Β. Ευθυμιοπούλου

Η ρύπανση σκοτώνει

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Το γράφαμε προ ημερών. Η ενεργειακή φτώχεια είναι εδώ. Πλήττει το 58% των ελληνικών νοικοκυριών που για να ζεσταθεί το χειμώνα καίει ξύλα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αφήνει αδιάφορο το υπόλοιπο 42% του πληθυσμού. Μόνο που, όπως δείχνουν οι έρευνες, ο καρκίνος δεν κοιτάζει εισοδήματα, χτυπάει αδιακρίτως. Οι Έλληνες πεθαίνουμε σε υψηλότερο ποσοστό από τους Ευρωπαίους από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η ρύπανση σκοτώνει

Η Γιάλτα ως φάρσα

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Αν η εικόνα των Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν στη Γιάλτα πριν από 75 χρόνια μπορεί να γίνει κατανοητή ως απότοκο ενός «άλλου κόσμου», μιας «άλλης Ευρώπης» που δεν είχε ακόμα προλάβει να «μεταβολίσει» τα δράμα του πολέμου από τον οποίο έβγαινε, ενός πολέμου με ασύλληπτης φρίκης γεγονότα, όσα συνέβησαν στο Βερολίνο την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με πρόσχημα αυτή τη φορά τη Λιβύη, μας αφήνουν παγωμένους.
Η Γιάλτα ως φάρσα

Τι περιμένουμε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τα καθήκοντά της, έχοντας ένα ισχυρό όπλο που κανείς προκάτοχός της δεν είχε: Ακριβώς επειδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, οι πολίτες δεν έχουν κάποια προκατασκευασμένη εικόνα για εκείνη, θετική ή αρνητική. Η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη Πρόεδρος που θα έχει την ευκαιρία να χτίσει από την αρχή την εικόνα του θεσμού σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Τι περιμένουμε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μπορεί ο πρωθυπουργός να σχολιάζει τη δικαιοσύνη;

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η περιγραφή των καταληψιών στο Κουκάκι- τους αποκαλούμε «παιδιά»- τους τοποθετεί, αυτομάτως, στο απυρόβλητο της κριτικής. Δεν είναι όμως μόνον αυτοί που αξιώνουν να εξαιρεθούν της κριτικής. Η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» διαμαρτυρήθηκε για την κριτική που της ασκείται για το Κουκάκι, ενώ κάποιοι επέκριναν και τον πρωθυπουργό όταν στην πρόσφατη συνέντευξή του άσκησε παρόμοια κριτική.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να σχολιάζει τη δικαιοσύνη;

Πλουσιόπαιδα

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Έπρεπε να ειπωθεί από κάποια επίσημα χείλη αυτό που εκστόμισε προχθές, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Η εκτίμηση ότι τις καταλήψεις τις κάνουν παιδιά πλουσίων οικογενειών σηκώνει συζήτηση δεδομένου ότι δεν έχουμε έρευνες για τα δημογραφικά στοιχεία των καταληψιών. Έπειτα, αν ήταν «φτωχόπαιδα» δεν θα υπήρχε πρόβλημα που κάνουν καταλήψεις και πετάνε τσιμεντόλιθους στα κεφάλια των αστυνομικών;
Πλουσιόπαιδα

Είναι και θέμα ανθρώπων

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Δεν αρκούν τα θεσμικά εργαλεία για να αλλάξει η Ελλάδα με τον τρόπο που το επιθυμούμε οι περισσότεροι. Χρειάζονται και άνθρωποι που θα εργαστούν σκληρά και κυρίως θα νοιαστούν «για την ομάδα» και πάνω απ όλα για τον λαό. Οι θεσμοί είναι εργαλεία που για να λειτουργήσουν επ' ωφελεία του συνόλου χρειάζονται χέρια με φιλοδοξίες και σθένος.
Είναι και θέμα ανθρώπων

Καλές πρακτικές κομμάτων

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τη λειτουργία ενός « Παρατηρητηρίου fake news» με σκοπό την αποδόμηση της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το θυμό που της προκάλεσε η ετυμηγορία του ελληνικού λαού την 7η Ιουλίου και για την ώρα επιδίδεται σε ένα ανταρτοπόλεμο που προκαλεί πιο πολύ τη θυμηδία παρά τον προβληματισμό.
Καλές πρακτικές κομμάτων

Άλλο συντηρητικός άλλο αντιδραστικός

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Ο θάνατος του Βρετανού φιλοσόφου Σερ Ρότζερ Σκρούτον (Sir Roger Scruton) πρέπει να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση τη δυσανεξία των σύγχρονων κοινωνιών στην «αιρετική»και «αιχμηρή» σκέψη σε μια εποχή μάλιστα που η αριστερή και δεξιά «αντίδραση» επελαύνουν.
Άλλο συντηρητικός άλλο αντιδραστικός

Το δράμα της ενεργειακής φτώχειας

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Για την ώρα και μέχρι να αναπτυχθεί το δίκτυο παροχής ενέργειας από τις ΑΠΕ επείγει να αποφορολογηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι δυνατόν ο λαός να πληρώνει την αδυναμία των κυβερνήσεων να πατάξουν το λαθρεμπόριο που στερεί από το κράτος έσοδα. Οι Έλληνες έχουμε πραγματικά κουραστεί να ακούμε περί υψιπετών σχεδίων εσχάτως και στην ενέργεια τα οποία θα υλοποιηθούν, κάποτε στο μέλλον.
Το δράμα της ενεργειακής φτώχειας

Mε αφορμή τη «γυναικοκρατούμενη» κυβέρνηση Κουρτς

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Ομολογούμε ότι δεν αισθανθήκαμε μεγαλύτερη πολιτική συμπάθεια για τον Σεμπάστιαν Κουρτς, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση που συγκρότησε με τους Πράσινους έχει περισσότερες γυναίκες από άντρες. Μας διασκέδασε όμως η σιωπή για το θέμα στην ελληνική δημόσια σφαίρα που είναι λαλίστατη για το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και εξουσίας.
Mε αφορμή τη «γυναικοκρατούμενη» κυβέρνηση Κουρτς

Δεν κάνουμε αρκετά για τον αντισημιτισμό

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Γνωρίζουμε καλά ότι τόσο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου όσο και η Εκκλησία σε επίπεδο ηγεσίας καταδικάζουν απερίφραστα τον αντισημιτισμό. Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει οι βουλευτές, οι τοπικές κομματικές οργανώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και πόλεων μαζί με τις Μητροπόλεις, να σπεύδουν να καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλα αυτά τα φαινόμενα, κάθε φορά που εκδηλώνονται.
Δεν κάνουμε αρκετά για τον αντισημιτισμό

Οικονομικός πόλεμος και νομισματική ειρήνη

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Είναι πράγματι αφελές να πιστεύουμε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ το 2010 θα σήμαινε και την έναρξη της αναγκαίας συζήτησης για όσα οδήγησαν τη χώρα στο δικό της αδιέξοδο, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον επιβαρυμένο από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Αν ήμασταν σε θέση να συζητάμε, αντί να μονολογούμε παραλλήλως και να συνθηματολογούμε ασυστόλως, η καταστροφή δεν θα έπρεπε να είναι η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση.
Οικονομικός πόλεμος και νομισματική ειρήνη

Φτήνια

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Πριν την 7η Ιουλίου 2019 δεν θα μας εντυπωσίαζε και τόσο η επίθεση που εξαπέλυσε στο τουίτερ ο κ.Νίκος Παππάς στον κ.Άδωνι Γεωργιάδη και μάλιστα με fake news. Την περίοδο 2015-2019  (για να μην αναφερθούμε στα «άγρια χρόνια» 2012-2015) αυτά συνέβαιναν καθημερινά. Αυτό ήταν το στυλ του πολιτεύεσθαι των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, σχεδίαζαν και εκτελούσαν ομάδες περί τον κ.Παππά.
Φτήνια

Στις πλάτες των ανώνυμων προοδευτικών

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα για τους κατ' επάγγελμα προοδευτικούς είναι πολύ δύσκολα. Από τη μία έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να σφυρηλατήσει τη νέα του ταυτότητα μέσα από το πεδίο της πολιτικής, ασκώντας αποτελεσματικά το συνταγματικό του καθήκον να ελέγχει την κυβέρνηση. Από την άλλη έχουμε το ΚΙΝΑΛ που παραπαίει ανάμεσα στην υστερία και τη γραφικότητα.
Στις πλάτες των ανώνυμων προοδευτικών

Το καταλληλότερο πρόσωπο για Πρόεδρος Δημοκρατίας

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Από αυτή τη στήλη, πολύ συχνά επιχειρηματολογούμε πάνω στην ιδέα ότι κάθε συζήτηση για μείζονες ή ήσσονες θώκους της ελληνικής πολιτείας, αιρετούς ή δοτούς, που εξαντλείται στην ονοματολογία είναι κενή νοήματος, ακόμα κι όταν η συζήτηση αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός προσώπου χωρίς ουσιαστικές εξουσίες.
Το καταλληλότερο πρόσωπο για Πρόεδρος Δημοκρατίας

Το στοίχημα Μητσοτάκη για το 2020

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Η πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει πλέον ότι τον καθημερινό βίο δεν γίνεται να τον ρυθμίζουν ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και ότι υπάρχει άπλετος χώρος για ιδεολογικές διαφωνίες σε πεδία που η ιδεολογική σύγκρουση μπορεί να είναι και γόνιμη, όπως στο μέγεθος και τα όρια του κράτους ή άλλες επιλογές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Το στοίχημα Μητσοτάκη για το 2020

Η κυβέρνηση δείχνει να κέρδισε το στοίχημα

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Έχει γούστο η έκπληξη που ξεχειλίζει σε συζητήσεις στις παρέες και το διαδίκτυο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Και την έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο νόμος εφαρμόζεται και στα λιγότερο αναμενόμενα μέρη όπου και ο έλεγχος, θεωρητικώς, είναι πιο χαλαρός: από τα συνοικιακά και επαρχιακά καφενεία μέχρι τα νυχτερινά κέντρα της περιφέρειας. Η συντριπτική πλειοψηφία, με εξαιρέσεις πάντα, δείχνει να έχει συμμορφωθεί με το νόμο.
Η κυβέρνηση δείχνει να κέρδισε το στοίχημα

Όταν οι πολιτικοί «πλιατσικολογούν» την αρχαιότητα

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Το «πλιατσικολόγημα» της αρχαιότητας, της γραμματείας και της αρχαιολογίας που συνηθίζουν οι λαϊκιστές πολιτικοί γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς τους να αλλάζουν τη συζήτηση. Η συζήτηση, πάντα, πρέπει να εντοπίζεται στους τρόπους που θα αρθούν οι κοινωνικές ανισότητες και οι φτωχοί θα γίνουν πλουσιότεροι. Σ' αυτά οι λαϊκιστές δεν έχουν απαντήσεις, γι\\' αυτό και επιχειρούν να αλλάξουν τη συζήτηση με στίχους από την Ιλιάδα...
Όταν οι πολιτικοί «πλιατσικολογούν» την αρχαιότητα

Τα Κελάρια της Ελληνικής Δημοκρατίας

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εδώ και χρόνια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί και δεν αναφερόμαστε βέβαια στην οινοφιλία του. Ενδιαφέρεται για το business του ελληνικού κρασιού, την παραγωγή και τη διάθεσή του στην ελληνική και στην ξένη αγορά. Ήταν αυτός που ανέδειξε την παράνοια της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί με τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον επέβαλε να αναγκαστεί να τον καταργήσει.
Τα Κελάρια της Ελληνικής Δημοκρατίας

Πως μιλάμε για το μέλλον;

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Ο βασικός λόγος που αιτήματα όπως οι περίφημες μεταρρυθμίσεις, έχουν στοιχειώσει την ελληνική πολιτική ζωή από τον 19ο αιώνα είναι γιατί όσοι τις επιθυμούσαν πραγματικά, ελάχιστοι βέβαια αλλά έστω κι αυτοί, δεν ήξεραν πως να περιγράψουν στους Έλληνες πως θα ήταν το μέλλον τους, αν υιοθετούσαν το αίτημα και με την ψήφο τους πίεζαν την πολιτική εξουσία προς αυτή την κατεύθυνση.
Πως μιλάμε για το μέλλον;