Απαιτείται εθνική συνεννόηση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό

Απαιτείται εθνική συνεννόηση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό

Του Δημήτριου Παπαγιαννίδη*

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του τόσο στην καθημερινότητα, κυρίως των ακριτικών περιοχών που υποδέχονται τις μαζικές ροές αυτών των ανθρώπων, όσο και στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι πτυχές του θέματος, σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, έχουν αναλυθεί και εξακολουθούν να αναλύονται επί μακρόν από τους δημοσιολογούντες, πλην όμως τα προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τη διαχείριση του ακανθώδους αυτού ζητήματος δεν φαίνεται ότι επιδέχονται «εύκολων» και «ανέξοδων» λύσεων.

Η συνειδητή δε επιλογή της γείτονος για χρησιμοποίηση της αυξομείωσης των ροών προς την ελληνική επικράτεια, ως ατού πίεσης στη συνολική πολιτική διεργασία των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθιστά το όλο ζήτημα εξαιρετικά περίπλοκο και όχι εύκολα διαχειρίσιμο.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της έδειξε σαφή πρόθεση σοβαρού και συστηματικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των σύνθετων πτυχών του όλου ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη κυβερνητική βούληση για αποσυμφόρηση των εξαιρετικά επιβαρυμένων δομών φιλοξενίας των ακριτικών νησιών με παράλληλη αναλογική επιβάρυνση των υπολοίπων περιφερειών της χώρας,αποτελεί αταλάντευτη κυβερνητική στόχευση. Στόχευση η οποία βασίζεται στις αρχές της, αλληλεγγύης, της  δίκαιης κατανομής των βαρών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, δρομολογούνται μέτρα επίσπευσης των σχετικών διοικητικών διαδικασιών χορήγησης ασύλου καθώς και δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας για την αποτροπή εισόδου στη χώρα ανθρώπων οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων.

Η κατάσταση στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος για μεμψιμοιρίες και αναβλητικές συμπεριφορές. Το κυβερνητικό σχέδιο, εφαρμοζόμενο, θα ανακουφίσει τις τοπικές ακριτικές κοινωνίες, χωρίς να επιβαρύνει δυσανάλογα τις υπόλοιπες περιφέρειες, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα ότι η χώρα παύει να αποτελεί την «εύκολη» δίοδο μεταναστευτικών ροών.

Είναι προφανές ότι η εθνική συνεννόηση τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο αποτελεί τον απαραίτητο όρο επιτυχίας του, για όλους μας.

*Αντιναύαρχος Π.Ν

Επίτιμος Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως

Πρώην Πρόεδρος Ε.Κ.Α.Β