Απο-στροφή στον ρεαλισμό

Της Μαρίας Χούκλη

«Αντιπολιτεύεστε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις-κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την επαύριο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Και έχει δίκιο, παρόλο που εκείνος εννοούσε ότι δεν υπήρξε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ με σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Δεν ήταν η μόνη στιγμή στροφής αλλά και αποστροφής του πρωθυπουργικού λόγου προς τον ρεαλισμό.

Ελάχιστοι πλέον αμφιβάλλουν (επικροτώντας ή ανατριχιάζοντας) οτι και πρόθεση υπήρξε και προετοιμασία έγινε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ευτυχώς επικράτησε η λογική και το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης και αποφύγαμε την άβυσσο. Όλα αυτά είναι ιστορία, που δυστυχώς την πληρώνουμε πολύ ακριβά, άραγε για πόσο;

Εκείνος ο ΣΥΡΙΖΑ,πάντως, δεν υπάρχει πια γιατί το δέλεαρ κατοχής της εξουσίας αποδείχθηκε ισχυρότερο από τα επαναστατικά οράματα, από το «ανατρεπτικό αντιμνημονιακό πρόγραμμά» του, όπως το διαφήμιζε ο κύριος Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 από την ΔΕΘ, πέντε μήνες πριν από την ανάρρηση του στην πρωθυπουργία. Τότε το ΔΝΤ ήταν επάρατο, τώρα «μπορούμε να ζήσουμε και με αυτό», κατά τον πρωθυπουργό, Ca m''est egal, όπως θα έλεγε και το Γάλλος φίλος Emmanuel Macron.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκών άκων, γύρισε την πλάτη στο τότε και φιλοτεχνεί το τώρα πατώντας επί των δικών του δεσμεύσεων (δεν μοιράζουμε υποσχέσεις, μοιράζουμε ευθύνη, έλεγε το 2014 ο κύριος Τσίπρας) για να εδραιώσει την παρουσία του στο αύριο. Δεν είναι ούτε το πρώτο, δεν θα είναι το τελευταίο κόμμα εντός και εκτός της χώρας που θα συμπεριφέρεται κατ'' αυτόν τον τρόπο. Γι'' αυτό κάνει λάθος η αντιπολίτευση μείζων και ελάσσων να τον «πολεμάει» για τα παλαιά κρίματα και να μην προσπαθεί να καταδείξει  την ψυμιθίωση της realpolitik που έχει υιοθετήσει, κυνηγώντας τον με αδιάψευστα στοιχεία και όχι με εξυπνακίστικες ατάκες.

Μιλάει ο πρωθυπουργός για επενδύσεις; Αμέσως να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Διατυμπανίζει ότι μειώθηκε η ανεργία; Να δημοσιοποιηθούν αμέσως στοιχεία που δείχνουν ποια είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας. Βλέπει ανάπτυξη; Να εξηγηθεί αμέσως η ταυτότητα αυτής της ανάπτυξης, που οφείλεται και ποιες είναι οι κρυμμένες βόμβες στην οικονομία. Με στοιχεία αξιόπιστα (όχι προχειρότητες-προϊόντα googlaρισματος) που θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις, βασισμένες στην αναπόδραστη πραγματικότητα του προγράμματος διάσωσης (pacta sunt servanda),στη δημογραφική βόμβα και στην ολέθρια εξίσωση «δουλεύουν λίγοι για να συντηρούν τους περισσότερους συνταξιούχους,το δημόσιο τομέα και τους ανέργους».

Ασκήθηκε κριτική στους δημοσιογράφους που πήραν μέρος στην συνέντευξη τύπου, ότι δεν πίεσαν σκληρά τον πρωθυπουργό, ότι δεν έκαναν καίριες ερωτήσεις για τα επίχειρα της πολιτικής του. Να το δεχθώ αλλά έχετε διαπιστώσει να ασκούν τεκμηριωμένη και σκληρή κριτική στους κυβερνώντες, βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης; Να είναι καλά διαβασμένοι όταν χρειάζεται να μιλήσουν δημοσίως; Πλην ελαχίστων, οι πολλοί αρκούνται σε μερικές κορώνες τύπου «άλλα λέγατε άλλα κάνατε» και περιμένουν πότε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνουν εκείνοι κυβερνώντες, αποστρεφόμενοι την πραγματικότητα το ίδιο με εκείνους τους οποίους μέμφονται.

Εντωμεταξύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας συνθλίβονται από μια ζωή που στένεψε όχι μόνο οικονομικά αλλά και από ορίζοντα. Επιβάτες σε  μια χώρα- τρελοβάπορο, που αλλάζει καπεταναίους, όμως, ακόμη ψάχνει τη βασιλική οδό εξόδου από τον κακό εαυτό της.