Β. Ευθυμιοπούλου

Τύφλωση

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 00:02
Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη που χορτάτοι και ασφαλείς μέσα στη λειτουργική δυτική δημοκρατία που ζουν, βλέπουν την Ελλάδα είτε ως εργαστήριο με τους Έλληνες για πειραματόζωα είτε ως μια Ντίσνεϊλαντ του Αριστερισμού όπου κάθε λογής φυντάνι την επισκέπτεται για «να ξεχαρμανιάσει» στα διαλείμματα της τακτοποιημένης ζωής του. Οι κύκλοι αυτοί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα όσο αυτή λειτουργεί ως πεδίο δυνητικής εκπλήρωσης κάθε επαναστατικής ονείρωξης.
Τύφλωση

Η δικαιοσύνη κρατά ενωμένα τα έθνη

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 00:02
Όταν οι άνθρωποι ζουν σε κοινωνίες που οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης λειτουργούν και το δίκαιο αποδίδεται, τότε μπορούν να βλέπουν το παρελθόν τους ως πηγή έμπνευσης και όχι ως πρόσχημα διχασμού, δεν αισθάνονται αδικημένοι και ως εκ τούτου δεν τοποθετούν τους εαυτούς τους στο περιθώριο της κοινωνίας. Χωρίς τη δικαιοσύνη κάθε πολιτικό όραμα, κάθε προγραμματική διακήρυξη είναι κενή νοήματος.
Η δικαιοσύνη κρατά ενωμένα τα έθνη

Το στοίχημα στον Βοτανικό

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 00:02
Χωρίς τις ψήφους του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ το τζαμί στον Βοτανικό είναι πλέον γεγονός και η λειτουργία του θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το θρησκευτικό αίσθημα είναι ισχυρό και επιδεικνύεται δημοσίως με κάθε ευκαιρία, ήταν πραγματικά περίεργο που υπήρξαν τόσο πολλές αντιστάσεις στη δημιουργία χώρου λατρείας για τους πιστούς μια μονοθεϊστικής θρησκείας στην πρωτεύουσα της χώρας.
Το στοίχημα στον Βοτανικό

Τα ασυγχώρητα

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 00:02
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «Υπόθεση Novartis» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού επεσήμανε ότι το σκάνδαλο αφορά αυτούς που το μεθόδευσαν, κατέληξε στην εξής παρατήρηση: «Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Τα ασυγχώρητα

Η κοινωνία είναι αλλού

Τρίτη 09 Απριλίου 2019, 00:02
Μια καλή ιδέα για όσους άρχισαν να ασχολούνται με την πολιτική μόλις απέκτησαν λογαριασμό χρήστη του facebook και τους αρέσει να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα της πολιτικής επικαιρότητας και να κρίνουν τις στρατηγικές των κομμάτων (οι επαγγελματίες τους αποκαλούν χαϊδευτικά «Μουρίνιο του πληκτρολογίου») είναι να παρατηρούν με τι επιλέγουν να ασχολούνται συστηματικά οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων.
Η κοινωνία είναι αλλού

Όχι άλλα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια

Δευτέρα 08 Απριλίου 2019, 00:02
Σε περιβάλλον μεγαλούπολης του δυτικού κόσμου ο πεζός στην Αθήνα πρέπει να είναι το πιο κατατρεγμένο ον. Μηχανάκια παρκάρουν στα πεζοδρόμια, όταν δεν τα διασχίζουν με ταχύτητα με τον οδηγό τους να κορνάρει και να καθυβρίζει όποιον τολμήσει ακόμα και να τον κοιτάξει στραβά. Μας προκαλεί σοκ το γεγονός ότι τίθεται θέμα συζήτησης για το αν στην Αθήνα μπορούμε να ζήσουμε και με τα πατίνια πάνω στα πεζοδρόμια.
Όχι άλλα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια

Με αφορμή την παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου

Παρασκευή 05 Απριλίου 2019, 00:02
Η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.Γιώργου Σταυρόπουλου ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση της επιτροπής προς όφελός της, μεταθέτει το ζήτημα σε άλλα επίπεδα αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό στόχο ορισμένων δικαιωματικών που ήταν να μετατρέψουν τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε παραμάγαζα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου

Αυτορρύθμιση

Πέμπτη 04 Απριλίου 2019, 00:02
Ο θάνατος του Βασίλη Λυριτζή ήταν η αφορμή να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας έχουν λείψει οι πολιτικές εκπομπές όπως αυτή που έκανε για χρόνια με τον Δημήτρη Οικονόμου. Εκπομπές όπου οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από την πολιτική και δεν εξαντλούνταν σε πολύωρες «αναλύσεις» για το πότε θα κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, ποιο είναι το μέλλον της Παπακώστα και της Κουντουρά, τι έγραψε στο facebook ο κ. Πολάκης.
Αυτορρύθμιση

Ίδιες ευκαιρίες

Τετάρτη 03 Απριλίου 2019, 00:02
Αν σε άλλη δυτική χώρα ο πρόεδρος του Κεντροδεξιού κόμματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδινε την υπόσχεση ότι θα πολιτευόταν με τρόπο τέτοιο ώστε όλοι οι πολίτες στη χώρα του να έχουν ίδιες ευκαιρίες, πέρα από την αίσθηση που θα δημιουργούσε η δήλωση αυτή, για τους λόγους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, θα καταλάμβανε τη δημόσια συζήτηση για πολύ καιρό και θα προκαλούσε ένα μεγάλο όγκο αρθρογραφίας.
Ίδιες ευκαιρίες

Κάλπη με ειδικό βάρος

Τρίτη 02 Απριλίου 2019, 00:02
Όλες οι εκλογικές διαδικασίες σε εθνική κλίμακα, ακόμα κι αυτές ανά «ειδικό κοινό» (φοιτητικές εκλογές,εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων) που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις εθνικές εκλογές, λαμβάνουν αυτομάτως «δημοψηφισματικό χαρακτήρα». Έτσι συνέβαινε πάντα και έτσι θα συμβαίνει.
Κάλπη με ειδικό βάρος

Το χειρότερο κόμμα για έναν προοδευτικό

Δευτέρα 01 Απριλίου 2019, 00:02
Είχε κι ένα καλό η ανακοίνωση της συμμετοχής του Π. Κόκκαλη στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ακόμα κι όσοι έχουν καταφερθεί με μένος εναντίον άλλων κεντρώων που τόλμησαν έστω και να κοιτάξουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αυτοί που μας έχουν «μπαζώσει» στα σόσιαλ μήντια με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος τους, έθεσαν το εξής ερώτημα: «Να παραβλέψουμε το έργο του στους πρόσφυγες και το περιβάλλον και να του επιτεθούμε επειδή πήγε με τον ΣΥΡΙΖΑ;».
Το χειρότερο κόμμα για έναν προοδευτικό

Σημειώσεις για μία εβδομάδα

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, 00:02
O με αγαθά κίνητρα πολίτης που επιθυμεί να εμφανίζεται καλοπροαίρετος απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά απ’όσα έχουμε ζήσει τα τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν θέλει να τους δικαιολογήσει κάποια πράγματα ή να τους δώσει ελαφρυντικά, πρέπει να παραδεχτεί ότι υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι με τον πιο κάθετο και απόλυτο τρόπο αδικαιολόγητη: αυτό της ενημέρωσης.
Σημειώσεις για μία εβδομάδα

Τα σύμβολα στον προεκλογικό αγώνα

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 00:02
Πολλή συζήτηση για τη χρήση των εθνικών συμβόλων σε καμπάνιες υποψηφίων βουλευτών προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες δύο εικόνες. Μιας και το Liberal το διαβάζουν υποψήφιοι απ’όλο το πολιτικό φάσμα του «Μένουμε Ευρώπη» (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι) σκεφτήκαμε να επισημάνουμε κάποιες αρχές της επικοινωνίας στη χρήση των εθνικών συμβόλων στις προεκλογικές καμπάνιες.
Τα σύμβολα στον προεκλογικό αγώνα

Το πρόβλημα είναι οι αριστερές ιδέες τους

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 00:02
Ακόμα κι αν ο κ.Τσίπρας ήταν ένας από τους πιο μορφωμένους Έλληνες, ακόμα κι αν γνώριζε πως λειτουργεί ο κόσμος και ήταν προετοιμασμένους για τις απαιτήσεις του θώκου του, τα αποτελέσματα για τη χώρα θα ήταν ίδια και απαράλλαχτα. Το πρόβλημα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ούτε αισθητικό ούτε στυλιστικό ούτε έχει να κάνει με το επίπεδο των γνώσεών τους. Οι ιδέες τους είναι το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι οι αριστερές ιδέες τους

Χάσμα Γενεών

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 00:02
Η παρατήρηση πέρασε μπροστά από τα μάτια μας με το ρυθμό που τρέχουν τα timeline στα social media. Με 6 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στους νέους 17~34 και με 26 μονάδες προηγείται η ΝΔ στους άνω των 65 ετών. «Όλα τα 'χαμε, αποκτήσαμε και διαγενεακό χάσμα», κατέληγε ο φίλος στο σχόλιό του.
Χάσμα Γενεών

Σημειώσεις για μια εβδομάδα

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, 00:02
Κάποια στιγμή στο μέλλον θα μελετηθούν οι τελετουργικές συγκρούσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-δανειστών που ανέβηκαν ως θεατρικές παραστάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Οι συγκρούσεις αυτές για αρκετό καιρό έκαναν τους περισσότερους να πιστεύουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δρουν πάντα βάσει κάποιου σύνθετου, καλά επεξεργασμένου και πονηρού στρατηγικού σχεδίου.
Σημειώσεις για μια εβδομάδα

Λίγη σοβαρότητα

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 00:02
Μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό από κάποιους στη Νέα Δημοκρατία ότι η κρίσιμη μάζα που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πλειοψηφία των παραδοσιακών Νεοδημοκρατών, θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως την τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα πριν διολισθήσει οριστικά στον «Τρίτο Κόσμο» και δεν εννοούμε αυτόν που σήμερα αποκαλούμε «αναπτυσσόμενο».
Λίγη σοβαρότητα

Παίρνεις «ό,τι πληρώνεις»

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 00:02
Τώρα είναι η ώρα να εξηγηθεί στους πολίτες ότι στις εκλογές «ό,τι πληρώνουν παίρνουν». Αν επιλέγουν την ευκολία, την υστερία, το «αντί», οι κάλπες θα τους βγάζουν σταθερά αυτούς που η μόνη τους έννοια θα είναι η διατήρηση της καρεκλίτσας τους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ και σε όσους γεμίσουν τα ψηφοδέλτιά της.
Παίρνεις «ό,τι πληρώνεις»

Οι συζητήσεις που αρνούμαστε να κάνουμε

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, 00:02
Κομμουνιστοφάγοι και κομμουνιστολάτρες παράγουν βοή που παραπέμπει στη γνωστή ορχήστρα του Τιτανικού που παιάνιζε αμέριμνα λίγο πριν βυθιστεί αύτανδρος. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι το «ελαφρύ ρεπερτόριο» της πολιτικής συζήτησης αλλά ότι αυτό κυριαρχεί αποκλειστικά και αυτό συμβαίνει, στην κυριολεξία σκιτσογραφικά, καρτουνίστικα.
Οι συζητήσεις που αρνούμαστε να κάνουμε

Καυγάδες εκτός θέματος

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 00:02
Δηλαδή, για να καταλάβουμε. Αν ο κ.Τσίπρας ήταν όντως χαρισματικός και πανέξυπνος θα έπρεπε να τον ψηφίσουμε; Θα έπρεπε δηλαδή να αγνοήσουμε τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά που αξιολογούν την πολιτεία του δηλαδή τα ψέματα, τον αυταρχισμό, τον νεποτισμό, την τραγική του ανικανότητα στη διακυβέρνηση, την αδαημοσύνη του για το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος;
Καυγάδες εκτός θέματος

Δημοφιλέστερα Άρθρα