Άρθρα

Κινδυνεύει η οικονομία από την εκτίναξη του χρέους;

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Μπορεί το ελληνικό χρέος να κλείσει φέτος στο 209%, σαφώς υψηλότερο απ' ότι στην κρίση του 2010, όμως η Ελλάδα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Τότε ήμασταν ολομόναχοι, ενώ σήμερα έχουμε ευρωπαϊκή στήριξη. Χρειάζεται να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία και να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη προτού ΕΕ και ΕΚΤ αλλάξουν πολιτική.
Κινδυνεύει η οικονομία από την εκτίναξη του χρέους;

Η πτωματολαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Δεν είναι μόνον το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της διαδικτυακής «ΑΥΓΗΣ» που, κάτω από την γενική κατακραυγή, εξαφανίστηκε. Είναι κυρίως το γενικότερο κλίμα πτωματολογίας που αναδύεται μέσα από κάθε χαραμάδα αυτού του κόμματος, στο διαδίκτυο, στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα. Ένα κλίμα που αγγίζει το όριο της πτωματολαγνείας. Το σύνθημα αυτής της μακάβριας αντιπολίτευσης το έδωσε -ποιός άλλος- ο Αλ. Τσίπρας.
Η πτωματολαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ

Χυδαίοι αρνητές

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Ειλικρινά, παρόμοια χυδαιότητα, δεν την περίμενα. Ειδικά από μια εφημερίδα. Όχι, βεβαίως, ότι από τις στήλες της συγκεκριμένης δεν υπήρχαν, συχνά μάλιστα, προσωπικές επιθέσεις. Αλλά αυτές, ακόμη κι όταν «φασίζουν», παρέμενα ψύχραιμος: ήταν η γνώμη κάποιου αρθρογράφου -άρα προσωπική- κι επειδή γνωριζόμαστε μεταξύ μας (μετά από τόσα χρόνια…) είχα και κάποια «ιστορική» ή ψυχαναλυτική εξήγηση να δώσω.
Χυδαίοι αρνητές

Η ανησυχία για τους αντιεμβολιαστές και το «εμπόριο λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 00:01
Την ώρα που η Κομισιόν υπογράφει συμφωνίες για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και η κυβέρνηση χαρτογραφεί τη διαδικασία μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσης τους, κορυφώνεται η ανησυχία για το λεγόμενο κίνημα των αντιεμβολιαστών. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ανοιχτά στο «εμπόριο λαϊκισμού». Καταγγέλλει την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας» και ενώ προ ημερών δημοσιεύματα φίλα προσκείμενων μέσων στο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν επίμονα να προβάλουν την θετική είδηση της προόδου για το εμβόλιο και της ετοιμότητάς του να διατεθεί.
Η ανησυχία για τους αντιεμβολιαστές και το «εμπόριο λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ

Ιατρικός τουρισμός: Το ράβε - ξήλωνε, ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ και τα συμφέροντα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, 00:03
Τον επόμενο χρόνο, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα δοθεί μια νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς αυτός ο κρίσιμος και πολλά υποσχόμενος τομέας της οικονομίας μας παραμένει παγιδευμένος σε αέναες συζητήσεις για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του, σε ένα ατελείωτο ράβε - ξήλωνε που κρατά αναξιοποίητη τη δυναμικότητά του.
Το ράβε - ξήλωνε, ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ και τα συμφέροντα

Το... μαραμένο «λεφτόδεντρο», το άγχος των κυβερνητικών στελεχών και η πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Με την Ουγγαρία και τη Πολωνία να σπρώχνουν προς τα πίσω την έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε κρεσέντο παροχολογίας, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης της οικονομίας και εφαρμογής της έκθεσης Πισσαρίδη.
Το... μαραμένο «λεφτόδεντρο», το άγχος των κυβερνητικών στελεχών και η πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ

Β. Μπουζάλη για το βιβλίο της Α. Διαμαντοπούλου : Η πανδημία ως πρόβα τζενεράλε της ψηφιακής μας ζωής

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Το βιβλίο «Από το Ντεσεβό στο Drone. Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα», της Α.Διαμαντοπούλου, είναι μια κατάθεση ζωής. «Η πανδημία έρχεται ως Αποκάλυψη και Επιταχυντής, ως πρόβα τζενεράλε της νέας μας ψηφιακής ζωής, επιταχύνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση», σχολίασε η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της Mytilineos, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο στην πρόσφατη διαδικτυακή του παρουσία.
Η πανδημία ως πρόβα τζενεράλε της ψηφιακής μας ζωής

Γεωπολιτική: Η σημασία της Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΑΕ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, 00:03
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέδειξε μια νέα και ουσιαστική στρατηγική συμμαχία. Η Συμμαχία αυτή είναι αποτέλεσμα εργασίας και συμμετοχής πολλών ανθρώπων σε πολλά επίπεδα. Διά της συμμαχίας αυτής θα βοηθηθεί, η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδος ως κόμβου, συνεργάτη και σύμμαχο με πρακτική αξία, σε Ευρωπαϊκό, Ευρώ-Ατλαντικό και Ευρώ-Αραβικό διάλογο.
Η σημασία της Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΑΕ

Πρώτα η Δημοκρατία και μετά η Πολιτική

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Πώς είναι δυνατόν εν μέσω μιας τέτοιας φοβερής απειλής για τη δημόσια υγεία, να υπάρχουν φωνές – και μάλιστα σοβαρές – που να υποστηρίζουν ότι προηγούνται άλλα διακυβεύματα; Πώς είναι δυνατόν να εκφράζεται επιχείρημα που να υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε δικαιώματα στη δημόσια ζωή μπορούν να έχουν προτεραιότητα μπροστά από το καθολικό δικαίωμα του συνόλου των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας;
Πρώτα η Δημοκρατία και μετά η Πολιτική

Εκθετικές τεχνολογίες: Εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας» ανάπτυξης νέας γνώσης

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Το 2001 η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος κόστιζε 100 εκατ. δολάρια. Σήμερα αρκούν λιγότερα από 1.000. Κάποτε ένα εμβόλιο αντί Covid θα ήθελε 10 χρόνια για να αναπτυχθεί. Τώρα θέλει μερικούς μήνες. Το 1950 οι ιατρικές γνώσεις διπλασιάζονταν ανά 50 χρόνια. Σήμερα αυτό παίρνει λιγότερο από έξι μήνες. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας που αναπτύσσεται με εκθετικούς ρυθμούς. Πως θα τα βγάλουμε πέρα σε ένα τέτοιο κόσμο;
Εκθετικές τεχνολογίες: Εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας» ανάπτυξης νέας γνώσης

Η Γιάννα, ο αγαπημένος της Λάκης και η διάψευση για τον Καραϊσκάκη

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, 10:36
Ο Οργανισμός Αθήνα 2021 διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες και ήθελαν τον Λάκη Λαζόπουλο, αγαπημένο καλλιτέχνη της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, να ντύνεται «Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της επανάστασης και «υπό την αιγίδα του οργανισμού».
Η Γιάννα, ο αγαπημένος της Λάκης και η διάψευση για τον Καραϊσκάκη

Οι ήρωες πίσω από τις μάσκες και οι μάσκες της υποκρισίας

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, 08:16
Είμαστε ένας λαός που παθιάζεται με τα σύμβολά του. Ίσως γι' αυτό πολύ συχνά μνημονεύουμε σε άρθρα, αναλύσεις και συζητήσεις τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν πως... «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Κι είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας η διαχείριση των συμβόλων φτάνει συχνά να επηρεάζει και το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής.
Οι ήρωες πίσω από τις μάσκες και οι μάσκες της υποκρισίας

Γιορτή Πολυτεχνείου: Η λογική απέναντι στον ανορθολογισμό

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Η χθεσινή αντιπαράθεση, κυρίως στους δρόμους της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις, μεταξύ διαδηλωτών του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από τη μια και των δυνάμεων της αστυνομίας από την άλλη, δεν είχε ιδεολογικό πρόσημο.
Γιορτή Πολυτεχνείου: Η λογική απέναντι στον ανορθολογισμό

Η συλλογική ωριμότητα την ώρα της μάχης

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, 16:45
Το 2020 είναι μία χρονιά, που θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, συστήματα υγείας και οικονομίες που καταρρέουν, απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό. Μία πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στην οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε από εδώ και πέρα, ακόμη κι αν αρχές του 2021 φτάσουν οι πρώτες παρτίδες του νέου εμβολίου στη χώρα μας. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης.
Η συλλογική ωριμότητα την ώρα της μάχης

Διεθνή: Γιατί οι ΗΠΑ και επί Μπάιντεν θα έχουν προτεραιότητα στην Ευρώπη τη στήριξη Πολωνίας και Ρουμανίας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 00:03
Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές στις ΗΠΑ, μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται για τις προτεραιότητες του νέου Προέδρου τους, του Joe Biden. Τα Ελληνικά ΜΜΕ κατακλύζονται από θέματα που είναι επιεικώς γραφικά, όπως το ποιοι έβγαλαν φωτογραφία μαζί του, τι γλυκές κουβέντες είπε στον Χ, πόσο εγκάρδια χαιρέτησε τον Ψ, πόσο αγαπάει την Ελλάδα κλπ. Οι ΗΠΑ είναι η δυσκολότερη χώρα του κόσμου για να επιβιώσεις πολιτικά.
Γιατί οι ΗΠΑ και επί Μπάιντεν θα έχουν προτεραιότητα στην Ευρώπη τη στήριξη Πολωνίας και Ρουμανίας

Αποκάλυψη των προθέσεων του State Department για την Τουρκία!

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 00:03
Την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Mike Pompeo σε διάφορα κράτη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι αξιωματούχοι του State Department που μετείχαν της ενημέρωσης, προέβησαν σε πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις των προθέσεων τους για την Τουρκία.
Αποκάλυψη των προθέσεων του State Department για την Τουρκία!

Το νέο νόημα της δημοκρατίας: εκδοχή αλά ΗΠΑ…

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Από τις παραμονές των εκλογών του 2016 είχε δώσει, αναίσχυντα, απερίφραστα και ανενδοίαστα, ένα νέο νόημα και περιεχόμενο στο «Δημοκρατικό πολίτευμα: είναι αυτό που για την ανάδειξη των κυβερνώντων βασίζεται στη λαϊκή βούληση, εκφραζόμενη με εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι σεβαστό (κάθε φορά που μας είναι αρεστό)».
Το νέο νόημα της δημοκρατίας: εκδοχή αλά ΗΠΑ…

Μαύροι οι καιροί που ζούμε...

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Πανδημίες έζησε πολλές η ανθρωπότητα στο παρελθόν και τις άντεξε όλες,  έχοντας χάσει εκατόμβες νεκρών. Θα αντέξουμε και τώρα. Άλλωστε κάθε απώλεια στη ζωή, δείχνει τον δρόμο σε κάτι νέο, όπως η πανδημία του Μαύρου Θανάτου στην Ευρώπη τον μεσαίωνα. Μετά την πανώλη, έφτασε η Βιομηχανική Επανάσταση, μαζί της κι η άνοιξη στην οικονομία της Ευρώπης.
Μαύροι οι καιροί που ζούμε...

Για το όνομα του Θεού!

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Αντί κάποιοι ιεράρχες να ανταγωνίζονται τον Βαρουφάκη και τον Κουτσούμπα, ας αποφασίσουν να αποφύγουν τον πειρασμό να θέτουν τον κόσμο προ υπαρξιακών διλημμάτων. Ας αντιληφθούν οι ιεράρχες μας ότι σε μια κοινωνία χωρίς θεοκρατικά χαρακτηριστικά, η απώλεια ανθρώπων δεν μπορεί να συνδέεται με την πίστη τους, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τους τρίτους.
Για το όνομα του Θεού!

Πολιτισμός: Μουσική για ταινία του Μαλίκ από την Ελένη Καραΐνδρου

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, 00:03
Η δέκατη μούσα της Ελλάδας, όπως την έχουν αποκαλέσει στο περιοδικό ΤΙΜΕ, η Ελένη Καραΐνδρου, υπογράφει ακόμα μια δουλειά για τον κινηματογράφο. Η σπουδαία συνθέτις συνέθεσε τη μουσική για τη νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Terrence Malick, The Last Planet, τέσσερα χρόνια μετά τη συνεργασία τους στο ντοκιμαντέρ για τη γένεση του σύμπαντος Time Travel. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ίδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει και η ηχογράφηση.
Μουσική για ταινία του Μαλίκ από την Ελένη Καραΐνδρου