Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι σχολές ισλαμοτουρκικής προπαγάνδας
Βαλκάνια

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι σχολές ισλαμοτουρκικής προπαγάνδας

Μέσα στην πανδημία, την ώρα που τα σχολεία στην Τουρκία δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, ο Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις Σχολές Μααρίφ, αυξάνει τον προϋπολογισμό τους και απλώνει τα προπαγανδιστικά του πλοκάμια σε όλον τον κόσμο – και στα Βαλκάνια.

Καθώς η γηραιά ήπειρος αγωνίζεται να διαδώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, η Άγκυρα έχει περάσει στην αντεπίθεση, προσπαθώντας για το ακριβώς αντίθετο: Να επιβάλει τον ισλαμοτουρκικό τρόπο ζωής!

Παράλληλα έχει κηρύξει τον πόλεμο και στην παγκόσμια εκπαιδευτική δραστηριότητα των γκιουλενιστών, ενώ σε πολλές χώρες, κυρίως της Αφρικής, τα «γκιουλενικά» σχολεία «καταλαμβάνονται» και αντικαθίστανται από σχολεία Μααρίφ.

Πρόσφατα, ο προϋπολογισμός αυτών των ιδιωτικών σχολείων, που αποστολή τους είναι η προβολή και επιβολή του «ισλαμοτουρκικού τρόπου ζωής», αυξήθηκε κατά 300%. Το Ίδρυμα Μααρίφ διαθέτει πλέον ένα ετήσιο ποσό 1,23 δισ. λιρών Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ενισχύει την παρουσία της στα Βαλκάνια, με δωρεές και διάφορες εμπορικές και εξοπλιστικές συμφωνίες, ενώ πιέζει πολλές βαλκανικές χώρες να συνεργαστούν για την απαγωγή και μεταφορά στην Τουρκία αντιπάλων του καθεστώτος που έχουν φύγει κρυφά από τη χώρα και έχουν βαφτιστεί γκιουλενιστές.

Το Ίδρυμα Μααρίφ ιδρύθηκε το 2016, έναν μήνα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία ο Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο και τώρα απόλυτο στόχο του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόεδρός του ο Μπιρόλ Ακτζούν.

Με κυρίαρχο χρώμα το γαλάζιο, οι Σχολές Μααρίφ, που πλέον ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, έχουν την αποστολή να γίνουν το αντίβαρο των σχολών και των κολλεγίων που έχει ιδρύσει ο Γκιουλέν.

Τα χρήματα για την ίδρυσή τους προέρχονται από τον προϋπολογισμό του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζουν τα σχολεία στην Τουρκία, εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμαρτύρονται, καθώς τα χρήματα που πηγαίνουν στην προπαγάνδα θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στο εσωτερικό της χώρας.

Την ώρα που εκατομμύρια Τούρκοι μαθητές και φοιτητές δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή δίκτυο ίντερνετ και μένουν εκτός εκπαίδευσης, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διαθέτει ζωτικούς πόρους για να ενισχύει την γεωπολιτική παρουσία του στο εξωτερικό και ως αντίπαλο δέος στην FETO, αυτό που στην Τουρκία αποκαλούν «Τρομοκρατική Οργάνωση του Φετουλάχ).

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν έβαλε λουκέτο σε όλες τις σχολές του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, ωστόσο οι συγκεκριμένες σχολές συνεχίζουν να λειτουργούν σε άλλες χώρες και στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με άρθρο του Χαμντί Φιράκ Μπουγιούκ από το Σεράγεβο για το balkaninsight, σήμερα, το Ίδρυμα Μααρίφ διαθέτει 353 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 40 φοιτητικές εστίες σε 67 χώρες, όπου φοιτούν 40.000 σπουδαστές. Πολλοί από αυτούς, συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Τουρκία και εισάγονται στις στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες – όπως παλαιότερα συνέβαινε με τους αποφοίτους των γκιουλενικών σχολών.

Με σύνθημα «Δύο χώρες, ένα έθνος»!

Από την Ερμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ως την Βαγδάτη, το Σουδάν, την Σαουδική Αραβία, την Γκάνα, το Καμερούν, την Τανζανία, όπου λειτουργούν 13 σχολεία, την Τυνησία, την Γκάμπια ως την Ασία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αλλά και την Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, επισήμως τα σχολεία αυτά αποσκοπούν στην διαπολιτισμική εκπαίδευση, την ειρηνική συμβίωση και τον ανθρωπισμό.

Τεράστιες εκτάσεις, πολυτελή κτίρια, ζηλευτοί αθλητικοί χώροι, εργαστήρια, τεχνολογικός εξοπλισμός, τεράστιες βιβλιοθήκες, όλα στην υπηρεσία της τουρκικής προπαγάνδας.

Ειδικά στο Πακιστάν, κάθε πόλη, από την Ισλαμαμπάντ ως τη Λαχώρη, την Πεσαβάρ, το Καράτσι, το Ραβαλπίντι, το Βαλουχιστάν, έχει και το δικό της σχολείο Μααρίφ. Και βέβαια, με κεντρικό μήνυμα «Δύο χώρες, ένας έθνος». Πολλά από αυτά τα σχολεία υπήρχαν ήδη, υπό την ονομασία «ΠακΤουρκ», που τώρα έχει αλλάξει σε «ΠακΤουρκ Μααρίφ».

Στο Αφγανιστάν είκοσι σχολεία Μααρίφ λειτουργούν σε επτά πόλεις, επίσης με κεντρικό μήνυμα «Δύο χώρες, ένα έθνος». Ιδρύθηκαν τον 2018 και φοιτούν χιλιάδες μαθητές.

Ειδικά στα Βαλκάνια, λειτουργούν πέντε σχολές και ένα πανεπιστήμιο στην Αλβανία, τέσσερα σχολεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οκτώ στο Κόσοβο, επτά στη Ρουμανία, μία φοιτητική εστία στα Σκόπια και ένα υψηλών προδιαγραφών σχολείο στο Τέτοβο.

Στην Αλβανία συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης στα Τίρανα, ενώ η εκπαίδευση στην 2.000 τ.μ «Farm Kindergarten Albania» αρχίζει ήδη από τα 3 χρόνια! Τον Σεπτέμβριο του 2019 εγκαινιάσθηκε ένα σχολείο μέσης εκπαίδευσης στο Ελμπασάν.

Η Τουρκία είναι παρούσα στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα από το 1993, όταν ο πρόεδρος Οζάλ εγκαινίασε το πρώτο τουρκικό κολλέγιο στα Τίρανα, το πρώτο ιδιωτικό μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σύντομα έγινε το δημοφιλές εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλβανικής ελίτ. Ακολούθησαν και άλλα σχολεία, που ιδρύθηκαν από τον Γκιουλέν.

Λαμπρές τελετές από το Τέτοβο ως το Σεράγεβο

Στο σχολείο Μααρίφ στο Τέτοβο, την πόλη που στη διάρκεια του εμφυλίου του 2001 στα Σκόπια κατελήφθη από τους Αλβανούς και σήμερα κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, στις 21 Δεκεμβρίου 2020 γιορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα η «Ημέρα τουρκικής εκπαίδευσης». Το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μααρίφ, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι τουρκικών και αλβανικών σωματείων. Δύο μαθητές και μια δασκάλα τιμήθηκαν με το «Βραβείο Τουρκικής Γλώσσας», ενώ όλοι μαζί έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

Οι επίσημοι μετέφεραν τον χαιρετισμό του Ερντογάν, τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και οι Τούρκοι επίσημοι επισκέφθηκαν το τζαμί Αλακτσά (συνοδευόμενοι από τον μουφτή Κάνι Νεσίμι), αλλά και τον Χαραμπάτι Μπάμπα Τεκέ, συνοδευόμενοι από τον ηγέτη των Μπετακτσήδων της γειτονικής χώρας, τον Ντεντέν Έντμοντ Μπραχαχάι.

Και βέβαια, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουσαφά Σεντόπ, δεν παρέλειψε να αναφέρει στην ομιλία του ότι «οι Τούρκοι της Βόρειας Μακεδονίας έχουν πολύ μακρά ιστορία και το πιο σημαντικό είναι η βούλησή τους να εκπαιδεύονται στα τουρκικά, την μητρική τους γλώσσα. Σε αυτά τα σχολεία μαθαίνετε την ταυτότητά σας, την θρησκεία σας και την ιστορία σας σ’ αυτά τα εδάφη».

Στο Κόσοβο, λειτουργούν τα «Διεθνή Σχολεία Μααρίφ Κοσσυφοπεδίου» - ένα στο Λιπγιάν και ένα στην Πρίστινα. Και εκεί τις τελετές εγκαινίων, το 2017, τίμησαν πολιτικοί από την Τουρκία με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας Ορχάν Ερντέμ, ο οποίος στην ομιλία του είπε πως το Ίδρυμα Μααρίφ δημιουργήθηκε για να προστατευτεί το εκπαιδευτικό σύστημα από έναν «διαβολικό οργανισμό», που χρησιμοποίησε ως όχημα το τουρκικό κράτος.

Και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτζούν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η ίδρυση σχολείων όπου ανεμίζει η τουρκική σημαία αποτελεί άλλον έναν κρίκο στις σχέσεις Τουρκίας - Κοσόβου.

Το σχολείο της Πρίστινας είχε επισκεφθεί και ο Ραμούζ Χαραντινάι, ο οποίος τον Ιούλιο του 2019 παραιτήθηκε, όταν εκλήθη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, λόγω της δράσης του στον UCK. Είχε τότε μιλήσει για «μια μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου».

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πάλι, στο Σεράγεβο, το σχολείο Μααρίφ είχε την δυνατότητα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας – ένα προνόμιο που δεν μπόρεσαν να απολαύσουν οι μαθητές στην Τουρκία. Και εκεί, γιορτάστηκε με λαμπρότητα η «Ημέρα Μητρικής Γλώσσας».

Συμπέρασμα: Το εργαλείο είναι πολιτικό και κάθε άλλο παρά ισχύουν οι ισχυρισμοί Τσίπρα πως με την… «εμπνευσμένη» εξωτερική πολιτική του «έδιωξε» την Τουρκία από τα Βαλκάνια.

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, ΝΔ, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος.