Αυτή η υπόθεση δεν σηκώνει καθυστερήσεις

Το θέμα μας απασχολεί αρκετό καιρό αλλά δεν είχαμε βρει την ευκαιρία να το σχολιάσουμε όμως χθες επανήλθε, πάλι, στη δημοσιότητα. Δεν είναι λίγα τα πρωινά που βλέπουμε στο twitter να «τρεντάρει» το όνομα «Λιγνάδης». Αν και τα περισσότερα από τα tweet προέρχονται από ψευδώνυμους λογαριασμούς που καταφανώς εκτελούν κάποια αποστολή, υπάρχουν και επώνυμα σχόλια χρηστών που θυμίζουν ότι η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του σκηνοθέτη, αν και έχει ζητηθεί από το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών, δεν έχει ακόμα προχωρήσει.

Το θέμα αφορά μηνύματα που μπορεί να αντάλλαζε ο σκηνοθέτης με χρήστες από τους λογαριασμούς του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μηνύματα που ακόμα κι αν έχουν διαγραφεί από τον χρήση μπορούν να ανακτηθούν από την εταιρεία διαχείρισης της πλατφόρμας μετά από αίτημα δικαστικών αρχών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις του χρήστη.

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι πολλαπλώς σημαντική. Καταρχάς εξαιτίας της σοβαρότητας των σε βάρος του καταγγελιών που αφορούν ανήλικους και μάλιστα ιδιαίτερα ευάλωτους. Κυρίως όμως γιατί μια τέτοια υπόθεση, με αυτές τις κατηγορίες που αφορά πρόσωπο που κατείχε δημόσιες θέσεις και αξιώματα απασχολεί για πρώτη φορά την ελληνική Δικαιοσύνη.

Έχουμε λοιπόν μια υπόθεση στην οποία δεν θα κριθεί μόνο ο κατηγορούμενος από το δικαστήριο. Θα κριθεί ο τρόπος, η ταχύτητα και η διαφάνεια με την οποία θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη κι αυτό θα καθορίσει το αν μελλοντικά θύματα και ειδικά παιδιά που θα πέσουν θύματα παρενόχλησης ή κακοποίησης θα εμπιστευτούν το κράτος για να τα καταγγείλουν.

Αν η κοινωνία, για ακόμα μια φορά, γίνει μάρτυρας παρελκυστικών τακτικών ή αδιαφορίας τότε αυτοί που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργικό προσωπικά με τρόπο αδιανόητο στα πολιτικά χρονικά, θα δηλώσουν δικαιωμένοι. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι τα θύματα θα βυθίζονται στην οδύνη της σιωπής που κάποιες φορές είναι μεγαλύτερη από αυτή που δημιουργεί το έγκλημα που ένα παιδί υπέστη.

Επιπροσθέτως και η πλευρά του κ. Λιγνάδη που δηλώνει αθώα και θύμα πλεκτάνης κι αυτή θα πρέπει να πιέσει στο να προχωρήσει άμεσα η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του για να αποδειχθεί η αθωότητά του και για να κλείσουν για πάντα στόματα.

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι ένα τραύμα για την ελληνική κοινωνία σε πάρα πολλά επίπεδα. Πέραν της οδύνης που προκαλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, στους νέους που έκαναν τις καταγγελίες και τις οικογένειές τους αλλά και στον ίδιο τον κατηγορούμενο και την οικογένειά του αφού μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας, ακουμπάει και τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς της χώρας. 

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι και μια υπόθεση εμπιστοσύνης όλων μας προς τους θεσμούς. Δεν σηκώνει καθυστερήσεις.