Άρον – άρον στο Πεκίνο...

Άρον – άρον στο Πεκίνο...

Του Γιώργου Σ. Σκορδίλη

Για την κινεζική πρωτεύουσα πετάει την Κυριακή εσπευσμένα ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και πρόεδρος της ΕΣΑΛ κ. Χρήστος Λαμπρίδης.

Ήδη και στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας υπάρχει ένας οργασμός διαδοχικών συναντήσεων και επαφών προκειμένου η ελληνική αντιπροσωπεία να είναι άρτια προετοιμασμένη να συζητήσει με την κινεζική πλευρά σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο κ. Κατρούγκαλος αποφάσισε να ανταποκριθεί σε παλαιότερη πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Κινέζος ομόλογος του κ. Ουάνγκ Γι.

Όπως έγινε γνωστό ωστόσο στην επικαιροποιημένη ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών η κινεζική πλευρά έβαλε σε περίοπτη θέση και το θέμα του λιμένα Πειραιά.

Μετά τις αποφάσεις της ΕΣΑΛ να απορρίψει το μισό master plan της ΟΛΠ Α.Ε. που αφορούσε στις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ, καθώς να διερευνηθεί περαιτέρω το άλλο μισό που αφορούσε στις υποχρεωτικές επενδύσεις οι σχέσεις Ελλάδος – Κίνας πέρασαν σε μια νέα φάση με τους Κινέζους να δυσανασχετούν έντονα για την εξέλιξη αυτή.

Την δυσφορία της κινεζικής πλευράς δεν έκρυψε ούτε η Πρέσβειρα της Κίνας στην Αθήνα κυρία Ζανγκ Γουί, αλλά ούτε τα υψηλόβαθμα στελέχη της COSCO, τόσο στον Πειραιά, όσο και στην έδρα του κινεζικού ομίλου στο Πεκίνο.

Η κινεζική πλευρά άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν ακατανόητη η στάση της ΕΣΑΛ δεδομένου πως ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα, είχε σπεύσει να χαιρετήσει την απόφαση του κινεζικού ομίλου να επεκτείνει το αρχικό επενδυτικό πρόγραμμα του σχεδόν κατά 300 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι είχε ενημερωθεί.

Η έντονη δυσφορία των Kινέζων, καθώς και η διαφορετική γραμμή που φαίνεται να υπάρχει στο θέμα του master plan της ΟΛΠ Α.Ε. μεταξύ των καθ΄ύλην αρμοδίων υπουργείων που συμμετέχουν στην ΕΣΑΛ και του Πρωθυπουργικού γραφείου, ήταν τα δύο στοιχεία που ώθησαν το Μέγαρο Μαξίμου να στείλει άρον – άρον τον κ. Κατρούγκαλο στο Πεκίνο.