Αστοιχείωτοι κουτσαβάκηδες

Αστοιχείωτοι κουτσαβάκηδες

Της Μαργαρίτας Γερούκη*

Σύμφωνα με τον Muller, στο πρόσφατο βιβλίο του «Τι είναι ο λαϊκισμός;», τρία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας λαϊκιστικής διακυβέρνησης: η απόπειρα άλωσης του κρατικού μηχανισμού, η διαφθορά και οι «μαζικές πελατειακές σχέσεις», τρίτον η συστηματική προσπάθεια περιστολής της κοινωνίας των πολιτών. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούνται και εξηγούνται στο δημόσιο διάλογο, συνεχίζει ο Muller, με βάση τον ισχυρισμό ότι μόνο οι κυβερνώντες είναι οι αυθεντικοί και γνήσιοι εκπρόσωποι της λαϊκής βούλησης.   

Ο στοιχειωδώς σκεπτόμενος ή σκεπτόμενη πολίτης, αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ή ενίοτε ΑΝΕΛΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πίσω από κάθε λέξη της παραπάνω ανάλυσης. Αυτό είναι το απλό. Πιο ενδιαφέροντα γίνονται τα πράγματα όταν, με βάση τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησής του, προσπαθούμε να συνθέσουμε την εικόνα που έχουν οι κυβερνώντες για τον ελληνικό λαό, δηλαδή του λαού του οποίου εκπρόσωποι θεωρούν ότι είναι.  

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε να ξεπερνάμε πολλές φορές και θεσμικά εμπόδια» μας είπε ο κ. Τσίπρας, στηρίζοντας με αυτά τα λόγια μέλος της κυβέρνησής του, στη διαδικτυακή αντιπαράθεση του τελευταίου με τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρωθυπουργός λοιπόν δηλώνει ευθαρσώς, τιμητικά αστοιχείωτος, ίσως και επικεφαλής της ομάδας αστοιχείωτων με υψηλές κρατικές αμοιβές, εφόσον το «εμείς» αναφέρεται στην κυβέρνησή του και τους συνεργάτες της. Ίσως όμως αυτό το «εμείς» να χωράει περισσότερους, να απευθύνεται στον «ελληνικό λαό». Αυτόν δεν εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας;

Το ότι μπορεί να πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι ο ελληνικός λαός αποτελείται από αστοιχείωτους και μάλιστα να είναι περήφανος γι' αυτό, είναι πάλι το απλό. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι εκλεγμένος στο αξίωμά του και μάλιστα δύο φορές. Το επικίνδυνο είναι το δεύτερο μέρος της πρωθυπουργικής δήλωσης, δηλαδή εκεί που αναφέρεται στο ξεπέρασμα θεσμικών εμποδίων!

Θα εξηγήσει λοιπόν ο πρωθυπουργός ποιους ακριβώς θεσμούς θεωρεί εμπόδια στην άσκηση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος; Μήπως τους θεσμούς που εγγυώνται την απονομή της δικαιοσύνης, ή την ασφάλεια των πολιτών; Οψόμεθα, καθώς την πολιτική φαντασίωση του κ. Τσίπρα θα την αντιμετωπίσουμε σύντομα στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ως ακραιφνείς λαϊκιστές, συνεχίζουν να αποκλείουν, να στοχοποιούν και να απορρίπτουν, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας, αλλά με φτηνές ανακρίβειες και αήθεις επιθέσεις, κάθε τι ή οποιονδήποτε μπαίνει εμπόδιο στον δρόμο προς την απόλυτη άσκηση της εξουσίας, απειλώντας στην ουσία, σύμφωνα πάλι με τον Muller, την ίδια τη δημοκρατία.

Εσείς λοιπόν κ. Τσίπρα και αυτοί που σας περιτριγυρίζουν είστε αστοιχείωτοι αλλά και κουτσαβάκηδες. Ψευτόμαγκες που κρύβονται, κατά το δοκούν, πίσω από υπουργικές ασυλίες ή αστυνομικά μέτρα προστασίας. Είστε οι αστοιχείωτοι κουτσαβάκηδες της σύγχρονης Ελλάδας και, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, ευτυχώς, είστε λίγοι!

* Η κ. Μαργαρίτα Γερούκη είναι μέλος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας.