Β. Ευθυμιοπούλου

Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, 00:02
Σύμφωνοι! Πράγματι, η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση είναι, πάνω απ' όλα, ύποπτη. Την εκάστοτε εκλεγμένη εξουσία είναι που πρέπει να παρακολουθούν άγρυπνα οι πολίτες γιατί σε αυτή έχουν εκχωρήσει την ισχύ να ρυθμίζει το βίο τους (και το βιος τους). Και είναι πολύ λυπηρό που στην Ελλάδα το σοβαρό αυτό έργο το έχουμε αναλάβει οι ίδιοι οι πολιτικοί φίλοι της κυβέρνησης αφού η αντιπολίτευση «πετάει χαρταετό»...
Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Μαθήματα από μια αξιόλογη Ελληνίδα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 00:02
Δεν αισθανόμαστε καμία νοσταλγία για το '50 και το '60 και όχι γιατί δεν έχουμε βιώματα από εκείνη την εποχή αλλά γιατί η προ του 1974 Ελλάδα δεν μας γοητεύει στο ελάχιστο. Στα πολιτικά πράγματα κυριαρχούσε το ειδεχθές Παλάτι και η ορμή της νεολαίας του '60 είχε ανακοπεί από τη Χούντα. 
Μαθήματα από μια αξιόλογη Ελληνίδα

Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 00:02
Φυσικά και διαβάσαμε όλα τα ρεπορτάζ για το πώς η κυβέρνηση προτίθεται να διαχειριστεί όσα τελικά θα πάρουμε από το πακέτο Next Generation EU. Και για την «Επιτροπή Πισσαρίδη» που θα οριστεί διαβάσαμε. Αλλά και τίποτα από αυτά να μην είχε διαρρεύσει (πρόκειται για ανεπίσημη ενημέρωση για την ώρα) δεν θα είχαμε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, δηλαδή ο πρωθυπουργός και οι πέντε συνεργάτες του, θα κάνουν το σωστό.
Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις

Η πηγή της εθνικής αυτοπεποίθησης

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 00:02
Παρακολουθήσαμε την πρώτη επίσημη περιοδεία της Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από τον Τύπο, τις φωτογραφίες και τα σχόλια που δημοσίευσε η ίδια η Προεδρία. Στη Θράκη την οποία επέλεξε για το πρώτο της επίσημο ταξίδι, συναντήθηκε με την Ελλάδα της δημιουργίας, της επιστήμης, της τεχνογνωσίας, με εκπροσώπους της γυναικείας επιχειρηματικότητας που λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες.
Η πηγή της εθνικής αυτοπεποίθησης

Ιδιώτες στο διάστημα

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, 00:02
Μπορεί προχθές να αναβλήθηκε, μπορεί αύριο Σάββατο να μην πραγματοποιηθεί ή να πάνε όλα στραβά. Αδιάφορο. Η ιστορία για την ανθρωπότητα έχει ήδη γραφτεί: η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, μεταφέροντας για λογαριασμό της θρυλικής NASA δύο αστροναύτες της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι γεγονός.
Ιδιώτες στο διάστημα

Οι μάσκες και ο Κέυνς

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, 00:02
Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο το όνομα του μεγάλου οικονομολόγου Μέιναρντ Κέϋνς. Μόνο που τα χρήματα που πέφτουν στις οικονομίες των χωρών που πλήττονται από την πανδημία δεν είναι κεϋνσιανισμός: νερό είναι που προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα μας αναγκάσει να μιλήσουμε για μια σειρά από ζητήματα πολύ διαφορετικά.
Οι μάσκες και ο Κέυνς

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» χρειάζεται επανεκκίνηση

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, 00:02
Η παραίτηση της καθ. Μαρίας Ευθυμίου από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» είναι καλή αφορμή για την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτό που βλέπουμε όλοι από την αρχή αυτής της ιστορίας και συγκεκριμένα από τότε που κυκλοφόρησε ένα τρομακτικό βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν η κυρία Αγγελοπούλου, να παρουσιάζει το λογότυπο της επιτροπής αλλά στην πραγματικότητα να απευθύνει διάγγελμα στο λαό.
Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» χρειάζεται επανεκκίνηση

«Εκείνη την εποχή προσέχαμε τι λέγαμε»

Τρίτη 26 Μαΐου 2020, 00:02
Αν κάτι χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της χώρας σήμερα, είναι η έλλειψη κάθε φραγμού του πολιτικού συστήματος στην εκφορά το λόγου. Δείτε, πάλι, τι έγινε με αφορμή τα Ελληνοτουρκικά. Πριν μάθουμε καν τι συνέβη στον Έβρο άρχισαν οι μισοί πολιτικοί παράγοντες να αποκαλούν τους άλλους μισούς εθνοπροδότες και όλοι αυτοί να χαρακτηρίζουν εθνομηδενιστές όσους έκαναν έκκληση για ψυχραιμία, τουλάχιστον μέχρι να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει.
«Εκείνη την εποχή προσέχαμε τι λέγαμε»

Ακατανόητη μεθόδευση

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, 00:02
Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να απαξιώσει την επιτυχία της στην διαχείριση της α΄ φάσης της πανδημίας. Γιατί αυτό κάνει όταν τη χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να κλείσει το κέντρο της Αθήνας για την «πιλοτική εφαρμογή» του «Μεγάλου Περίπατου», του έργου πεζοδρόμησης του Κέντρου που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
Ακατανόητη μεθόδευση

Να βάλουμε όλοι πλάτη

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, 00:02
Χωρίς τη ενεργητική συμπαράσταση ημών, των καταναλωτών, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης αλλά τελικά και του λιανικού εμπορίου συνολικά, δεν θα τα καταφέρουν. Κι αν αυτοί δεν τα καταφέρουν η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστα μεγάλη και για πάρα πολλούς. Γι αυτό και η επιτυχία των μέτρων δηλαδή η επιτυχία της χώρας, περνάει από όλους μας.
Να βάλουμε όλοι πλάτη

Το αφήγημα των εκλογών

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 00:02
Την άποψή μας την έχουμε ήδη καταγράψει. Εκλογές τώρα κι όταν λέμε τώρα κυριολεκτούμε: τώρα, μέσα στο καλοκαίρι. Η ζημιά που θα προκαλέσει η πανδημία θα γίνει ορατή σε όλους πολύ γρήγορα αφού ακόμα και τα στοιχειώδη πρωτόκολλα ασφαλείας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον τρόπο που είναι δομημένη οικονομία της εστίασης και του τουρισμού.
Το αφήγημα των εκλογών

Οι συμπολίτες μας με αναπηρία εκπέμπουν SOS

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 00:02
Μπορεί η ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία να είναι μεγάλη αλλά επί της ουσίας και για όλους μας, οι συμπολίτες μας αυτοί δεν είναι απλώς αόρατοι αλλά ανύπαρκτοι. Και εξηγούμαστε. Τους τελευταίους «πανδημικούς μήνες» οι άνθρωποι αυτοί απουσιάζουν εντελώς από το λόγο μας.
Οι συμπολίτες μας με αναπηρία εκπέμπουν SOS

Δεν αξίζει να εκνευριζόμαστε

Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 00:02
Τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας μετά την άρση των μέτρων της καραντίνας τις είχαμε φανταστεί, πριν καν αρχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Δεν χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη ικανότητα βέβαια στο να προβλέψουμε ότι η «εύκολη φάση» της περιπέτειας ήταν η περίοδος του «Μένουμε σπίτι». Τώρα, «εκεί έξω», τα πράγματα είναι όσο «άγρια» τα είχαμε φανταστεί και το «Μένουμε Ασφαλείς» αποδεικνύεται πιο πολύπλοκο.
Δεν αξίζει να εκνευριζόμαστε

Ο μύθος του «ρηχού πάγκου»

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 00:02
Μιας και το Μαξίμου χθες «ξέκοψε» τα περί ανασχηματισμού, είναι καλή ευκαιρία να θεωρητικολογήσουμε λίγο πάνω στα ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής υπουργών γιατί με αφορμή τη σχετική φημολογία διαβάσαμε/ακούσαμε πάλι γνωστά ψευδοεπιχειρήματα και πολιτικούς μύθους. Ο πρώτος μύθος αφορά τη «διεύρυνση στο Κέντρο».
Ο μύθος του «ρηχού πάγκου»

Παπαγάλοι με πλούσιο λεξιλόγιο

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 00:02
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψουμε τη «συζήτηση» για τη μετάδοση της διδασκαλίας μέσω διαδικτύου έστω και για τις λίγες ημέρες που έχουν απομείνει για να λήξει αυτό το ατυχές σχολικό έτος ώστε να μην αποκλειστούν οι μαθητές με προβλήματα υγείας αλλά μόνον ένας για να χαρακτηριστεί ακριβοδίκαια η στάση πολύ συγκεκριμένων κύκλων: πρόκειται για πολιτική αλητεία.
Παπαγάλοι με πλούσιο λεξιλόγιο

Ο «Μεγάλος Περίπατος» είναι λάθος

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, 00:02
Καμία έκπληξη και μάλιστα θετική, δεν μας προκαλεί η είδηση ότι η απόφαση για το «Μεγάλο Περίπατο» ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ομόφωνα. Και δεν πρέπει να κάνει εντύπωση γιατί οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αθήνας, έχουν αποδειχθεί διαχρονικά ανίκανοι  να υπερασπιστούν το δημόσιο χώρο στην πόλη και ειδικά τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους της Αθήνας.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» είναι λάθος

Ώρα για μια αληθινή επανάσταση στην εργασία

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 00:02
Ένα από τα θετικά της πανδημικής κρίσης είναι ότι πολίτες, Τύπος και κυβέρνηση αναγνωρίσαμε και επισήμως ότι υπάρχουν αρκετοί που ζουν και εργάζονται εκτός κάθε οργανωμένου κρατικού συστήματος. Ο κυριολεκτικά υπαρξιακός χαρακτήρας της κρίσης και η ανάγκη να στηριχθούν άμεσα όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες άφησε κατά μέρος τα προσχήματα: πως θα πάρουν κάποια χρήματα όσοι βρίσκονται «εκτός συστήματος»;
Ώρα για μια αληθινή επανάσταση στην εργασία

Εκλογές ή ανασχηματισμός;

Τρίτη 12 Μαΐου 2020, 00:02
Κανένα από τα πραγματικά διλήμματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν θα απαντηθεί είτε με εκλογές είτε με ανασχηματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανασχηματισμός ή εκλογές. Παρ?όλα αυτά όμως, στην παρούσα συγκυρία, όλα αυτά είναι δευτερεύοντα και συζητήσεις «του συρμού» για να καταναλώνεται τηλεοπτικός χρόνος και να γεμίζουν στήλες του πολιτικού ρεπορτάζ.
Εκλογές ή ανασχηματισμός;

Φέτα Καλαβρύτων

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, 00:02
H επιτροπή «Ελλάδα 2021» κινδυνεύει να γίνει εστία σοβαρών προβλημάτων για την κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι όλοι, μεγάλοι και μικροί, σπουδαίοι και ασήμαντοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, αλλιώς σχεδιάζαμε τη ζωή μας για το β?μισό του 2020. Για παράδειγμα η υπογράφουσα, είχε αγοράσει δύο πολύ ωραία φουστάνια για τα βαφτίσια των παιδιών καλών φίλων και τώρα θα μείνουν στη ντουλάπα, για μήνες ακόμα...
Φέτα Καλαβρύτων

H πολιτική βία ως υπαρξιακή προϋπόθεση

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, 00:02
Φίλοι και συνομιλητές που «έχουν περπατήσει» πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική ζωή της χώρας κι από διάφορες θέσεις, βουλευτές, δημοσιογράφοι, συνάδελφοι στην επικοινωνία, επιμένουν να μας θυμίζουν ότι όποιος απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα να ζητήσουν συγγνώμη για λάθος επιλογές τους, ακόμα κι αυτές που επέφεραν μεγάλη και μετρήσιμη βλάβη στη χώρα, είναι απλώς εκτός θέματος. 
H πολιτική βία ως υπαρξιακή προϋπόθεση