Apple: Τελικά το μήλο δεν είχε δηλητήριο

Apple: Τελικά το μήλο δεν είχε δηλητήριο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Με το κλείσιμο του δεύτερου τριμήνου (Q2), οι αναλυτές είχαν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της Apple. Παρ' όλο που η μετοχή της είχε παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 27% κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκάμηνου, είχαν αρχίσει να εγείρονται διάφορα ερωτήματα για το μέλλον της.

Τα ερωτήματα αυτά, αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό στην στροφή της Apple στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και στην μείωση των αποστολών iPhones στις καταναλωτικές ψηφιακές αλυσίδες πωλήσεων ανά τον κόσμο. Δικαιολογημένα και τα δυο ερωτήματα. Διότι η είσοδος ενός κατασκευαστή ψηφιακών συσκευών στο χώρο των υπηρεσιών, αποτελεί αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και κίνηση σε άγνωστες και αχαρτογράφητες περιοχές. Ταυτόχρονα η ανησυχία για την συνεχιζόμενη μείωση των πωλήσεων των iPhones και των παρεμφερών προϊόντων, ήταν αναμενόμενη στα πλαίσια της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα και στην επιβολή δασμών στα ψηφιακά προϊόντα.

Στις εκθέσεις του Ιουνίου 2019, η J.P.Morgan είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση της μετοχής της Αpple (AAPL), εκτιμώντας πως οι αναμενόμενες πωλήσεις της νέας σειράς των iPhones, από μόνες τους αρκούσαν για να δώσουν μια νέα ώθηση στην μετοχή. Αντίθετα η Rosenblatt Securities είχε υποβαθμίσει την μετοχή από Neutral (ουδέτερη στάση) σε Sell (πωλήσεις).

Το Q3 που έκλεισε πρόσφατα, παρουσιάζει την μετοχή (AAPL) να αποφέρει κέρδη 40% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας που έφερε στους ισολογισμούς η στροφή στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Ο επενδυτικός οίκος Jefferies αναβάθμισε την μετοχή και συμβουλεύει τους επενδυτές να εστιάσουν στην έναρξη του νέου κύκλου των προϊόντων 5G iPhone. Είναι γεγονός πως το 5G θα παρέχει ταχύτητες από 10 έως 40 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των 4G LTE δικτύων. Αυτό από μόνο τους εγγυάται πως μια σειρά εφαρμογών από την εικονική πραγματικότητα, μέχρι την αυτόνομη οδήγηση και το cloud gaming, θα επηρεάσουν επί το θετικότερο τις πωλήσεις των iPhones. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν προβλεπόμενες πωλήσεις της τάξεως των 208 εκατ. συσκευών 5G iPhones.

Η μετοχή AAPL, κινείται πλέον στα επίπεδα των $200. Οι τιμές στόχοι που τίθενται από την J.P.Morgan, από την Jefferies και από άλλους επενδυτικούς οίκους, βρίσκονται ανάμεσα στα $245 - $260. Η ίδια η πραγματικότητα έδωσε τις απαντήσεις της, στις ανησυχίες των επενδυτών για την στροφή της Apple στις υπηρεσίες και στην προσωρινή όπως αποδείχτηκε επιβράδυνση των πωλήσεων της κατηγορίας των iproducts.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.