Βενεζουέλα: η ώρα των όπλων;

Βενεζουέλα: η ώρα των όπλων;

Του Γιάννη Κουζηνού

Η  μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων της θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 21/5  στην Βενεζουέλα. Ο υπουργός αμύνης Vladimir Padrino Lopez δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι "η χώρα απειλείται" και ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια άσκηση τέτοιου τύπου στην χώρα. Η άσκηση θα καλύψει κάθε στρατηγικής σημασίας σημείο σε όλη την επικράτεια.

O Μαδούρο κατήγγειλε τις Ηνωμένες πολιτείες ότι τον τελευταίο μήνα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Βενεζουέλας με κατασκοπευτικά αεροπλάνα και με ένα Boeing 707 E-3 χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα όπου η "αντιπολίτευση" εντείνει τις προσπάθειές της για την αποδοχή του δημοψηφίσματος για την ανάκληση του προέδρου στα μέσα της θητείας του όπως το σύνταγμα στην Βενεζουέλα προβλέπει.Ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές  Henrique Capriles δήλωσε ότι αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν θύμα προς την διεθνή κοινότητα και προς τους εγχώριους υποστηρικτές  της δήλωσε ο Rocio San Miguel διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εδρεύει στο Καράκας Security Researcher Citizens' Control.Η κυβέρνηση ψάχνει για ένα αντιπερισπασμό για να κερδίσει χρόνο και προσπαθεί να το πετύχει χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις,συμπλήρωσε.

Τα περιθώρια στενεύουν, η πίεση του κόσμου αλλά και της διεθνής κοινότητας είναι τεράστια και μένει μόνο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η πληροφορίες λένε ότι ενώ οι στρατηγοί στηρίζουν ακόμα το καθεστώς, πολλοί από αυτούς κατηγορούνται από την αντιπολίτευση για διακίνηση ναρκωτικών, για τον έλεγχο της μαύρης αγοράς και κάθε είδους λαθρεμπόριο,οι απλοί οπλίτες και οι κατώτεροι αξιωματικοί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν διαταγές για να στραφούν εναντίον του λαού της Βενεζουέλας.