Β. Ευθυμιοπούλου

Το κοντέρ μηδένισε

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, 00:02
Συμφωνούμε με την παρατήρηση του κ. Μιχ.Τσιντσίνη στην Καθημερινή της Κυριακής: οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού τον φθονούσαν που η θητεία του ξεκίνησε αφού είχαμε βγει από τα μνημόνια και με την πιο σκληρή αντιπολίτευση μέχρι σήμερα να είναι αυτή των πολιτικών του φίλων και των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματός του.
Το κοντέρ μηδένισε

Ο νέος πατριωτισμός

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, 00:02
Ήμασταν προετοιμασμένοι να διαβάσουμε πολλά εξωφρενικά σχόλια για την ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας: για την εμφάνισή της, για τη φωνή της, για το υποκοριστικό «Κατερίνα» αντί για το βαφτιστικό «Αικατερίνη». Όμως, αυτό που πραγματικά μας αιφνιδίασε ήταν η έκπληξη που δημιούργησε η αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας στον «νέο πατριωτισμό».
Ο νέος πατριωτισμός

Ο Τύπος δεν είναι ουδέτερος

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, 00:02
Κάθε ιστορική εφημερίδα στον πλανήτη, φυσικά και οι ελληνικές, δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυσή της. Γιατί η ίδρυση των εφημερίδων είναι ακριβώς αυτό: η κινητοποίηση κάποιων ανθρώπων που αντιμέτωποι με ένα θέμα ή μια κρίση εθνικών διαστάσεων, αποφάσισαν να εκφράσουν οργανωμένα θέσεις και απόψεις, διάχυτες σε μερίδα της κοινωνίας.
Ο Τύπος δεν είναι ουδέτερος

Και οι δύο πλευρές να ηρεμήσουν

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, 00:02
Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει έστω κι ένας πολίτης που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός ή μετριοπαθής κεντροδεξιός ή κεντροαριστερός, ο οποίος να πίστευε ότι ήταν επιτακτική η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και δεν ψήφισε τελικά Νέα Δημοκρατία επειδή είναι αντικληρικαλιστής και η Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα που όχι μόνο δεν κρύβει αλλά διαφημίζει τη σχέση της με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Και οι δύο πλευρές να ηρεμήσουν

«Το σκάφος» χρειάζεται προσγείωση

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 00:02
Όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία του 4ου τριμήνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Ήταν τα απολύτως αναμενόμενα. Μέχρι και ο μέχρι χθες ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να κάνει χιούμορ αντί κριτικής κι αυτό γιατί ο ίδιος ξέρει, καλύτερα από τον καθένα, ότι αυτή θα ήταν η πορεία των πραγμάτων.
«Το σκάφος» χρειάζεται προσγείωση

Δημοκρατία χωρίς ηγεσία δεν αρκεί

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, 00:02
Γράφαμε μόλις πριν από δέκα ημέρες, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μια δημοκρατία να επιβάλλεις τους ακραία περιοριστικούς όρους που ίσως απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει η Κίνα αλλά το ισχυρό «όπλο» της Δύσης, είναι η ελεύθερη ενημέρωση και πληροφόρηση η έλλειψη της οποίας, στην περίπτωση της Κίνας, στάθηκε μοιραία στη διασπορά του ιού.
Δημοκρατία χωρίς ηγεσία δεν αρκεί

Είναι θέμα δεοντολογίας

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 00:02
Από τη στήλη αυτή επιχειρηματολογούμε διαρκώς πάνω στην ιδέα ότι στις οργανωμένες πολιτείες σημασία έχει η καλή λειτουργία των θεσμών και δευτερευόντως τα πρόσωπα που φέρουν ένα αξίωμα. Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται αλλά οι θεσμοί της σύγχρονης, δημοκρατικής πολιτείας πρέπει να λειτουργούν καλά και για το συμφέρον και την ωφέλεια των πολλών.
Είναι θέμα δεοντολογίας

Πρέπει να μαθαίνουμε τα γεγονότα μόλις συμβούν;

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 00:02
Σε μια περίοδο πολυετούς πόλωσης, ο τρόπος που στεκόμαστε απέναντι στα γεγονότα ορίζεται αποκλειστικά από τις προκαταλήψεις και τις προκατασκευασμένες ιδέες που έχουμε για τα ζητήματα με τα οποία συνδέονται τα γεγονότα αυτά. Σχεδόν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να καταναλώσουμε ειδήσεις με τον τρόπο που υπαγορεύει η πολιτική μας τοποθέτηση.
Πρέπει να μαθαίνουμε τα γεγονότα μόλις συμβούν;

Καιροί για καθαρές κουβέντες

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, 00:02
Για τους περισσότερους, το Ισραήλ είναι γνωστό για την εμπλοκή του σε μια διένεξη παροιμιώδη πλέον σε διάρκεια και πολυπλοκότητα και για τα επιτεύγματά του στην τεχνολογία. Στην πραγματικότητα είναι μια χώρα πολυσυλλεκτική και αντιφατική, όπου συγκρούεται η απόλυτη πρόοδος με τη μεσαιωνική συντήρηση, η υπερ-προοδευτική αριστερά με την θρησκόληπτη, συντηρητική δεξιά, οι άθεοι κομμουνιστές με τους ραββίνους.
Καιροί για καθαρές κουβέντες

Ανθρώπινο τείχος απέναντι στη βλακεία

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 00:02
Μόνο ντροπή πρέπει να προκαλούν σε όλους μας οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Υπουργείου Υγείας να τηρήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού γιατί, ανάμεσά μας, υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να πειθαρχήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Ιδιαίτερα η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας προκαλεί απελπισία:
Ανθρώπινο τείχος απέναντι στη βλακεία

Κανείς δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, 00:02
Προφανώς και η εκάστοτε κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Όμως είναι η στάση που κρατάει η αντιπολίτευση αυτή που καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής και σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που έχουμε βρεθεί εξαιτίας του μεταναστευτικού, η αντιπολίτευση επέλεξε να κρυφτεί.
Κανείς δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος

Όταν ο κορονοϊός συναντιέται με τη δημοκρατία

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Ο βασικός λόγος που ο κορονοϊός έλαβε διαστάσεις επιδημίας στην Κίνα είναι ακριβώς το έλλειμμα της ενημέρωσης, το γεγονός ότι οι αρχές δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους πολίτες ώστε να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτή είναι η φύση της δημοκρατίας: η επιβολή είναι αδύνατη αλλά την ίδια στιγμή διαθέτει το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε κάθε απειλή της δημόσιας υγείας: την ελεύθερη ενημέρωση.
Όταν ο κορονοϊός συναντιέται με τη δημοκρατία

Η κυβέρνηση να απελευθερώσει τα πανεπιστήμια

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Δεν ξέρουμε άλλη δυτική, δημοκρατική χώρα που να τολμάει κάποιος ή κάποιοι να ξυλοφορτώνουν έναν αστυνομικό και η κοινωνία στη συνέχεια να συζητάει τι λάθος έκανε ο αστυνομικός ώστε να καταλήξει να τρώει ξύλο. Αυτή είναι, τελικά, η «ελληνική ιδιαιτερότητα»: ένα μείγμα πρωτογονισμού, ψευτομαγκιάς και πάνω απ? όλα βαθιάς άγνοιας για τα πάντα και ακόμα βαθύτερου πολιτικού αναλφαβητισμού.
Η κυβέρνηση να απελευθερώσει τα πανεπιστήμια

Πότε «θα μπουν οι μπουλντόζες» στο Κράτος;

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Είναι βέβαιο ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι αν για την ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας ακολουθούσε τις διαδικασίες του Δημοσίου, τότε το έργο θα κόστιζε τα διπλά και θα τελείωνε σε τρία χρόνια. Το είχε καταγγείλει πολλάκις και ο προηγούμενος Δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης όταν, απελπισμένος, εξηγούσε ότι χρειάζονται 100 υπογραφές για να αλλάξει μια λάμπα.Ποια είναι όμως η λύση;
Πότε «θα μπουν οι μπουλντόζες» στο Κράτος;

Κάτι πρέπει να γίνει με τα δυστυχήματα

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Το σκηνικό είναι γνωστό. Γίνεται ένα θανατηφόρο τροχαίο και ο δράστης εξαφανίζεται μέχρι να παρέλθει το αυτόφωρο για να αποδώσει την εξαφάνισή του, όταν θα επανεμφανιστεί, στο σοκ που του προκάλεσε το γεγονός. Άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους αβοήθητοι, κάποιοι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαν κληθεί οι Πρώτες Βοήθειες ενώ όλοι μας, στα σόσιαλ μήντια, καθόμαστε, μέχρι να εμφανιστεί ο «σοκαρισμένος οδηγός».
Κάτι πρέπει να γίνει με τα δυστυχήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τη χώρα και ως αντιπολίτευση

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Αντικειμενικά, είναι πολύ δύσκολο για ένα κόμμα να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στη δομή του «επιτελικού κράτους». Το είχαμε επισημάνει από τις 8 Αυγούστου κιόλας, όταν είχαμε δει την πρώτη αγόρευση του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της Βουλής τότε αισθανθήκαμε...απροστάτευτοι μπροστά στον βομβαρδισμό από νομικά επιχειρήματα που ήταν αδύνατο να ελέγξουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τη χώρα και ως αντιπολίτευση

Οι φυλακές δεν έχουν μόνο τζακούζι

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Δεν είναι η Μόρια το μεγαλύτερο όνειδος που παρέλαβε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι φυλακές είναι το  στίγμα που κηλιδώνει το Κράτους Δικαίου και την Δημοκρατία στη χώρα μας και πρόκειται για μια κηλίδα αίματος. Ήδη από το 2015 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο 146 έγκλειστοι των φυλακών έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι φυλακές δεν έχουν μόνο τζακούζι

Πώς να διαχειριστεί η κυβέρνηση τον Ρουβίκωνα;

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η συζήτηση για τη διαχείριση του Ρουβίκωνα από τη Νέα Δημοκρατία, όταν θα αναλάμβανε την κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί στόχος του Ρουβίκωνα, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αποκλειστικά η Αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον πλανήτη  που να δηλώνει αναρχική και να χτυπάει όσους αντιπολιτεύονται το κόμμα που κατέχει την εξουσία, αντί τους φορείς της εξουσίας.
Πώς να διαχειριστεί η κυβέρνηση τον Ρουβίκωνα;

Όταν ο Ομπάμα συνάντησε τον Γιάννη

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Σε μια χώρα που ο κοινωνικός της ανελκυστήρας είναι σαν τα ασανσέρ στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή μονίμως «εκτός λειτουργίας» και δεν αισιοδοξούμε για την αποκατάσταση της λειτουργίας του, τα ηθικά παραδείγματα θα είχαν να προσφέρουν πολλά κυρίως στους νέους αλλά και σε όλους μας.
Όταν ο Ομπάμα συνάντησε τον Γιάννη

Πρέπει οι δισεκατομμυριούχοι να είναι υποψήφιοι;

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η ερώτηση στον τίτλο μπορεί, επί της ουσίας, να είναι κενή νοήματος με την έννοια ότι στη Δύση, οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ συγκεκριμένες και οι σχετικοί περιορισμοί ελάχιστοι όμως είναι ένα από τα κεντρικά διλήμματα που αυτή την εποχή απασχολούν τις ΗΠΑ.
Πρέπει οι δισεκατομμυριούχοι να είναι υποψήφιοι;