Χ. Κέλλας: Γιατί έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Χ. Κέλλας: Γιατί έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

«Ήθελα να βοηθήσω με τις λίγες δυνάμεις που έχω». Με την φράση αυτή εξηγεί στο liberal.gr ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας τον λόγο που ήδη από την περασμένη Δευτέρα με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε τον εαυτό του στη υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Κέλλας, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ήταν αυτονόητο πως θα έπρεπε να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ενώ προαναγγέλλει πως από σήμερα αναμένεται να αναλάβει να τα «νέα» του καθήκοντα.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέοι ιατροί καθώς έχουν φύγει, ελέω Μνημονίων, στο εξωτερικό και αφετέρου ότι αυτή τη στιγμή απαιτούνται συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, χειρούργοι και αναισθησιολόγοι. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας είναι επαρκή, ωστόσο υπογραμμίζει πως ίσως θα έπρεπε να πάμε σε lockdown λίγο νωρίτερα.

Τέλος, εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι κάνει πολιτική με τον αριθμό των νεκρών. «Είναι το μοναδικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη που προσπαθεί να φορτώσει τους νεκρούς της πανδημίας στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη

-Ήσασταν μαζί με τον Γ. Λαμπρούλη οι πρώτοι που ανακοινώσατε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Τη στιγμή που χιλιάδες υγειονομικοί στα νοσοκομεία της χώρας μας αγωνίζονται με αυταπάρνηση, την ώρα που χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτά της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, την ώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, θεώρησα αυτονόητο να προσπαθήσω να βοηθήσω σε αυτή την κατάσταση, να συμμετέχω μαζί με τους συναδέλφους μου στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Διότι, το υπέρτατο αγαθό είναι η ζωή, η υγεία, επομένως ήθελα να βοηθήσω με τις λίγες δυνάμεις που έχω.

-Έχετε ήδη συνομιλήσει με τον διευθυντή της ΥΠΕ του νόμου σας;

Έχω συνομιλήσει με τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να μεταβώ σε ένα από τα νοσοκομεία της Λάρισας, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω έχουν 100% πληρότητα. Από αύριο, μάλιστα, ίσως και να αναλάβω υπηρεσία.

-Η χώρα διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ως γιατρός τι θα συμβουλεύατε τους πολίτες να πράξουν;

Βασική προϋπόθεση είναι να τηρούν όλοι απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο πριν το εμβόλιο είναι η μάσκα και η αποφυγή του συνωστισμού. Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να τα τηρήσουμε, διότι ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία του εμβολίου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Είναι εγκληματικό αυτό το πράγμα. Πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κράτος δεν μπορεί δίπλα σε κάθε πολίτη να έχει έναν χωροφύλακα. Πρόκειται για τη δημόσια υγεία, το κράτος έχει επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και πρέπει κάποιοι δημόσιοι παράγοντες αυτού του τόπου να δίνουν το καλό παράδειγμα. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντοτε.

-Η κυβέρνηση πρόσφατα κατέθεσε τροπολογία όπου δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας φυσικά και την ανάλογη αποζημίωση. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συναδέλφους σας;

Πολλοί από τους ιδιώτες ιατρούς, εξ όσων γνωρίζω έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση στα νοσοκομεία. Το ζήτημα όμως είναι ότι χρειάζονται συγκεκριμένες ειδικότητες. Κάποιες δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους και χειρούργους. Ήδη υπάρχουν αιτήσεις από αρκετούς συναδέλφους αλλά και από συναδέλφους βουλευτές.

Νομίζω, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και έχει να κάνει με την έλλειψη γενικώς νέων ιατρών. Μετά τα Μνημόνια οι νέοι γιατροί με τις μειώσεις μισθών έχουν φύγει στο εξωτερικό για να κάνουν την ειδικότητά τους και παρατηρείται έλλειψη γιατρών σε όλα τα κρατικά επαρχιακά νοσοκομεία.

-Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι θεωρείται ότι είναι επαρκή; Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί περισσότερα και γρηγορότερα.

Η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα από την έναρξη της πανδημίας. Για παράδειγμα οι κλίνες ΜΕΘ που βρήκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν 557 και αυτή την στιγμή έχουμε πάνω από 1200! Μέχρι, μάλιστα, το τέλους του έτους θα έχουμε υπερβεί τις 1300. Έχουν, επίσης, προστεθεί στο σύστημα Υγείας πάνω από 7000 ιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, έχουν προσληφθεί 300 γιατροί στις ΜΕΘ, 1200 νοσηλευτές που εξειδικεύονται στις ΜΕΘ και την πιο κατάλληλη στιγμή έχει μπει στο αγώνα κατά του κορονοϊού η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με 24 κέντρα υγεία και περιφερειακά ιατρεία που εκτελούν σημαντικότατο έργο. Εκεί, να σημειωθεί, γίνεται το 30% των τεστ με αποτέλεσμα να «ελαφρύνονται» τα νοσοκομεία της χώρας.

Το μοναδικό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ίσως θα έπρεπε να είχαμε πάει νωρίτερα σε lockdown.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι έχουμε μια αντιπολίτευση που κάνει πολιτική με τον αριθμό των νεκρών. Είναι το μοναδικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη που προσπαθεί να φορτώσει τους νεκρούς της πανδημίας στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρέπει να βρει άλλον τρόπο να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση. Να πω επίσης ότι αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία δεν έχει προτείνει ποτέ ένα τεκμηριωμένο επιστημονικά μέτρο. Ένας διαρκής αρνητισμός σε ότι κάνει η κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση!