Χ. Μπρουμίδης: Οι τηλεπικοινωνίες και ο νέος κόσμος που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση

Χ. Μπρουμίδης: Οι τηλεπικοινωνίες και ο νέος κόσμος που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση

Τι δουλειά έχει η Vodafone στη Σελήνη; Γιατί θα «στήσει» εκεί δίκτυο 4G; Πόσο βοηθούν το μέσο Έλληνα τα νέα – ταχύτατα – δίκτυα τηλεπικοινωνιών; Πόσο δικαιολογείται ο θόρυβος γύρω από τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση και τις προσδοκίες για μνημειώδεις αλλαγές τα επόμενα χρόνια; Θα φέρει πρωτοφανείς ανακαλύψεις στην ιατρική την επόμενη 15ετία;

Τι είναι η βιοεκτύπωση οργάνων και μελών, τα νέα συστήματα μαζικής μεταφοράς, ή ο τριπλασιασμός της χρήσης διασυνδεδεμένων αισθητήρων στη γεωργία; Είναι επιβλαβείς για την υγεία οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας; Γιατί θα χρειαστεί αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος τα επόμενο χρόνια ώστε να καλυφθούν οι νέες δεξιότητες που θα δημιουργηθούν; Για όλα αυτά μιλά στο Liberal ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας κ. Χάρης Μπρουμίδης.

Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη

-Κύριε Μπρουμίδη, έχετε πει ότι η Ελλάδα φεύγει από την εποχή του Χαλκού και μέσα στην επόμενη τριετία το 75% των συνδέσεων στην χώρα (εταιρικών και οικιακών) θα έχουν ταχύτητες 100 Mbps. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για την κα Μαρία στο Αιγάλεω ή τον κ. Δημήτρη στον Έβρο;

Πρακτικά σημαίνει νέες δυνατότητες επικοινωνίας. Σημαίνει νέα εργαλεία για τις επιχειρήσεις μεγάλες αλλά και μικρές, πρόσβαση στη διεθνή ψηφιακή οικονομία όπου και αν είσαι, και από την περιφέρεια. Σημαίνει και νέους τρόπους προσέγγισης και ικανοποίησης του πελάτη. Καινούριες μεθόδους που θα ενδυναμώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την επιστημονική έρευνα.

Νέες τεχνολογίες που θα έρθουν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας παντού. Ακόμα και νέες δυνατότητες ψυχαγωγίας. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι χάρη στην ανάπτυξη των τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιών και την πρόοδο της επιστήμης, το μέλλον θα είναι συναρπαστικό για όλους.

Είμαστε διπλά υπερήφανοι για το γεγονός ότι η Vodafone υλοποιεί το μεγαλύτερο ως σήμερα πρόγραμμα δημιουργίας δικτύου FTTH, που θα φέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες από τα 100 Mbps που αναφέρατε.

Το επενδυτικό μας σχέδιο θα φέρει δίκτυα οπτικών ινών σε περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη, με τον Βύρωνα έγινε η αρχή. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιταχύνει την πορεία της προς την υλοποίηση του οράματος της κοινωνίας των Gigabit.

-Επιτρέψτε μου την ερώτηση: Μήπως είναι υπερβολική η συζήτηση για την ανάγκη τόσο υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα; Πρακτικά, υπάρχει όντως τόσο μεγάλη ανάγκη για τέτοιες ταχύτητες; Μήπως είναι εξεζητημένη πολυτέλεια;

Η μακρά εμπειρία μας από την κινητή έχει δείξει ότι για την εξάπλωση κάθε νέου τεχνολογικού κύματος απαιτείται ένας κύκλος ορισμένων ετών, προκειμένου η πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων να υιοθετήσει πλήρως τις νέες τεχνολογίες. Έτσι, η ιστορία έχει δείξει ότι ταχύτητες, τεχνολογίες και εφαρμογές που ίσως σήμερα να μην φαίνονται απόλυτα απαραίτητες, είναι βέβαιο ότι βαθμιαία θα υιοθετηθούν μαζικά. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος που περνά ως την υιοθέτηση σε μεγάλη έκταση των νέων τεχνολογιών είναι όλο και συντομότερος, λόγω των αυξανόμενων αναγκών.

Υπό αυτή την έννοια, σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτέλεια το να επενδύουμε σε δίκτυα νέας γενιάς, καθώς αυτά θα είναι άκρως απαραίτητα στα επόμενα χρόνια, εάν θέλουμε η χώρα μας να προοδεύσει στο ψηφιακό περιβάλλον και οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στη διεθνή οικονομία. Εμείς υπογραμμίζαμε σταθερά την συγκεκριμένη ανάγκη και χαιρόμαστε που αυτή αναγνωρίστηκε πια από το σύνολο της αγοράς.

-Περιγράψτε μας, με δύο λόγια, επειδή ίσως ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνει 4η βιομηχανική επανάσταση. Πόσο αλλαγμένος θα είναι ο κόσμος σε 5, 10 ή 15 χρόνια; Είναι σίγουρο ότι θα πετύχει αυτά που υπόσχεται η ψηφιακή οικονομία;

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η επόμενη επανάσταση στην παραγωγή και την οικονομία, η οποία γίνεται πραγματικότητα χάρη σε έναν συνδυασμό νέων τεχνολογιών. Αυτές ποικίλλουν: Ψηφιακές τεχνολογίες (3D printing, Internet of Things, προηγμένη ρομποτική), νέα υλικά (βιοϋλικά και νανοϋλικά) και νέες διαδικασίες (παραγωγή στηριζόμενη σε δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, συνθετική βιολογία).

Πρόσφατα, η εταιρεία συμβούλων futerra έκανε μία μελέτη για λογαριασμό του ομίλου μας που δείχνει τις μελλοντικές τάσεις της τεχνολογίας. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε ανατρεπτικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα:

3D και 4D εκτυπωμένα εξαρτήματα για την κατασκευή κατοικιών που θα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, πενταπλάσια αύξηση της παγκόσμιας δυναμικής για την παραγωγή ενέργειας μέσα από καθαρές μορφές, εξατομικευμένες ιατρικές επεμβάσεις, όπως η 3D βιοεκτύπωση οργάνων και μελών, νέα συστήματα μαζικής μεταφοράς που θα αναπτύσσουν απίστευτες ταχύτητες, μεγάλης κλίμακας έργα για τη συλλογή νερού που θα βελτιώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και τριπλασιασμό της χρήσης διασυνδεδεμένων αισθητήρων στη γεωργία.

Προ μηνών είχα ταξιδέψει στη Σίλικον Βάλλεϋ για δύο εβδομάδες. Ο κόσμος αλλάζει - και δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα αλλάζει. Έρχονται ανατρεπτικές αλλαγές λόγω της τεχνολογίας. Υπάρχουν τεράστιες εξελίξεις στο internet of things, την τεχνητή νοημοσύνη, το machine learning. Τα αυτοκίνητα – ρομπότ ήδη κυκλοφορούν στην Καλιφόρνια.

Αυτά δεν είναι μελλοντικά σενάρια, αλλά αποτελούν πραγματικότητα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες πτυχές, όπως τα διλήμματα και οι προκλήσεις που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει και αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ήδη, καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη μεγάλο κενό σε θέσεις εργασίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων. Άρα, θα απαιτηθεί μία αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου η οικονομία να βρίσκει το ταλέντο και τις δεξιότητες που χρειάζεται.

-Κάποιοι λένε ότι στα επόμενα είκοσι χρόνια θα υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις στην ιατρική απ'' όσες υπήρξαν τα προηγούμενα 150.000 χρόνια που λέγεται ότι ζει ο... homo sapiens πάνω στη γη. Το συμμερίζεστε αυτό;

Δεν είμαι ειδικός στην Ιατρική. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι πρόσφατα ο όμιλος Vodafone πραγματοποίησε μία διεθνή έρευνα, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, που δείχνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, θεωρεί ότι η τεχνολογική καινοτομία θα έχει την πιο σημαντική θετική επίδραση στα επόμενα 20 χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογική καινοτομία, και οι εξελίξεις στην ιατρική θα αποτελέσουν κορυφαίους παράγοντες στη βελτίωση των ζωών μας. Στον όμιλο Vodafone πιστεύουμε ότι το πρόσημο είναι θετικό και ότι είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η τεχνολογία θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

-Πάμε λίγο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αρκετοί έχουν την άποψη πως οι εταιρείες κινητής – όπου βρουν την ευκαιρία – κάνουν πολλές «βουβές» χρεώσεις. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όπως καταλαβαίνετε, μπορώ να μιλήσω μόνο για τη Vodafone. Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε κάποιες αναπροσαρμογές σε τιμές, οι οποίες όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό αντανακλούν προσθήκη ή βελτίωση υπηρεσιών. Ήταν μια απόφαση – για συγκεκριμένο αριθμό υπηρεσιών - που απορρέει από τις δικές μας αναγκαιότητες, οι οποίες συνδέονται και με το στόχο για επενδύσεις σε δίκτυα με στόχο τις διαρκώς καλύτερες υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα, οι χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία, χωρίς τον υπολογισμό του ειδικού τέλους, κυμαίνονται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όμως γεγονός πως το φορολογικό βάρος είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ-28. Από το 2012 έως το 2016, η σωρευτική μεταβολή στην τιμή της ομιλίας ανέρχεται σε -32% και στα δεδομένα σε -70%, ενώ μόνο για το 2016 οι μειώσεις τιμών σε όλη την αγορά υπολογίζονται στο 6,5%.

Είναι προφανές πως οι μειώσεις αυτές δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τον καταναλωτή, καθώς αντισταθμίζονται από τους φόρους που επιβάλλονται στη χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

-Αυτή την 25ετία της διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας, οι αντιδράσεις των πολιτών που δεν ήθελαν κεραίες δίπλα τους, ήταν πολλές. Τελικά, είμαστε μια τεχνοφοβική χώρα; Είναι εντελώς αβάσιμοι οι φόβοι κάποιων πολιτών;

Σεβόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους και δεν υποτιμούμε τους Έλληνες πολίτες. Πιστεύουμε ότι οι όποιες αντιδράσεις προέρχονται από ένα ίσως εύλογο έλλειμμα τεχνικής γνώσης. Για την έκθεση των ανθρώπων στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από τη λειτουργία της ασύρματης επικοινωνίας, πραγματοποιούνται έρευνες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Με βάση αυτές τις έρευνες, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αναπτύξει οδηγίες με σκοπό τη διασφάλιση του κοινού από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Τον Ιανουάριο του 2015 η Ευρωπαϊκή ειδική επιστημονική επιτροπή SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified health Risks), δημοσίευσε τα συμπεράσματά της από την τελευταία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Σύμφωνα λοιπόν με την SCENIHR, τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας δεν συνδέουν την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που βρίσκονται κάτω από τα όρια που προτείνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με δυσμενή προβλήματα υγείας.

Να επισημάνουμε δε ότι στην Ελλάδα τα ισχύοντα και εφαρμοζόμενα όρια εκπομπής είναι κατά 30% πιο αυστηρά από αυτά που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς και κατά 40% όταν οι κεραίες βρίσκονται κοντά σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Η κινητή τηλεφωνία είναι ασφαλής και ταυτόχρονα βοηθά στην ασφάλεια των πολιτών. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι Έλληνες είναι τεχνοφοβικοί – αντίθετα όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν την τεχνολογία.

-Με την εξασφάλιση της Cyta Hellas, τι κερδίζει η Vodafone;

Για εμάς η εξαγορά της Cyta Hellas έρχεται να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τον στρατηγικό μας στόχο για την ανάδειξη της Vodafone σε έναν σύγχρονο πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας και την ενίσχυση της θέσης της ως στρατηγικού επενδυτή και εργοδότη στη χώρα. Η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών, η διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης και συνολικά η ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία μας και θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τους πελάτες μας όσο και ευρύτερα για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι θα είναι οι κερδισμένοι από αυτήν την εξέλιξη.

-Θα υπάρξει μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, όπως γράφτηκε;

Έχουμε διαψεύσει δημόσια αυτές τις αναφορές. Εμείς πιστεύουμε ότι η εξαγορά της Cyta θα αποτελέσει μία ευκαιρία για τους εργαζομένους των δύο εταιρειών να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους, να αναδείξουν το ταλέντο και την εμπειρία τους, αλλά και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους.

Η διεύρυνση των μεγεθών της Vodafone προφανώς και απαιτεί περισσότερα χέρια. Για παράδειγμα, η πελατειακή μας βάση στη σταθερή θα επεκταθεί σημαντικά και θα προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο πελάτες. Είναι αυτονόητο ότι για την υποστήριξη των πελατών μας θα χρειαστούμε περισσότερους ανθρώπους. Δεν είναι κανόνας ότι η συγκέντρωση της αγοράς συνεπάγεται λιγότερους εργαζομένους.

-Μιλήστε μας λίγο για το project της κάλυψης με 4G της Σελήνης, 50 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της NASA εκεί. Είναι αλήθεια ότι η Vodafone σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο 4G στη Σελήνη για να υποστηρίξει την αποστολή της PT Scientists το 2019;

Πράγματι, 50 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της NASA, η Σελήνη θα αποκτήσει 4G κάλυψη από τη Vodafone, η οποία θα υποστηρίξει την αποστολή της PT Scientists, ενός startup με έδρα το Βερολίνο, το 2019. Πρόκειται για ένα πρότζετκ στο οποίο συμμετέχει η Vodafone Γερμανίας, η Audi, η PT Scientists και η Nokia, που έχει ως στόχο την επιτυχή εκτέλεση της πρώτης ιδιωτικά χρηματοδοτούμενης προσελήνωσης. Η αποστολή θα γίνει το 2019 με εκτόξευση πυραύλων SpaceX Falcon 9 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Σε αυτή την αποστολή, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της Vodafone για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου 4G στη Σελήνη, το οποίο θα συνδέει τα δύο διαστημικά οχήματα Audi lunar Quattro με τον σταθμό βάσης στην Αυτόνομη Μονάδα Προσελήνωσης και Πλοήγησης (ALINA) που δημιούργησε η PT Scientists. Η Nokia, μέσω των Nokia Bell Labs, θα δημιουργήσει μία ειδικά διαμορφωμένη για το διάστημα υποδομή δικτύου, που θα ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό.

Με το 4G δίκτυο της Vodafone τα δύο διαστημικά οχήματα Audi lunar quattro θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα μεταφέρουν επιστημονικά δεδομένα και βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Το δίκτυο θα χρησιμοποιεί τη φασματική περιοχή των 1800 MHz και θα μεταδώσει την πρώτη ζωντανή εικόνα υψηλής ευκρίνειας από την επιφάνεια της Σελήνης.

Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη ευρύτερη χρήση κινητών επικοινωνιών σε μελλοντικές αποστολές στο διάστημα. Δεν είναι διόλου εύκολο εγχείρημα μιας και η χρήση των ραδιοδικτύων σε κατάσταση μηδενικής βαρύτητας κρύβει προκλήσεις. Για εμάς στη Vodafone αυτό το δίκτυο είναι το μικρότερο που έχουμε φτιάξει ποτέ, ωστόσο έχουμε επίγνωση ότι θα αποτελέσει μία χρήσιμη παρακαταθήκη τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη.