Βαφτίσια

Τα μόνα σχόλια που έχουμε κάνει για την Εκκλησία αφορούν τις σχέσεις της με το Κράτος. Ούτε κρίνουμε, ούτε επικρίνουμε, ούτε καν ασχολούμαστε με τα εσωτερικά της ζητήματα που δεν μας αφορούν. 

Παρόλα αυτά όμως, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα που έχει ανακύψει με τη βάπτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού ομογενών από τις ΗΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Είναι μια πρακτική που η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ακολουθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι και στην Ελλάδα συμβαίνει γιατί η Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί τη βάφτιση παιδιού εξαιτίας σοβαρών δογματικών λόγων.

Επειδή οι γονείς των παιδιών είναι άνθρωποι με κοινωνική ορατότητα, οι καλεσμένοι στο μυστήριο ήταν πλούσιοι και διάσημοι και η είδηση μεταδόθηκε με προκλητικούς τίτλους, δημιουργήθηκε ζήτημα. Είδαμε και στο τουίτερ κάποιες αντιδράσεις αλλά από πολύ συγκεκριμένους λογαριασμούς που τουιτάρουν διαρκώς υπέρ του Πούτιν. Με το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Αμερικής να έχουν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης απέναντι στην πουτινική βαρβαρότητα, δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση αυτές οι επιθέσεις.

Παρόλα αυτά όμως, εμείς βλέπουμε θετικά το ζήτημα που έχει ανακύψει στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Η Εκκλησία είναι ένας από τους αρχαιότερους και ανθεκτικότερους θεσμούς στην ανθρώπινη ιστορία και οι λειτουργοί της έχουν πολύ  μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση εντάσεων που ξεσπούν διαρκώς.

Επιπροσθέτως και αυτό είναι το σημαντικότερο, άπαξ και το ζήτημα συζητείται εντός της Εκκλησίας σημαίνει ότι η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά και για την υπόλοιπη κοινωνία και ειδικά για το πολιτικό σύστημα που μέχρι σήμερα το συζητάει χαμηλόφωνα.

Διαβάζουμε ότι στις τάξεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι λίγες οι φωνές που στηρίζουν την απόφαση του κ. Ελπιδοφόρου να βαφτίσει τα παιδιά. Νέοι Μητροπολίτες εμφανίζονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν την κοινωνία και να προχωρήσουν μαζί της μπροστά. 

Το θέμα των οικογενειών με ομόφυλους γονείς είναι εδώ και χρόνια μια πραγματικότητα. Αφού ο αρχαιότερος θεσμός της χώρας το συζητάει πλέον ανοιχτά, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει.