Αυτή τη φορά δεν θα είναι αντιπερισπασμός αλλά προσπάθεια εξόντωσης

Δεν μπορούσε να το πει πιο καθαρά. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή». Ο Πολάκης μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ομολογώντας αλήθεια. Ότι αδυνατώντας να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, την οικονομία στο εσωτερικό, να εξασφαλίσει τα σύνορα στο Αιγαίο και την ασφάλεια στην καθημερινότητα του πολίτη ο μόνος λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι να στείλει κάποιους πολιτικούς αντιπάλους στην φυλακή. Τιμωρώντας το παλιό – έστω και αν στην κυβέρνηση έχει μαζευτεί όλο το βαθύ ΠΑΟΚ με πινελιές από ΝΔ – και φοβίζοντας τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης. Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν πρόβα τζενεράλε. Η κύρια παράσταση θα είναι οι διώξεις των πρώην υπουργών Υγείας, που το σενάριο της γράφεται εδώ και μήνες.  

Χθες στα Νέα δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία θα προτείνει ζητήσει έρευνα για το κατά πόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες  πρώην υπουργών. Με τα ονόματα που αναφέρονται να είναι του Ανδρέα Λοβέρδου, του Μάριου Σαλμά, του Μάκη Βορίδη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το πόρισμα της επιτροπής θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου στον πρόεδρο της Βουλής. Οπότε υπάρχουν σχεδόν τρεις εβδομάδες για να συζητιέται το θέμα. Σκεπάζοντας άλλα όπως τα μυστικά κονδύλια, τις χρηματοδοτήσεις του Σόρος, την καθίζηση των μετοχών των τραπεζών και την εντολή του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Οι διώξεις όμως για την υγεία δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κίνηση όπως η «δίκη» της Novartis στην Βουλή που στην βιασύνη να καλύψει το συλλαλητήριο για την Μακεδονία  κατέληξε σε φιάσκο. Οι διώξεις προετοιμάζονται εδώ και μήνες και το αντικείμενο είναι σαφές. Για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή Και ακόμα και αν δεν πάνε οι εικόνες με τις χειροπέδες στα χέρια, τους αστυφύλακες να τους κρατάνε από τους αγκώνες και τον Τζανακόπουλο να λέει  ότι αποδεικνύεται η διαφθορά και η διαπλοκή του παλιού συστήματος είναι τόσο καλή όσο μια καταδίκη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό θέλει. Την καταδίκη, τουλάχιστον των τριών από τους πέντε «κατηγορουμένους». Του Λοβέρδου, του Άδωνι και του Βορίδη. Τους τρεις σκληρούς της αντιπολίτευσης. Στην ελπίδα ότι αν αυτοί οι τρεις εξοντωθούν οι υπόλοιποι θα λουφάξουν.

Το θέμα όμως δεν είναι τι θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τι σκοπεύει να κάνει η αντιπολίτευση. Σε πιο νορμάλ εποχές η αντιπολίτευση θα ήταν αρκετό να πει ότι πιστεύει στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι η αλήθεια θα λάμψει και η αθωότητα των στελεχών της θα αποδειχθεί. Σήμερα με την Θάνου στο Μαξίμου, τον Παπαγγελόπουλο στο Δικαιοσύνης, τον Πολάκη στον ρόλο του πολιτικού τρομοκράτη της δικαιοσύνης αυτό που πριν λίγα χρόνια θα ήταν  σύνεση είναι  φυγομαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι και η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να το σηκώσει. Πρέπει να στείλει το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αφήσει τα στελέχη της να κριθούν με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο Πολάκης. Στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα πάει να γίνει η Βενεζουέλα της Ανατολικής Μεσογείου. Στα στελέχη της ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την επίθεση ενωμένα. Και όπως είπαμε. Όποιος φοβάται παίρνει σκύλο