Αποκλείστε την Χρυσή Αυγή από το συλλαλητήριο!

Του Θανάση Χειμωνά

Πριν λίγες ώρες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας απέρριψε με ψήφους 8-3 (και μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη) αίτημα για έκδοση ψηφίσματος στήριξης του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία που θα διεξαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Συντάγματος.

Αυτό ωστόσο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως το αίτημα κατέθεσε ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», γνωστός και μη εξαιρετέος Ηλίας Κασιδιάρης.

Εδώ, φίλε αναγνώστη, θα μου επιτρέψεις να κάνω μια παρένθεση ούτως ώστε να μην ξαναγίνω viral και να μη με αποκαλούν διάφοροι «Ανθέλληνα» και «Συριζαίο» (ήμαρτον, που λέει κι ο Γεωργίου!)

Προφανώς, λοιπόν, δεν θεωρώ πως όλοι όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης καθώς και εκείνοι που σκοπεύουν να κατέβουν στο Σύνταγμα στις 4 του επόμενου μήνα είναι φασίστες. Θέση μου είναι πως όταν βρίσκεσαι μπροστά σε τόσο μαζικές εκδηλώσεις δεν έχεις δικαίωμα να τσουβαλιάζεις με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που γνωρίζω προσωπικά αρκετούς που έδωσαν το «παρόν» στον Λευκό Πύργο και μπορώ με ασφάλεια να καταθέσω πως ούτε ακροδεξιοί είναι ούτε γραφικοί.

Εδώ όμως βλέπουμε πως η Χρυσή Αυγή συμπεριφέρεται ανοιχτά ως συνδιοργανώτρια του ιβέντ, προσπαθώντας επιδεικτικά να το καπελώσει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η εγκληματική αυτή οργάνωση έκανε παραπάνω από αισθητή την παρουσία της πριν λίγες μέρες στην συμπρωτεύουσα όπου μάλιστα μέλη της (σύμφωνα με καταγγελίες) πυρπόλησαν νεοκλασικό κτήριο με κίνδυνο να ζήσουμε μια επανάληψη της κτηνωδίας της Marfin.

Ας δεχτούμε τον συλλογισμό πως οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα έλεγαν στις ομιλίες τους ο Φραγκούλης Φράγκος και οι υπόλοιποι ομιλητές. Εννοείται δε πως ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους δεν είναι υπεύθυνος για όσα άκουσαν τα αυτιά του. Όλοι όμως σε αυτή τη χώρα γνωρίζουμε πια τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Ποια είναι η ιδεολογία της. Ποιες είναι οι πράξεις της.

Γι αυτό λοιπόν ρωτώ: Είναι τόσο δύσκολο για τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου (όποιοι και αν είναι αυτοί) να βγουν ανοιχτά και να δηλώσουν πως οι χρυσαυγίτες είναι ανεπιθύμητοι στο Σύνταγμα; Να εκδοθεί βρε παιδί μου μια επίσημη ανακοίνωση που να λέει πως η Χρυσή Αυγή είναι μια συμμορία νεοναζί υποδίκων και ως τέτοια δεν θα είναι ανεκτή ανάμεσα στους δημοκράτες πολίτες που θα διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Προσωπικά είχα την τύχη να συμμετάσχω στην διοργάνωση των δυο συγκεντρώσεων των «Παραιτηθείτε» στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο πράγμα που είχαμε κάνει τότε είτε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα δεχόμασταν ακροδεξιούς στην εκδήλωσή μας. Πως το «Παραιτηθείτε» είχε συγκεκριμένο προσανατολισμό και δεν αποτελούσε απλώς μια χύμα αντικυβερνητική διαδήλωση.

Η λογική του «Εντάξει μωρέ, μέσα στις διακόσιες χιλιάδες κόσμο τρούπωσαν και δυο-τρεις χιλιάδες χρυσαυγίτες, δε χάλασε ο κόσμος» είναι επικίνδυνη. Δεν διαδηλώνεις πλάι στους νεοναζί. Για κανένα σκοπό. Τελεία και παύλα. Και αν στην Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές πιάστηκαν στον ύπνο, στην Αθήνα δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία.