Από τη Δεξιά του Βορίδη μέχρι το… κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ!

Με αυτή την αντιπολίτευση της οκάς που κάνει πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών για να… χαλάσει το Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «καλύπτει» στο τέλος ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος: Από την Δεξιά του Βορίδη μέχρι το… κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ! Δύο είναι οι αντίπαλοι της παντοκρατορίας του: Ο πρώτος ότι οι Έλληνες μισούν τις… παντοκρατορίες. Ο δεύτερος η Οικονομία και η αλλεργία ορισμένων υπουργών του στις μεταρρυθμίσεις.

Η ποιότητα της αντιπολίτευσης είναι ένα βασικό πρόβλημα για την ίδια τη χώρα. Το είδαμε αυτές τις ημέρες στις αναρτήσεις στα social media δήθεν σοβαρών ανθρώπων που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Ανθρώπων που αυτή την στιγμή θα ήταν μέλη της κυβέρνησης, αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει τις εκλογές. Και τι λένε με κάθε σοβαρότητα; Ότι εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων, της υγειονομικής και των ελληνοτουρκικών, έσυραν το εθνικό Κοινοβούλιο σε πολύωρες συνεδριάσεις με την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, μόνο και μόνο για να χαλάσουν το… Σαββατοκύριακο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό ήταν το κίνητρό τους…

Πώς να μην αισθάνονται ανακουφισμένοι οι πολίτες για το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κυβερνούν στην παρούσα δύσκολη συγκυρία Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις και γίνεται πλέον αποδεκτός ακόμη και από ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι πολίτες όταν τελειώσουν αυτές οι δύο μεγάλες σημερινές κρίσεις και περάσουμε σε πιο… πεζά θέματα της καθημερινότητας. Όπως αυτά που ανεβάζουν και ρίχνουν κυβερνήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του κόσμου. Θέματα που σχετίζονται με το πορτοφόλι των πολιτών και με τα θέματα της καθημερινότητας. Από το πόση ώρα κάνουν με τις δημόσιες συγκοινωνίες για να πάνε στην δουλειά τους, μέχρι το πόση ώρα περιμένουν στον γιατρό για να εξεταστούν. Κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή θα αρκεί η επίκληση των δύο κρίσεων και η ρίψη όλων των ευθυνών στους… προηγούμενους. Θα τους συμβουλεύαμε να μην το κάνουν. Να μην το σκεφτούν καν. Ας δείξουν μία ματιά πόσο ασφυκτικά γεμάτη είναι η επετηρίδα των ξεχασμένων συναδέλφων τους στο μεγάλο βιβλίο της Ιστορίας. Συναδέλφων τους που πέρασαν στην λήθη, ακριβώς επειδή έδειξαν μία ανάλογη απρέπεια προς το εκλογικό σώμα.

Να συνοψίσουμε! Αυτή την στιγμή η αντιπολίτευση είναι ανίκανη να απειλήσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να ασκήσει δηλαδή μία κανονική αντιπολίτευση και να δυσκολεύσει την ζωή της κυβέρνησης. Κι αυτό δεν είναι καλό για την ίδια την χώρα. Κάθε αντιπολίτευση, όμως, στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι εκ των πραγμάτων μία εν αναμονή κυβέρνηση, αν και εφόσον η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει. Αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό στο ορατό μέλλον. Αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάνε οι δημοσκοπήσεις. Ο μεγάλος αντίπαλος της κάθε κυβέρνησης των τελευταίων είκοσι ετών στην Ελλάδα είναι η κατάσταση της Οικονομίας. Αυτό είναι το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων. Λόγω της Οικονομίας οι πολίτες απορρίπτουν τις κυβερνήσεις και «δοκιμάζουν» τις επόμενες.

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και για την χώρα και για την δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόβλημα των πολιτικών είναι η επανεκλογή τους. Των πολιτών η πρόοδος, η καλυτέρευση της ζωής τους. Είναι μία δίκαιη ανταλλαγή…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]