Β. Ευθυμιοπούλου

Από καταναλωτές να γίνουμε παραγωγοί

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, 00:02
Με βλέμμα Σαλιέρι, δηλαδή γεμάτο ζήλια, κοιτάζαμε τη φωτογραφία του πρωθυπουργού της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ από την προχθεσινή του επίσκεψη στη χώρα μας. Αν και είχε το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα, το βλέμμα του έλαμπε όλο ικανοποίηση μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από καταναλωτές να γίνουμε παραγωγοί

Το σχέδιο Πισσαρίδη μπορεί να εφαρμοστεί

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, 00:02
Είναι λίγο-πολύ γνωστό τι πρέπει να γίνει για να εκσυγχρονιστεί η χώρα και η απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει σε μια επιτροπή υπό την προεδρία του «νομπελίστα Πισσαρίδη» παράγει συμβολισμούς προς πολλά και διαφορετικά κοινά: για τους πολλούς η υπόσχεση ότι τις προτάσεις για τη διαχείριση των «πακέτων από την ΕΕ» θα τις κάνει «ο νομπελίστας» λειτουργεί ως υπόσχεση ότι τα χρήματα δεν θα γίνουν βορά του πελατειακού κράτους.
Το σχέδιο Πισσαρίδη μπορεί να εφαρμοστεί

Είναι και υπόθεση της Αντιπολίτευσης

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, 00:02
Όσα γράφαμε χθες για τη διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση στο εξής, έχουν ως κεντρική ιδέα τη συμμαχία πολλών και διαφορετικών ομάδων στην κοινωνία: από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τις οργανώσεις των ευπαθών, στον κορονοϊό, ομάδων. Και ακριβώς επειδή η διαχείριση της πανδημίας στο εξής αφορά και τη μάχη κατά του ανορθολογισμού, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Είναι και υπόθεση της Αντιπολίτευσης

Και τώρα τι κάνουμε;

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, 00:02
Από την πρώτη μέρα προχωράμε βλέποντας και κάνοντας. Αυτό ας το εμπεδώσουμε όλοι. Όσα ξέρουμε σήμερα για τη συμπεριφορά του ιού, αύριο μπορεί να μην ισχύουν οπότε προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το πως εξελίσσεται η έρευνα για τον ιό.
Και τώρα τι κάνουμε;

Ας χρησιμοποιεί και ο ίδιος το Μετρό

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, 00:02
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί τι θα κάναμε, αν ήμασταν στη θέση του Υπουργού Μεταφορών κ.Κ.Αχ.Καραμανλή. Δηλαδή, πως θα διαχειριζόμασταν επικοινωνιακά το γεγονός ότι θα είχαμε παραλάβει τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διαλυμένες και ακόμα κι αν είχαμε υπερφυσικές ικανότητες δεν θα μπορούσαμε να τις έχουμε βελτιώσει με τρόπο ορατό στους πολίτες μέσα σε μερικούς μήνες. 
Ας χρησιμοποιεί και ο ίδιος το Μετρό

Οι φιλοζωικές οργανώσεις εκπέμπουν SOS

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, 00:02
Η ανοιχτή επιστολή προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας που έδωσαν στη δημοσιότητα φιλοζωϊκά σωματεία θέτει μια σειρά από ζητήματα που θα απαριθμήσουμε πιο κάτω αλλά βασικά υπογραμμίζει μια αλήθεια: η προστασία των αδέσποτων στη χώρα μας είναι μια υπόθεση ιδιωτών που έχουν αφοσιωθεί με αυταπάρνηση στον αγώνα να διασώσουν μαζί με τα αδέσποτα και την ανθρωπιά στη χώρα μας.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις εκπέμπουν SOS

Φρεγάτες ή αναδρομικά;

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, 00:02
Θα μπορούσε να έχει και μια μεγάλη παιδευτική αξία η δικαιολογία που επιστρατεύθηκε για την ακύρωση της παραγγελίας των γαλλικών φρεγατών: δεν φτάνουν τα λεφτά και για φρεγάτες και για αναδρομικά στους συνταξιούχους και ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί το λεφτόδεντρο. Οπότε, η κυβέρνηση έπρεπε να διαλέξει. 
Φρεγάτες ή αναδρομικά;

Τα λάθη που θα στοιχειώσουν τη γενιά μας

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, 00:02
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Νίκολας Κριστόφ, στη δημοφιλή και επιδραστική στήλη του στους New York Times και με αφορμή τις ταραχές που οδήγησαν στην αποκαθήλωση ανδριάντων, αναρωτιόταν για ποια λάθη θα ψέγουν οι επόμενες γενιές στις ΗΠΑ τη δική του. Πολύ ωραία ερώτηση και σπεύδουμε να την υιοθετήσουμε ως υπόθεση εργασίας.
Τα λάθη που θα στοιχειώσουν τη γενιά μας

Γιατί δεν συζητάμε καθαρά;

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, 00:02
Έχουν ένα δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι η επί δεκαετίες επίκληση του Διεθνούς Δικαίου στις διαφορές μας με την Τουρκία δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Η Τουρκία παραμένει προκλητική κι από την οξεία ρητορική έχει περάσει στις απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων στο ίδιο το πεδίο. Το να λες ότι έχεις μαζί σου το δίκιο είναι ένα θέμα, το να προχωράς σε αυτή τη διαπίστωση εσύ ο ίδιος, και όχι κάποιο δικαστήριο, είναι άλλο.
Γιατί δεν συζητάμε καθαρά;

Και τώρα μια δίκαιη δίκη

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, 00:02
Η παραπομπή του κ.Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο σημαίνει την αρχή και όχι τη λήξη της διερεύνησης μιας από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις από το 1974. Κι αν κάνει κάτι την υπόθεση αυτή ιδιαίτερα σκοτεινή είναι ότι δεν αφορά κάποιο οικονομικό σκάνδαλο, τα χρήματα, το υλικό όφελος, κάτι που είναι πολύ εύκολο να συλλάβουν και να αντιληφθούν όλοι. 
Και τώρα μια δίκαιη δίκη

Εύγε στο προεδρείο της Βουλής

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, 00:02
Έπραξε άριστα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθ.Μπούρας χθες ζητώντας την αποβολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Μάρκου από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Όσα είδαμε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ να διαδραματίζονται, θύμιζαν τις εποχές που εκεί «πρωταγωνιστούσε» ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος κάθε τόσο έβριζε και χειρονομούσε χυδαία σε βάρος των συναδέλφων του.
Εύγε στο προεδρείο της Βουλής

Είναι που θα μας έσωζαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, 00:02
Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που αρκετοί σχολίαζαν με ανακούφιση το σχηματισμό στον ευρωπαϊκό Βορρά κυβερνήσεων Σοσιαλδημοκρατών που θα «διέσωζαν» το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μερκελική εμμονή στις πολιτικές λιτότητας, αυτοί που θα έβαζαν «τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς». 
Είναι που θα μας έσωζαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Η μαμά ψάχνει το εμβόλιο

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, 00:02
Επικεφαλής στην ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δείχνει να προηγείται στις έρευνες για το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι μια γυναίκα, η 58χρονη καθηγήτρια Εμβολιολογίας Sarah Gilbert. Όπως είναι φυσικό οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που την αφορούν έχουν γεμίσει τον διεθνή Τύπο. Κάπου, μάλιστα, διαβάσαμε ότι ανάμεσα στους εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί με τις πειραματικές φόρμουλες είναι τα τρίδυμα παιδιά της, φοιτητές βιοχημείας και τα τρία.
Η μαμά ψάχνει το εμβόλιο

«Έτσι παίζεται το παιχνίδι»

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, 00:20
Οι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαστικής διερεύνησης για την πυρκαγιά στο Μάτι είναι η μία ανατριχιαστική όψη της υπόθεσης που αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή». Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτή η ανατριχιαστικότερη. Όσα αποκαλύπτονται για τον τρόπο που οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καθάριζαν τους μεταξύ τους λογαριασμούς αφήνοντας περιοχές να καίγονται και βάζοντας σε κίνδυνο ζωές είναι πραγματικά αδιανόητα.
«Έτσι παίζεται το παιχνίδι»

Ευκαιρία να καθίσει να διαβάσει

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, 00:02
Έχουμε επιχειρηματολογήσει πολλές φορές πάνω στην ιδέα ότι στη μεταπολιτευτική Ελλάδα τις εκλογές δεν τις έχει κερδίσει ποτέ κανείς, πάντα κάποιος τις χάνει (εξαίρεση ίσως οι εκλογές του 2000) και στο γεγονός ότι ο δείκτης της πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων, όταν δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, όταν δηλαδή η ερώτηση τίθεται υποθετικά, δεν επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Ευκαιρία να καθίσει να διαβάσει

Μια νίκη για τις γυναίκες των επιχειρήσεων

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, 00:02
Τους τελευταίους μήνες είχε πέσει στην αντίληψή μας η διακριτική αλλά επίμονη προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε στο νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά να περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει τη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων στο ΧΑΑ σε ποσοστό 30%. Τελικώς, το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων θα είναι 25%. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.
Μια νίκη για τις γυναίκες των επιχειρήσεων

Presidensy.τζι.αρ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, 00:02
Ο άνθρωπος στον οποίο ο π.Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος ανέθεσε την κατασκευή της προσωπικής του ιστοσελίδας, είχε μια περίεργη ιδέα: να τον κάνει εκθέσει άσχημα όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και διεθνώς. Πονηρά σκεπτόμενος, χωρίς καν να αναλογιστεί ότι η πράξη αυτή περιγράφεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα ως phishing, έκλεισε το domain name presidensy.gr ώστε όσοι την πληκτρολογήσουν κατά λάθος ή γιατί δεν γνωρίζουν καλά Αγγλικά να βρεθούν στην προσωπική σελίδα του κ.Π.Παυλόπουλου.
Presidensy.τζι.αρ

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει να ολοκληρωθεί

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, 00:02
Η έναρξη της διαδικασίας της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την παρουσία, μάλιστα, του πρωθυπουργού είναι το σημαντικότερο βήμα προόδου που έχει γίνει μέχρι σήμερα ώστε κάθε ορφανό παιδί να βρει τη δική του οικογένεια. Πρόκειται για την εφαρμογή, μετά από διορθώσεις, του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει να ολοκληρωθεί

Η μίνι-κρίση της Πλατείας Βικτωρίας ως ευκαιρία

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, 00:02
Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Πλατεία Βικτωρίας είναι το αποτέλεσμα των λαθών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στη διαχείριση της πραγματικότητας του προσφυγικού. Θα επιχειρηματολογήσουμε όμως πάνω στην ιδέα ότι είναι εφικτό η Πλατεία Βικτωρίας να λειτουργήσει ως ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια από αυτά τα σφάλματα.
Η μίνι-κρίση της Πλατείας Βικτωρίας ως ευκαιρία

Έτσι έχουν τα πράγματα

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, 00:02
Το ΚΙΝΑΛ έπαιξε άψογα την χθεσινή παρτίδα στη Βουλή. Εμφανίστηκε ως ο εγγυητής των δικαιωμάτων των πολιτών βελτιώνοντας το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και επιτέλους, τοποθέτησε τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του κόμματός του εκεί που ανήκει: μακριά από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Έτσι έχουν τα πράγματα