Απόπειρα κλοπής Banksy αξίας 6 εκατ. δολαρίων

Απόπειρα κλοπής Banksy αξίας 6 εκατ. δολαρίων

Με τη χειρονομία του είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση. Ο Banksy στο τελευταίο έργο που δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, τίμησε τους εργαζόμενους στην υγεία για τη μάχη τους ενάντια στον κορονοϊό ως τους νέους ήρωες της εποχής. Λίγες μόνο ημέρες μετά την εγκατάσταση του έργου, κλέφτης συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να το αφαιρέσει.

Ο θρασύς διαρρήκτης φάνηκε να περιφέρεται γύρω από το έργο το πρωινό της 8ης Μαΐου με τρυπάνι και φορώντας στολή hazmat (στολή χημικής προστασίας). Αν ο κλέφτης πετύχαινε, η ληστεία θα στερούσε από τους εργαζομένους εκατομμύρια λίρες, καθώς το νοσοκομείο σχεδιάζει να δημοπρατήσει το έργο μέσα στο φθινόπωρο.

Οι φρουροί ασφαλείας του νοσοκομείου ακινητοποίησαν τον κλέφτη αφού τον εντόπισαν από κάμερες ασφαλείας. «Ο άνθρωπος μπήκε στο χώρο με ασύρματο τρυπάνι» ανέφερε πηγή στη «Sun», ενώ εκπρόσωπος του νοσοκομείου επιβεβαίωσε την απόπειρα κλοπής στην εφημερίδα. Ο Banksy είχε δωρίσει το έργο δύο ημέρες πριν από την απόπειρα κλοπής.

BANKSY

Το μονοχρωματικό έργο που ονομάζεται «Game Changer» (Αλλαγή παιχνιδιού) , απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι που παίζει, όχι με υπερήρωες όπως οι Batman και Spiderman – η παρουσία τους δηλώνεται στον κάδο -, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά με μια κούκλα νοσοκόμα. Ο καλλιτέχνης άφησε μάλιστα σημείωμα στο προσωπικό του νοσοκομείου λέγοντας «Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε. Ελπίζω αυτό να φωτίσει λίγο το μέρος, ακόμα κι αν είναι ασπρόμαυρο».

Το νοσοκομείο ελπίζει να δημοπρατήσει το έργο αμέσως μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τα εκτεταμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας του Banksy ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια δολάρια , ποσό που επιτεύχθηκε από τον πίνακα του βρετανικού κοινοβουλίου με χιμπατζήδες, τον Οκτώβριο του 2019 από τους Sotheby’s.

BANKSY

Ενώ η αγορά της τέχνης έχει πληγεί από την συνθήκη της πανδημίας, η εμπιστοσύνη στην αξία του καλλιτέχνη όχι απλώς δεν έχει κλονιστεί, αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια.