Απόκλιση, έλλειμμα και ύφεση

Απόκλιση, έλλειμμα και ύφεση

Του Χρίστου Δήμα*

Απόκλιση, έλλειμμα, ύφεση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που αποτυπώνουν τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν χρειάζεται κανείς να μελετήσει βαθύτερα τα δεδομένα για να αντιληφθεί τις αιτίες αυτής της κατάστασης: έλλειψη σχεδιασμού, ανορθολογικοί χειρισμοί, μη ρεαλιστικές υποσχέσεις και φυσικά απροκάλυπτα ψέματα και λαϊκισμός. 

- Ήδη υπάρχει σημαντική απόκλιση σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες ερμηνείες όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 640 εκατ. ευρώ το επτάμηνο του 2016 σε σχέση με τους στόχους. Οι φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξήθηκαν κατά 6 δισ. μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016, ανεβάζοντας το συνολικό τους ύψος περίπου στα 90 δις ευρώ. Αναλογιστείτε δηλαδή τι θα συμβεί μετά από τη λήξη των προθεσμιών εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, όταν ήδη το 22% της πρώτης δόσης του φετινού φόρου εισοδήματος παρέμεινε ανείσπρακτο, την ώρα που συνολικά πρέπει να εισπραχθούν 20.5 δισ. ευρώ από τις Εφορίες.

Το έλλειμμα σχεδιασμού οδηγεί σε αδιέξοδο. Ενώ η ρευστότητα της αγοράς χτυπάει κόκκινο, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η δεύτερη όψη, δείχνει πως τα 3.3 δισ. στα οποία υπολογίζεται η συγκράτηση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αντιστοιχούν κατ'' ουσία στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων έχουν ήδη αποστραγγιστεί, και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν υπερβεί πια τα 7,2 δισ. ευρώ (+88% από το τέλος του 2014), η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο ζοφερή. Ίσως και εξοργιστική, αν κάνει τη σύγκριση κανείς με την περίοδο 2013-2014, περίοδο που η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωτογενή πλεονάσματα πετύχαινε, αλλά και ταυτόχρονα μείωσε κατά 6 δισ. τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

- Το Κράτος δεν πληρώνει, δεν εισπράττει και η αγορά βουλιάζει στην Ύφεση. Ενώ το 2014 η Ελλάδα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σήμερα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βυθίζεται στην ύφεση. Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο την εκτίμηση της για την ελληνική οικονομία, υποδεικνύοντας ύφεση 0.9% για το β'' τρίμηνο του 2016. Αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στους επιμέρους δείκτες. -1,9% για τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη, -11,4% οι εξαγωγές, -7,1% οι εξαγωγές.

Μετά από μία άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτυγχάνει στους στόχους που η ίδια είχε θέσει και η οικονομία βυθίζεται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αν συνυπολογίσει κανείς, πως το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από εκείνες που ανοίγουν, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως το τέλμα στο οποίο μας οδηγούν μπορεί να συμπαρασύρει και την αγορά εργασίας, σε μια χώρα που είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών με την υψηλότερη ανεργία.

Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στα δικά της αδιέξοδα και μαζί της έχει εγκλωβίσει τις παραγωγικές τάξεις και την χώρα. Χρειαζόμαστε όμως, εδώ και τώρα, αέρα ελευθερίας. Μια δέσμη μέτρων επανεκκίνησης, βασισμένη στον περιορισμό δαπανών, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών και κυρίως στοχευμένα κίνητρα σε κλάδους που μπορούν να προσφέρουν πλούτο στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα που παράγει, υπάρχει και πρέπει να απελευθερωθεί από την κρατική ασφυξία.

 

*Ο κ. Χρίστος Δήμας είναι Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας (LSE)