Β. Ευθυμιοπούλου

Ωραίος στόχος!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι πολιτικό πρόσωπο αναμφισβήτητης εντιμότητας και ήθους, γνωστών μετριοπαθών προοδευτικών φρονημάτων κι όσες φορές βρέθηκε με κάποιο αξίωμα απέδειξε ότι δεν δρα κομματικά, δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες ως «πελάτες», με κομματική προκατάληψη ή άλλες παρωπίδες, μόνο υπηρετεί το κοινό δημόσιο συμφέρον. Εκτός από πολιτικό πρόσωπο είναι και τεχνοκράτης μεγάλης εξειδίκευσης και δεν προέρχεται από κάποιο «τζάκι».
Ωραίος στόχος!

Έχουμε να σκεφτούμε πολλά

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Το γεγονός ότι οι καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα Χρυσαυγίτες ήταν εκλεγμένοι βουλευτές δεν δηλώνει κάποια συλλογική ευθύνη. Σημαίνει όμως ότι όλα όσα συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία αφορούν όλους μας και θα είναι λάθος να ξορκίσουμε ως εξαίρεση ή ως ένα «ατύχημα της ιστορίας» το ότι δηλωμένοι ναζιστές βρέθηκαν να κάθονται στα έδρανα της Βουλής.
Έχουμε να σκεφτούμε πολλά

«Ας κρατήσουν οι χοροί»

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Δεν πέρασε ούτε μισή ώρα από τη στιγμή που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ανέβασε στο κανάλι της στο YouTube το βίντεο που η ίδια τιτλοφορεί « “Ας κρατήσουν οι χοροί” - Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση» και άρχισαν να «σκάνε» στο κινητό μας περιπαιχτικά μηνύματα από φίλους. «Μα, κοίτα τι σαχλαμάρα έφτιαξαν!».
«Ας κρατήσουν οι χοροί»

Οι Έλληνες προκρίνουμε το Κράτος Δικαίου

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Νιώσαμε πολύ υπερήφανοι χθες ως Έλληνες όταν διαβάσαμε στο Brussels Playbook του Politico Europe ότι το 82% των συμπολιτών μας συμφωνεί με την άποψη ότι η χορήγηση των κονδυλίων της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη πρέπει να συνδεθεί με το κατά πόσο αυτά σέβονται το Κράτος Δικαίου, δηλαδή την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την πάταξη της διαφθοράς.
Οι Έλληνες προκρίνουμε το Κράτος Δικαίου

Τα ορυκτά δεν είναι πλέον πλούτος

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Ένα άρθρο στον Economist της τρέχουσας εβδομάδας που αναφέρεται στην εξαθλίωση των κατοίκων περιοχών του Κονγκό που ζουν από την εξόρυξη κοβαλτίου, στην πραγματικότητα περιγράφει τη μοίρα των λαών στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες της περιφέρειας που στο υπέδαφός τους υπάρχει ορυκτός πλούτος. 
Τα ορυκτά δεν είναι πλέον πλούτος

Πολιτικοί εναντίον πολιτών

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Θεωρούμε απίθανο ο κ.Δ.Παπαδημούλης να μην γνωρίζει ότι η ελευθερία του πολιτικού διαλόγου κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αναγνωρίσει πολλάκις στις αποφάσεις του ότι τα όρια της αποδεκτής κριτικής προς ένα δημόσιο πρόσωπο είναι ευρύτερα από αυτά προς τον ιδιώτη...
Πολιτικοί εναντίον πολιτών

Το εμπόδιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Τους τελευταίους μήνες οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί με ένα τρόπο που κάνει σε όλους φανερό ότι το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ την έννοια της απειλής της εθνικής μας κυριαρχίας. Ακόμα κι αν η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο ή ακόμα χειρότερα, να κινηθεί απειλητικά εναντίον μας, ήδη προξενεί ζημιά ο τρόπος με τον οποίο το ζήτημα έχει εγκατασταθεί στο δημόσιο διάλογο.
Το εμπόδιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

Διεύρυνση και συμβίωση

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Η απόφαση του πρωθυπουργού να επιλέξει την Άννα Διαμαντοπούλου ως υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να αποτιμηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας. Το ερμηνεύουμε ως υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός προσωπικά πιστεύουν πάντα στην αξία της αριστείας. 
Διεύρυνση και συμβίωση

Πύλη εισόδου στο μέλλον της χώρας

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Όταν το Νοέμβριο του 2019, σχεδόν ένα χρόνο πριν δηλαδή, σχολιάζαμε από αυτή τη στήλη την εξαγγελία του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Ινδίας, ήμασταν αρκετά διστακτικοί στο να σπεύσουμε και να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία για τους λόγους που αναλύαμε τότε. 
Πύλη εισόδου στο μέλλον της χώρας

Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Η εύστοχη υπόμνηση έγινε από την π.Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαριλένα Κασιμάτη: είχαμε πολλά χρόνια να δούμε πρωθυπουργό σε έκθεση Σύγχρονης Τέχνης μια τυχαία μέρα στον ελεύθερο χρόνο του και όχι σε επίσημα εγκαίνια. Είχαμε να το δούμε από την εποχή του Κώστα Σημίτη για την ακρίβεια.
Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού

ΣΥΡΙΖΑ σε απόγνωση

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Πώς και πώς περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Εβδομάδες πριν από την απόφαση είχε αρχίσει τον διαδικτυακό ακτιβισμό με την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι», ο ίδιος ο πρόεδρός του πήγε έξω από το δικαστήριο και είχε καταφέρει να «σύρει» και τη Νέα Δημοκρατία σε αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά. 
ΣΥΡΙΖΑ σε απόγνωση

Ψυχολόγοι στα σχολεία

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Τράβηξε την προσοχή μας η είδηση ότι η υφ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη σχεδίασε και υλοποίησε πρόγραμμα που προβλέπει την άμεση πρόσληψη 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Η ανακοίνωση γίνεται στη συγκυρία δύο φρικτών ειδήσεων και φυσικά αναφερόμαστε στο βασανισμό σκύλου από τον πολύτεκνο ιδιοκτήτη του και στην είδηση βασανισμού ενός πεντάχρονου παιδιού από τη μητέρα του και το σύντροφό της. 
Ψυχολόγοι στα σχολεία

Κάτι πρέπει να γίνει με τις τράπεζες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Για όσα συμβαίνουν μέσα στις τράπεζες, τον τρόπο λειτουργίας τους, τη σταθερή αδυναμία τους να καλύψουν με κεφάλαια κίνησης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για τα πολλά παράπονα που υπάρχουν για τον τρόπο που διαθέτουν τα δάνεια για τον κορονοϊό, γράφουν καθημερινά οι συνάδελφοι εδώ, στο Liberal.
Κάτι πρέπει να γίνει με τις τράπεζες

Η κυβέρνηση μπορεί να τους σταματήσει

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μέχρι σήμερα, ομάδες της Χρυσής Αυγής, ντυμένες, μάλιστα, ομοιόμορφα, με μπλουζάκια που έφεραν το λογότυπο του κόμματος, είχαν ξεχυθεί στις γειτονιές για να μοιράζουν φυλλάδια με συνθήματα κατά της χρήσης της μάσκας. Από τις περσινές εκλογές μέχρι σήμερα κάνουν υπομονή. Περιμένουν να ολοκληρωθεί η δίκη των συντρόφων τους.
Η κυβέρνηση μπορεί να τους σταματήσει

Ούτε καν οι νέοι βουλευτές

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Δύο πράγματα μας εντυπωσίασαν στην ιστορία του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη θέση μετακλητού υπαλλήλου της Βουλής. Πρώτα, η υποκρισία της αντιπολίτευσης και ότι οι νέοι βουλευτές, όσοι εξελέγησαν με όλα τα κόμματα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019, δεν επέδειξαν κανένα θεσμικό ρίφλεξ.
Ούτε καν οι νέοι βουλευτές

Χώρα για να εργάζεσαι

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα παράδεισος για τον εργαζόμενο υψηλής εξειδίκευσης που μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως, χάρις στην ψηφιακή τεχνολογία από χώρα ολιγοήμερων διακοπών που είναι σήμερα είναι πολύ δελεαστική. Δεν αρκεί να κάνεις τη χώρα «φορολογικό παράδεισο» που μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες υγείας. Χρειάζονται οι υποδομές στα δίκτυα. Οι ψηφιακοί δρόμοι θα μας συνδέσουν σήμερα με τον υπόλοιποι κόσμο.
Χώρα για να εργάζεσαι

Προσβάσιμοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια για να γίνουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι εύκολα προσβάσιμοι και η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί και να ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα μπορεί να βάλει στόχο να αποκτήσει τα πιο προσβάσιμα αρχαιολογικά μουσεία στον πλανήτη. Έτσι κι αλλιώς είμαστε μια από τις πέντε χώρες του πλανήτη με τα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία...
Προσβάσιμοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

2.500 χρόνια μετά

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Διστάζουμε να αναζητήσουμε αναφορές συλλογικού χαρακτήρα σε γεγονότα που συνέβησαν στα βάθη του ιστορικού χρόνου και τα οποία τεκμηριώνονται αποσπασματικά στα κείμενα και σε ακόμα μικρότερο βαθμό από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για γεγονότα που έχουν ιδεολογικοποιηθεί ad nauseam/μέχρι αηδίας πάνω σε ψυχροπολεμικά δίπολα ανατολής-δύσης, καπιταλισμού-κομμουνισμού, ο σκεπτικισμός μας πολλαπλασιάζεται. 
2.500 χρόνια μετά

Ασυγχώρητη παράλειψη

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι πολύ δυσαρεστημένη από τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η Επιτροπή χρειάστηκε 500 ολόκληρες σελίδες για να καλύψει την απροθυμία της να διαχειριστεί το πρόβλημα επιμερίζοντάς το στα κράτη-μέλη και επί της ουσίας αφήνει την Ελλάδα να παλαίψει μόνη με την πραγματικότητα των μεταναστευτικών/προσφυγικών ρευμάτων.
Ασυγχώρητη παράλειψη

Το ψηφιακό κράτος είναι δημοκρατικό κράτος

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Μπορεί η καταιγιστική ψηφιοποίηση ενός πλήθους συναλλαγών με το Δημόσιο στη συγκυρία της πανδημίας να ανάγκασε ακόμα και τους πιο διστακτικούς να δοκιμάσουν να εξυπηρετηθούν από τον οικιακό τους υπολογιστή, όμως μακροπρόθεσμα αλλά όχι σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου, η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών θα αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας για το τί είναι συναλλαγή με το Κράτος και ποιες αξιώσεις οι πολίτες πρέπει να έχουμε από αυτό.
Το ψηφιακό κράτος είναι δημοκρατικό κράτος