Ανώφελη η σπορά ελπίδας

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται και η κυβέρνηση κυβερνάει, το έθεσε με μια φράση ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Θοδωρής Λιβάνιος. Γύρισε ο κόσμος, ανάποδα. Σε έναν αναποδογυρισμένο κόσμο συνήθως η κοινωνία αποσταθεροποιείται και η πολιτική ρευστοποιείται. Και τούμπαλιν. Η ρηχότητα της κοινωνίας και η κενότητα του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα λειτουργούν ως διαρκείς επιταχυντές εισόδου σε αυτό το φαύλο κύκλο.

Η ευθύνη όμως δεν μοιράζεται στο μισό. Μισό η κοινωνία, μισό η πολιτική. Η αιφνίδια και βίαιη διακοπή της κανονικότητας λόγω του πολέμου, στην Ουκρανία βγάζει ξανά στη σέντρα το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όλο το πολιτικό προσωπικό. Από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης μέχρι τον τελευταίο βουλευτή. Ας μην έχουν αυταπάτες.

Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητείται ένα «θαύμα». Να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ευημερία, την πρόοδο. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια, να στηρίξει το εισόδημα, να μην εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά της χώρας, να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσει στη χώρα ένα ανέφελο επικερδές τουριστικά καλοκαίρι, να τη θωρακίσει από τους θερινούς κινδύνους της κλιματικής κρίσης. Ένας κατάλογος με αιτήματα που συγκροτούν μια κανονικότητα. Πώς την εξασφαλίζεις όταν κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα; Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθεια της στο να βρει λύσεις, οι οποίες όμως για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα του θαύματος των «άρτων και των ιχθύων».

Θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο, κυβερνητικά στελέχη που έχουν πέρασμα και αξιοπιστία στην κοινωνία, να εξηγούν περισσότερο το πρόβλημα και τις διαστάσεις του, από το να προσπαθούν να πείσουν για τις λύσεις που δίνονται.

Δεν είναι η ώρα σποράς μιας επιπόλαιας αίσθησης αισιοδοξίας. Τα ζόρια είναι όλα μπροστά μας.

Διακόσια εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι των φτωχώτερων χωρών του πλανήτη και τα πιο φτωχά στρώματα στις αναπτυγμένες χώρες σύμφωνα με τον OXFAM, λόγω του πολέμου βυθίζονται στην ακραία φτώχεια. Υπάρχουν φωνές ότι το επισιτιστικό πρόβλημα που έρχεται θα είναι ασύλληπτο.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας προειδοποίησε για ένα «παγκόσμιο λιμό», καθώς όπως ανάφερε στη γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) η Γερμανία έχει ενημερωθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λάβει εντολή και καταστρέφουν σκόπιμα τις αγροτικές υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μίλησε ευθέως για την υλοποίηση «στρατηγικής λιμοκτονίας» της Δύσης εκ μέρους του Πούτιν. Ο κόσμος θα μείνει για πολύ μεγάλο διάστημα ανάποδα να κρέμεται στο κενό. Ούτε ο αγώνας ή ο βολονταρισμός της κυβέρνησης ούτε ο καιροσκοπισμός και η δημαγωγία της αντιπολίτευσης μπορούν να προσπεράσουν αυτή την πραγματικότητα. Όμως η κοινωνία θα προσπεράσει, και το έχει δείξει, όποιον συνειδητά την εκθέτει ή θα την εκθέσει σε περισσότερους κινδύνους απ’ όσους είναι ήδη εκτεθειμένη.