Β. Ευθυμιοπούλου

Κανείς δεν έχει το «ακαταλόγιστο»

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές, όταν ακούμε δηλώσεις πολιτικών προσώπων που «στάζουν» πολιτικό αναλφαβητισμό και δηλώνουν γενική ασυναρτησία: «Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε, πόσο μάλλον να σχολιάζουμε, ανθρώπους που πρέπει να έχουν το ακαταλόγιστο».
Κανείς δεν έχει το «ακαταλόγιστο»

Αντίληψη εξουσίας

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Προ ημερών και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης πληροφορηθήκαμε, έκπληκτοι, ότι κατά τη διάρκεια του lockdown ο Δήμος Αθηναίων σύναψε μια πολύ έξυπνη και αποτελεσματική συνεργασία με την Beat (γνωστότερη ως Taxi Beat) για να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων της βοήθειας στο σπίτι προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες: από μεταφορά τροφίμων μέχρι βοήθεια υγειονομικής φύσεως.
Αντίληψη εξουσίας

Οι μαθητές θυσία στις ιδεοληψίες

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Όσα γίνονται στα δημόσια σχολεία αυτές τις μέρες πιο πολύ μας γεμίζουν απελπισία παρά μας θορυβούν. Η προηγούμενη σχολική χρονιά διακόπηκε στη μέση και η φετινή, αν συνεχίσει έτσι, θα διακοπεί πολύ σύντομα. Πώς είναι δυνατόν οι βασικοί stakeholders του εκπαιδευτικού συστήματος, οι γονείς, να ανέχονται τα παιδιά τους να μένουν χωρίς τη βασική εκπαίδευση του δημόσιου σχολείου;
Οι μαθητές θυσία στις ιδεοληψίες

Να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Οι περισσότεροι από μας, ακόμα κι αν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα, για οποιαδήποτε κρίση, αδυνατούμε να υπολογίσουμε το ρίσκο που μπορεί να έχει κάθε αντίδρασή μας, κάθε πράξη μας. Αδυνατούμε, δηλαδή, να κάνουμε risk assessment, όπως λέγεται στην ορολογία της διαχείρισης κρίσεων. Οι αιτίες γι' αυτό είναι πολλές και η σχετική βιβλιογραφία γεμίζει, κυριολεκτικά, πολλές βιβλιοθήκες.
Να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία

Η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Άσχετα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει πρόσθετα μέτρα για την πανδημία, όπως νέα lockdown, υπάρχει ακόμα περιθώριο να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ. Όπως παρατήρησαν χρήστες στα σοσιαλ μήντια, τα μέτρα δεν υπάρχουν πουθενά συγκεντρωμένα και διατυπωμένα με τρόπο σαφή ώστε ο καθένας να ξέρει τι ακριβώς επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες

Πώς να παρακολουθήσετε το συνέδριο του ekyklos

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Μέσα στην πληθώρα των ψηφιακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται αυτή την εποχή (και λόγω ΔΕΘ) εύκολα ξεχωρίζει το ετήσιο συνέδριο του «Κύκλου των Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση», το think tank που ίδρυσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το οποίο διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά φέτος, πάντα πάνω στην κεντρική ιδέα της «Ελλάδας Μετά» και το οποίο ξεκινάει σήμερα, νωρίς το απόγευμα.
Πώς να παρακολουθήσετε το συνέδριο του ekyklos

Όταν η Οικονομία φεύγει από το προσκήνιο

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Μια από τις τρέχουσες συζητήσεις στις προεκλογικές ΗΠΑ αφορά στο κατά πόσο οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Μαζί με την πανδημία είναι τα δύο ζητήματα που κυριαρχούν και φαίνεται ότι θα καθορίσουν και το νικητή. Όταν η οικονομία δεν είναι το κεντρικό ζήτημα σοβεί ο κίνδυνος...
Όταν η Οικονομία φεύγει από το προσκήνιο

Η αβάσταχτη μελαγχολία της ΕΕ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα: όπως όλες οι ομιλίες «για την κατάσταση της Ένωσης» που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, έτσι και η χθεσινή που εκφώνησε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ένα άψογο κείμενο που περιελάμβανε όλα τα «σωστά λόγια» της ευρωπαϊκής Ορθοδοξίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο που βρισκόμαστε ακόμα στα λόγια.
Η αβάσταχτη μελαγχολία της ΕΕ

Οι Σύλλογοι Γονέων κάνουν τη διαφορά

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση στο πεδίο τα παρακολουθούμε μέσω συγγενών και φίλων. Από αυτούς πληροφορούμαστε τις δυσλειτουργίες, τα προβλήματα στο πρόγραμμα σπουδών, τον αγώνα που κάνουν οι εκπαιδευτικοί και τα προβλήματα που δημιουργούν οι, ευτυχώς λίγες, προβληματικές περιπτώσεις. 
Οι Σύλλογοι Γονέων κάνουν τη διαφορά

Μην τους δίνετε βήμα

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Η τηλεοπτική δημοσιότητα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία του συστημικού φαινομένου των «Αγανακτισμένων» μέσα από τους οποίους γιγαντώθηκαν  ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. Και το χαρακτηρίζουμε συστημικό, γιατί έχει αποδειχθεί ότι τα κόμματα που δεν ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο έστελναν με πούλμαν τους οργανωμένους οπαδούς τους στο Σύνταγμα, μην ξεχνιόμαστε.
Μην τους δίνετε βήμα

Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Το Σάββατο το πρωί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης είχε μια φαεινή ιδέα: στοίχισε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού του μισού λίτρου δίπλα σ' ένα από τα παγουράκια που δώρισε στους μικρούς μαθητές το Ίδρυμα Λασκαρίδη, τα φωτογράφισε και τα ανέβασε στο τουίτερ για να επισημάνει ότι το παγουράκι είναι λειψό σε χωρητικότητα. Και με αυτό να κάνει κριτική στην κυβέρνηση.
Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;

Στήθια κομμάτια

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Εδώ και μήνες βέβαια έχουμε επισημάνει ότι το «επιτελικό κράτος» αποδυναμώνει τη λειτουργία της Βουλής. Μέχρι τώρα είχαμε τους υπουργούς που για να δικαιολογήσουν την ατολμία τους «τα ρίχνουν» στο Μαξίμου που δήθεν δεν τους αφήνει να κάνουν ο,τιδήποτε χωρίς την έγκρισή του. Τώρα θα έχουμε και τους βουλευτές. 
Στήθια κομμάτια

Την ετυμηγορία θα την εκδώσει μόνο το δικαστήριο

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Κι αν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η κυρία Μάγδα Φύσσα, έχει κάθε δικαίωμα να εμφανίζεται στο δικαστήριο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι», όσοι σπεύδουν να το υιοθετήσουν και να βάλουν το σχετικό sticker στα προφίλ τους στα σόσιαλ μήντια, πρέπει να γνωρίζουν ότι συνειδητά ή ασυνείδητα πλειοδοτούν στον αντισυστημισμό.
Την ετυμηγορία θα την εκδώσει μόνο το δικαστήριο

Μήπως δεν είμαστε και τόσο «μαμμόθρεφτοι»;

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι «οι Έλληνες είμαστε μαμμόθρεφτοι» κυρίως γιατί παραμένουμε στο πατρικό μας σπίτι, ακόμα και σήμερα, μέχρι το γάμο. Το φαινόμενο αποδίδεται στους στενούς οικογενειακούς δεσμούς που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία και την ιδέα ότι η ελληνίδα μητέρα δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποχωριστεί τα παιδιά της με αποτέλεσμα, όπως λένε, να τα «κακομαθαίνει» κι αυτά να μην επιθυμούν να χειραφετηθούν.
Μήπως δεν είμαστε και τόσο «μαμμόθρεφτοι»;

Κάνουμε διαφήμιση στο «Big Brother»;

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει νομικά εργαλεία που αναγνωρίζουν, για να προστατεύσουν, δικαιώματα μειονοτήτων και γυναικών αλλά τα σχετικά ζητήματα βρισκόμαστε να τα συζητάμε κατόπιν εορτής, αποσπασματικά και τις περισσότερες φορές με αφορμές εξωφρενικές, όπως το επεισόδιο που συνέβη στο ριάλιτι «Big Brother».
Κάνουμε διαφήμιση στο «Big Brother»;

Δείχνουν «μικρά» αλλά είναι μεγάλα

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Στην πολύ ωραία συνέντευξη που έδωσε στο Νίκο Ζαχαριάδη και τον «Φιλελεύθερο» η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου (άνευ ετέρων συστάσεων και προσδιοριστικών γιατί είναι μοναδική) στοχάζεται πάνω στην έννοια του «θέσφατου» στην κυβερνητική πολιτική και στο αν οι σύγχρονες κυβερνήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίζουν τη ρότα τους.
Δείχνουν «μικρά» αλλά είναι μεγάλα

Προτίμησε να γυρίσει στη Μόρια

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Όλα αυτά τα χρόνια μιλάμε για το «Κολαστήριο της Μόριας». Ακόμα και σήμερα η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ δύσκολη, παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αποσυμφόρησή του ΚΥΤ. Παρ' όλα αυτά όμως, ένας άντρας 40 χρόνων που πήρε το πολυπόθητο άσυλο το οποίο του επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της χώρας και δυνητικά και σε χώρες της ΕΕ, προτίμησε να γυρίσει στη Μόρια.
Προτίμησε να γυρίσει στη Μόρια

H Παιδεία παράγει μόνο ψηφοφόρους

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Ούτε ανέργους, ούτε πτυχιούχους παράγει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μια συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων παράγει γι αυτό και κανείς δεν το μεταρρυθμίζει. Έτσι κι αλλιώς, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, το πρόβλημα δεν θα το λύσει κάποιος Υπουργός Παιδείας ακόμα κι αν φτιάξει μια ομάδα από τους καλύτερους συμβούλους στον πλανήτη.
H Παιδεία παράγει μόνο ψηφοφόρους

Το επιτελικό κράτος χρειάζεται ενίσχυση

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Στα 46 χρόνια της Γ?Ελληνικής Δημοκρατίας, όλοι έχουμε λίγο-πολύ καταλάβει ότι ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι βουλευτές επιθυμούν να γίνουν υπουργοί είναι για να εξασφαλίσουν εύκολα την επανεκλογή τους με τις εξυπηρετήσεις, μικρές ή μεγάλες, προς τους ψηφοφόρους τους αλλά κυρίως με την υπερπροβολή πανελλαδικής εμβέλειας που προσφέρει το αξίωμα.
Το επιτελικό κράτος χρειάζεται ενίσχυση

Πώς οι δημοκρατίες εξαφανίζονται

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Αντίθετα από τους περισσότερους αναλυτές του φαινομένου της ανόδου του εθνολαϊκισμού με βασικό κομματικό φορέα του τον ΣΥΡΙΖΑ, ο συγγραφέας και εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος δεν εγκατέλειψε ποτέ τον προοδευτικό χώρο. Συγκέντρωσε την αρθρογραφία εκείνης της περιόδου σ' ένα τόμο με τον τίτλο «Η Υπονόμευση της Δημοκρατίας-2015-2019».
Πώς οι δημοκρατίες εξαφανίζονται