Αντίο σε έναν στυλοβάτη

Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Αλέξανδρου Σκούρα 

Με συντριβή πληροφορήθηκα χθες το πρωί τον θάνατο του Don Smith, ενός πραγματικού ήρωα της ελευθερίας ο οποίος στήριξε έμπρακτα και απλόχερα εκατοντάδες φιλελεύθερους φορείς ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΦίΜ.

Ο Ντόναλντ Σμιθ ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της εταιρίας Donald Smith & Co., Inc. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως αναλυτής στην Capital Research Company. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής, αντιπρόεδρος και διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της Capital Guardian Trust Co. Το 1980 έγινε διευθυντής επενδύσεων της Home Insurance Company και πρόεδρος της Home Portfolio Advisors, Inc., την οποία εξαγόρασε το 1983 και μετονόμασε σε Donald Smith & Co., Inc. Ήταν κάτοχος πτυχίου χρηματοοικονομικών και λογιστικής από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι, ΜΒΑ από το Χάρβαρντ, διδακτορικού τίτλου Νομικής από το UCLA, και ήταν μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Καλιφόρνιας.

Ως πετυχημένος επενδυτής, εφάρμοσε τις αρχές της ελεύθερης αγοράς προς όφελος χιλιάδων εργαζομένων, επιχειρήσεων και πελατών. Πίστευε πως αν μία επιχείρηση έχει καλά "fundamentals" και η χρηματηστηριακή της αξία είναι υποτιμημένη, πως η αγορά θα φροντίσει να αναλάβουν τη διοίκησή της οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Έτσι έχτισε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη επενδυτική ομάδα που σε απέδωσε σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών αξιοζήλευτες αποδόσεις. Όμως, η επιχειρηματική του ικανότητα αποτελεί μόνο μία πτυχή αυτού του σπουδαίου ανθρώπου.

Η γνωριμία και η φιλία μου με τον Ντον πηγαίνει πίσω στην εποχή που ήμουν διευθυντής διεθνών προγραμμάτων του Atlas Network του οποίου και υπήρξε από τους σημαντικότερους υποστηρικτές. Δεν είναι υπερβολή το ότι η αναγέννηση του ΚΕΦίΜ το 2015, και σε πιο προσωπικό επίπεδο η επιστροφή μου στην Ελλάδα, δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον Ντον, ο οποίος εμπιστεύτηκε το ΚΕΦίΜ και προσέφερε το seed grant που κατέστησε εφικτό τον μετασχηματισμό του οργανισμού μας σε μία δυναμική, ανεξάρτητη και φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης. Ο Ντον μπορεί να υπήρξε στηλοβάτης του ΚΕΦίΜ και πολλών ακόμα οργανισμών ανά τον κόσμο, όμως ποτέ δεν προσπάθησε να υπαγορεύσει το έργο τους. Του αρκούσε η ικανοποίηση του αγώνα για την ελευθερία και η αποτελεσματικότητα των συνεργατών του.

Οι εχθροί της ελεύθερης αγοράς και της ανοικτής κοινωνίας έχουν συχνά σπουδαία πλεονεκτήματα. Είναι καλύτερα οργανωμένοι, έχουν περισσότερη χρηματοδότηση ή ακόμα και χρόνο για να προωθήσουν τις αντιφιλελεύθερες ιδέες τους. Είναι οι άνθρωποι σαν τον Ντον που εξισώνουν λίγο τις ισορροπίες και διασφαλίζουν ότι οι ιδέες της ελευθερίας θα παραμείνουν ισχυρές και επίκαιρες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 01/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα