Aνοίγει ο βηματισμός στα self tests, προχωρούν οι εμβολιασμοί

Aνοίγει ο βηματισμός στα self tests, προχωρούν οι εμβολιασμοί

Με την πλατφόρμα  των ραντεβού για τον εμβολιασμό να έχει ήδη ξεκινήσει για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών από την περασμένη Παρασκευή και να αναμένεται το άνοιγμα για τις ηλικίες 65 έως 69 ετών μέσα στις προσεχείς ημέρες, οι εμβολιασμοί προχωρούν και περιμένουμε όλοι να ανεβάσουν ταχύτητα  μετά την έναρξη της λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου και στο Ελληνικό.

Στα δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν αρχικά 48 εμβολιαστικές γραμμές από Δευτέρα έως και Σάββατο ενώ στην πλήρη ανάπτυξη τους -που θα συμβεί όταν θα έχουμε τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων- θα λειτουργούν 96 εμβολιαστικές γραμμές. Ήδη 48 εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι, ενώ 24 γραμμές βρίσκονται σε λειτουργία στο εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης στην ΔΕΘ.

Οι προσδοκώμενες δόσεις των εμβολίων για τον μήνα Απρίλιο είναι 1,1-1,2 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer/BionTech, 450.000 δόσεις από την Astra Zeneca, 100.000 δόσεις από την Moderna και 70.800 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από το τελευταίο εμβόλιο περιμένουμε σημαντικές παραδόσεις και για τους προσεχείς μήνες, καθώς μέσα στον Μάιο η Ελλάδα θα λάβει άλλες 300.000 δόσεις και τον Ιούνιο άλλες 960.000 δόσεις, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι εμβολιασμοί σε ίσο αριθμό πολιτών. Από την 1η Απριλίου ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει την ένταξη άλλων 272 εμβολιαστικών κέντρων, με συνέπεια τα ενεργά εμβολιαστικά κέντρα στο σύνολο της επικράτειας να ανέρχονται πλέον σε 1073.

Με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, τρέχουν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προμήθεια των 10 εκατ. self-test, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την κατάθεση προσφορών από 30 εταιρίες.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος (μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1), πλέον βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο της πανδημίας όπου πρέπει να ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες και η εκπαίδευση και το «εργαλείο» των self-test θα επιτρέψει το ασφαλές άνοιγμά τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έγκαιρο εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού.

Ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι όσοι βγουν θετικοί θα πρέπει να το δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα www.selftesting.gov.gr και να επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα με rapid test που θα κάνουν είτε δωρεάν σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή με δική τους επιβάρυνση. Το δικαίωμα απουσίας από το σχολείο ή τη δουλειά με αναρρωτική άδεια θα προκύπτει μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα του 2ου τεστ. Αναφερόμενος στις πιθανές ημερομηνίες των επικείμενων ανοιγμάτων, ο Άκης Σκέρτσος εκτίμησε ότι σχολεία και λιανεμπόριο θα ανοίξουν στις 5 Απριλίου και πως στα μέσα Απριλίου θα ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.