Β. Ευθυμιοπούλου

Παρτιζάνοι στην Καρλσρούη

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, 00:02
Έχει λίγο γούστο το γεγονός ότι η απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοινώθηκε την επέτειο γέννησης ενός από τους πιο διάσημους Γερμανούς της ιστορίας, αυτού που πρώτος συνέταξε τον πρώτο συγκροτημένο αντίλογο στον «Πλούτο των Εθνών» του  πατέρα της Πολιτικής Οικονομίας, Άνταμ Σμιθ.
Παρτιζάνοι στην Καρλσρούη

Ζηλευτές ευκαιρίες

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, 00:02
Παρακολουθώντας στα ΜΜΕ τα πρώτα ρεπορτάζ από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η προετοιμασία που είχαν κάνει οι μικρές επιχειρήσεις. Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών για άλλη μια φορά, μέσα σε δέκα χρόνια, δείχνει να έχει σφίξει τα δόντια και να έχει πάρει την απόφαση να δώσει και αυτή τη μάχη.
Ζηλευτές ευκαιρίες

Ατόπημα

Τρίτη 5 Μαΐου 2020, 00:02
Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, για την Παιδεία και το Περιβάλλον, είναι πολιτικό ατόπημα. Γιατί να μην γίνει η συζήτηση λοιπόν; Γιατί οι πολίτες να μην μπορούν να διαμαρτυρηθούν με ασφάλεια; Γιατί τόση βιασύνη;
Ατόπημα

Η άσκηση είναι δύσκολη αλλά πρέπει να λυθεί

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, 00:02
Μόνο χαριτολογώντας πρέπει να ονομάζουμε «επιστροφή» ό,τι ζούμε από σήμερα γιατί δεν έχουμε επιστρέψει πουθενά. Έχουμε σαλπάρει στο άγνωστο και χωρίς καμία υπόσχεση, μόνο με την ελπίδα ότι σύντομα θα πατήσουμε σε στέρεο έδαφος απαντήσεων, απτών λύσεων, δυνατότητας πρόληψης. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, η οικονομική ζωή της χώρας πρέπει να πάρει μπροστά.
Η άσκηση είναι δύσκολη αλλά πρέπει να λυθεί

«Όταν δείχνεις στον ΚΝίτη το φεγγάρι...»

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020, 00:02
«Όταν στον ΚΝίτη δείχνεις το φεγγάρι, εκείνος πάντα βλέπει το δάχτυλο». Σ?αυτή την υπέροχη φράση που βγήκε από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα της Μεταπολίτευσης, συνοψίζεται όλη η αντιπολιτευτική ρητορική, μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν σήμερα αυτή η «λογική» διέπει πολιτικούς που δηλώνουν ο,τιδήποτε άλλο εκτός κομμουνιστές- ο κ.Τσίπρας, βέβαια, ήταν στην ΚΝΕ. 
«Όταν δείχνεις στον ΚΝίτη το φεγγάρι...»

Ο πρωθυπουργός να συνομιλήσει με όλους

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, 00:02
Στο προχθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους πολίτες. Επειδή όμως η δεύτερη φάση είναι και η κατεξοχήν πολιτική, ήρθε η ώρα να ευχαριστήσει τους πολίτες και ως πολιτικά υποκείμενα, κάποια από αυτά διαφορετικής ιδεολογικής απόχρωσης αλλά με τα ίδια συμφέροντα, αντιμέτωπα με τα ίδια υπαρξιακά διακυβεύματα. 
Ο πρωθυπουργός να συνομιλήσει με όλους

«Μα, γιατί μόνο την Τζασίντα και όχι τον Κυριάκο;»

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, 00:02
Μπορεί να διατυπώνεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικά κόντεξτ αλλά παρατηρούμε την ίδια, εύλογη ερώτηση να επιστρέφει: «Γιατί οι αρθρογράφοι στα ξένα ΜΜΕ δεν μεταφέρουν στα άρθρα τους περί ηγεσίας, όσα καταγράφουν ρεπορτάζ που φιλοξενούν οι εφημερίδες στις οποίες αρθρογραφούν; Γιατί, για παράδειγμα, προβάλλουν μόνο την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και όχι της Ελλάδας;».
«Μα, γιατί μόνο την Τζασίντα και όχι τον Κυριάκο;»

Από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς»

Τρίτη 28 Απριλίου 2020, 00:02
Θεωρητικώς, σε μια χώρα που συζητά υστερικά και για μέρες ελάσσονα ζητήματα, όπως η ωραία συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και αδυνατεί να κάνει στοιχειώδεις διακρίσεις, όπως αυτή ανάμεσα στην περιφορά του Επιταφίου και σε μια συναυλία σε τροχοφόρο, οι κυβερνήσεις μπορούν να κυβερνούν μακάριες, χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα για τα μηνύματα που παράγουν.
Από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς»

Και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τι έκανε;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, 00:02
Και μόνο οι φήμες ότι στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, κάποιες από τις γυναίκες ασκούσαν πορνεία, θα έπρεπε να είναι αρκετές για να έχουν κινητοποιήσει αρχές, οργανισμούς, οργανώσεις γυναικών και πρώτη απ' όλους την αντιπολίτευση.
Και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τι έκανε;

Πρωτόκολλα, πρωτόκολλα, πρωτόκολλα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, 00:02
Η κυβέρνηση, προς τεράστια απογοήτευση των ιδεολογικών της αντιπάλων, κατάφερε να φέρει στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης αλλά και της δημόσιας ζωής, την έννοια της ατομικής ευθύνης και μάλιστα σε μια συγκυρία που οι Έλληνες απολαύσαμε (καλά, όχι κι όλοι…)  ένα «κράτος-νταντά» που μόνο δεν μας τάιζε τις μπουκιές στο στόμα. Τώρα, βρίσκεται ενώπιον της μοναδικής ευκαιρίας να το πάει ακόμα πιο μπροστά εισάγοντας ως αίτημα την ιδέα να αποκτήσει όλος ο τομέας των υπηρεσιών πρωτόκολλα και διαδικασίες στη λειτουργία του.
Πρωτόκολλα, πρωτόκολλα, πρωτόκολλα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 00:02
Μέσα στη δύσκολη συνθήκη που δημιουργεί για όλους ο εγκλεισμός ακόμα και σε όσους από εμάς ανήκουμε στην υπερ-προνομιούχα κατηγορία που μπορεί να εργάζεται από το σπίτι, δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία να μην ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις του κ.Τσιόδρα και της κυβέρνησης, βρίσκεται και η ευκολία της. Σε λίγες ημέρες όμως που θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων τις αποφάσεις θα πρέπει να τις λαμβάνει ο καθένας για τον εαυτό του.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η παγκοσμιοποίηση είναι πλέον όρος επιβίωσης

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 00:02
Ανάμεσα στα πολλά και «θαυμαστά» που διαβάζουμε ως εκτιμήσεις για την μετά την πανδημία εποχή, μας έχουν εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως οι προβλέψεις που θέλουν τις κοινωνίες να αναδιπλώνονται και την ιδέα της ομοσπονδίας ως μοντέλο διακυβέρνησης να αποδυναμώνεται περαιτέρω.
Η παγκοσμιοποίηση είναι πλέον όρος επιβίωσης

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης

Τρίτη 21 Απριλίου 2020, 00:02
Η κυβέρνηση μ' ένα εξοργιστικά άδικο τρόπο εξαιρεί τους εξειδικευμένους επιστήμονες-επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και τους βάζει όρους, μόνο σε αυτούς, για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που οι υπόλοιποι εισέπραξαν με μια απλή αίτηση. Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ.
Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης

Αχρείαστες υπερβολές

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, 00:02
Οι υπερβολές στην επικοινωνία, η αγχωμένη σπουδή για τη δημιουργία «κλίματος», μπορούν να βλάψουν τη χώρα και την κυβέρνηση όσο και η απειθαρχία στα μέτρα της καραντίνας. Το γράφαμε, πάλι, πριν από λίγες ημέρες: ο σχεδιασμός της επικοινωνιακής στρατηγικής των ειδικών του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολος γιατί οι όροι της εξίσωσης που πρέπει να επιλυθεί δεν λειτουργούν συμπληρωματικά
Αχρείαστες υπερβολές

Εκνευρισμένοι και εγκλωβισμένοι

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, 00:02
Αν ο κ.Τσίπρας έπρεπε να έχει μάθει μόνο ένα πράγμα τα τέσσερα ολόκληρα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός είναι τούτο: η απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι κάτι που ο εκάστοτε πρωθυπουργός το αποφασίζει το πρωί της ημέρας που θα το ανακοινώσει. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έχει ξεχάσει ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, φίλοι και πολιτικοί του αντίπαλοι, κυρίως οι δεύτεροι, έβαζαν στοιχήματα σε εβδομαδιαία βάση για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.
Εκνευρισμένοι και εγκλωβισμένοι

Το «Γκόλουμ» της αντίδρασης

Τρίτη 14 Απριλίου 2020, 00:02
Ήταν γνωστό ότι κάποιοι δυσφορούσαν με το γεγονός της εκλογής μιας άμεμπτης προσωπικότητας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Γιατί φυσικά για κάποιους κύκλους, μικρής διαμέτρου και εμβέλειας ευτυχώς, το πρόβλημά τους με την κυρία Σακελλαροπούλου δεν είναι ούτε το φύλο της, ούτε οι προοδευτικές της απόψεις. Η πορεία της στη Δικαιοσύνη είναι που τους ενοχλεί.
Το «Γκόλουμ» της αντίδρασης

Εσείς, δεν έχετε βαρεθεί;

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020, 00:02
Το έχουμε βαρεθεί όλο αυτό το παιχνίδι. Το έχουμε βαρεθεί γιατί κατά κανόνα αυτή είναι η πολιτική που παράγεται στη χώρα: φτηνή, παιδαριώδης αντιπαράθεση με ατάκες κομμένες από το context τους, αντιπαράθεση «της μονταζιέρας» με τους τόνους στη δημόσια σφαίρα να τους δίνουν οι στρατοί των ψευδωνύμων κομματικών τρολ. Ξέρουμε ποιος το ξεκίνησε αυτό: ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνησε το 2010 αλλά ξέρουμε ακόμα ότι τελικά του γύρισε μπούμερανγκ.
Εσείς, δεν έχετε βαρεθεί;

Πρίμο σεκόντο

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, 00:02
Πρίμο σεκόντο το ντουέτο Τσιόδρας - Χαρδαλιάς, για αυτό και τα μηνύματα που παράγουν, οι πολίτες τα εισπράττουν ως καθησυχαστική και ευχάριστη μελωδία. Για την ώρα «το πάνε» πολύ καλά αλλά οι συνθήκες κινδύνου απαιτούν εγρήγορση. Όμως δεν ανησυχούμε. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κρίση είναι πρωτίστως ευφυείς άνθρωποι δηλαδή είναι σε θέση να διακρίνουν τις κακοτοπιές.
Πρίμο σεκόντο

Η πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, 00:02
Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες οι Έλληνες βλέπουμε την Ελλάδα να λειτουργεί ως σύγχρονο, δυτικό κράτος και διαπιστώνουμε πως ο διαφορετικός τρόπος βελτιώνει τη ζωή μας και μάλιστα απόλυτα μετρήσιμα. Όμως, είναι ευκαιρία και για τον κρατικό μηχανισμό να διδαχτεί από την κρίση αυτή. Μιλώντας στους εντατικολόγους των κορυφαίων νοσοκομείων ο πρωθυπουργός είπε ότι «σκοπός είναι να αφήσουμε πίσω μας μια παρακαταθήκη». 
Η πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εκτός θέματος»

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 00:02
Ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά η παρανοϊκή αριστερά του ΚΚΕ και των εξωκοινοβουλευτικών παρατράγουδων, επιχειρούν να τοποθετηθούν στις επιμέρους κρίσεις που προκαλεί η πανδημία με όρους 2010-2013. Κάνουν λάθος. Σήμερα, κανείς δεν διαφωνεί στον ορισμό του προβλήματος: είναι ο κορονοϊός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εκτός θέματος»