Β. Ευθυμιοπούλου

Ασπιρίνες για προχωρημένο «καρκίνο»

Τρίτη 30 Απριλίου 2019, 00:02
Θα περίμενε κανείς ότι έντεκα χρόνια μετά την εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής και το πλήθος των αναλύσεων που έχουν δημοσιευθεί για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, μετά από το πλήθος των δημόσιων συζητήσεων που έχουν διοργανωθεί, μετά τον όγκο της «φιλολογίας» που παρήγαγε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η παραπομπή σε δίκη των κορυφαίων στελεχών της οργάνωσης, θα είχαμε καταλάβει κάποια πράγματα.
Ασπιρίνες για προχωρημένο «καρκίνο»

Δέκα μέρες προθεσμία

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, 00:02
Δεν έχει περάσει δα και τόσος καιρός από τις Πλατείες της Αγανάκτησης για να έχουμε ξεχάσει την ανθρωπογεωγραφία τους και τη σημειολογία τους. Είναι αυτοί που εκπροσωπούνται στην κυβερνητική πλειοψηφία από τον κ.Πολάκη. Αυτοί που αποκαλούσαν τον Σόιμπλε «σακάτη», ντύνονταν με στολές των Ναζί για να υποδεχτούν τη Μέρκελ ενώ οι ίδιοι πόζαραν με το χέρι προτεταμένο σε ναζιστικό χαιρετισμό για να κάνουν πλάκα.
Δέκα μέρες προθεσμία

Εκτός του πεδίου της πολιτικής

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, 00:02
Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας μπορούν να βεβαιώσουν ότι αυτό που τελικά καθορίζει τη φύση και την ταυτότητα ενός μηνύματος είναι οι τόνοι, το tonality όπως λέγεται στην ορολογία του marketing. Σε κάθε μήνυμα τους τόνους τους προσδιορίζουν τα χρώματα στα γραφιστικά αλλά κυρίως ο ήχος που το συνοδεύει, είτε πρόκειται για το speakage δηλαδή τη φωνή που ακούμε στα διαφημιστικά σποτ είτε για τη μουσική.
Εκτός του πεδίου της πολιτικής

Να δεσμευθούν από τώρα

Τρίτη 23 Απριλίου 2019, 00:02
Όσοι από εμάς σήμερα έχουμε τη γενναιότητα να ψηφίζουμε με μόνο κριτήριο το καλό της πατρίδας χωρίς να επιτρέπουμε οι θεμελιώδεις ιδεολογικές μας αρχές να γίνουν τείχη απομόνωσης στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας, δεν απολαμβάνουμε της ίδιας «ασυλίας» με τους βουλευτές που ξαφνικά αποκτούν συνείδηση κι ας μην λογοδοτούμε σε κάποιο εκλογικό σώμα.
Να δεσμευθούν από τώρα

Πολιτική από τα κομματικά μαυσωλεία

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, 00:02
Την εποχή του αντιμνημονίου, το 2011-2012 δηλαδή, αν άκουγες μια πολιτική εκπομπή χωρίς να ξέρεις ποιοι συνομιλούν και χωρίς να τους βλέπεις, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις τους χρυσαυγίτες από τους συριζαίους αν το θέμα της συζήτησης ήταν η οικονομία. Στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας η ομοιογένεια στο λόγο τους ήταν σοκαριστική.
Πολιτική από τα κομματικά μαυσωλεία

Σημειώσεις για μία εβδομάδα

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, 00:02
Διαβάσαμε άρθρα και σχόλια στο Facebook που με ύφος περισπούδαστο και υποκρινόμενοι, σταθερά, τους μετριοπαθείς επισήμαιναν πόσο «ώριμη» αποδείχθηκε η γαλλική αντιπολίτευση την επομένη της πυρκαγιάς στη Notre Dame γιατί δεν έσπευσε να ζητήσει παραιτήσεις. Τι κι αν η κυβέρνηση Μακρόν δεν επιδόθηκε στα αίσχη που ζήσαμε εμείς εδώ; Η συζήτηση δεν είχε να κάνει καθόλου με τα γεγονότα στο Παρίσι. Στόχος τους ήταν να προσβάλλουν για πολλοστή φορά τα θύματα στο Μάτι.
Σημειώσεις για μία εβδομάδα

Κόντρα ρόλοι

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 00:02
Για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που ανήκει εδώ και δεκαετίες στο φιλελεύθερο και ευρύτερα προοδευτικό χώρο, ο Δημήτρης Καιρίδης είναι αντιπαθής εξαιτίας της τηλεοπτικής του παρουσίας. Οι αντιπολιτευτικοί του τόνοι αλλά και η σπουδή του να προσφέρει «υπηρεσίες αντιπολίτευσης» είναι «κόντρα ρόλος» για κάθε πανεπιστημιακό που θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως σοβαρό.
Κόντρα ρόλοι

Τα μνημεία και τα μάτια μας

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 00:02
Τα βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στη ζωή και τα αφήνουμε στο ίδιο σημείο να στέκουν μόλις φύγουμε, γενιές επί γενεών με αποτέλεσμα, τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να μας δημιουργούν την εντύπωση ότι έχουν κάνει κάποια μυστική συμφωνία με το χρόνο ώστε εκείνος να μην ασχολείται μαζί τους.
Τα μνημεία και τα μάτια μας

Οι 146 νεκροί των φυλακών

Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 00:02
Την προηγούμενη εβδομάδα άλλος ένα κρατούμενος σε φυλακή έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο: ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από συγκρατούμενό του. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία των σωφρονιστικών υπαλλήλων που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες, το θύμα στις φυλακές των Τρικάλων όπου και συνέβη το γεγονός, ήταν ο εκατοστός τεσσαρακοστός έκτος νεκρός τρόφιμος των φυλακών από το 2015.
Οι 146 νεκροί των φυλακών

Τύφλωση

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 00:02
Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη που χορτάτοι και ασφαλείς μέσα στη λειτουργική δυτική δημοκρατία που ζουν, βλέπουν την Ελλάδα είτε ως εργαστήριο με τους Έλληνες για πειραματόζωα είτε ως μια Ντίσνεϊλαντ του Αριστερισμού όπου κάθε λογής φυντάνι την επισκέπτεται για «να ξεχαρμανιάσει» στα διαλείμματα της τακτοποιημένης ζωής του. Οι κύκλοι αυτοί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα όσο αυτή λειτουργεί ως πεδίο δυνητικής εκπλήρωσης κάθε επαναστατικής ονείρωξης.
Τύφλωση

Η δικαιοσύνη κρατά ενωμένα τα έθνη

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 00:02
Όταν οι άνθρωποι ζουν σε κοινωνίες που οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης λειτουργούν και το δίκαιο αποδίδεται, τότε μπορούν να βλέπουν το παρελθόν τους ως πηγή έμπνευσης και όχι ως πρόσχημα διχασμού, δεν αισθάνονται αδικημένοι και ως εκ τούτου δεν τοποθετούν τους εαυτούς τους στο περιθώριο της κοινωνίας. Χωρίς τη δικαιοσύνη κάθε πολιτικό όραμα, κάθε προγραμματική διακήρυξη είναι κενή νοήματος.
Η δικαιοσύνη κρατά ενωμένα τα έθνη

Το στοίχημα στον Βοτανικό

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 00:02
Χωρίς τις ψήφους του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ το τζαμί στον Βοτανικό είναι πλέον γεγονός και η λειτουργία του θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το θρησκευτικό αίσθημα είναι ισχυρό και επιδεικνύεται δημοσίως με κάθε ευκαιρία, ήταν πραγματικά περίεργο που υπήρξαν τόσο πολλές αντιστάσεις στη δημιουργία χώρου λατρείας για τους πιστούς μια μονοθεϊστικής θρησκείας στην πρωτεύουσα της χώρας.
Το στοίχημα στον Βοτανικό

Τα ασυγχώρητα

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 00:02
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «Υπόθεση Novartis» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού επεσήμανε ότι το σκάνδαλο αφορά αυτούς που το μεθόδευσαν, κατέληξε στην εξής παρατήρηση: «Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Τα ασυγχώρητα

Η κοινωνία είναι αλλού

Τρίτη 9 Απριλίου 2019, 00:02
Μια καλή ιδέα για όσους άρχισαν να ασχολούνται με την πολιτική μόλις απέκτησαν λογαριασμό χρήστη του facebook και τους αρέσει να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα της πολιτικής επικαιρότητας και να κρίνουν τις στρατηγικές των κομμάτων (οι επαγγελματίες τους αποκαλούν χαϊδευτικά «Μουρίνιο του πληκτρολογίου») είναι να παρατηρούν με τι επιλέγουν να ασχολούνται συστηματικά οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων.
Η κοινωνία είναι αλλού

Όχι άλλα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, 00:02
Σε περιβάλλον μεγαλούπολης του δυτικού κόσμου ο πεζός στην Αθήνα πρέπει να είναι το πιο κατατρεγμένο ον.Μηχανάκια παρκάρουν στα πεζοδρόμια, όταν δεν τα διασχίζουν με ταχύτητα με τον οδηγό τους να κορνάρει και να καθυβρίζει όποιον τολμήσει ακόμα και να τον κοιτάξει στραβά. Μας προκαλεί σοκ το γεγονός ότι τίθεται θέμα συζήτησης για το αν στην Αθήνα μπορούμε να ζήσουμε και με τα πατίνια πάνω στα πεζοδρόμια.
Όχι άλλα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια

Με αφορμή την παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, 00:02
Η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.Γιώργου Σταυρόπουλου ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση της επιτροπής προς όφελός της, μεταθέτει το ζήτημα σε άλλα επίπεδα αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό στόχο ορισμένων δικαιωματικών που ήταν να μετατρέψουν τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε παραμάγαζα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου

Αυτορρύθμιση

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, 00:02
Ο θάνατος του Βασίλη Λυριτζή ήταν η αφορμή να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας έχουν λείψει οι πολιτικές εκπομπές όπως αυτή που έκανε για χρόνια με τον Δημήτρη Οικονόμου. Εκπομπές όπου οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από την πολιτική και δεν εξαντλούνταν σε πολύωρες «αναλύσεις» για το πότε θα κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, ποιο είναι το μέλλον της Παπακώστα και της Κουντουρά, τι έγραψε στο facebook ο κ. Πολάκης.
Αυτορρύθμιση

Ίδιες ευκαιρίες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 00:02
Αν σε άλλη δυτική χώρα ο πρόεδρος του Κεντροδεξιού κόμματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδινε την υπόσχεση ότι θα πολιτευόταν με τρόπο τέτοιο ώστε όλοι οι πολίτες στη χώρα του να έχουν ίδιες ευκαιρίες, πέρα από την αίσθηση που θα δημιουργούσε η δήλωση αυτή, για τους λόγους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, θα καταλάμβανε τη δημόσια συζήτηση για πολύ καιρό και θα προκαλούσε ένα μεγάλο όγκο αρθρογραφίας.
Ίδιες ευκαιρίες

Κάλπη με ειδικό βάρος

Τρίτη 2 Απριλίου 2019, 00:02
Όλες οι εκλογικές διαδικασίες σε εθνική κλίμακα, ακόμα κι αυτές ανά «ειδικό κοινό» (φοιτητικές εκλογές,εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων) που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις εθνικές εκλογές, λαμβάνουν αυτομάτως «δημοψηφισματικό χαρακτήρα». Έτσι συνέβαινε πάντα και έτσι θα συμβαίνει.
Κάλπη με ειδικό βάρος

Το χειρότερο κόμμα για έναν προοδευτικό

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, 00:02
Είχε κι ένα καλό η ανακοίνωση της συμμετοχής του Π. Κόκκαλη στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ακόμα κι όσοι έχουν καταφερθεί με μένος εναντίον άλλων κεντρώων που τόλμησαν έστω και να κοιτάξουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αυτοί που μας έχουν «μπαζώσει» στα σόσιαλ μήντια με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος τους, έθεσαν το εξής ερώτημα: «Να παραβλέψουμε το έργο του στους πρόσφυγες και το περιβάλλον και να του επιτεθούμε επειδή πήγε με τον ΣΥΡΙΖΑ;».
Το χειρότερο κόμμα για έναν προοδευτικό

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα