Χάγιεκ και Φρίντμαν στο Μαξίμου!

Χάγιεκ και Φρίντμαν στο Μαξίμου!

Δεν είναι μόνον ο «Φ» που φροντίζει να χτίσουν οι εκλεκτοί αναγνώστες μας τη βιβλιοθήκη τους με εξαιρετικά βιβλία, αλλά και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, που κάνει το ίδιο με τον πρωθυπουργό! Με αφορμή την πρόσφατη ειρωνεία του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «μόνο Χάγιεκ και Φρίντμαν έχει διαβάσει», σκέφτηκαν και έστειλαν στο Μαξίμου από ένα αντιπροσωπευτικό έργο αυτών των δύο φιλελεύθερων στοχαστών. Το πακετάκι παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού με την συνοδευτική επιστολή που υπογράφει ο κ. Μάκης Σπυράτος, πρόεδρος Φιλελεύθερης Συμμαχίας. 

Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα επιστολή με την ευχή και του «Φ» να μπει στον κόπο ο κ. Τσίπρας να διαβάσει και τα βιβλία. 

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2019
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επικαιρότητας, μάθαμε με χαρά το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε για σημαντικούς πολιτικούς φιλοσόφους και τα συγγράμματά τους. Θέλοντας να συνεισφέρουμε στη διεύρυνση των γνώσεών σας στο πεδίο αυτό, επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε τους φιλελεύθερους διανοητές Φρίντριχ Χάγιεκ από την Αυστριακή Σχολή και Μίλτον Φρίντμαν από τη Σχολή του Σικάγου, συνιστώντας σας και ένα αντιπροσωπευτικό έργο του καθενός, τα «Ο δρόμος προς τη δουλεία» και «Καπιταλισμός και ελευθερία».

Οι συγγραφείς έχουν αμφότεροι βραβευτεί με Νόμπελ Οικονομικών, το 1974 ο πρώτος και το 1976 ο δεύτερος και πιστεύουμε ότι οι ιδέες τους μπορούν να ωφελήσουν στην πράξη τη χώρα μας, όπως έχει γίνει άλλωστε και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Η πολιτική φιλοσοφία τους έχει στόχο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας, την απελευθέρωση του ατόμου από τον υπερπροστατευτισμό του κράτους, που οδηγεί σε ασφυξία τα άτομα και τις κοινωνίες, τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, όπως ο αυτοπροσδιορισμός, η ιδιοκτησία, η ελεύθερη έκφραση κ.ά. H ευρεία υιοθέτηση των ιδεών τους από πολλά κράτη -ειδικά στον Τρίτο Κόσμο- συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και στην πρωτόγνωρη άνοδο του βιοτικού επιπέδου της ανθρωπότητας. Ακόμα και χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού υιοθέτησαν πολιτικές φιλελευθεροποίησης της οικονομικής και πολιτικής ζωής και άφησαν στην άκρη τον «άλλο κόσμο που είναι εφικτός».

Κύριε πρωθυπουργέ,

Σας δωρίζουμε τα δύο αυτά σημαντικά βιβλία ως το καθαρά φιλελεύθερο κόμμα της χώρας μας και ελπίζουμε πως εμβαθύνοντας σε αυτά θα κατανοήσετε καλύτερα τον κλασικό φιλελευθερισμό και θα κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να προωθήσετε φιλελεύθερες πολιτικές που, αναμφίβολα, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας μας.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας πάνω σε αυτά και με χαρά θα συνδράμουμε με όποιον άλλον τρόπο επιθυμείτε ώστε να κατανοήσετε βαθύτερα την τόσο παρεξηγημένη φιλελεύθερη φιλοσοφία και τις αξίες της. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Μάκης Σπυράτος
Πρόεδρος Φιλελεύθερης Συμμαχίας

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη