Αυτοί εδώ θέλουν να κυβερνήσουν. Οι άλλοι δεν ήθελαν...

Αυτοί εδώ θέλουν να κυβερνήσουν. Οι άλλοι δεν ήθελαν...

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Είναι άλλο να κυβερνάς και άλλο να βρίσκεσαι στην εξουσία. Άλλο να ασκείς διοίκηση και άλλο να περιφέρεις την καρέκλα σου, μην τυχόν και κουραστείς από την ορθοστασία. Αλλά στην σημειολογία των όρων και των συνθηκών, είχαμε πάντοτε πρόβλημα σ΄ αυτή την χώρα. Γιατί συνήθως, μπερδεύαμε το "δέον γενέσθαι" με το «είναι», θεωρώντας ότι το πρώτο επαρκεί για να παρακάμψουμε εντέχνως, το δεύτερο...

Η διαφορά πάντως, αυτής της κυβέρνησης από την προηγούμενη δεν βρίσκεται στην σύγκριση μεταξύ δεδομένων, ικανοτήτων και αξιών. Αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα κρίνουμε αναλόγως με τις αποκλίσεις της φιλελεύθερης νόρμας. Παίρνοντας κάποια στιγμή το «φιλελευθερόμετρο» και μετρώντας πόσο πιο δυναμική κοινωνία και αγορά θα έχουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας.

Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται ότι αυτοί εδώ θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα. Ενώ οι άλλοι δεν ήθελαν. Τούτοι εδώ είναι σίγουρα με την σωστή πλευρά της ιστορίας, ενώ οι άλλοι πελαγοδρομούσαν εγκλωβισμένοι στην ιδεοληπτική τους ματαιοδοξία. Αρνούμενοι εμφατικά να δεχτούν ότι ο κόσμος αυτός δεν μοιάζει σε τίποτα με τον δικό τους και το σημαντικότερο, ότι δεν θέλει να αλλάξει, με τους δικούς της όρους.

Άργησαν να το καταλάβουν; Τι σημασία έχει, αφού ακόμα και όταν το συνειδητοποίησαν, και πάλι συνέχισαν να μην αλλάζουν τις διαθέσεις τους. Απλώς συντήρησαν την εξουσία αλλά δεν σκέφτηκαν ούτε για μία στιγμή, να διοικήσουν τη χώρα.

Για το περισσότεορ κόσμο όμως, τα όρια μεταξύ της διοίκησης και της εξουσίας είναι δυσδιάκριτα. Γιατί διοικώ σημαίνει εμπνέομαι, σχεδιάζω, αποφασίζω, πράττω και παράγω έργο και αποτέλεσμα. Αναλαμβάνοντας πάντα την ευθύνη της πράξης. Ενώ εξουσιάζω (έξεστι=είναι δυνατόν) σημαίνει απλώς, επιδρώ από θέση ισχύος, ανεξάρτητα από προθέσεις, σχεδιασμό, απόφαση ή παραγωγή έργου. Με λίγα λόγια, διατηρώ την ισχύ της επιρροής χωρίς απαραίτητα, να αλλάζω κάτι γύρω μου, ως όφειλα από θέσεως, ρόλου και χαρακτήρα.

Μιλώντας στο Tvxs.gr, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ήταν σημαντικό λάθος που ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έναν άνθρωπο που, όπως είπε, «υποβίβαζε διαρκώς την πολιτική σε κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα».

Ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε επίσης λάθος την ανάδειξη των «πολύ σημαντικών και υπαρκτών» σκανδάλων, όπως είπε, αφού δημιούργησαν την εντύπωση ότι «εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».

Μετά τον Νίκο Βούτση που δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει το 2015, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αποδομεί το αφήγημα της ηγεσίας του κόμματος σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Το 2014 δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων και προεδρικές εκλογές. Έπρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να πάρει αυτός όλα τα μέτρα. Ή θα έπεφτε ή αν δεν έπεφτε, θα έχανε τις εκλογές στο τέλος του 2015. Ο Σαμαράς είχε πει ότι θα προκήρυσσε εκλογές νωρίτερα. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχε αξιοποιήσει το χρόνο και δεν θα είχε χρειαστεί να κάνει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που αποδείχθηκε πολιτικά δαπανηρό» υποστήριξε ευθαρσώς ο Στέλιος Κούλογλου.

Καταλαβαίνετε για ποιους μιλάμε; Για ανθρώπους που δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν και δεν τους ενδιέφερε να κυβερνήσουν. Μόνο να τιμωρήσουν τους «προηγούμενους» ήθελαν και να γράψουν περισσότερα ποιήματα για το κοινό τους...