8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Β. Ευθυμιοπούλου

Μα, γιατί να μην πουλάνε το λάδι στην Ιταλία;

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, 00:01
Αν κάτι είναι εντυπωσιακό στην είδηση ότι τα 2/3 του ελαιόλαδου κατευθύνονται χύμα στην Ιταλία όπου τυποποιούνται για να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές είναι ότι αυτή η είδηση μας εντυπωσιάζει ακόμα. Έχουν περάσει 12 χρόνια από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και ακόμα μας εντυπωσιάζουν τα ίδια πράγματα, τα οποία τα συζητάμε με το ίδιο έκπληκτο ύφος. Παρ'όλα αυτά πιστεύουμε ακόμα και σήμερα ότι αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η επιχειρηματική κουλτούρα.
Μα, γιατί να μην πουλάνε το λάδι στην Ιταλία;

Ο ανένδοτος του Ντράγκι

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, 00:01
Την ώρα που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία από τις δύο ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι.  Ακόμα κι αν οι πληροφορίες ότι αυτό δεν θα συμβεί επαληθευτούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ, ο Μάριο Ντράγκι έδειξε τον τρόπο που οι δημοκράτες Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους λαϊκιστές.
Ο ανένδοτος του Ντράγκι

Βαφτίσια

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, 00:01
Τα μόνα σχόλια που έχουμε κάνει για την Εκκλησία αφορούν τις σχέσεις της με το Κράτος. Ούτε κρίνουμε, ούτε επικρίνουμε, ούτε καν ασχολούμαστε με τα εσωτερικά της ζητήματα που δεν μας αφορούν. Παρόλα αυτά όμως, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα που έχει ανακύψει με τη βάπτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού ομογενών από τις ΗΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Ελπιδοφόρο. Είναι μια πρακτική που η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ακολουθεί εδώ και χρόνια.
Βαφτίσια

Χρειαζόμαστε τόσες οργανωμένες παραλίες;

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, 00:01
Μπορεί η ακτογραμμή της Ελλάδας να είναι τεράστια αλλά η κατανομή του πληθυσμού της χώρας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα είναι άνιση και τα μεγάλα παραθεριστικά και τουριστικά κέντρα όχι τόσα πολλά και απολύτως συγκεκριμένα. Έτσι λοιπόν οι διαθέσιμες παραλίες για όσους δεν είναι περιπετειώδεις τύποι, οργανωμένοι με τζιπ ή πολύ νέοι για να σκαρφαλώνουν βράχια ή να κάνουν βουτιές από αυτά ή απλώς δεν διαθέτουν κάποιο πλωτό μέσο, έστω και μικρό, είναι πολύ συγκεκριμένες.  
Χρειαζόμαστε τόσες οργανωμένες παραλίες;

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 00:01
Δύο γεγονότα που συνδέονται με το ΠΑΣΟΚ μας εντυπωσίασαν τον τελευταίο καιρό: Το πρώτο είναι η συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια του κόμματος να αρθρώσει συγκροτημένο τεχνοκρατικό λόγο. Το δεύτερο που μας εντυπωσίασε είναι ότι αγνοείται, σχεδόν επιδεικτικά, η προσπάθεια αυτή αφού απουσιάζει ο σχετικός σχολιασμός από την αρθρογραφία και τη δημόσια συζήτηση. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό και δευτερευόντως στρατηγικό. Το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει το βαρύ του όνομα που έχει ταυτιστεί με σταθερές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Αρκετά με τις ευρωπαϊκές Σταυροφορίες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, 00:01
Στη συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Μανιάτης στον Γ. Φιντικάκη πριν από λίγες ημέρες, εδώ στο Liberal, προβλέπει πως εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση στο θέμα της Ενεργειακής Κρίσης, θα ζήσουμε νέα κύματα λαϊκισμού, τύπου «Κίτρινων Γιλέκων». Τα ίδια λένε και οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Μόνο που από τα δικά τους στόματα τα λόγια αυτά ακούγονται ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Γιατί για άλλη μια φορά, διαπιστώνουν απλώς ένα πρόβλημα και ακόμα και τώρα διστάζουν να προχωρήσουν σε δράση.
Αρκετά με τις ευρωπαϊκές Σταυροφορίες

Μα, έτσι γίνονται αυτά;

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, 00:01
Πριν από λίγες ημέρες στην Ολλανδία, πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς χώρο διανομής τροφίμων, ο οποίος χρηματοδοτούνταν, μερικώς, από τον Μπιλ Γκέιτς. Δημοσιεύματα τη συνδέουν με τις αντιδράσεις των αγροτών στους περιορισμούς που προτίθεται να επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενθαρρύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη κτηνοτροφία. Αλήθεια, στο σύγχρονο, δυτικό κόσμο, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές; Μια ωραία πρωία, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς; 
Μα, έτσι γίνονται αυτά;

Ο Δήμαρχος να επιμείνει

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, 00:01
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στο άρθρο της 1ης Ιουλίου, γράφαμε για την ανάγκη ο Δήμαρχος Αθηναίων Κωστής Μπακογιάννης να αναλάβει μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία με σκοπό να υπερασπιστεί την πόλη του, πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων του. Γράφαμε ότι η πολιτική των απαγορεύσεων, για πχ η ρύθμιση των διαδηλώσεων, δεν δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Τα ίδια ισχύουν και για τα τραπεζοκαθισματα, οι υπηρεσίες του Δήμου «κυνηγιούνται» νυχθημερόν με τους επιχειρηματίες της εστίασης επειδή καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου ενώ απουσία της Τροχαίας τα δίκυκλα κυκλοφορούν ανέμελα πάνω στα πεζοδρόμια.
Ο Δήμαρχος να επιμείνει

Είναι αδιόρθωτος

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 00:01
Όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο τέταρτος της τάξει πολιτειακός παράγων, δηλώνει δημόσια ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν ανακοινώνονται και βάσει αυτών έλαβε ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών, αυτό που στην πραγματικότητα λέει είναι ότι οι επαγγελματίες, πολιτικοί επιστήμονες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που πραγματοποιούν όσες από τις δημοσκοπήσεις ανακοινώνονται είναι ψεύτες. Θα περίμενε κανείς ότι ο κ.Τσίπρας θα είχε πάρει το μάθημα του στις Ευρωεκλογές του 2019.
Είναι αδιόρθωτος

Βρισίδια

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, 00:01
Το πρόβλημα είναι ότι κι εμείς οι ίδιοι σήμερα παριστάνουμε τους τρομαγμένους και τους έκπληκτους, όταν ποδοσφαιρικού τύπου και αισθητικής συνθήματα δείχνουν να κατακλύζουν την ψηφιακή αγορά και κάποιοι, κυρίως φίλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ας μην μασάμε τα λόγια μας, επιχειρούν να τα μεταφέρουν σε άλλες μαζικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι πορείες αλλά και οι συναυλίες, ειδικά αυτές που προσελκύουν τη νεολαία και φροντίζουν μετά να καταγράφουν τα...στιγμιότυπα, να τα διαχέουν στα σόσιαλ μήντια για να δημιουργήσουν την εντύπωση της λαϊκής δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση.
Βρισίδια

Το επικοινωνιακό τοπίο της εβδομάδας που πέρασε

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, 00:01
Σας προτείνουμε να κάνετε για μία εβδομάδα ένα πείραμα: καταγράψτε τα πολιτικά γεγονότα όπως αυτά συμβαίνουν μέρα με την ημέρα και συγκρίνετέ τα μετά τη συζήτηση που έγινε στη δημόσια σφαίρα. Εύκολα θα διαπιστώσετε ότι παράγουμε περισσότερο θόρυβο από αυτόν που αναλογεί στον όγκο της πολιτικής που παράγουμε, κι αυτός αφορά άσχετα ζητήματα. Δύο είναι τα πολιτικά γεγονότα που ξεχωρίζουμε την εβδομάδα που πέρασε.
Το επικοινωνιακό τοπίο της εβδομάδας που πέρασε

Η πραγματική πηγή της πολιτικής αστάθειας

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, 00:01
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, το καλύτερο ο πρωθυπουργός το φύλαγε για το τέλος. Γιατί πράγματι, δεν είναι η εκλογολογία που δημιουργεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας που οπωσδήποτε λειτουργεί ανασταλτικά κυρίως στην Οικονομία. Είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν αυτές οι εκλογές. Η απλή αναλογική είναι που δημιουργεί την ανασφάλεια στους πολίτες καθώς και το διάστημα των δύο μηνών που η χώρα θα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.
Η πραγματική πηγή της πολιτικής αστάθειας

Η αφόρητα υποκριτική νεολαιολαγνεία

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, 00:01
Όλοι έχουν στο σόι τους ή στην παρέα τους τον μεσήλικα που στις γιορτές δηλώνει ότι θα «καθίσει στο τραπέζι της νεολαίας». Αυτόν τον μεσήλικα μας θύμισαν όλοι όσοι έσπευσαν να δηλώσουν συνεπαρμένοι, γοητευμένοι, προβληματισμένοι «από το φαινόμενο ΛΕΞ». Το τι διάβασαν τα ματάκια μας δεν λέγεται και μάλιστα στις πιο απρόσμενες πηγές. Θα ήταν αστείο εάν δεν ήταν αφόρητα πατερναλιστικό. Μετά όμως καταλάβαμε τι συνέβη και τι ήταν αυτό που στην πραγματικότητα κίνησε το ενδιαφέρον τους.
Η αφόρητα υποκριτική νεολαιολαγνεία

Η ώρα της πολιτικής αμνηστίας

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, 00:01
Με κίνδυνο να στεναχωρήσουμε ιδεολογικούς συγγενείς και φίλους, την αυτοδυναμία των εκλογών του 2019 δεν την κέρδισε η υπόθεση Novartis. Οι Έλληνες απέρριψαν τον τρόπο διακυβέρνησης α λα ΣΥΡΙΖΑ. Θέλαμε η Ελλάδα να πάει μπροστά υπερβαίνοντας τους διχασμούς του παρελθόντος. Αυτή ήταν και η βασική προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Όμως το σημείωμα αυτό αφορά ένα άλλο πολιτικό σκάνδαλο της πολύ πρόσφατης ιστορίας: Το αντισυνταγματικό και οδυνηρό δημοψήφισμα του 2015. 
Η ώρα της πολιτικής αμνηστίας

Οι βουλευτές θα σοβαρευτούν ποτέ;

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, 00:01
Από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται στη χώρα μας η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε αυτή τη χώρα. Σε μια κοινωνία με χαλαρές αντιλήψεις για τους θεσμούς, για να το θέσουμε εύσχημα, σε μια αγορά εργασίας που συχνά λειτουργεί ασύδοτα προκαλώντας ασφυξία στους εργαζόμενους, ειδικά στους νέους, οδηγώντας τους, δικαίως, στον αντισυστημισμό και τον μηδενισμό, θα περιμέναμε το γεγονός αυτό να γίνει δεκτό πανηγυρικά από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Οι βουλευτές θα σοβαρευτούν ποτέ;

Ο Δήμαρχος να αναλάβει την πρωτοβουλία

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, 09:08
Οι φιλελεύθεροι το επισημαίνουν εδώ και δεκαετίες, χωρίς να εισακουστούν. Οι απαγορεύσεις δεν λειτουργούν. Τα προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν διαβούλευση και ευρύτερες συναινέσεις. Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο μεγάλο κοινωφελές Ίδρυμα να κλείνει το κέντρο της Αθήνας μια εργάσιμη μέρα για ένα αθλητικό γεγονός, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε στα σοβαρά με όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. 
Ο Δήμαρχος να αναλάβει την πρωτοβουλία

Στέφανος Μάνος - Τομή στην Αδράνεια

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, 00:01
Οι παλαιοί επαγγελματίες της διαφήμισης αφηγούνται πως όταν ήθελαν να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για τον κίνδυνο που έχει η διαδικασία δημιουργίας ενός love brand, έφερναν ως παράδειγμα τον αείμνηστο Λεωνίδα Κύρκο: «Όλοι αγαπούν, εκτιμούν και σέβονται τον Λεωνίδα Κύρκο. Ελάχιστοι όμως τον ψηφίζουν», έλεγαν τότε. Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι αυτή είναι μια καλή, περιγραφή και για τον Στέφανο Μάνο.
Στέφανος Μάνος - Τομή στην Αδράνεια

Μέρες οδύνης

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, 00:01
Όταν χθες γράφαμε ότι μια αδιάψευστη απόδειξη για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει τι (του) συνέβη στις εκλογές του 2019 είναι ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί το αντιΣΥΡΙΖΑ αίσθημα του εκλογικού σώματος, δεν φανταζόμασταν ότι στελέχη και σχολιαστές του θα τολμούσαν να αναφερθούν στο δημοψήφισμα του 2015, την πιο οδυνηρή και σκοτεινή στιγμή της χώρας από την εισβολή στην Κύπρο. Τι έχει μείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα; Οι ήττες του και η οδύνη που προκάλεσαν.
Μέρες οδύνης

Πώς θα περιοριστεί η αποχή;

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, 00:01
Κλείνοντας το ραντεβού μας για την δ' δόση του εμβολίου, σκεφτόμασταν ότι η ολόκληρη η εμβολιαστική εκστρατεία δίνει μια απάντηση στην ερώτηση «Πώς μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα». Το ερώτημα των εκλογών του Ιουλίου του 2019, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καταλάβει, παραμένει ζωντανό: Με τι είδους κυβέρνηση θέλουμε να πορευτούμε ώστε και να είμαστε ασφαλείς και η Ελλάδα να αλλάξει; Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η προφανής απάντηση. 
Πώς θα περιοριστεί η αποχή;

Η αλήθεια για την ελευθερία του Τύπου

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, 00:01
ο ελληνικός Τύπος νοσεί. Κυρίως όμως γιατί οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι κατ' όνομα μηντιάρχες. Οι επιχειρήσεις Τύπου δεν είναι αυτό που στις ΗΠΑ λέμε media business. Οι κραυγές περί της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι βαθιά υποκριτικές. Κανείς δεν συζητάει την ουσία του ζητήματος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στη χώρα μας ο Τύπος είναι στα τάρταρα σε όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα είναι κουβεντολόι για τα σόσιαλ μήντια. 
Η αλήθεια για την ελευθερία του Τύπου