Από το web banking πέσαμε στα μετρητά του μπακαλόγατου

Η φίλη Ε.Ι διάβασε τη συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο liberal.gr και είπε να μας τα «πει ένα χεράκι». Διότι πέρασε ένα εφιαλτικό ξημέρωμα στην Αριστοτέλους, έξω από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών και πασχίζει ακόμη να βγάλει άκρη με μια διόρθωση στο … αναβαθμισμένο σύστημα της ΑΑΔΕ. Καλώς ή κακώς ο Κυριάκος χρεώνεται λόγω αντικειμένου και τις αδυναμίες του συστήματος. Κι ας μη φταίει. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

Η επιστολή της φίλης Ε.Ι είναι η ακόλουθη:

Γελάσανε και οι πιγκουίνοι της Παταγονίας!

1. Στις 24 Οκτωβρίου, το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών στην ιστοσελίδα του αναρτά την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών θα εξυπηρετεί τους συναλλασσόμενους για τις καταθέσεις εγγράφων και την έκδοση των πιστοποιητικών τίτλων χωρίς μετρητά. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία έναρξης.

Η πληρωμή για την κατάθεση εγγράφων και την έκδοση πιστοποιητικών τίτλων θα γίνεται με ΚΩΔΙΚΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ μέσω web banking ή Τράπεζας.

Απαραίτητη η γνώση του email και του ΙΒΑΝ του καταθέτη για την αποφυγή ταλαιπωρίας.

Τα μεγαρόσημα έχουν αποϋλοποιηθεί».

Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει. Ο κόσμος φθάνει αξημέρωτα στην Αριστοτέλους για να σταθεί στην ουρά και αντικρίζει μια "ταπετσαρία" από ανακοινώσεις που τον πληροφορούν ότι πρέπει να προμηθευτεί μεγαρόσημα από τα γύρω καταστήματα φωτοτυπιών, ότι...., ότι...Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι όταν επιτέλους μετά από 3-4 ώρες φθάσει στο ταμείο τον πληροφορούν ότι πρέπει να καταβάλει τα τέλη επιτόπου μετρητά! Μέχρι πριν λίγους μήνες για ποσά άνω των 500 ευρώ έπρεπε να εκδοθεί τραπεζική επιταγή. Τώρα από το web banking πέσαμε στα μετρητά του μπακαλόγατου.

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι δεν ενημερώνουν τον κόσμο έτσι ώστε να έχει μαζί του τα μετρητά, οπότε όλη αυτή η ταλαιπωρία της εξευτελιστικής ουράς στην Αριστοτέλους κάτω από βροχή, κρύο κλπ είναι περίπου άχρηστη γιατί η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται και πρέπει κανείς να τραβήξει το ίδιο καψόνι. Πρόκειται για διαστροφή. Περιττό να σας πω ότι πλέον ο κόσμος καταφεύγει σε άτομα που έχουν αυτό ως εργασία: κατάθεση εγγράφων.

2. Η ΑΑΔΕ μετά από κάθε "αναβάθμιση" γίνεται χειρότερη. Έπρεπε να υποβάλλω συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος. Το έντυπο προ συμπληρωμένο ανέβηκε στον λογαριασμό μου. Είχε λάθη. Παίρνω τηλέφωνο την αρμόδια υπηρεσία. Με συμβούλεψαν να στείλω μήνυμα. Μετά από ένα μήνα λαμβάνω μια τυποποιημένη αυτόματη απάντηση που δεν είχε καμία σχέση με το θέμα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.... ξαναπαίρνω τηλέφωνο με παραπέμπουν σε άλλο τμήμα. Για να μην πολυλογώ μου είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι και πρόσθεσαν το καταπληκτικό: "μα τι κάθεστε και ασχολείστε δώστε το σε ένα φοροτεχνικό και θα βρει την... άκρη!!" 

Αν οι μεταρρυθμίσεις καταλήγουν σε πλήρη απορρύθμιση της ήδη προβληματικής δημόσιας διοίκησης καλλίτερα να λείπουν. Η πλατφόρμα του εμβολιασμού είναι η μόνη που λειτούργησε σωστά γιατί δεν υπήρχε προηγούμενο. Οπού υπάρχουν τα περίφημα "κεκτημένα" των ΔΥ το πράγμα δεν λειτουργεί. Αντίθετα, δημιουργούνται και μια σειρά από παρασιτικά επαγγέλματα.

Ελπίζω να μην ακούσω και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό αυτό που άκουσα την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Fernandez: Estamos bien y vamos a estar mejor. «Είμαστε καλά και ...προσεχώς καλλίτερα». Και γελάσανε και οι πιγκουίνοι της Παταγονίας ».

Δεν έχει σχέση!

Τα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν ακόμη περάσει όλα στην αρμοδιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Αυτό που έκανε ο κ. Πιερρακάκης μέχρι σήμερα είναι ο διαγωνισμός ψηφιοποίησης του αρχείου τους για να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο κόσμος όμως αδημονεί. Έχει κουραστεί απ’ αυτό που βιώνει καθημερινά και θέλει να τελειώνουν τα βάσανά του μία ώρα νωρίτερα. Η φίλη μας Ε.Ι. είναι τυχερή που δεν χρειάστηκε τις υπηρεσίες ενός άλλου υποθηκοφυλακείου, αυτό του Ζωγράφου.

Σε αυτό το καημένο το «ίδρυμα» διεκπεραιώνουν ακόμη αιτήματα του 2019. Μέχρι να φτάσουν στο 2022 θα έχει αλλάξει κυβέρνηση. Και για την ΑΑΔΕ δεν έχει δίκιο η φίλη μας. Τα συστήματα αυτής της υπηρεσίας είναι ευθύνη δική της και όχι του υπουργείου του κ. Πιερρακάκη. Αλλά και εδώ ο υπουργός γίνεται θύμα της φήμης του. Σε λίγο όλοι θα ζητάνε να τους λύσει κάθε πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει κάποιος άλλος. Κι όλο αυτό δεν είναι καλό. Δείχνει αν μη τι άλλο τη φτώχεια μας. Δεν έχουμε, άραγε, άλλον να φορτώσουμε στην καμπούρα του προς επίλυση μερικά ακόμη προβλήματα της καθημερινότητάς μας;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

ΥΓ: Σημείωμα της Κ.Μ για το υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου: «Με λύπη μου υποχρεώνομαι να χαρακτηρίσω ως υπεραισιόδοξο το δημοσίευμα  σχετικά με τις υπηρεσίες του υποθηκοφυλακείου Ζωγράφου, καθώς το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την καταχώριση μίας εγγραπτέας πράξης είναι πολύ περισσότερο από 1 έτος.

Σήμερα 28/12/2021 επισκέφθηκα το Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου με την ελπίδα ότι θα έχει διεκπεραιωθεί αίτημα που καταθέσαμε στις 7/12/2020.

Η αρμόδια υπάλληλος με ενημέρωσε πως δεν έχει γίνει η σχετική καταχώριση και ότι κακώς είχα πάει τόσο νωρίς, καθώς θα έπρεπε να περιμένω τηλεφωνική ειδοποίησή τους για να προσέλθω.  Σε σχετική ερώτησή μου για το πότε να υπολογίζω, η απάντησή της ήταν ότι επί του παρόντος  διεκπεραιώνουν εκκρεμότητες του 2019!!!

Ο λόγος που κάνω κατάχρηση του χρόνου σας είναι ότι ευελπιστώ ότι θα μπορούσατε να πράξετε κάτι, ώστε να βελτιωθεί η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς τους πολίτες».

Σημ. σύνταξης: Ήμαρτον. Ήμαρτον. Ήμαρτον…