Απελευθερώνοντας την ανάπτυξη

Απελευθερώνοντας την ανάπτυξη

Της δρος Βενετίας Κούσια*

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τα ταλέντα και η αναγκαία προετοιμασία των επιχειρήσεων για την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή διαμορφώνουν τις παρακάτω πέντε κύριες τάσεις: 

1. Αλλαγή και ταχύτητα: 

Το 53% των στελεχών προβλέπουν ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ρόλους θα πάψει να υπάρχει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Κι όμως, μόνο το 40% αυξάνουν την πρόσβαση στη διαδικτυακή γνώση, και μόνο το 26% αλλάζουν με πλάνο τους υπαλλήλους σε διάφορες θέσεις. Το ευέλικτο οργανόγραμμα, η ικανότητα μάθησης και καλλιέργεια μιας νοοτροπίας συνεργασίας αυξάνουν την ταχύτητα αλλαγής και αποτελούν μία από τις πλέον επιτυχημένες οργανωσιακές δεξιότητες. 

2. Δουλεύοντας για έναν σκοπό: 

Το 75% των εργαζομένων που προοδεύουν υποστηρίζουν ότι η εταιρεία τους έχει ισχυρό αίσθημα σκοπού. Οι εταιρείες που περιλαμβάνουν στην υπόσχεση προς τους εργαζομένους τους (EVP) ότι θα εργάζονται για έναν ανώτερο σκοπό απελευθερώνουν το δυναμικό και τους μετατρέπουν σε φορείς αλλαγής. Αλλιώς κυοφορούν σε μεγάλο βαθμό (39%) μισθοφόρους. 

3. Μόνιμη ευελιξία: 

Το 80% των στελεχών θεωρούν ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι ελκυστικές. Όμως, μόνο το 3% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού δηλώνουν ότι όντως μπορούν να επηρεάσουν τη διοίκηση σε θέματα ευελιξίας. Και βέβαια, το 41% των εργαζομένων φοβούνται ότι η επιλογή της ευελιξίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εξέλιξή τους. 

4. Πλατφόρμα για ταλέντα: 

Το 89% των στελεχών αναμένουν ότι ο πόλεμος των ταλέντων θα οξυνθεί. Μέρος της λύσης είναι να αποκτήσουν οι εταιρείες πρόσβαση σε αυτά μέσα από ένα ευρύτερο οικοσύστημα, το οποίο θα αναπτύξουν γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό τους. Γι'' αυτό απαιτείται μία ριζική αλλαγή νοοτροπίας από το «έχω μόνο για μένα» στο «μοιράζομαι». Η διαφορετικότητα είναι εδώ και απαιτεί από τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού να δείξουν τον δρόμο και να δώσουν το παράδειγμα ότι κανένα δάχτυλο δεν είναι ίδιο με το άλλο. 

5. Ψηφιοποίηση από μέσα προς τα έξω: 

Το 65% των εργαζομένων πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητο εργαλείο για την επιτυχία. Προς το παρόν, μόνο το 15% των εταιρειών όμως έχουν ψηφιοποιηθεί και μόνο το 48% των εργαζομένων έχουν τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η καλλιέργεια και ενθάρρυνση μιας κουλτούρας και ενός ψηφιακού τρόπου ζωής στις επιχειρήσεις όπου οι ομάδες θα είναι διάσπαρτες και ευέλικτες χωρίς την έννοια της αποκλειστικότητας μπορεί όντως να απελευθερώσουν την ανάπτυξη χωρίς να φοβίσουν τους εμπλεκόμενους. Ας είμαστε όλοι εκεί να γίνουμε η αλλαγή που ευαγγελιζόμαστε και να παραμείνουμε ενεργοί στους νέους μας ρόλους. 

*Η δρ. Βενετία Κούσια είναι γενική διευθύντρια στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου