Απάντηση στο άρθρο που θρέφει τις Αυταπάτες. Παπαγαλάκια από την Χάγη και DJ από την Νέα Υόρκη

Απάντηση στο άρθρο που θρέφει τις Αυταπάτες. Παπαγαλάκια από την Χάγη και DJ από την Νέα Υόρκη

Του Γιάννη Κουζηνού

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου μια μετάφραση ενός άρθρου που αναρτήθηκε αρχικά στο Food first στις 11-7-2016 με τίτλο "Special Report: Hunger in Venezuela? A Look Beyond the Spin". Το άρθρο μεταφράστηκε και αναρτήθηκε παντού σε όλα τα αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης blog στην Ελλάδα αλλά και στην σελίδα της κρατικής και ανεξάρτητης ΕΡΤ! Oυσιαστικά είναι μια αναπαραγωγή όλης της επικοινωνιακής πολιτικής του Τσαβισμού και του καθεστώτος που κυβερνά την Βενεζουέλα για 17 ολόκληρα χρόνια, με τα ίδια επιχειρήματα, με την ίδια φρασεολογία και τα ίδια ξεπερασμένα από τον χρόνο και τις καταστάσεις στατιστικά. Με αλλά λόγια το άρθρο που υπογράφεται από την Κριστίνα Σκιαβόνι, που είναι λέει ερευνήτρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη στο θέμα της τροφής στη Βενεζουέλα και τα τελευταία δέκα χρόνια μελετά τις εξελίξεις στο θέμα της τροφής στη χώρα με επί τόπου έρευνα και από τον Ουίλιαμ Καμακάρο, που είναι -λέει- ακτιβιστής και ραδιοφωνικός παραγωγός από τη Βενεζουέλα, με έδρα τη Νέα Υόρκη, κάνει μια συρραφή όλων των επιχειρημάτων του Τσαβισμού δημιουργώντας ένα άρθρο Φρανκενστάιν. Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη. Προσδίδει άλλη επισημότητα και κύρος δεν μπορώ να πω, αν και η προσθήκη του DJ ακτιβιστή που μένει στην Νέα Υόρκη το χαλάει λίγο.

Αρχικά η ερευνήτρια σε θέματα τροφής και ο ακτιβιστής DJ κάνουν μια αναδρομή και μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση για να επιρρίψουν τις ευθύνες της σημερινής κατάστασης στο σύστημα και την πολιτική διακυβέρνησης της χώρας πριν από τον Τσάβες, δηλαδή πριν από 17 χρόνια! Και ενώ σε όλο το άρθρο γίνεται προσπάθεια να φορτωθεί η έλλειψη των βασικών τροφίμων και αγαθών στον πόλεμο που προέρχεται, κατά την γνώμη τους, από τις ιδιωτικές εταιρείες. Δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός ότι τον απόλυτο έλεγχο στην παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση όλων των βασικών αγαθών τον έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και μάλιστα πριν από λίγο καιρό η όλη επιχείρηση ανατέθηκε στον στρατό και συγκεκριμένα στον στρατηγό υπουργό Άμυνας Vladimir Padrino Lopez. Φυσικά και έχουν δικαίωμα να έχουν γνώμη και να την καταγράφουν, αλλά όταν θες να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σαν αντικειμενικό παρατηρητή προφανώς δεν αντιγράφεις μέχρι τελείας τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα που αναπαράγονται εδώ και χρόνια στα φιλοκυβερνητικά blog αλλά και από τους ίδιους τους Τσάβες και Μαδούρο.

Εγώ δεν έχω κανέναν τίτλο για να σας εντυπωσιάσω και να προσδώσει κύρος στα λεγόμενά μου. Είμαι ένας απλώς πολίτης που προσπαθεί να επιβιώσει με την οικογένεια του σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ζω τις καταστάσεις και σας τις μεταφέρω. Δεν υποστηρίζω την αντιπολίτευση και δεν έχω πολιτικές επαφές. Το μόνο που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην χώρα πρέπει να τελειώσει σύντομα και πρέπει να γίνουν γρήγορες και σε βάθος αλλαγές για να ανακουφιστεί ο λαός της Βενεζουέλας που υποφέρει. Για να δούμε λοιπόν βήμα βήμα τις αντικειμενικές απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο με την απαραίτητη προσθήκη του δικού μου σχολίου, έτσι για να υπάρχει Δημοκρατικός αντίλογος.

Η Κριστίνα Σκιαβόνι, ερευνήτρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη  στο θέμα της τροφής στη Βενεζουέλα, και ο Ουίλιαμ Καμακάρο, DJ ακτιβιστης απο την Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι "πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι του κράτους στις εταιρίες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις". Πλήρης ταύτιση με την ρητορική και πρακτική του καθεστώτος που κυβερνά 17 ολόκληρα χρόνια.

Κριστίνα Σκιαβόνι, ερευνήτρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη στο θέμα της τροφής στη Βενεζουέλα, κάνει αυστηρή κριτική στον Μαδούρο. «Τι δεν έκανε ο Νικολάς Μαδούρο;», ρωτάω την ερευνήτρια από την Ολλανδία. «Πιστεύω ότι ο Μαδούρο 'πληρώνει το τίμημα' του ότι δεν υπέκυψε στα αμερικανικά συμφέροντα"». Η απάντηση μού θύμισε τις απαντήσεις που δίνουν τα μοντέλα σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Πιο νομίζεις ότι είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα σου; Είμαι δυστυχώς πολύ ειλικρινής και εμπιστεύομαι τους ανθρώπους. Η ερευνήτρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη στο θέμα της τροφής στη Βενεζουέλα απαντά σαν να έχει καταληφθεί από το πνεύμα του αιώνιου ηγέτη Τσάβες αναμασώντας επακριβώς τις ατάκες του.

"Οι συντάκτες των παραπάνω άρθρων και αναλύσεων καθόλου δεν παραγνωρίζουν την ταλαιπωρία του κόσμου στις ουρές για την απόκτηση τροφής, ούτε και αποφεύγουν την κριτική στην κυβέρνηση". Η Κριστίνα Σκιαβόνι, ερευνήτρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη στο θέμα της τροφής στη Βενεζουέλα και ο Ουίλιαμ Καμακάρο DJ  ακτιβιστης απο την Νέα Υόρκη δεν αποφεύγουν την κριτική προς την κυβέρνηση, απλά η κριτική τους δεν εμφανίζεται πουθενά στο μακροσκελές τους άρθρο. Ίσως είναι προσωπικές σκέψεις που δεν μοιράζονται μαζί μας.

"Στο ξεκίνημα της Βολιβαριανής Επανάστασης το 1999, αναγνωρίστηκε η σημασία της παραγωγής τροφής, γράφει το άρθρο του Food First. Η αγροτική μεταρρύθμιση περιλάμβανε την αναδιανομή γης με στόχο να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και ψαράδες. Αλλά όλα αυτά ήταν αποσπασματικά προγράμματα». Μα ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το πρόβλημα. Αποσπασματικά προγράμματα ουσιαστικά χωρίς προγραμματισμό, χωρίς συνέχεια άρα ουσιαστικά χωρίς νόημα. Και αυτό ισχύει παντού σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα ζούμε σήμερα.

Η Κριστίνα Σκιαβόνι, ερευνήτρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών στη Χάγη  στο θέμα της τροφής στη Βενεζουέλα και ο Ουίλιαμ Καμακάρο DJ ακτιβιστής απο την Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι "oι διοικήσεις Τσάβες και Μαδούρο προσπάθησαν να ξεπληρώσουν το «κοινωνικό χρέος» προς τη φτωχή πλειοψηφία της χώρας, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια συνεχή εχθρότητα όχι μόνο από μια επιθετική εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση, αλλά και από τον ηγεμόνα του ημισφαιρίου, τις ΗΠΑ". Σαν να ακούω τον ίδιο τον Μαδούρο να μιλά σε εθνικό δίκτυο στις τηλεοράσεις της Βενεζουέλας. Μια ανεξάρτητη ερευνήτρια για τα θέματα τροφής στην Χάγη και ένας ακτιβιστής που μένει στην Νέα Υόρκη παρουσιάζουν ως απόλυτη πραγματικότητα τα κυρία αλλά αόριστα επιχειρήματα του καθεστώτος.17 χρόνια κυβερνάμε αλλά πάντα φταίει κάποιος άλλος.

"Οι στατιστικές στο τέλος του 2015, δείχνουν ότι οι κάτοικοι κατανάλωσαν 3092 θερμίδες τη μέρα, πολύ πάνω από τις 2720 θερμίδες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφής ως όριο ασφαλείας, αλλά κάτω από τις 3221 θερμίδες του 2011. Οι μέσοι όροι, βέβαια, δε μας λένε τι συμβαίνει στα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, σημειώνεται στο άρθρο στην ιστοσελίδα του Food First. Επίσης, οι μέσοι όροι δε μιλούν για την ποιότητα της τροφής".

Εδώ πια, στο τέλος του άρθρου τους βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους αφού ουσιαστικά παραδέχονται ότι ο κόσμος στην Βενεζουέλα και ειδικότερα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα στην κυριολεξία πεινάνε. Οι στατιστικές στο τέλος του 2015, και ενώ βαδίζουμε στον έβδομο μήνα του 2016 με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει καθημερινά, αναφέρουν ότι οι κάτοικοι στην Βενεζουέλα λαμβάνουν 372 θερμίδες πάνω από τις 2720 θερμίδες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφής ως όριο ασφαλείας. 372 θερμίδες πάνω από το όριο της πείνας που ουσιαστικά είναι μια μπανάνα και δύο φέτες ψωμί! Και αυτό το στατιστικό αποτέλεσμα είναι ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ. Με αλλά λόγια οι καλοταϊσμένοι πάμπλουτοι των "Country Club" ανεβάζουν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν εκατομμύρια κατοίκων που ζουν στην εξαθλίωση στα απέραντα Barrios-παραγκουπόλεις σε όλη την Βενεζουέλα! Επίσης, οι μέσοι όροι δε μιλούν για την ποιότητα της τροφής και καθώς εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται καθημερινά με Μάνγκο, μπανάνες και λίγο ψωμί, μπορεί να καλύπτουν το όριο των 2720 θερμίδων για να μην θεωρούν αυτοί που λατρεύουν τα στατιστικά, ότι πεινάνε αλλά ουσιαστικά σιγά-σιγά καταστρέφουν τον οργανισμό τους με την μη φυσιολογική και επαρκή σίτιση τους.

Αρκετά λοιπόν με την προπαγάνδα που με μεγάλη ευκολία αναπαράγει τις επίσημες θέσεις και την ρητορική ενός αποτυχημένου και υπό κατάρρευση συστήματος. Θα ήθελα πραγματικά να δω εάν κάποιο από τα blog, που ανέβασε το συγκεκριμένο άρθρο, αναρτήσει και την απάντηση ενός απλού πολίτη όπως εγώ. Ίσως όχι όλοι, ίσως μόνο η ΕΡΤ που ανήκει σε όλους μας...

Υ.Γ. Όπως άλλωστε είχα προβλέψει, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν ανακοίνωσε στις 26 Ιουλίου το αποτέλεσμα της διαδικασίας επικύρωσης των υπογραφών του 1% επί των  εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να περάσουμε στην δεύτερη φάση που απαιτούν για την έναρξη του δημοψηφίσματος ανάκλησης του Μαδούρο. Αυθαίρετα και καταχρηστικά είχαν πει ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας στις 26 Ιουλίου. Ο μήνας πέρασε και τώρα λένε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 1 Αυγούστου. Τα συμπεράσματα δικά σας...