Αυτοκτονική ασχετοσύνη

Αυτοκτονική ασχετοσύνη

Του Θανάση Διαμαντόπουλου*

Οι κυβερνώντες -εν πολλοίς σταλινίζοντες, άρα αδιάφοροι για τη δεσμευτικότητα του θεσμικού υπόβαθρου της δημόσιας ζωής – αδιαφορούν και για το άρθρο 110 & 2 του ισχύοντος Συντάγματος, περί αναθεωρητικής διαδικασίας. (Το άρθρο αυτό ρητά ορίζει πως η προτείνουσα πρώτη Βουλή καθορίζει τις αναθεωρητέες διατάξεις, δηλαδή ποιες θα είναι αυτές και όχι το περιεχόμενο που τελικά θα λάβουν).

Έτσι υπάρχουν ενδείξεις πως είναι έτοιμοι: στην τρέχουσα Βουλή δεν θα ψηφίσουν μόνον τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και τον προσανατολισμό της νέας διατύπωσής τους! Πχ δεν θα αρκεστούν να χαρακτηρίσουν αναθεωρητέο το άρθρο 54 περί εκλογικών συστημάτων, αλλά θα ψηφίσουν και τη νέα διατύπωσή του, ή πάντως τον προσανατολισμό της. Δηλαδή πως η απλή αναλογική γίνεται το πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας.

Πόση αμάθεια, πόση –αυτοκτονική- ασχετοσύνη!

Δεν καταλαβαίνουν καν πως θα έχουν δώσει στην επόμενη πλειοψηφία το κλειδί για την κατά βούληση συνταγματική αναθεώρηση…

Δεν είναι μόνον πως η επόμενη παράγραφος του ίδιου άρθρου, το 110&3, σαφώς προσδιορίζει ότι «σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις» -δηλαδή το νέο περιεχόμενό τους- αποφασίζει η επόμενη Βουλή, η αναθεωρητική… Άρα θα είναι βλακώδεις οι ισχυρισμοί, τους οποίους οι σημερινοί κυβερνώντες θα προβάλ(λ)ουν μετεκλογικά, ότι η Βουλή, που θα έχει εντωμεταξύ προκύψει, δήθεν θα δεσμεύεται από την ψήφο τής παρούσης για το περιεχόμενο που θα μπορεί να δώσει στο άρθρο 54 (όπως και στις λοιπές διατάξεις, που θα έχουν χαρακτηρισθεί αναθεωρητέες).

Αφού οι ισχυρισμοί αυτοί θα προσκρούουν στο συνταγματικό γράμμα περί του τρόπου αναθεώρησης… Είναι που, αν θέσουν ζήτημα ορθής ερμηνείας του υπό αναθεώρηση Συντάγματος, την αποκλειστική αρμοδιότητα της αυθεντικής του ερμηνείας θα την έχει ο συνταγματικός νομοθέτης. Δηλαδή η –επόμενη- Βουλή, που θα είναι η αναθεωρητική… Στην οποία, βέβαια, δεν είναι τόσο πιθανόν οι συριζανέλ να έχουν την πλειοψηφία. Όσον πιθανόν τουλάχιστον είναι αύριο ο ήλιος να βγει από την Ανατολή…

Τελικά η ασχετοσύνη τους δεν μπορεί πάντα να στρέφεται μόνον κατά της χώρας. Καμιά φορά οι –κακοπροαίρετοι- άσχετοι, ακριβώς εξ αυτού του λόγου, μπορούν να δρομολογήσουν διαδικασίες ωφέλιμες για τη χώρα. ( Αυτά έστω και αν, de lege ferenda, λογικότερο και προτιμότερο θα ήταν η πρώτη Βουλή να διαμορφώνει το νέο κείμενο και η δεύτερη να το υιοθετεί ως έχει ή να απορρίπτει την πρόταση…).

ΥΓ. Αρχικά δίστασα εάν θα έπρεπε να κάνω τη συγκεκριμένη δημοσίευση, για να μην αντιληφθούν οι κυβερνώντες τσιπροκαρανικοκαμμένοι την καταστροφική -για τους ίδιους και τη συνταγματική τους «φιλοσοφία»- διαδικασία, στην οποία έχουν εμπλακεί.

Τελικά, όμως, σκέφτηκα πως κάποιος μη άσχετος περί το θέμα –πχ ο συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος, παλιά στέλεχος στο κόμμα του Τσοβόλα, ο οποίος τώρα είναι πολιτικά κοντά τους- θα τους ενημερώσει κάποια στιγμή σχετικά. Οπότε καλό είναι η γελοιοποίησή τους να αρχίσει από τώρα. Ειδικά αν θελήσουν, συνειδητοποιώντας πού βαδίζουν, να ανακρούσουν πρύμναν…