Β. Ευθυμιοπούλου

Στην ξαπλώστρα, στη σκιά ενός δέντρου, στη βεράντα

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2019, 00:02
«Τι βιβλίο να διαβάσω στις διακοπές;», είναι από τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε. Για όσους διαβάζουν μόνο ένα βιβλίο το χρόνο, δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση, άλλωστε, επειδή γνωρίζουμε καλά ότι το διάβασμα είναι πρωτίστως συνήθεια, έχουμε μια δυσκολία να πιστέψουμε ότι όποιος δεν συνηθίζει να διαβάζει μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια τυπωμένη σελίδα χαρτί, δέκα μέρες το χρόνο.
Στην ξαπλώστρα, στη σκιά ενός δέντρου, στη βεράντα

Φιλικές συμβουλές στην αντιπολίτευση

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019, 00:02
Δεν έχουμε υπάρξει ποτέ συριζοφοβικοί, αντιΣύριζα και βέβαια αριστεροφοβικοί. Κι αυτό γιατί ενστερνιζόμαστε τις φιλελεύθερες ιδέες και αξίες τα τελευταία… τριάντα χρόνια του βίου μας και με με την πάροδο του χρόνου έχουμε καταφέρει και να ζούμε ως φιλελεύθεροι.
Φιλικές συμβουλές στην αντιπολίτευση

Η Εθνική Αστέγων στο Μαξίμου

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2019, 00:02
Ούτε συμβολική ούτε “δράση επικοινωνίας” ήταν η επίσκεψη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου των Αστέγων στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα. Η Νέα Δημοκρατία πήγε εκεί που βρίσκονται άνθρωποι και προβλήματα για τα οποία όλοι οι υπόλοιποι μιλάνε από απόσταση και οχυρωμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους.
Η Εθνική Αστέγων στο Μαξίμου

Το άσυλο ως συμβολικό πεδίο σύγκρουσης

Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, 00:02
Στη δημόσια σφαίρα κανείς δεν έχει υπερασπιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο ως αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων. Και γιατί άραγε; Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να προτείνει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν τη δική τους αστυνομία για να επιβάλλουν την τάξη, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και γιατί το θέμα δεν ήταν ποτέ το πώς τα πανεπιστήμια θα είναι ασφαλή. Αυτό που ήθελαν και θέλουν όλοι να παραμείνει ασφαλές και στο απυρόβλητο είναι η αριστερή ιδεοληψία.
Το άσυλο ως συμβολικό πεδίο σύγκρουσης

Ο πρωθυπουργός πρέπει να το θυμίζει κάθε τόσο

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2019, 00:02
Απευθυνόμενος στους Καρπαθιώτες, ο πρωθυπουργός είχε μια καλή ιδέα. Θύμισε τη φράση που συνοψίζει το πολιτικό του όραμα: “Ήρθε η σειρά της γενιάς μας να γράψει τη δική της ιστορία”. Είναι το όραμα που στην πραγματικότητα συσπείρωσε όλο το φάσμα που ορίζεται από τους προοδευτικούς κεντροδεξιούς μέχρι τους μετριοπαθείς αριστερούς. Ένα κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι η πρόοδος ξεπερνά διαμάχες στη βάση των πολιτικών ταυτότητας. Τι σημαίνει πρόοδος για αυτόν τον κόσμο, δηλαδή για όλους εμάς;
Ο πρωθυπουργός πρέπει να το θυμίζει κάθε τόσο

Το 2021 πέρα από τη φιέστα

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019, 00:02
Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αναθεωρήσουμε την ιδέα πάνω στην οποία βρισκόμαστε συχνά να επιχειρηματολογούμε: οι θεσμοί και η λειτουργία τους πρέπει να είναι η έννοια μας και το βασικό θέμα της δημόσιας συζήτησης και όχι τα πρόσωπα, τα οποία έρχονται και παρέρχονται. Και με αυτό δεν θέλουμε να αποφύγουμε να σχολιάσουμε την επιλογή της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου για την επιτροπή των εορτασμών της επετείου του 2021.
Το 2021 πέρα από τη φιέστα

Μαξίμου με ονοματεπώνυμα

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 00:02
Αν και το προσπαθήσαμε αρκετά δεν βρήκαμε κάποιο πρόβλημα στη φιλοσοφία δημιουργίας ενός «υπερ-Μαξίμου». Από τη στιγμή που το Σύνταγμα της χώρας θέλει και μάλιστα με τρόπο σαφή ως κεντρικό παίκτη του συστήματος τον εκάστοτε πρωθυπουργό, δεν αλλάζει κάτι στη φιλοσοφία του συστήματος αυτού, αν ο πρωθυπουργός οργανώσει τα επιμέρους της εξουσίας του.
Μαξίμου με ονοματεπώνυμα

Airbnb: Πριν το ρυθμίσουμε να το συζητήσουμε

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 00:02
Κάθε φορά που μια συζήτηση για τη ρύθμιση του κοινωνικού μας βίου, του κοινού μας βίου, συναντήσει ένα θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, δείχνει να παραλύει. Και πώς αλλιώς; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την εξουσία να ρυθμίσει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως, για παράδειγμα, αυτό της ιδιοκτησίας;
Airbnb: Πριν το ρυθμίσουμε να το συζητήσουμε

Γιατί δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας;

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 00:02
Την Κυριακή 21 Ιουλίου έξι (6) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα σε Μαγνησία, Πρέβεζα, Κορινθία, Βουλιαγμένη και Καβάλα. Έξι άνθρωποι σε μια μόλις μέρα! Τόσο οι αρχές του Λιμενικού όσο και ό,τι άλλο διαβάσαμε σε δημοσιεύματα εφημερίδων στο διαδίκτυο επαναλαμβάνουν μία μόνο λέξη: Πρόληψη. Δηλαδή, οργανωμένες πολιτικές.
Γιατί δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας;

Το χρυσωρυχείο του πολιτισμού

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 00:02
Ίσως και να επιλέγαμε διαφορετικό τίτλο για το σημερινό σημείωμα, αν δεν είχαμε διαβάσει το άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρολιάκου με τίτλο «Ο πολιτισμός του Σάιλοκ». Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να καταφύγει στον 16ο αιώνα ώστε να αντλήσει επιχειρήματα και να αποδομήσει όσα εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη. Γιατί αλλιώς, σε όλο τον δυτικό κόσμο, δεν θεωρείται ταμπού η θέση ότι τα πολιτιστικά αγαθά μπορούν να αποδειχθούν πηγή μεγάλου πλούτου για την κοινωνία που θα καταφέρει να τα εκμεταλλευτεί σωστά.
Το χρυσωρυχείο του πολιτισμού

«Το παιδί που έγραψε τρία τι θα κάνει στη ζωή του;»

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, 00:02
Οι περισσότεροι γέλασαν με το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γιάννη Σαρακιώτη όταν σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για την καθιέρωση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αναφώνησε: “Και το παιδί που έγραψε τρία τι θα κάνει στη ζωή του;”. Η ερώτηση αυτή που δείχνει αφελής αλλά δεν είναι, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
«Το παιδί που έγραψε τρία τι θα κάνει στη ζωή του;»

Υπουργοί στα πρωινάδικα

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 00:02
Η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι δουλειά των υπουργών. Γι' αυτή τη δουλειά το κράτος, και πολύ σωστά, τους παραχωρεί συμβούλους επικοινωνίας και υπεύθυνους γραφείων Τύπου επιφορτισμένους να ενημερώνουν για τη δραστηριότητα των υπουργών ώστε εκείνοι να μένουν απερίσπαστοι στο έργο τους, που είναι η συνεχής επικοινωνία με το κομμάτι της διοίκησης που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους για τον καλύτερο συντονισμό της.
Υπουργοί στα πρωινάδικα

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού απαιτεί κοινωνικές συμμαχίες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 00:02
Ας μην έχει κανείς αμφιβολία. Η κυβέρνηση θα επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μέχρι σήμερα αποτυχία στην εφαρμογή του δεν προσδίδει κανένα στοιχείο γραφικότητας στην ελληνική κοινωνία, όπως θέλουν κάποιοι να εμφανίζουν το φαινόμενο. Η κατ’ επανάληψη αποτυχία μιας οργανωμένης πολιτείας να εφαρμόζει έναν νόμο μόνο ως δηλωτικό πρωτογονισμού μπορεί να εκληφθεί.
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού απαιτεί κοινωνικές συμμαχίες

Τώρα μπορούμε να τους πενθήσουμε

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, 00:02
Τους 102 νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν τους έχουμε θρηνήσει ακόμα. Δεν δόθηκε ούτε μία ώρα για να πενθήσουμε αυτό που συνέβη στους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, αυτό που συνέβη στην ίδια μας τη χώρα. Δεν βρήκαμε το χρόνο να πενθήσουμε γιατί έπρεπε να αμυνθούμε απέναντι σε μια πρωτοφανή στο είδος της επιχείρηση που ενορχήστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για να επιτεθεί στα θύματα, στα Μήντια που έσπευσαν να καλύψουν την τραγωδία, στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Τώρα μπορούμε να τους πενθήσουμε

Μια ιστορική ομιλία

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 00:02
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις (και όλες τις εκλογικές μάχες που έδωσε στην πολιτική του καριέρα) ως τεχνοκράτης. Όμως, ένας προσεκτικός ακροατής των λόγων που εκφωνεί τα τελευταία χρόνια και βέβαια οι αναγνώστες των άρθρων που δημοσιεύει στον Τύπο γνωρίζουν ότι το δυνατό του όπλο είναι η βαθιά του μόρφωση και η μεγάλη θεωρητική του κατάρτιση στα πεδία της πολιτικής θεωρίας, της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας που έχει άλλωστε σπουδάσει.
Μια ιστορική ομιλία

Στο όνομα της Ελευθερίας

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 00:02
Είναι βέβαιο ότι στους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μεγάλο μέρος της συζήτησης θα αφορά τη φιλελεύθερη ιδεολογία που διέτρεχε τα περίφημα Συντάγματα του Αγώνα και τα λοιπά κείμενα της Επανάστασης. Η ίδια η Επανάσταση είχε ως σημείο αναφοράς το κείμενο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (αναφέρεται σε αυτό μέχρι και ο Διονύσιος Σολωμός στον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν” ενώ το έργο του Αδαμάντιου Κοραή ήταν καθοριστικό για τη διαμόρφωση των ιδεών της εποχής).
Στο όνομα της Ελευθερίας

Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 00:02
Μπορεί να σχολιάσαμε εκτενώς και σε διάφορους τόνους, και πολύ καλά κάναμε, τον αριθμό των γυναικών στην κυβέρνηση αλλά φοβόμαστε ότι θα περάσει απαρατήρητη μια από τις σημαντικότερες, ίσως, αλλαγές στο οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης: η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας.
Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Το τέλος του εφιάλτη

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 00:02
Η φετινή 45η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας θα βρει τη Δημοκρατία νικήτρια στον αγώνα κατά της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η κατασυκοφαντημένη από κάποιους μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν αποδείχθηκε απλώς ανθεκτική. Κατάφερε να αποβάλλει τον νεοναζιστικό εξτρεμισμό με τον πιο απόλυτο και καθαρό τρόπο: στην κάλπη.
Το τέλος του εφιάλτη

Υπέρ τεχνοκρατών

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 00:02
Τα πράγματα είναι απλά. Αν η διοίκηση του ελληνικού κράτους ήταν καλά στελεχωμένη ήταν οργανωμένη και είχε αυτονομία και συνέχεια τότε κανείς δεν θα θεωρητικολογούσε για την παρουσία και τη συμμετοχή τεχνοκρατών στις κυβερνήσεις. Δεν θα τους χρειαζόμασταν στην κυβέρνηση. Αλλά όλοι ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η διοίκηση, όλοι έχουμε καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων και ότι κάποια από αυτά (πχ τράπεζες και ΔΕΗ) επείγει να λυθούν.
Υπέρ τεχνοκρατών

Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 00:02
Σωστά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφενός, πρέπει να αφήσει τα σχολεία των παιδιών και τις οικογένειές τους να ηρεμήσουν. Αφετέρου, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι stakeholders είναι πολλοί, πολλοί είναι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που είναι έτοιμοι και ικανοί να ριχτούν στη μάχη δια… του πληκτρολογίου.
Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 19/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα