ΓΔ: 897,68 3,92 (0,44 %)

Τζίρος: 9,27 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,68 3,92 (0,44 %)

Τζίρος: 9,27 εκατ. €   RT

Β. Ευθυμιοπούλου

Όταν η ειδησεογραφία συναντά τη φιλοσοφία

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Μας αρέσει να περηφανευόμαστε για το γεγονός ότι η γέννηση της Φιλοσοφίας και της Λογικής είναι εν πολλοίς μια “ελληνική υπόθεση” αλλά δεν φαίνεται να μας απασχολεί ιδιαιτέρως που δεν τις διδασκόμαστε στο σχολείο. Ακόμα και όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την πολιτική, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αγνοούν ότι οι ιδέες τους από κάποια φιλοσοφική θεωρία πηγάζουν.
Όταν η ειδησεογραφία συναντά τη φιλοσοφία

Δώρο Χριστουγέννων

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας διδασκόμαστε από τη δουλειά μας δύο αλήθειες, αξιωματικού χαρακτήρα: Η πρώτη είναι ότι η αδυναμία οργάνωσης του χρόνου στο μέλλον, πάνω στο ημερολόγιο, είναι συνώνυμη της παράλυσης. Η δεύτερη είναι ότι το πιο σκληρό νόμισμα διαχρονικά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, είναι βέβαια η εμπιστοσύνη. Όποιος δεν κατάφερε να εμπεδώσει αυτά τα δύο αξιώματα τη χρονιά που μας πέρασε, θα έχει μια ακόμα ευκαιρία το α' μισό της επόμενης.
Δώρο Χριστουγέννων

Αυτή η αριστερά δεν μπορεί να είναι προοδευτική

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Υπάρχει ένα θέμα εδώ και αφορά ουδόλως τον πολιτικά ξοφλημένο ΣΥΡΙΖΑ. Και το θέμα είναι ότι ο προοδευτικός χώρος της χώρας αδυνατεί να εκστομίσει μια πολιτική κουβέντα χωρίς να κοιτάει τη Δεξιά, χωρίς δηλαδή να αυτοπροσδιοριστεί αποφατικά, απαριθμώντας όσα δεν είναι. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού των προοδευτικών, ακόμα και των πιο ορθολογιστών και προσγειωμένων, κυριαρχεί η πικρία για την «χαμένη αριστερά».
Αυτή η αριστερά δεν μπορεί να είναι προοδευτική

Οι εκλογές είναι το πρόβλημα;

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Γεμάτος ο Τύπος την Κυριακή που μας πέρασε από αναλύσεις και σενάρια για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν και οι συντάκτες τους, έμπειροι οι περισσότεροι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές ο εκάστοτε πρωθυπουργός την παίρνει το πρωί της ημέρας που θα τις ανακοινώσει. Είναι όμως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αυτό που πρέπει να συζητάμε στην παρούσα φάση; 
Οι εκλογές είναι το πρόβλημα;

Τα μέτρα ως αφορμή για σόου

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Το νέο μηντιακό εύρημα είναι, πλέον, γνωστό σε όλους: ρεπόρτερ τηλεοπτικών καναλιών με ένα κάμεραμαν, κόβουν βόλτες στους εμπορικούς δρόμους και όταν δουν κάτι που από μακριά να μοιάζει με συνωστισμό, το καταγράφουν. Στη συνέχεια κάποιος από τους κορυφαίους πανελατζήδες θα δείξει στην «ειδησεογραφική» του εκπομπή το «ρεπορτάζ»  διανθίζοντάς το με τις ανάλογες περιγραφές γεμάτες επιθετικούς προσδιορισμούς και δη στον υπερθετικο βαθμό.
Τα μέτρα ως αφορμή για σόου

Ποιο ρεβεγιόν, βρε παιδιά;

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Στο δημόσιο σχολείο από το οποίο αποφοιτήσαμε μάθαμε ότι η μεγαλύτερη γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών είναι το Πάσχα. “Εμείς, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου αντίθετα από τους Καθολικούς που γιορτάζουν τη Γέννηση”, μας έλεγαν. Φαίνεται ότι κάποια αλλαγή έχει επέλθει έκτοτε γιατί φέτος, με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού είναι το ρεβεγιόν!
Ποιο ρεβεγιόν, βρε παιδιά;

Χάθηκε η μάχη με τον κρατισμό

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Οι κρατιστές, μασκαρεμένοι πλέον σε μεταρρυθμιστές φιλελεύθερους, μας βομβαρδίζουν με πολλή οικονομική θεωρία του 20αυ αιώνα χωρίς φυσικά να συζητούν πως ο καπιταλισμός, δηλαδή το σύστημα που χτίζει δημοκρατίες και διασφαλίζει τις ατομικές ελευθερίες μπορεί να γίνει πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό. Ακούσαμε και ακούμε ότι πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία και να βρέξει ο ουρανός χαρτονομίσματα.
Χάθηκε η μάχη με τον κρατισμό

Το «Κίνημα του Μανικιούρ»

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Στον πλανήτη που κατοικεί ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μόνη έννοια των Ελληνίδων εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι τα νύχια τους. Το είπε αυτολεξεί στη συνέντευξη που έδωσε χθες στο Political απαντώντας στην ερώτηση αν ήταν μείζον να ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής:
Το «Κίνημα του Μανικιούρ»

Όχι βιασύνες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Την Κυριακή, μια μέρα και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου δεν γίνονται και πολλά τεστ για κορονοϊό, τα κρούσματα εμφάνισαν πτώση. Το επόμενο λεπτό, τα σάιτ γέμισαν διθυραμβικούς τίτλους.  Λάθος. Για την ακρίβεια, στη φάση της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας που βρισκόμαστε τώρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από τις «βιασύνες». 
Όχι βιασύνες

Η κυβέρνηση να μην επέμβει στην ασφάλεια των ΑΕΙ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Στην ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων του 2020 περίοπτη θέση κατέχει ο προπηλακισμός του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη από ομάδα χούλιγκαν. Η φωτογραφία του πρύτανη σε κατάσταση ομηρίας στο γραφείο του μας στοίχειωσε. Οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, πρόθυμοι και πανέτοιμοι να εξευτελίσουν για άλλη μια φορά την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όταν το θεωρήσουν σκόπιμο.
Η κυβέρνηση να μην επέμβει στην ασφάλεια των ΑΕΙ

Είναι τώρα αυτό πολιτική;

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, μια τεράστια δημογραφική πρόκληση η οποία έχει «σκάσει» πάνω στο ασφαλιστικό σύστημα. Το ταμείο δεν γεμίζει και σύντομα δεν θα μπορεί να πληρώσει συντάξεις γιατί δεν γεννάμε παιδιά. Και ξαφνικά η τύχη μας αλλάζει στο καλύτερο. Βρισκόμαστε στη χώρα μας με ξένο κόσμο που αν εκπαιδεύσουμε και τον σπρώξουμε σε πλήθος εργασιών που εμείς δεν κάνουμε, μέσα σε όλα θα σώσουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Είναι τώρα αυτό πολιτική;

Μεταξύ Πάρνηθας και Σουνίου

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Η υπογράφουσα ανήκει στη μειοψηφία που υπομένει καρτερικά αλλά με δυσφορία να τελειώσει το σήριαλ που διαδραματίζεται μεταξύ Πάρνηθας και Σουνίου γιατί μας θυμίζει τα τέλη της δεκαετίας του '90 αρχές '00, όταν ξεκίνησε ο κατήφορος της χώρας: όταν οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν, η Ιεραρχία σήκωσε τα λάβαρα εναντίον της Πολιτείας (όπως κάνει πάλι σήμερα στα μέτρα της πανδημίας), η σκανδαλολογία κατέλαβε το δημόσιο διάλογο και η μόνη υπόσχεση για το μέλλον ήταν η φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Μεταξύ Πάρνηθας και Σουνίου

Πόσες φορές μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη;

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Η συγγνώμη που κάθε φορά εκστομίζουν οι κάθε λογής ηγεσίες αναλύεται εξαντλητικά στη δημόσια σφαίρα από δημοσιογράφους και πολίτες και τελικά καταλήγει να αποτιμάται αυτόνομα από το γεγονός που τις προκάλεσε. Δηλαδή, τις περισσότερες φορές από την υπερανάλυση μιας συγγνώμης βρισκόμαστε να ξεχνάμε τους λόγους που αυτή ειπώθηκε. Κι αυτό από μόνο του έχει ενδιαφέρον.
Πόσες φορές μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη;

Το ασφαλιστικό ως πολιτικό Big Bang

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Η πολιτική δεν είναι κάτι διεκπεραιωτικό. Μοιάζει πολύ με τη δημιουργία του Σύμπαντος που αναδύθηκε μέσα από εκρήξεις και συγκρούσεις. Αξίζουμε να δούμε μία τέτοια βαθιά ιδεολογική σύγκρουση με τις απολιθωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Το Ασφαλιστικό μπορεί μεν να γίνει μοχλός ανάπτυξης αλλά πάνω απο όλα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα πολιτικό Big Bang.
Το ασφαλιστικό ως πολιτικό Big Bang

Δεν κάνουμε αρκετά για τον αντισημιτισμό

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Ο αντισημιτισμός είναι η ειδεχθεστερη μορφή ρατσισμού. Είναι η αρχαιότερη και «μακροβιότερη» μορφή ρατσισμού. Ο αντισημιτισμός διαρκεί και είναι παρών ανά τους αιώνες, αδιάλειπτα, χωρίς καμία παύση, κανένα διάλειμμα. Και είναι η χαλαρότητα απέναντι στον αντισημιτισμό που αφήνει χώρο και στα υπόλοιπα ειδεχθή είδη ρατσισμού στη βάση της φυλής και της ταυτότητας.
Δεν κάνουμε αρκετά για τον αντισημιτισμό

Θέλουμε η κυβέρνηση να φέρεται αναλόγως

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Το «χορό» τον ξεκίνησε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο Αμερικανός «Σωτήρης Τσιόδρας», όταν σε συνέντευξή τους διαβεβαίωσε τα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης θα έρθει και φέτος γιατί εξαιρείται των περιοριστικών μέτρων. Στη συνέχεια, ανάλογη δήλωση έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η εντυπωσιακότερη, σχετική, δήλωση όλων όμως για το θέμα της έλευσης του Άγιου Βασίλη, έγινε μέσα στη Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας από τον υπουργό Εξωτερικό Σάιμον Κόβνι.
Θέλουμε η κυβέρνηση να φέρεται αναλόγως

Αξιολόγηση της τηλεκπαίδευσης, τώρα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Καθημερινά διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς και γονείς, διαβάζουμε και αρκετά θετικά σχόλια για την προσπάθεια και για την εμπειρία όμως, όλα αυτά έχουν έναν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα και σίγουρα δεν είμαστε αφελείς: ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε και δεν πειθομαστε ότι όλα λειτουργούν τέλεια. Η αξιολόγηση του προγράμματος τηλεκπαίδευσης πρέπει να γίνει άμεσα. Τώρα.
Αξιολόγηση της τηλεκπαίδευσης, τώρα

Είμαστε καλύτερα απ' όσο νομίζουμε

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Ένα δημοσκοπικό εύρημα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία QED που αφορά την αντίληψη των Ελλήνων για την ευημερία της χώρας, σε σχέση με την πραγματική της θέση πάνω στο σχετικό δείκτη του ΟΗΕ (Human Development Index) μας φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτό το εύρημα ο μέσος όρος των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι στη θέση 53 του δείκτη δηλαδή, 21 θέσεις κάτω από την εκτίμηση του ΟΗΕ.
Είμαστε καλύτερα απ' όσο νομίζουμε

Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Στελεχών

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, 00:02
Πιο πολύ κι από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και τις ανεπάρκειες στους μηχανισμούς των κρατών η πιο οδυνηρή είναι η αποκάλυψη της ανεπάρκειας των ηγεσιών σε κάθε βαθμίδα και επίπεδο. Έχουμε απογοητευθεί πολύ από κάποια πρόσωπα, από υπουργούς μέχρι δημοτικούς συμβούλους. Η ανεπάρκειά τους είναι πλέον αφόρητη και υπονομεύει την προσπάθεια και το έργο της κυβέρνησης.
Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Στελεχών

Ο εθελοντισμός προϋποθέτει θεσμικό πλαίσιο

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Με τον πιο χαρακτηριστικά ελληνικό τρόπο, τον πάνδημο ενθουσιασμό για την απόφαση των βουλευτών που είναι γιατροί να δηλώσουν εθελοντές στο ΕΣΥ για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ακολούθησε η χλεύη προς τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων που δεν έσπευσαν να εντάξουν τους βουλευτές στη δομή τους. 
Ο εθελοντισμός προϋποθέτει θεσμικό πλαίσιο