που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο από όλα τα κράτη του κόσμου.

Το θετικό σοκ παροχής ρευστότητας, εγγυήσεων και ενισχύσεων που εξήγγειλε η Ελληνική κυβέρνηση, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις πρακτικές που σχεδίασαν και εφαρμόζουν όλες οι σοβαρές χώρες. Στις ΗΠΑ η Fed επανεκκίνησε το QE με επαναγορά τίτλων αξίας 700 δισ. δολαρίων, αύξησε την ρευστότητα στο σύστημα κατά 1,5 τρισ. δολάρια και αναμένεται η απόφαση του Κογκρέσου για άλλο ένα πρόγραμμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Ακολούθησαν η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία οι οποίες υιοθέτησαν ένα μείγμα μέτρων διάσωσης, μέσα από μια μεγάλη γκάμα μέτρων. Όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, τα έκτακτα πακέτα στήριξης, οι περίοδοι χάριτος αποπληρωμής φόρων και δανειακών υποχρεώσεων, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, οι κρατικές εγγυήσεις, τα νέα δάνεια και άλλα εργαλεία που έχουν στα διάθεση τους οι κρατικές οντότητες. 

Κάπου εδώ, είναι που πήραν και τα διεθνή χρηματιστήρια τις πρώτες τους ανάσες. Η επενδυτική κοινότητα αισθάνθηκε την σιγουριά, ότι τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ότι χρειαστεί. Η ίδια νότα οριακής αισιοδοξίας, πέρασε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών που κινήθηκε έντονα ανοδικά. Οπότε είναι ίσως μια κατάλληλη στιγμή, για να προβούμε σε ένα πρώτο απολογισμό.

Το πτωτικό κύμα, έφερε τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του παγκόσμιου πρωταθλητή του 2019, σε κάποιο σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο. Η υποχώρηση των τιμών των τίτλων, ποικίλει. Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ βρίσκεται στα   €11,78 από τα €14,45 που ήταν η υψηλότερη τιμή που είχε γράψει μέσα στο 2019, καταγράφοντας υποχώρηση του -18,5%. Στον αντίποδα η μετοχή του Ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχει υποχωρήσει κατά -72% από τα €2,25 στα €0,63.

Η διαφορετική ποσοστιαία υποχώρηση των τιμών των μετοχών, εξαρτάται κατά βάσιν από την εικόνα που έχουν οι επενδυτές, για το κατά πόσο οι εταιρείες θα επηρεαστούν από την κρίση. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, διότι με διαφορετικό τρόπο θα επηρεαστούν οι εταιρείες του τουριστικού κλάδου, ή του κλάδου των αερομεταφορών και με διαφορετικό τρόπο οι εταιρείες των υποδομών και των δικτύων. Με διαφορετικό οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου που θα απορροφήσουν όλους τους συστημικούς κραδασμούς και με διαφορετικό οι εταιρείες τροφίμων.

Εκτός από την μετοχή του ΟΤΕ, σχετικά ηπιότερη συμπεριφορά επέδειξαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ με απώλειες της τάξης του -18,5%, της ΤΕΝΕΡΓΑ (Ενέργεια) με -19,5%, της ΤΡΑΣΤΟΡ (Ακίνητα) και της ΚΡΙ (Κρι Κρι, Τρόφιμα) με -21%.

Οι εταιρείες των λιμένων της χώρας ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) και ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) απώλεσαν το -33% από τις υψηλότερες τιμές που είχαν καταγράψει το 2019, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών, από το κτύπημα του covid-19 στις θαλάσσιες μεταφορές και στο εμπόριο.

Δυστυχώς, οι περισσότερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που κατέγραψε ο Γενικό Δείκτης. Ο ΓΔ υποχώρησε κατά -42% από τις  948,64 μονάδες στις 555,13 μονάδες.

Έτσι, μετοχές όπως η ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), η ΜΥΤΙΛ (Μυτιληναίος) και η ΕΕΕ (3Εψιλον – Coca Cola) υποχώρησαν κατά -44%, η μετοχή της LAMDA Development και του ΟΠΑΠ στο -46%, η ΑΡΑΙΓ (Aegean) κατά -57%.

Την χειρότερη συμπεριφορά επέδειξαν οι τραπεζικές μετοχές. Η ΕΥΡΩΒ (Eurobank) υποχώρησε κατά -63%, η ΑΛΦΑ (Alpha Bank) υποχώρησε κατά -67%, η ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα) κατά -68% και η ΠΕΙΡ (Τράπεζα Πειραιώς) κατά -69%. Και αυτό, διότι οι επενδυτές αναμένουν, ότι το τελικό βάρος της κρίσης θα μετακυλήσει πάνω στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Καλό θα είναι σε αυτό το σημείο, της προσωρινής ισορροπίας οι επενδυτές να ξεδιαλύνουν μέσα τους τον βαθμό του ρίσκου που έχει το χαρτοφυλάκιο τους και οι επιλογές που έχουν κάνει. Να ζυγίσουν με όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμο τρόπο την σημερινή κατάσταση. Να προσπαθήσουν να αναλύσουν όλα τα δεδομένα για το βάθος, το εύρος και την χρονική διάρκεια της κρίσης. Για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα και σε κάλυψη των αναγκών τους, για όλο το επόμενο διάστημα. Κα ακολούθως αν αισθάνονται απολύτως σίγουροι για την συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο, θα είναι καλό να προβούν σε μια αυστηρή επιλογή των μετοχών, στις οποίες θα επενδύσουν.

Να επιλέξουν μετοχές με χαμηλό αντίκτυπο από τις επιπτώσεις από τον covid-19. Να σκεφτούν ποιες εταιρείες δεν επηρεάζονται από το «μένουμε σπίτι»; Να σκεφτούν ποιων εταιρειών οι υπηρεσίες και τα προϊόντα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα; Που θα υπάρξει ανελαστική ζήτηση; Και αντίθετα να σκεφτούν, τι δεν θα κάνουν οι ίδιοι; Ποιες υπηρεσίες και ποια προϊόντα θα τους είναι περιττά ή θα αποτελούν πολυτέλεια;

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις, για να απαντήσει κάποιος στις παραπάνω ερωτήσεις. Είναι απλές ερωτήσεις. Και οι απαντήσεις είναι εξ ίσου απλές. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απλές σκέψεις είναι πάντα οι πιο καθαρές και οι πλέον επιτυχημένες.

*   *   *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.