Β. Ευθυμιοπούλου

Το παρελθόν μας διχάζει

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Από ένα σημείο και μετά δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο π.Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δίκιο ή άδικο σε όσα έγραψε στα ΝΕΑ του περασμένου Σαββάτου. Αυτό που μένει είναι ότι για άλλη μια φορά, μια παρέμβαση πρώην Πρωθυπουργού δίχασε τους πολίτες και τους έβαλε να τσακώνονται μεταξύ τους τουλάχιστον επί τριήμερο.
Το παρελθόν μας διχάζει

Γιατί δεν τους ελέγχουν;

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Όσα μεγάλα ή μικρά έχουν «σκάσει» για την κυβέρνηση, δηλαδή, για όσες αποφάσεις της έχει καταλήξει απολογούμενη, έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: αφενός, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και αφετέρου είναι ζητήματα που έπεσαν πρώτα στην αντίληψη των δικών της πολιτικών φίλων και ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στην πιο δυναμική, παθιασμένη αλλά δίκαιη, ουσιαστική και παραγωγική αντιπολίτευση που έχει δει η χώρα τα τελευταία, πολλά, χρόνια.
Γιατί δεν τους ελέγχουν;

Να διευρυνθεί η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να συμπράξει με ιδιώτες «στα φανερά», δεν ήταν απλώς σωστή, είναι ιστορική. Ο Δήμος Αθηναίων έσπασε ένα από τα ταμπού του κρατισμού που δαιμονοποιεί τον ιδιώτη και την ιδιωτική εταιρεία βαφτίζοντάς τους «εχθρούς» και σίγουρα τους θεωρεί ανάξιους να συμμετέχουν ενεργά σε παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.
Να διευρυνθεί η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες

Έχει τόση σημασία τι δείχνει κάθε φωτογραφία;

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου το επιτελείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πρέπει να πήγε για ύπνο ανακουφισμένο. Οι πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είχαν τελειώσει χωρίς προβλήματα. Για άλλη μια φορά «δεν κάηκε η Αθήνα».
Έχει τόση σημασία τι δείχνει κάθε φωτογραφία;

Μην καταστρέφετε το brand

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Όσο δυσάρεστο και να δείχνει (και ίσως και να είναι) παραμένει γεγονός: οι πολίτες που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία την άνετη αυτοδυναμία, το brand «Κυριάκος Μητσοτάκης» αγόρασαν. Ας σταματήσουν, επιτέλους, οι διάφοροι «μαθητευόμενοι μάγοι» της κυβέρνησης να εκνευρίζουν το Κέντρο με τον παλαιοκομματισμό και τις σοβιετικού τύπου ιδεοληψίες τους για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και την οικονομίας.
Μην καταστρέφετε το brand

Τα ταμπού των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Στον δημόσιο διάλογο, όταν η συζήτηση φτάνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλοι έχουμε αποδειχτεί τραγικά ανειλικρινείς και δέσμιοι των ταμπού: ο προοδευτικός κόσμος δεν υπερασπίζεται την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου προσέγγισης με την Τουρκία σε κάθε δυνατό και πιθανό επίπεδο, από τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μέχρι τα Πανεπιστήμια, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Τα ταμπού των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Το προνόμιο της απελπισίας

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Θα περίμενε κανείς ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης κατά τη διάρκεια των οποίων είδαμε ολόκληρη την ιστορία μας, ό,τι είχαμε ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ως έθνος, σε fast forward, το να αρκούμαστε σε διαπιστώσεις για όσα συμβαίνουν θα ήταν κάτι που δεν θα το επιτρέπαμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.
Το προνόμιο της απελπισίας

Χρήσιμοι καυγάδες

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έβαλε στη συζήτηση το βαθμό της συνυπευθυνότητας των πολιτών στην εφαρμογή των νόμων. Πριν από δέκα χρόνια, η ιδέα ότι όσοι πολίτες καταγγέλλουν τους παραβάτες της νομοθεσίας είναι «ρουφιάνοι» θα είχε κάποια απήχηση. Όσοι τόλμησαν σήμερα να το ισχυριστούν, βρέθηκαν μπροστά σε μια πάνδημη αντίδραση και γρήγορα «λούφαξαν» στη γωνία τους.
Χρήσιμοι καυγάδες

Δειλοί

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά, ακόμα και να καταθέσουμε ενόρκως ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι χρησιμοποιούν τις λέξεις «λαθρομετανάστης» και «λαθροεισβολέας» δεν είναι ούτε ακροδεξιοί ούτε φασίστες. Δειλοί είναι οι άνθρωποι και πλήρως υποταγμένοι στις επιταγές της πολιτικής ορθότητας που επιζητά έναν κόσμο ουδέτερο, ασφαλή, όπου οι λέξεις και τα φορτία τους δεν θα προσβάλλουν ποτέ κανένα γιατί θα είναι κενές νοήματος.
Δειλοί

Οι θρησκευτικοί ηγέτες απέναντι στην έμφυλη βία

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Στον 21ο αιώνα οι θρησκείες και η Εκκλησία αναζητούν το ρόλο τους. Αν ανοιχτούν στην κοινωνία στέργοντας τους αδύναμους και κινητοποιώντας τους ισχυρούς να αναλάβουν δράση, αν λειτουργήσουν ως ηθικό παράδειγμα, ως σημείο αναφοράς, αν με λίγα λόγια αναλάβουν τον σπουδαίο πνευματικό τους ρόλο θα έχουν κερδίσει το στοίχημα, την αποδοχή και τον σεβασμό ακόμα κι ανάμεσα σ’αυτούς που δεν πιστεύουν.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες απέναντι στην έμφυλη βία

Πρέπει να φύγει το «μνημείο» από την ΕΡΤ;

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Τα πολιτικά μνημεία λειτουργούν ως αναπαραστάσεις, πρόκειται δηλαδή για χονδροειδείς απόπειρες αφήγησης μιας ιστορίας. Τα μνημεία αφηγούνται μια εκδοχή της ιστορίας. Και όπως ξέρουμε, πλέον, όλοι η ιστορία ποτέ δεν έχει μία εκδοχή. Στα μνημεία (από την αρχαιότητα) και στους ανδριάντες δεν υπάρχει καμία αλήθεια, αποτυπώνουν μόνο εκδοχές μια ιστορίας.
Πρέπει να φύγει το «μνημείο» από την ΕΡΤ;

Γιατί εχθρευόμαστε τόσο τη νεολαία;

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Το ζήτημα που ανέκυψε με τους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων και την εν είδη αποδιοπομπαίου τράγου απομάκρυνση ενός από αυτούς, δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση κι ένα λανθασμένο χειρισμό. Περισσότερο εντυπωσιακό ή ακόμα και σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, αρνούνται να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τον ενεργό δημόσιο βίο, αφήνοντας χώρο στους νεότερους.
Γιατί εχθρευόμαστε τόσο τη νεολαία;

Οι φιλελεύθεροι και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Ο Γ.Α.Παπανδρέου εκφράζει μια μερίδα του προοδευτικών πολιτών, όχι μεγάλη αλλά διακριτή, που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί φιλελεύθεροι, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν και βέβαια είναι εντός του φιλελεύθερου κανόνα γιατί «αριστεροί φιλελεύθεροι» υπάρχουν.
Οι φιλελεύθεροι και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

Οι χειρότεροι μαθητές της Ευρώπης

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Τα δομικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και τον σκληρά ταξικό της χαρακτήρα αποκάλυψε για άλλη μια φορά η έρευνα PISA, τα στοιχεία της οποίας επεξεργάστηκε και δημοσίευσε ομάδα ειδικών της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ. Οι Έλληνες μαθητές πάτωσαν στην κυριολεξία αφού κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στα στοιχειώδη, όπως η κατανόηση κειμένου και οι απλοί μαθηματικοί υπολογισμοί.
Οι χειρότεροι μαθητές της Ευρώπης

Στηρίζουμε το κίνημα των Ανοιχτών Πανεπιστημίων

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Βρίσκουμε εξαιρετικά εύστοχο τον χαρακτηρισμό των αγώνων που δίνουν οι πραγματικοί φοιτητές για να κρατήσουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά ως «κίνημα». Ναι, γινόμαστε μάρτυρες ενός κινήματος για τα ανοιχτά πανεπιστήμια. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι βέβαια ο διαχρονικός εκφραστής της θέσης ότι τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργούν εσαεί ως πεδία τελετουργικών συγκρούσεων και εκπλήρωσης των φαντασιώσεων ολόκληρου του φάσματος της αριστεράς.
Στηρίζουμε το κίνημα των Ανοιχτών Πανεπιστημίων

Η χαμένη ευκαιρία της Αναθεώρησης

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Όσο και να μην το θέλουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους ασχολούμαστε με την πολιτική από διάφορες θέσεις, να μην παρατηρούμε με πικρία ότι η μόνη συναίνεση που υπάρχει, διαχρονικά, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας είναι στο να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Αυτή ακριβώς η εντύπωση της συνενοχής στην ακινησία εμπεδώθηκε με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίζεται σήμερα και είναι η τέταρτη από το 1975.
 Η χαμένη ευκαιρία της Αναθεώρησης

Δύο μηνύματα από την κυβέρνηση

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Ήταν πράγματι σημαντικό η κυβέρνηση να εκπέμψει το μήνυμα «Εμείς δεν είμαστε σαν τους προηγούμενους», μήνυμα που ενώ είχε γίνει σαφές στους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας ασφάλειας, κάπου είχε χαθεί στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στην επικοινωνία για να διακρίνει το μήνυμα ανάμεσα στις γραμμές της ανακοίνωσης-τελεσίγραφο που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την άμεση εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων.
Δύο μηνύματα από την κυβέρνηση

Ατομικά αθλήματα

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Στο ποδόσφαιρο οι κυβερνήσεις τα δίνουν όλα: ρυθμίσεις χρεών, κάθε είδους επιδότηση της δραστηριότητάς του με τα χρήματα των φορολογούμενων και βέβαια διαχειρίζονται, πάλι με τα χρήματα των φορολογούμενων και σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας, την παραβατικότητα που οι ανώνυμες αυτές εταιρείες διατηρούν συνειδητά στις ομάδες τους. Και να σημειώσουμε εδώ ότι η υπογράφουσα αγαπάει πιο πολύ το ποδόσφαιρο από τα ατομικά αθλήματα.
Ατομικά αθλήματα

Προοδευτικοί θύλακες

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Τη νεκρολογία του Ποταμιού, όσοι αρθρογραφούμε, την έχουμε γράψει από είκοσι φορές ο καθένας. Είναι σπάνιο ένα τόσο πολλά υποσχόμενο κόμμα να έδειχνε την ίδια στιγμή κι από την αρχή, το ίδιο θνησιγενές. Αυτό, το δεύτερο, είχε να κάνει λιγότερο με τη ρητορική ενός κόμματος που επέλεξε να απευθυνθεί με τρόπο ρηχό, χαζοχαρούμενο και εν τέλει απολιτικό σ’ενα σκληροπυρηνικά πολιτικοποιημένο κοινό που είχε μάλιστα σκληραγωγηθεί μέσα στο εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον που δημιούργησε από το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προοδευτικοί θύλακες

Πόσο ΠΑΣΟΚ έχει η κυβέρνηση;

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Έχουν τελικά γούστο όσοι κάθε τόσο κατηγοριοποιούν τους υπουργούς της κυβέρνησης με βάση τις αποχρώσεις των φρονημάτων τους και γράφουν ότι το «πράσινο» έπεσε πολύ στο μείγμα της κυβέρνησης που έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιοι άλλοι μάλιστα το έχουν ποσοτικοποιήσει και υπολογίζουν ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ανέρχονται στο 30%.
Πόσο ΠΑΣΟΚ έχει η κυβέρνηση;

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα