Απογειώθηκε για Ολλανδία χωρίς τους… ακτιβιστές το αεροσκάφος της ΜΚΟ

Απογειώθηκε για Ολλανδία χωρίς τους… ακτιβιστές το αεροσκάφος της ΜΚΟ

Αναχώρησε για Ολλανδία, αλλά και χωρίς τους δέκα περίπου ακτιβιστές που μετέφερε, το Μπόινγκ 737 το οποίο είχε ναυλώσει η ολλανδική ΜΚΟ, με σκοπό να πάρει μαζί τους όποιον πρόσφυγα και μετανάστη το επιθυμούσε.

Η απίστευτη αυτή ιστορία, μιας πτήσης που ξεκίνησε από το Ρότερνταμ, με προορισμό την Λέσβο και αντικείμενο να επιβιβάσει στο σκάφος ακόμη και 190 μετανάστες, χωρίς να έχει την παραμικρή άδεια για αυτό, δεν τελείωσε. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δέκα περίπου ακτιβιστές της ολλανδικής ΜΚΟ Stichting We Gaan Ze Halen («Ας τους φέρουμε εδώ»), παρέμειναν προς το παρόν για περαιτέρω έλεγχο στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, με δική τους πρωτοβουλία, είχαν προσπαθήσει να προσγειωθούν στη Λέσβο, με σκοπό, όπως έλεγαν, να παραλάβουν, και ακολούθως να φιλοξενήσουν στην πατρίδα τους, 189 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς όμως ταξιδιωτικά έγγραφα και χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει σχετική άδεια, τουλάχιστον από το ελληνικό κράτος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των επιβαινόντων στο αεροσκάφος είναι και ένας ιερωμένος- πάστορας, καθώς η πρωτοβουλία τελεί υπό την εποπτεία και προτεσταντικών μοναχικών ταγμάτων. Και οι χειρισμοί που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κατατείνουν αφενός στο να μην επιτραπεί στους «ακτιβιστές» η επιστροφή στη χώρα τους πριν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες- προβλεπόμενες ενέργειες. Αφετέρου, όμως, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα εκ του μη όντως. Καθώς, μεταξύ άλλων, διαφαίνεται ότι στόχος των «ιπτάμενων Ολλανδών του ανθρωπισμού» ήταν και να εκθέσουν την κυβέρνηση της χώρας τους (μόνο;), η οποία δεν δέχεται τη μετακίνηση προσφύγων στα εδάφη της, αλλά και για την ευρύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Βεβαίως, καμία μετακίνηση- μετεγκατάσταση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μάλιστα «με ιδιωτική πρωτοβουλία», καθόσον όλοι όσοι ακόμα και από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες διαβιούν στη Λέσβο δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Ενώ όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο προέβη και σε επίδειξη δύναμης, μιας και ακύρωσε κατ ουσίαν «στον αέρα» το … μυστήριο δρομολόγιο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακόμα και αν γινόταν κατορθωτό να επιβιβαστούν περί τα 190 άτομα στο αεροπλάνο αυτό δεν θα επιτρέπονταν να προσγειωθεί στην Ολλανδία και θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal, πίσω από αυτή τη «δράση» βρίσκεται η ΜΚΟ Stichting We Gaan Ze Halen («Ας τους φέρουμε εδώ»), η οποία, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού για κάποιους- μιας και ήξερε ότι η παραλαβή και η μετεγκατάσταση μεταναστών στη χώρα τους δεν μπορεί να επιτευχθεί «με το έτσι θέλω»- είχε ζητήσει, πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από το Ρότερνταμ, σχετική άδεια από την αρμόδια για το Άσυλο υπουργό της Ολλανδίας Μπρόεκερς. Και μάλιστα, είχε λάβει και αρνητική απάντηση στο αίτημα, από την Παρασκευή το βράδυ, στην οποία τονίζονταν ότι το εγχείρημα αυτό είναι καθαρά παράνομο.

Προηγουμένως, και με τη βοήθεια και συμμετοχή ακόμα και μοναχών προτεσταντικού μοναστηριού, οι Ολλανδοί ακτιβιστές είχαν συγκεντρώσει περί τις 100 χιλιάδες υπογραφές στη Χάγη και γύρω στα 48 χιλιάδες ευρώ για την ενοικίαση θέσεων στο αεροσκάφος.

Παράγοντες του Μετανάστευσης και Ασύλου τόνιζαν στο Liberal ότι «Οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων υπόκεινται στους κανόνες των επίσημων διακρατικών συμφωνιών. Όταν δεν ακολουθούνται δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η δημόσια ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα».

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες….