Βουλιάζει η αγορά καυσίμων, κάντε κάτι!

Βουλιάζει η αγορά καυσίμων, κάντε κάτι!

Του Γιάννη Αληγιζάκη*

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε τον κλάδο των πετρελαιοειδών να γίνεται ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Η εικόνα της αγοράς καυσίμων σήμερα συνοψίζεται σε δημοσιεύματα για πειραγμένες αντλίες που κλέβουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές, σε στοιχεία που δείχνουν μια δραματική πτώση καταναλώσεων την τελευταία επταετία και σε οικονομικά αδιέξοδα εταιρειών που οδηγούν έμπειρους, ευσυνείδητους και ικανούς επιχειρηματίες, όπως ο Κυριάκος Μαμιδάκης, σε ακραίες αποφάσεις με τραγική κατάληξη.

Η υπερφορολόγηση των καυσίμων σε μια αγορά που ο καταναλωτής έχει χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής του δύναμης έχει οδηγήσει σε σταθερή πτώση των καταναλώσεων από το 2009 η οποία φθάνει στο 45%. Το πρόβλημα για τις εταιρείες καυσίμων εντείνεται από την υποχρέωσή τους να προκαταβάλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα που αγοράζουν, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο συνδυασμός αυτός αναγκάζει τις εταιρείες να βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση κεφαλαίων κίνησης, με τη δαμόκλειο σπάθη της παύσης παροχής ρευστότητας να κρέμεται πάνω από αρκετές.

Το λαθρεμπόριο συνεχίζει να αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα για την ομαλή και ευνομούμενη λειτουργία της αγοράς. Αυτό σε συνδυασμό με την ευρύτερη παραβατικότητα και κυρίως με την καταδολίευση στις αντλίες, που αποτελεί τον πιο συχνό τρόπο εξαπάτησης του καταναλωτή, οδηγούν σε απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος, επιβάρυνση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού για την πλειοψηφία των επαγγελματικών του κλάδου που επιμένει να λειτουργεί νόμιμα.

Όμως, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειες του, ο κλάδος των πετρελαιοειδών στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα στο κράτος και προσφέρει απασχόληση άμεσα και έμμεσα πολλές χιλιάδες εργαζομένους. Η στήριξη του θα μπορούσε να βοηθήσει την προσπάθεια ανάκαμψης που γίνεται στη χώρα μας. Η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα προβλήματα και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές ενέργειες που θα επιτρέψουν στον κλάδο να ξεφύγει από την αδιέξοδο κατάσταση που βρίσκεται.

  1. να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η πάταξη του λαθρεμπορίου και κάθε μορφής παραβατικότητας θα ενισχύσει τα κρατικά έσοδα και θα αποκαταστήσει την αίσθηση της δικαιοσύνης,
  2. να επανεξεταστεί η δυνατότητα παροχής πίστωσης στις εταιρείες για την καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση, ενώ δεν θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του κράτους, θα έδινε μια πολύ σημαντική ανάσα στις εταιρείες, οι οποίες προκαταβάλουν τον φόρο και κάθε φορά που το κράτος αποφασίζει, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του, να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη φορολογία καυσίμων, προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στο αδιέξοδο της αγοράς καυσίμων και
  3. εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επανεξετάσει το θέμα της επικείμενης αύξησης της φορολογίας, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αυξημένοι φόροι οδηγούν σε μειωμένες καταναλώσεις και τελικά σε μειωμένα έσοδα για το κράτος.

Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας επιβάλλουν να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις ώστε ο κλάδος μας να μην υποστεί άλλο σοκ που θα έχει αντίκτυπο και σε εργαζόμενους αλλά και στην εθνική Οικονομία.

* Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ.