Β. Ευθυμιοπούλου

Μια ιστορική ομιλία

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 00:02
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις (και όλες τις εκλογικές μάχες που έδωσε στην πολιτική του καριέρα) ως τεχνοκράτης. Όμως, ένας προσεκτικός ακροατής των λόγων που εκφωνεί τα τελευταία χρόνια και βέβαια οι αναγνώστες των άρθρων που δημοσιεύει στον Τύπο γνωρίζουν ότι το δυνατό του όπλο είναι η βαθιά του μόρφωση και η μεγάλη θεωρητική του κατάρτιση στα πεδία της πολιτικής θεωρίας, της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας που έχει άλλωστε σπουδάσει.
Μια ιστορική ομιλία

Στο όνομα της Ελευθερίας

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 00:02
Είναι βέβαιο ότι στους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μεγάλο μέρος της συζήτησης θα αφορά τη φιλελεύθερη ιδεολογία που διέτρεχε τα περίφημα Συντάγματα του Αγώνα και τα λοιπά κείμενα της Επανάστασης. Η ίδια η Επανάσταση είχε ως σημείο αναφοράς το κείμενο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (αναφέρεται σε αυτό μέχρι και ο Διονύσιος Σολωμός στον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν” ενώ το έργο του Αδαμάντιου Κοραή ήταν καθοριστικό για τη διαμόρφωση των ιδεών της εποχής).
Στο όνομα της Ελευθερίας

Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 00:02
Μπορεί να σχολιάσαμε εκτενώς και σε διάφορους τόνους, και πολύ καλά κάναμε, τον αριθμό των γυναικών στην κυβέρνηση αλλά φοβόμαστε ότι θα περάσει απαρατήρητη μια από τις σημαντικότερες, ίσως, αλλαγές στο οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης: η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας.
Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Το τέλος του εφιάλτη

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 00:02
Η φετινή 45η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας θα βρει τη Δημοκρατία νικήτρια στον αγώνα κατά της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η κατασυκοφαντημένη από κάποιους μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν αποδείχθηκε απλώς ανθεκτική. Κατάφερε να αποβάλλει τον νεοναζιστικό εξτρεμισμό με τον πιο απόλυτο και καθαρό τρόπο: στην κάλπη.
Το τέλος του εφιάλτη

Υπέρ τεχνοκρατών

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 00:02
Τα πράγματα είναι απλά. Αν η διοίκηση του ελληνικού κράτους ήταν καλά στελεχωμένη ήταν οργανωμένη και είχε αυτονομία και συνέχεια τότε κανείς δεν θα θεωρητικολογούσε για την παρουσία και τη συμμετοχή τεχνοκρατών στις κυβερνήσεις. Δεν θα τους χρειαζόμασταν στην κυβέρνηση. Αλλά όλοι ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η διοίκηση, όλοι έχουμε καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων και ότι κάποια από αυτά (πχ τράπεζες και ΔΕΗ) επείγει να λυθούν.
Υπέρ τεχνοκρατών

Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 00:02
Σωστά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφενός, πρέπει να αφήσει τα σχολεία των παιδιών και τις οικογένειές τους να ηρεμήσουν. Αφετέρου, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι stakeholders είναι πολλοί, πολλοί είναι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που είναι έτοιμοι και ικανοί να ριχτούν στη μάχη δια… του πληκτρολογίου.
Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Διαβάζοντας μέσα απ΄τις γραμμές

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, 00:02
Η προέλευση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, από τον ΣΕΒ έκανε κάποιους να μιλήσουν για μια επιλογή που έχει σκοπό να υπηρετήσει τον νεοφιλελευθερισμό και την «ιδεολογία των αγορών». Πράγματι, ο κ.Σκέρτσος είναι θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας και τους ελευθέρως επιχειρείν αλλά διαβάσαμε με ενδιαφέρον ότι αυτό που προκρίνει είναι η κοινωνική συνοχή.
Διαβάζοντας μέσα απ΄τις γραμμές

Η κυβέρνηση να οργανώσει την επικοινωνία της τώρα

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 00:02
Ήταν και σωστή στρατηγική επιλογή και εκτελέστηκε άψογα. Πολλές έρευνες κοινής γνώμης κι από πολύ νωρίς έδειχναν ότι το «δυνατό» χαρτί της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ορθά λοιπόν όλη η επικοινωνία του κόμματος σχεδιάστηκε με εκείνον στη ραχοκοκαλιά της.
Η κυβέρνηση να οργανώσει την επικοινωνία της τώρα

Μα είναι δυνατόν να φοβάστε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 00:02
Το χαρακτηρισμό «στελέχη με ψυχή καρδερίνας» που συνήθιζε να αποδίδει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ορισμένους στη Νέα Δημοκρατία τον θυμίζει συχνά στα άρθρα του τελευταίως ο Αλέξης Παπαχελάς. Θα το υιοθετήσουμε κι εμείς αλλά μόνο ως κομψή ρητορική αποστροφή. Στην πραγματικότητα θα θέλαμε πολύ να βάλουμε τις φωνές σε όποιον κλαψουρίζει για το πόσο επικίνδυνος παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 31,5% των εκλογών.
Μα είναι δυνατόν να φοβάστε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα των εκλογών

Τρίτη 09 Ιουλίου 2019, 00:02
Ένας καθαρά φιλελεύθερος Πρωθυπουργός που δεν έκρυψε από το εκλογικό σώμα ότι είναι θιασώτης της οικονομικής ελευθερίας, της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ανοιχτής κοινωνίας με μια δεξιά-συντηρητική Κοινοβουλευτική Ομάδα ορίζουν τους δύο πόλους της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου.
Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα των εκλογών

Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019, 00:02
Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραλαμβάνει μια Ελλάδα ρημαδιό αλλά έχει ένα ατού που καμία άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν είχε: Έλληνες πολίτες συνειδητοποιημένους, γνώστες των δυσκολιών και των περιορισμών του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της χώρας. Οι Έλληνες ξέρουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν περιμένουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη.
Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σαν την τρίχα απ’το ζυμάρι

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2019, 00:02
Βλέποντας τον κ.Τσίπρα στον ΣΚΑΪ προχθές κατάλαβα γιατί ο καθ.Νίκος Αλιβιζάτος είχε δηλώσει σε εκείνη τη συνέντευξή του στη LIFO, κάπως έκπληκτος, ότι όταν γνώρισε τον κ. Τσίπρα από κοντά διαπίστωσε ότι «πιάνει πουλιά στον αέρα». Αρκετοί από αυτούς που τον γνωρίζουν μέσα από τα ΜΜΕ (η πλειοψηφία δηλαδή) θεωρούν ακριβώς το αντίθετο.
Σαν την τρίχα απ’το ζυμάρι

Σωστή επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία ο Βέμπερ

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019, 00:02
Τελικά η διαδικασία επιλογής του προέδρου της Κομισιόν με τη διαδικασία του Spitzenkandidat (του κορυφαίου υποψηφίου κάθε πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) δεν ήταν τόσο καλή ιδέα. Επιχείρησε να απαντήσει στην πραγματική ανάγκη τα απρόσωπα όργανα της ΕΕ να αποκτήσουν πρόσωπο και οι πολίτες της Ευρώπης να αισθανθούν ότι συμμετείχαν ουσιαστικά στην εκλογή των ανώτατων οργάνων αλλά τελικά δεν λειτουργεί έτσι.
Σωστή επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία ο Βέμπερ

Η τελευταία κωλοτούμπα

Τρίτη 02 Ιουλίου 2019, 00:02
Ένα από τα πολλά που μας εντυπωσίασαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ο τρόπος που αντιδρούσαν κάποιοι, καλοπροαίρετοι, κάθε φορά που η κοινή γνώμη καλούνταν να καταπιεί κάποιο κυβερνητικό ευτράπελο. Δεν αναφερόμαστε τόσο στα τραγικά περιστατικά της διακυβέρνησης αυτής όπως το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα, τα γεγονότα της Ειδομένης, τη Μόρια, τη Μάνδρα, το Μάτι αλλά στο γέλιο που παρήγαγε.
Η τελευταία κωλοτούμπα

Σκέψεις με αφορμή το θάνατο της νοσηλεύτριας από την Αρμενία

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019, 00:02
Δεν το συνηθίζουμε, για την ακρίβεια δεν το έχουμε κάνει ποτέ μέχρι σήμερα αλλά η Ειρήνη Αγαπιδάκη, Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου έγραψε στη σελίδα της στο Facebook όσα πρέπει να ειπωθούν με αφορμή τον τραγικό θάνατο της νοσηλεύτριας από την Αρμενία. Της παραχωρούμε τη στήλη μας λοιπόν.
Σκέψεις με αφορμή το θάνατο της νοσηλεύτριας από την Αρμενία

Ο Μετα-φιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 00:02
Στην Ελλάδα ζούμε ένα ενδιαφέρον παράδοξο. Έξω από την πόρτα του Μαξίμου στέκεται ένας πολιτικός που είναι θερμός θιασώτης της οικονομικής ελευθερίας, των αγορών, του ελευθέρως επιχειρείν. Κι όμως, είναι αυτός ο πολιτικός που εκφράζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον σύγχρονο φιλελευθερισμό, ένα “μετα-φιλελευθερισμό” που ιεραρχεί ψηλά, αν όχι δίπλα στο αίτημα για ελευθερία, την κοινωνική συνοχή.
Ο Μετα-φιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Χρειάζεται να γνωρίζουμε από τώρα τους Υπουργούς;

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 00:02
Κάπως πρέπει να γεμίζουν και οι στήλες των ρεπορτάζ των κομμάτων. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα είναι. Όμως, βρίσκουμε ένα ενδιαφέρον να σκεφτούμε λίγο ποια αξία έχει η φιλολογία γύρω από τα πρόσωπα που θα καταλάβουν υπουργικούς θώκους στην επόμενη κυβέρνηση.
Χρειάζεται να γνωρίζουμε από τώρα τους Υπουργούς;

Σε ποιον θα λείψει το debate;

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 00:02
Αν κάτι μας έχει πραγματικά κουράσει σ’αυτή τη χώρα είναι η προσποίηση. Και κυρίως το να παριστάνουμε ότι ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας ενώ η ομαλότητα εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε οι περισσότεροι βιώνουν την καθημερινότητα ως ένα εφιάλτη από τον οποίο δεν μπορούν να αποδράσουν.
Σε ποιον θα λείψει το debate;

Η μεγαλύτερη ζημιά που προκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 00:02
Το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που υπέστη η χώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα αποτιμηθεί κάποια στιγμή και στο τελευταίο της σεντ. Η βλάβη που θα μείνει ανυπολόγιστη όμως είναι αυτή που θα έχει προκαλέσει η ρητορική του μίσους, του διχασμού και η εκστρατεία του ψεύδους που δεν περιορίζεται στα τέσσερα χρόνια της εγκληματικής διακυβέρνησης αλλά κλείνει πλέον μια δεκαετία.
Η μεγαλύτερη ζημιά που προκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 22/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα