Αθεράπευτος λαϊκιστής

Αθεράπευτος λαϊκιστής

Του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Θα περίμενε κανείς ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο να αφήσει κατά μέρος την κλασσική φόρμα αυτοαποθέωσης. Να αναλογιστεί ότι μιλάει σε ένα διεθνές πολιτικό ακροατήριο και όχι στο στενά κομματικό δικό του.  

Να αφήσει στην άκρη τα χιλιοπαιγμένα μοτίβα του λαϊκισμού και να κάνει κάποιας μορφής αυτοκριτική. Χαμένος κόπος για έναν αθεράπευτο λαϊκιστή.

Κουβέντα, για το καταστροφικό εξάμηνο του 2015, για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, για τα 100 έως 200 δισ. ευρώ που κόστισε στην πραγματική οικονομία.

Λέξη, για την φορολογική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, για την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση, για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, για τα capital controls, για την ανεργία, για τη γενιά των 350 ευρώ, για τη φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Αφωνία, για τις καταστροφικές πολιτικές του επιλογές.

Μόνο πανηγυρικές κορώνες, για «καθαρές εξόδους» από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Για δημοκρατική αναβάθμιση της χώρας.

Μόνο αναθέματα, για νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Καταγγελίες, για ακροδεξιές πολιτικές.

Αμνήμων, ο πρωθυπουργός. Ξεχνάει εύκολα.

Ξεχνάει, τα 15 δισ. λογαριασμό που χρέωσαν τα δικά του μέτρα τον ελληνικό λαό.

Ξεχνάει, ότι με την προεδρική εκλογή το 2014 έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ξεχνάει, ότι δεν δέχεται καμία αντίθετη φωνή, καμία αντίθετη άποψη και  με ευκολία τις βαφτίζει ακραίες, ακροδεξιές, φασιστικές.

Ξεχνάει, τις συνεχείς επιθέσεις στους Θεσμούς.

Ξεχνάει, ό,τι δεν εξυπηρετεί τα πολιτικά του σχέδια.

Δεν ξέχασε με αφορμή την ερώτηση που του απηύθυνα κατά την παρέμβασή μου να αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρουσιάζοντάς την με διθυράμβους σαν τεράστια επιτυχία της κυβέρνησής του.

Ξέχασε, όμως, να μας πει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συναίνεση Τσίπρα-Κοτζιά οι Σκοπιανοί κέρδισαν κάτι που επιθυμούσαν διακαώς από το 1992. Τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα με ελληνική υπογραφή. Που καμία ελληνική κυβέρνηση όχι δεν είχε παραχωρήσει αλλά ούτε καν διαπραγματευθεί.

Ξέχασε να μας πει ότι η εκχώρηση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας νομιμοποιεί το σκοπιανό αλυτρωτισμό.

Μας είπε ακόμα ότι με τη συμφωνία κερδίσαμε την Ιστορία των Αρχαίων Μακεδόνων. Πανηγυρίζει δηλαδή ότι πήραμε το αυτονόητο. Κάτι που παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και ήρθαν στην περιοχή τον 6 μ.Χ., δέκα αιώνες δηλαδή μετά την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν έχουν ασφαλώς καμία σχέση με τους Αρχαίους Μακεδόνες.

Του οφείλω, όμως και μία απάντηση στο «ακλόνητο» επιχείρημα για την επιτυχία του. Αφού –όπως δήλωσε- 140 χώρες του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα τότε γιατί όλος ο πλανήτης ζητάει διακαώς την ελληνική συναίνεση και υπογραφή;

Καταλυτική ήταν στην ομιλία Τσίπρα και η απάντηση του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς που εκθείασε τις θυσίες του ελληνικού λαού:

«Όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα. Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να επιστρέψετε πάλι στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός».

Αντί ουσιαστικής απαντήσεως στα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ ο σημερινός πρωθυπουργός ακολούθησε τη γνωστή οδό της επίθεσης κατά της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της.

Αδιόρθωτος, αθεράπευτος, ισόβιος λαϊκιστής.