Βουλιάζουν στην λάσπη τους

Βουλιάζουν στην λάσπη τους

Του Σάκη Μουμτζή

Με το πρωτοσέλιδο νεοεκδοθείσας εφημερίδας -ιδιοκτησίας σεσημασμένων Συριζανθρώπων - η κυρία Φ. Γεννηματά, ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Θ. Πάγκαλος, δέχτηκαν αήθη επίθεση. Αν η ανάλογη επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης από το ίδιο έντυπο, οφείλεται στην σκληρή αντιπολίτευση που αυτός ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα γράφτηκαν προχθές κατά των τριών προβεβλημένων ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχουν, ως προς τα κίνητρα, πολλές αναγνώσεις.

Η πιο απλή εκδοχή είναι πως πρόκειται για λασπολογία που οφείλεται στην προσπάθεια των ιδιοκτητών του εντύπου να εντυπωσιάσουν, ώστε να πουλήσουν φύλλα. Ως γνωστόν, η δυσφήμιση και η συκοφαντία, εκτιμώνται δεόντως από μερίδα του αναγνωστικού κοινού, ενώ οι συνέπειες για τους συκοφάντες θα φανούν σε βάθος χρόνου, λόγω των αβελτηριών του δικαστικού συστήματος. Η βρώμικη δουλειά εν τω μεταξύ θα έχει γίνει. Η Ελληνική δημοσιογραφία είναι γεμάτη από παρόμοιες περιπτώσεις.

Η δεύτερη εκδοχή είναι, πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας παρόμοιων δημοσιευμάτων που θα ακολουθήσουν, στοχοποιώντας τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς που τον απειλούν πιο άμεσα. Ετσι η επίθεση κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αποβλέπει στην ανακοπή της τάσης επανόδου στο Κίνημα πρώην ψηφοφόρων του που έχουν μετακομίσει μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής μαζικός επαναπατρισμός, όμως λόγω της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης, επειδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα από τα όμορα κόμματα, τίποτα δεν αποκλείεται. Έτσι, μέσω ενός λασπολογικού δημοσιεύματος, επιχειρούν να υψώσουν τείχη και να εμποδίσουν αυτήν την μετακίνηση. Και μάλιστα επιλέγουν έναν τομέα στον οποίον το ΠΑΣΟΚ είναι ευάλωτο. Τον ηθικό.

Συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση, θα περιμένουμε και άλλες παρόμοιες επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι ειδικού σκοπού, ειδικών αποστολών.

Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, πιο περίπλοκη, που σχετίζεται με τις εσωτερικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, στις οποίες εντάσσεται και το σχετικό δημοσίευμα. Δηλαδή μια ομάδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την προσέγγιση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη που προωθεί μια άλλη ομάδα. Και με το δημοσίευμα αυτό κόβονται ολοσχερώς πλέον οι γέφυρες μεταξύ των δύο κομμάτων. Συγχρόνως, απομονώνονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκείνα τα στελέχη που αγωνίζονταν γι'' αυτήν την σύγκλιση. Όταν η αρχηγός δέχεται λάσπη, όλοι όχι μόνον την υποστηρίζουν, αναφανδόν, αλλά επιτίθενται και κατά των ηθικών αυτουργών της επίθεσης.

Το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που το επιθυμούν και οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συναντά μεγάλες αντιστάσεις και στα δύο κόμματα, προβλέπει δε εκδίωξη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Για να υλοποιηθεί όμως απαιτείται αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο.

Όσο δε, οι δυσκολίες που θα συναντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις με τους εταίρους-δανειστές θα μεγεθύνονται, τόσο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά των πολιτικών αντιπάλων του θα αυξάνονται. Και η απειλή είναι άμεση και σαφής: «καθίστε φρόνιμα, για να μην δείτε το όνομα σας στα μανταλάκια».

Η Ιστορία έδειξε πως αυτός ο ολισθηρός δρόμος οδηγεί κατευθείαν στα πολιτικά τάρταρα αυτόν που τον ακολουθεί. Ουδείς διεσώθη.