Αττική Ώρα Μηδέν: Ο λαός θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους της τραγωδίας

Αττική Ώρα Μηδέν: Ο λαός θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους της τραγωδίας

Της Εύης Χριστοφιλοπούλου*

Τέσσερις μέρες μετά την πρωτόγνωρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ενώ συνάνθρωποί μας αγνοούνται ακόμη, οφείλουμε να αποτιμήσουμε το πικρό αποτέλεσμα. Στη μνήμη όσων χάθηκαν πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Η απόδοση των ευθυνών να μην γίνει μόνο για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αλλά και για να μάθουμε από τα λάθη μας συλλογικά. Μόνον έτσι την επόμενη φορά που θα υπάρξει θεομηνία θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τραγωδίες τέτοιου μεγέθους. 

Από την πλευρά των κυβερνώντων ξεχωρίζει η συνέντευξη τύπου – παρωδία όπου οι κ.κ. Τόσκας και Τζανακόπουλος, προκαλούσαν με την αλαζονεία και τον κυνισμό τους, ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν περίπου το αλάθητο του Πάπα!

Όλα έγιναν καλά και κανένας τους δεν είχε καμία ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα! Η απροκάλυπτη συγκάλυψη της αλήθειας παραπέμπει σε προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Υπουργοί και Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν είχαν καν την ευθιξία να εκστομίσουν μια συγγνώμη για τις ζωές που χάθηκαν.

H ευθύνη όμως, βαραίνει κυρίως τον κ. Τσίπρα που τους καλύπτει. Αλλά και ο ίδιος το μόνο που έκανε τις πρώτες ώρες ήταν να επιδοθεί σε ένα προκλητικό νυχτερινό show στο Κέντρο Επιχειρήσεων με στόχο να υποβαθμιστεί το μέγεθος της καταστροφής. Άκουγε να του λένε ότι η κατάσταση είναι σε ύφεση και ήδη ξέραμε ότι υπήρχαν νεκροί.

Αντί να ρωτήσει αν κινδυνεύουν πολίτες, τον ένοιαζε μόνο να καλύψει τα νώτα του λέγοντας ότι επρόκειτο περί «ασύμμετρης απειλής» και ρωτώντας πότε θα ξαναπετάξουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης την ώρα που άνθρωποι πάλευαν στις φλόγες και στη θάλασσα. Δεν υπάρχει όμως κανένα άλλοθι για την ολιγωρία του ίδιου και της κυβέρνησης του.

Την ίδια ολιγωρία αλλά και την πλήρη αδιαφορία είδαμε και από την Περιφερειάρχη κ. Δούρου, που επιλέγει συνειδητά να κρύβεται από κάθε δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αττική.

Στο Κίνημα Αλλαγής, επιλέξαμε αρχικά να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να βοηθήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες που διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη της κ. Γεννηματά στην περιοχή. Όμως η αναίσχυντη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη κ. Καμμένο να κατηγορεί επί τόπου τους πολίτες για όσα συνέβησαν, αλλά και με την απαράδεκτη συνέντευξη τύπου δεν μας επιτρέπουν να σιωπούμε πια.

Είναι σαφές ότι η Ανατολική Αττική είναι θύμα είτε μιας εγκληματικής παράληψης για την εκτίμηση του κινδύνου από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ή/και μιας εξίσου εγκληματικής αδράνειας για την εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης των οικισμών και προστασίας της ζωής των πολιτών.

Οι υπαίτιοι θα βρεθούν από τη δικαιοσύνη και θα τους αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που τους αναλογούν. Οι πολιτικές ευθύνες επίσης δεν θα αργήσουν να αποδοθούν από τον ίδιο τον ελληνικό λαό! Αργά ή γρήγορα, και πιθανότατα έως τον Μάιο 2019, θα στηθούν οι κάλπες και η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα πέσει ως πέλεκυς στα κεφάλια των επικίνδυνων και ανεύθυνων λαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η επόμενη μέρα θα πρέπει να σηματοδοτήσει τομές και αλλαγές έτσι ώστε η χώρα να κάνει στροφή από την πεπατημένη του συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους. Με κύμα αποκέντρωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και θεσμούς έμπρακτης συνεργασίας για πρόληψη και αντιμετώπιση θεομηνιών.

Δύο μόνον παραδείγματα:

1. Σχέδια Αντιμετώπισης κρίσεων υπήρχαν και υπάρχουν. Επομένως, ζήτημα είναι η εφαρμογή τους. Θα πρέπει να ξαναδούμε το πώς γίνονται οι ασκήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και των Φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων σε καιρό ηρεμίας. Χρειάζεται συντονισμένες ασκήσεις με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφέρειας, του Λιμενικού, του Στρατού και των εθελοντών πυροσβεστών.

2. Χρειάζεται επίσης να εστιάσουμε σε δράσεις πρόληψης τέτοιων φαινομένων με συντονισμένη και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών με εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε όλοι και να γνωρίζουν πως συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Επίσης, οι Δήμοι να ενσκήψουν περισσότερο στην καθαριότητα των περιοχών τους αλλά και να αυστηροποιήσουν τη στάση τους απέναντι σε όσους δεν καθαρίζουν τα ξερά χόρτα από τις ιδιοκτησίες τους.

Στο Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε τις προτάσεις μας για στήριξη των πληγέντων με πόρους από το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού, την ΕΈ και ιδιώτες. Προτείναμε για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας να συγκροτηθεί Συντονιστικό Όργανο με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης το οποίο θα ελέγχεται από διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Από την πρώτη στιγμή συλλέξαμε είδη πρώτης ανάγκης και καλέσαμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής να δηλώσουν διαθεσιμότητα για εθελοντική βοήθεια, με έμφαση στην ειδικότητα των μηχανικών. Η ανταπόκριση των νέων του Κινήματος ήταν πραγματικά συγκινητική.

Δεν θα σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων.

Το μόνο παρήγορο στα όσα βιώνουμε είναι το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, όλων των ηλικιών που σπεύδουν καθημερινά στην περιοχή. Η ελπίδα μπορεί να παραμείνει ζωντανή για το μέλλον του τόπου όσο συνεργαζόμαστε, συμβάλλουμε και συμπαραστεκόμαστε σε όσους έχουν ανάγκη.

 

* Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι Βουλευτής Αττικής, Υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.