Β. Ευθυμιοπούλου

Μαξίμου με ονοματεπώνυμα

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 00:02
Αν και το προσπαθήσαμε αρκετά δεν βρήκαμε κάποιο πρόβλημα στη φιλοσοφία δημιουργίας ενός «υπερ-Μαξίμου». Από τη στιγμή που το Σύνταγμα της χώρας θέλει και μάλιστα με τρόπο σαφή ως κεντρικό παίκτη του συστήματος τον εκάστοτε πρωθυπουργό, δεν αλλάζει κάτι στη φιλοσοφία του συστήματος αυτού, αν ο πρωθυπουργός οργανώσει τα επιμέρους της εξουσίας του.
Μαξίμου με ονοματεπώνυμα

Airbnb: Πριν το ρυθμίσουμε να το συζητήσουμε

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 00:02
Κάθε φορά που μια συζήτηση για τη ρύθμιση του κοινωνικού μας βίου, του κοινού μας βίου, συναντήσει ένα θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, δείχνει να παραλύει. Και πώς αλλιώς; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την εξουσία να ρυθμίσει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως, για παράδειγμα, αυτό της ιδιοκτησίας;
Airbnb: Πριν το ρυθμίσουμε να το συζητήσουμε

Γιατί δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας;

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 00:02
Την Κυριακή 21 Ιουλίου έξι (6) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα σε Μαγνησία, Πρέβεζα, Κορινθία, Βουλιαγμένη και Καβάλα. Έξι άνθρωποι σε μια μόλις μέρα! Τόσο οι αρχές του Λιμενικού όσο και ό,τι άλλο διαβάσαμε σε δημοσιεύματα εφημερίδων στο διαδίκτυο επαναλαμβάνουν μία μόνο λέξη: Πρόληψη. Δηλαδή, οργανωμένες πολιτικές.
Γιατί δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας;

Το χρυσωρυχείο του πολιτισμού

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 00:02
Ίσως και να επιλέγαμε διαφορετικό τίτλο για το σημερινό σημείωμα, αν δεν είχαμε διαβάσει το άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρολιάκου με τίτλο «Ο πολιτισμός του Σάιλοκ». Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να καταφύγει στον 16ο αιώνα ώστε να αντλήσει επιχειρήματα και να αποδομήσει όσα εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη. Γιατί αλλιώς, σε όλο τον δυτικό κόσμο, δεν θεωρείται ταμπού η θέση ότι τα πολιτιστικά αγαθά μπορούν να αποδειχθούν πηγή μεγάλου πλούτου για την κοινωνία που θα καταφέρει να τα εκμεταλλευτεί σωστά.
Το χρυσωρυχείο του πολιτισμού

«Το παιδί που έγραψε τρία τι θα κάνει στη ζωή του;»

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, 00:02
Οι περισσότεροι γέλασαν με το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γιάννη Σαρακιώτη όταν σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για την καθιέρωση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αναφώνησε: “Και το παιδί που έγραψε τρία τι θα κάνει στη ζωή του;”. Η ερώτηση αυτή που δείχνει αφελής αλλά δεν είναι, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
«Το παιδί που έγραψε τρία τι θα κάνει στη ζωή του;»

Υπουργοί στα πρωινάδικα

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 00:02
Η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι δουλειά των υπουργών. Γι' αυτή τη δουλειά το κράτος, και πολύ σωστά, τους παραχωρεί συμβούλους επικοινωνίας και υπεύθυνους γραφείων Τύπου επιφορτισμένους να ενημερώνουν για τη δραστηριότητα των υπουργών ώστε εκείνοι να μένουν απερίσπαστοι στο έργο τους, που είναι η συνεχής επικοινωνία με το κομμάτι της διοίκησης που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους για τον καλύτερο συντονισμό της.
Υπουργοί στα πρωινάδικα

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού απαιτεί κοινωνικές συμμαχίες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 00:02
Ας μην έχει κανείς αμφιβολία. Η κυβέρνηση θα επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μέχρι σήμερα αποτυχία στην εφαρμογή του δεν προσδίδει κανένα στοιχείο γραφικότητας στην ελληνική κοινωνία, όπως θέλουν κάποιοι να εμφανίζουν το φαινόμενο. Η κατ’ επανάληψη αποτυχία μιας οργανωμένης πολιτείας να εφαρμόζει έναν νόμο μόνο ως δηλωτικό πρωτογονισμού μπορεί να εκληφθεί.
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού απαιτεί κοινωνικές συμμαχίες

Τώρα μπορούμε να τους πενθήσουμε

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, 00:02
Τους 102 νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν τους έχουμε θρηνήσει ακόμα. Δεν δόθηκε ούτε μία ώρα για να πενθήσουμε αυτό που συνέβη στους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, αυτό που συνέβη στην ίδια μας τη χώρα. Δεν βρήκαμε το χρόνο να πενθήσουμε γιατί έπρεπε να αμυνθούμε απέναντι σε μια πρωτοφανή στο είδος της επιχείρηση που ενορχήστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για να επιτεθεί στα θύματα, στα Μήντια που έσπευσαν να καλύψουν την τραγωδία, στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Τώρα μπορούμε να τους πενθήσουμε

Μια ιστορική ομιλία

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 00:02
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις (και όλες τις εκλογικές μάχες που έδωσε στην πολιτική του καριέρα) ως τεχνοκράτης. Όμως, ένας προσεκτικός ακροατής των λόγων που εκφωνεί τα τελευταία χρόνια και βέβαια οι αναγνώστες των άρθρων που δημοσιεύει στον Τύπο γνωρίζουν ότι το δυνατό του όπλο είναι η βαθιά του μόρφωση και η μεγάλη θεωρητική του κατάρτιση στα πεδία της πολιτικής θεωρίας, της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας που έχει άλλωστε σπουδάσει.
Μια ιστορική ομιλία

Στο όνομα της Ελευθερίας

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 00:02
Είναι βέβαιο ότι στους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μεγάλο μέρος της συζήτησης θα αφορά τη φιλελεύθερη ιδεολογία που διέτρεχε τα περίφημα Συντάγματα του Αγώνα και τα λοιπά κείμενα της Επανάστασης. Η ίδια η Επανάσταση είχε ως σημείο αναφοράς το κείμενο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (αναφέρεται σε αυτό μέχρι και ο Διονύσιος Σολωμός στον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν” ενώ το έργο του Αδαμάντιου Κοραή ήταν καθοριστικό για τη διαμόρφωση των ιδεών της εποχής).
Στο όνομα της Ελευθερίας

Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 00:02
Μπορεί να σχολιάσαμε εκτενώς και σε διάφορους τόνους, και πολύ καλά κάναμε, τον αριθμό των γυναικών στην κυβέρνηση αλλά φοβόμαστε ότι θα περάσει απαρατήρητη μια από τις σημαντικότερες, ίσως, αλλαγές στο οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης: η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας.
Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Το τέλος του εφιάλτη

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 00:02
Η φετινή 45η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας θα βρει τη Δημοκρατία νικήτρια στον αγώνα κατά της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η κατασυκοφαντημένη από κάποιους μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν αποδείχθηκε απλώς ανθεκτική. Κατάφερε να αποβάλλει τον νεοναζιστικό εξτρεμισμό με τον πιο απόλυτο και καθαρό τρόπο: στην κάλπη.
Το τέλος του εφιάλτη

Υπέρ τεχνοκρατών

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 00:02
Τα πράγματα είναι απλά. Αν η διοίκηση του ελληνικού κράτους ήταν καλά στελεχωμένη ήταν οργανωμένη και είχε αυτονομία και συνέχεια τότε κανείς δεν θα θεωρητικολογούσε για την παρουσία και τη συμμετοχή τεχνοκρατών στις κυβερνήσεις. Δεν θα τους χρειαζόμασταν στην κυβέρνηση. Αλλά όλοι ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η διοίκηση, όλοι έχουμε καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων και ότι κάποια από αυτά (πχ τράπεζες και ΔΕΗ) επείγει να λυθούν.
Υπέρ τεχνοκρατών

Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 00:02
Σωστά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφενός, πρέπει να αφήσει τα σχολεία των παιδιών και τις οικογένειές τους να ηρεμήσουν. Αφετέρου, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι stakeholders είναι πολλοί, πολλοί είναι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που είναι έτοιμοι και ικανοί να ριχτούν στη μάχη δια… του πληκτρολογίου.
Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Διαβάζοντας μέσα απ΄τις γραμμές

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, 00:02
Η προέλευση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, από τον ΣΕΒ έκανε κάποιους να μιλήσουν για μια επιλογή που έχει σκοπό να υπηρετήσει τον νεοφιλελευθερισμό και την «ιδεολογία των αγορών». Πράγματι, ο κ.Σκέρτσος είναι θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας και τους ελευθέρως επιχειρείν αλλά διαβάσαμε με ενδιαφέρον ότι αυτό που προκρίνει είναι η κοινωνική συνοχή.
Διαβάζοντας μέσα απ΄τις γραμμές

Η κυβέρνηση να οργανώσει την επικοινωνία της τώρα

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 00:02
Ήταν και σωστή στρατηγική επιλογή και εκτελέστηκε άψογα. Πολλές έρευνες κοινής γνώμης κι από πολύ νωρίς έδειχναν ότι το «δυνατό» χαρτί της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ορθά λοιπόν όλη η επικοινωνία του κόμματος σχεδιάστηκε με εκείνον στη ραχοκοκαλιά της.
Η κυβέρνηση να οργανώσει την επικοινωνία της τώρα

Μα είναι δυνατόν να φοβάστε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 00:02
Το χαρακτηρισμό «στελέχη με ψυχή καρδερίνας» που συνήθιζε να αποδίδει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ορισμένους στη Νέα Δημοκρατία τον θυμίζει συχνά στα άρθρα του τελευταίως ο Αλέξης Παπαχελάς. Θα το υιοθετήσουμε κι εμείς αλλά μόνο ως κομψή ρητορική αποστροφή. Στην πραγματικότητα θα θέλαμε πολύ να βάλουμε τις φωνές σε όποιον κλαψουρίζει για το πόσο επικίνδυνος παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 31,5% των εκλογών.
Μα είναι δυνατόν να φοβάστε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα των εκλογών

Τρίτη 09 Ιουλίου 2019, 00:02
Ένας καθαρά φιλελεύθερος Πρωθυπουργός που δεν έκρυψε από το εκλογικό σώμα ότι είναι θιασώτης της οικονομικής ελευθερίας, της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ανοιχτής κοινωνίας με μια δεξιά-συντηρητική Κοινοβουλευτική Ομάδα ορίζουν τους δύο πόλους της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου.
Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα των εκλογών

Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019, 00:02
Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραλαμβάνει μια Ελλάδα ρημαδιό αλλά έχει ένα ατού που καμία άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν είχε: Έλληνες πολίτες συνειδητοποιημένους, γνώστες των δυσκολιών και των περιορισμών του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της χώρας. Οι Έλληνες ξέρουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν περιμένουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη.
Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 07/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα