Ας μην βρίσκουμε αφορμές για να κρυβόμαστε

Η δίκη της Χρυσής Αυγής τελείωσε. Κάποια στιγμή, η κρίση με την Τουρκία θα τελειώσει. Κάποια στιγμή, η υγειονομική κρίση θα τελειώσει. Και κάποια στιγμή, η παγκόσμια οικονομία θα κάνει και πάλι reboot. Και τότε το πιθανότερο είναι ότι κοιτώντας προς τα πίσω, θα δούμε ότι χάσαμε μια ακόμα ευκαιρία.

Διότι θα συνειδητοποιήσουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της νέας επανεκκίνησης, η χώρα μας θα τροχοδρομεί αργόσυρτα. Δυστυχώς η τραγική οικονομική κατάσταση και η αδυναμία αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας κρύβονται εύκολα, καθώς όλοι εστιάζουν στις παγκόσμιες επιπτώσεις από την υγειονομική πανδημία. Η υιοθέτηση της ανακουφιστικής λογικής ότι η κρίση είναι παγκόσμια, οπότε η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, είναι διάχυτη. Επιπλέον η παραδοχή ότι η κρίση δεν θα ξεπεραστεί σε ικανοποιητικό βαθμό ούτε μέσα στο 2021, αρχίζει να αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση.

Και οι περισσότεροι αναμένουν τα περίφημα 72 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, για τη στήριξη και επανάκαμψη της οικονομίας, ως το σωτήριο μάννα εξ ουρανού. Τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν για την στήριξη της πληγείσας επιχειρηματικής δραστηριότητας και για την επαναφορά της στις ράγες της ανάκαμψης. 

Όσοι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα επανεκκινήσει, από εκεί που σταμάτησε, με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια χαρακτηριστικά είναι γελασμένοι. Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι εταιρείες που επλήγησαν λιγότερο είναι εκείνες, που είναι πιο κοντά στη βιομηχανική δραστηριότητα, που είναι εξωστρεφείς, που κάνουν εξαγωγές και που παράγουν ανταγωνιστικά ή καινοτόμα προϊόντα. Το γεγονός ότι από τις 700.000 επιχειρήσεις, μόλις οι 20.000 τηρούν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης είναι ενδεικτικό της επιχειρηματικής ένδειας της χώρας. 

Η Ελλάδα έχει ανάγκη νέων και διαφορετικών επιχειρήσεων. Και η κοινωνία έχει ανάγκη από νέες θέσεις απασχόλησης. Λέξεις όπως παραγωγή, παραγωγικότητα, καινοτομία, πρέπει να ξανάρθουν στην επικαιρότητα και στη σκέψη μας και να κυριαρχήσουν, όπως έγινε το 2019. 

Δεν μπορεί όλη την ημέρα να ασχολούμαστε με τα ωράρια των καφέ, τις αποστάσεις των τραπεζιών στα εστιατόρια, τις παράλογες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης και την ουσιαστική απραξία των δημοσίων υπαλλήλων πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπηρεσιών λόγω του covid-19.

Πρέπει να ασχοληθούμε με την επόμενη ημέρα. Με το πως και το γιατί, κάποιος θα στήσει μια επιχείρηση, θα παράγει ένα νέα ενδιαφέρον προϊόν, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα πωλήσει αυτό το προϊόν στο εξωτερικό, μια που η εγχώρια ισχνή κατανάλωση δεν μπορεί να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες.

Δύο είναι τα απλά και λογικά πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα. Το πρώτο είναι η κατάργηση διαδικασιών, διεργασιών, αδειοδοτήσεων, επιτροπών, που κωλυσιεργούν το επιχειρείν. Δεν αρκεί η ψηφιοποίηση τους, που πολύ επιτυχημένα προωθεί η κυβέρνηση. Η ψηφιοποίηση προσφέρει ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Όμως αδήριτη ανάγκη, είναι αυτή της πλήρους κατάργησης των βασάνων της επιχειρηματικότητας. Και το δεύτερο που θα πρέπει να γίνει, είναι η άμεση υιοθέτηση ενός ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή και η καθολική απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών των εταιρειών και των φυσικών προσώπων. 

Και γιατί παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής και το απλό φορολογικό καθεστώς; Διότι μετά από μια δεκαετία επιχειρηματικής κακουχίας και συρρίκνωσης εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα, για να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, πρέπει να προσδοκά στο κέρδος που θα αντισταθμίζει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και στην επιχειρηματική κανονικότητα μέσω μιας ήρεμης και ανέφελης σχέσης με τις φορολογικές και λοιπές δημόσιες αρχές.  

Αν η κυβέρνηση δεν προβεί άμεσα σε αυτές τις δυο αλλαγές, το reboot της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα αγγίξει την Ελλάδα. Και θα είναι σαν τα 72 δισ. που κάποια στιγμή θα πρέπει να τα επιστρέψουμε πίσω, να έχουν πέσει σε ένα απύθμενο πηγάδι. Η ανάκαμψη θα χρειαστεί και κόπο και τρόπο.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.