Athens by Prespes

Του Αντώνη Πανούτσου

Για τις τραυματικές εμπειρίες στην ζωή υπάρχουν οι ψυχίατροι. Στην πολιτική για τις τραυματικές εμπειρίες υπάρχει η ιδεολογική συνέπεια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνέπεια τα τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ δεν θα υπήρχαν. Το ίδιο και οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την τραυματική εμπειρία από τους ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν ήταν παρά ένα πλοίο με σημαία ευκαιρίας και οι δηλώσεις της Τασίας δικαιολογίες για να φτιαχτεί αριστερό προφίλ. Οι οποίες θα επαναλαμβάνονται από Φίληδες και Ξανθούς μέχρι που να μιλήσει ο Τσακαλώτος, που είναι η proverbial χοντρή που όταν τραγουδάει η όπερα τελειώνει.

Η ομιλία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην Κεντρική Επιτροπή του  ΣΥΡΙΖΑ είχε ενδιαφέρον. Αφορούσε  τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την Αθήνα. Βάζοντας σαν προτεραιότητα στην επιλογή τους αγώνες του υπέρ των προσφύγων και την στάση του απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών.

Θα έχει ενδιαφέρον να βρεθεί ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την δημαρχία Αθηναίων που να το πει «Προτεραιότητες μου είναι ο αγώνας υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών και η σταθερή θέση μου υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών». Και να ονομάσει τον συνδυασμό του I Morituri. Από το Ave Caesar morituri te salutanti. Αφού μόνο μελλοθάνατοι μπορεί να είναι οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού ο αρχηγός του θα έχει επιλέξει σαν προτεραιότητα το μακεδονικό και το μεταναστευτικό.  

Στο Μακεδονικό μιλάει η πρόσφατη εμπειρία. Χρειάστηκε στρατιωτική επιχείρηση για να μπορέσει να μιλήσει ο Τσίπρας στην ΔΕΘ. Στο προσφυγικό, μεταναστευτικό η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, που η αδιαφορία της κυβέρνησης εκτόξευσε. Και στο φινάλε αν η Τασία Χριστοδουλοπούλου θέλει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών ας το κάνει στην Μόρια, που χάρις στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει γίνει διεθνές θέατρο του αίσχους.  

Η Αθήνα όμως των ονείρων της Τασίας ήταν  η Αθήνα του 2015. Όταν στην Ομόνοια λιαζόντουσαν οι μετανάστες, η Βικτώρια είχε γίνει κάμπινγκ και σταθμός υπεραστικών για τα πούλμαν για τον Βορρά και το Πεδίο του Αρεως  είχε καταληφθεί από μετανάστες. Η εποχή που όταν στο Mega η Τασία είχε ερωτηθεί τι θα γίνει με το Πεδίο του Αρεως είχε απαντήσει «Το θεωρείτε πρωτότυπο να μένουν στις σκηνές στο Πεδίο του Άρεως; Στην Γερμανία έτσι μένουν οι μετανάστες».

Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Με τον κατάλληλο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ η Αθήνα μπορεί επιτέλους να γίνει Γερμανία. Και αν δεν μοιάσει με σημερινή Γερμανία μπορεί να μοιάσει με την μεταπολεμική Γερμανία που θυμίζει η Σταδίου του σήμερα. Την Σταδίου που πριν αποφασίσει τι θα ψηφίσει κάθε Αθηναίος πολίτης πρέπει να περπατήσει. Για να καταλάβει ότι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα πρώτα έρχονται οι Πρέσπες και το προσφυγικό και μετά η Σταδίου και η Ομόνοια.