Αυστριακά διαχρονικά

Αυστριακά διαχρονικά

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Γράφω αυτό το άρθρο καθώς ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και παραγωγική μέρα. Χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε το πρώτο φιλελεύθερο master class του ΚΕΦίΜ όπου οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τρεις σπουδαίους ομιλητές: τον Steven Horwitz, στον οποίο θα απονεμηθεί την Τρίτη το Βραβείο Προμηθέας για την Προώθηση του Οικονομικού Αλφαβητισμού, την ποιήτρια και συγγραφέα Sarah Skwire, και τον Αριστείδη Χατζή.

Η επιτυχία μάλιστα της εκδήλωσης αυτής μας και η ανταπόκριση των φίλων της ελευθερίας μας γέμισε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για το 2020.

Θα μπορούσα να γεμίσω πολλές σελίδες με τις ιδέες που ακούσαμε να αναπτύσσονται σήμερα για το τι είναι και τι δεν είναι η αυστριακή οικονομική σχολή, για τη λογοτεχνία και την ελευθερία, και τις φιλελεύθερες ιδέες του νεοελληνικού διαφωτισμού και της ελληνικής επανάστασης.

Για να μην όμως εξαντλήσω ενδιαφέροντα θέματα για άλλα άρθρα, θα αναφερθώ μόνο σε τρία από τα χαρακτηριστικά της αυστριακής οικονομικής σχολής που ανέλυσε σήμερα ο Στήβεν Χόρβιτς και αποδεικνύουν την τεράστια σημασία και χρησιμότητα αυτής της παράδοσης στοχασμού.

Πρώτον, η εξήγηση που παρέχει για πολλές από τις οικονομικές κρίσεις. Όταν διαταράσσεται τεχνητά η παροχή χρήματος, τότε οι τιμές παύουν να λειτουργούν ως συμπυκνωτές γνώσης και η δυνατότητά τους να μας βοηθούν να συντονίζουμε με επιτυχία τα επιμέρους ατομικά μας σχέδια. Το χρήμα με άλλα λόγια δεν είναι ουδέτερο.

Δεύτερον, η αρχή πως η αξία ενός πράγματος είναι υποκειμενική και εξαρτάται από τις ατομικές μας ιδιαίτερες προτιμήσεις και ανάγκες. Η αξία δεν εν υπάρχει στα πράγματα, αντιθέτως ολόκληρο το οικονομικό φαινόμενο συμβαίνει στον χώρο ανάμεσα στα αυτιά μας.

Τρίτον, η καθοριστική σημασία των θεσμών. Το ιδιοτελές συμφέρον για να παράγει συλλογικά επωφελή αποτελέσματα χρειάζεται το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο. Το να πάρω ένα ρόπαλο και να χτυπώ κεφάλια για να ικανοποιώ την απληστία μου κλέβοντας είναι κάτι που κανείς φιλελεύθερος δεν θα ενέκρινε και ενθάρρυνε.

Να λοιπόν τρεις λόγοι που αξίζει να μελετάμε την αυστριακή οικονομική σχολή και άλλοι τρεις λόγοι -δηλαδή τρεις ομιλίες- που αξίζει να παρακολουθείτε τις δράσεις του ΚΕΦίΜ για να μη χάνετε τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που σχεδιάζουμε για το μέλλον!