Από το κελί του μοναστηριού στο κελί του Κορυδαλλού

Του Θανάση Χειμωνά

Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Όπως διαβάσαμε χθες σε δίκη για δημόσια υποκίνηση βίας και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος πρόκειται να παραπεμφθεί ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος για δηλώσεις που είχε κάνει το 2015 σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Έγραφε σε άρθρο του για τους ομοφυλόφιλους ο μειλίχιος αυτός εκπρόσωπος της Εκκλησίας μας: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους! (…) Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!» καταλήγοντας στην χριστιανικότατη προτροπή: ««Φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους!» (σ.σ. με το τελευταίο θέλει να πει στο ξύλο- δεν νομίζω να εννοεί να μην τους βάλουμε σταυρό στις εκλογές).

Το συγκεκριμένο κείμενο δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του (άτσα μοντερνιά ο παππούλης!) τον Δεκέμβριο 2015 και λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου 2016 (έγινα 45 ετών εκείνη τη μέρα!) εννέα πολίτες κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Ν.Β. Οι πολίτες αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους «συνήθεις υπόπτους» που κοπανάνε μηνύσεις επιλεκτικά ξεκινώντας από τον Βασίλη Τσιάρτα και φτάνοντας στη, φίλη μου, Λώρη Κέζα.

Τα τέρατα που διαβάσατε παραπάνω δεν αποτελούν το μοναδικό (ρατσιστικό) παραλήρημα του Αμβρόσιου ο οποίος στο παρελθόν έχει καταραστεί από άμβωνος τον Νίκο Φίλη αλλά και όσους τρώνε κρέας Μεγάλη Παρασκευή (!), έχει χτυπήσει πένθιμα τις καμπάνες του ναού του τη μέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την Ιθαγένεια ενώ έχει επανειλημμένα εκφράσει και την συμπάθειά του στην Χρυσή Αυγή.

Αυτή τη φορά όμως τη πάτησε καθώς καλείται να περάσει σε δίκη τον ερχόμενο Μάρτιο με κίνδυνο να καταδικαστεί έως και σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Από την αρχή ήμουν υπέρμαχος του αντιρατσιστικού νόμου. Δυστυχώς μέχρι τώρα όσοι προσέφευγαν σε αυτόν το έκαναν κυρίως για δική τους δημοσιότητα ή για να επιτεθούν σε «ανθέλληνες» (το πρώτο κρούσμα υπήρξε ο Γερμανός ιστορικός Χάινς Ρίχτερ), εκπροσώπους του «Ακραίου Κέντρου» ή δημοφιλείς Facebook περσόνες. Οι ιεροκήρυκες του «ορθόδοξου» μίσους (ο Αμβρόσιος δεν είναι ό μόνος) έμεναν παραδοσιακά στο απυρόβλητο. Ας ελπίσουμε τώρα τα πράγματα να αλλάξουν. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι.